Det finns mycket att gilla med NZXT H1. För vem vill inte ha ett tornchassi i minimalt format med integrerat nätaggregat och vattenkylning?
NZXT gör allt som oftast väldesignade och väl genomtänkta produkter, men frågan är om inte senaste minitornchassit H1 toppar dessa. Vi får här ett chassi som mäter 187 x 187,6 x 387,7 millimeter vilket ger en intern volym på låga 13,6 liter. Tack vare det minimala ”fotavtrycket” och en grymt snygg design gör sig NZXT H1 perfekt bredvid skärmen på ett skrivbord.
Gedigen konstruktion
Datorlådan har en front i rökfärgat härdat glas. Den snäpps fast med fyra fästen och är enkel att ta bort och sätta dit. Baksidan har samma konstruktion, men här finner i stället en finmaskig nätsida. Vi hittar samma form av finmaskiga nät på både vänster och höger sida men dessa kommer i ett helt stycke tillsammans med ovansidan som tillsammans bildar ett U som vi lätt kan lyfta bort så snart fronten och baksidan är borta. Lösningen är genial och mycket lättarbetad, men ska vi vara lite kritiska borde det kanske följa med en liten skiss över stegen för hur chassit öppnas. Ritningen ligger nämligen inne i chassit och går inte att komma åt förrän samtliga fyra sidor är borta. Ett plus däremot för att vi får med heltäckande dammfilter till sidorna.
I framkanten på ovansidan har NZXT integrerat lodräta IO-portar. Här finns en kombinerad 3,5 millimeters audioport, en USB 3 Typ-C och en Typ-A-port samt en lätt nedsänkt strömknapp som gör att vi inte trycker ned den av misstag om något placeras på chassits ovansida.
Snygg men udda kabeldragning i NZXT H1
Vi lägger sedan ner chassit för att komma till nästa smarta lösning som vi hittar i botten. För med heltäckande sidor finns så klart inte plats för traditionella anslutningar utan dessa är i stället dolda i en mindre upphöjning på undersidan, där vi även hittar anslutningen till nätaggregatet. Trots att lösningen är lite ovanlig blir kabeldragningen faktiskt riktigt snygg och vi kan även på detta sätt enkelt dölja trådlösa donglar med mera.
LÄS OCKSÅ: Jämförande chassitest 2019: 7 datorlådor i mellanformat
När sidorna väl är borta möts vi av en solid stomme med smarta zoner för komponentplacering och framför allt integrerade komponenter. I den övre kanten finns ett vertikalt placerat 650 watts, fullmodulärt, SFX-L 80Plus Gold certifierat nätaggregat (PSU). Detta är så klart NZXT:s egen PSU, en modell som vi tidigare testat med mycket gott utfall och som framför allt hanterade överklockning och tillfälliga belastningsspikar mycket bra.
trots att det är trångt om utrymme blir det aldrig något problem med värmehanteringen
Under den finner vi även en integrerad vattenkylning som baseras på en 140 millimeters fläkt och en slimmad kopparbaserad pumpenhet. Eftersom lösningen är konstruerad för detta chassi är även tuberna perfekt inmatchade för att inte uppta för mycket plats, och trots att det är trångt om utrymme blir det aldrig något problem med värmehanteringen.
Fullängds grafik funkar
För att optimera utrymmet rymmer chassit bara moderkort av m-ITX-format som placeras mitt i chassit, parallellt med kylaren och med IO-panelen riktad nedåt. Detta gör i sin tur att anslutningar för ström och SATA-portar vänds uppåt för enkel kabeldragning. För i överkanten hittar vi inte bara nätaggregatet utan här finns även plats för dubbla diskar på 2,5 tum.
Tyvärr är tilläggskortet bara av Gen 3 och inte senaste Gen 4
Sedan kommer vi till den del vi tycker NZXT lyckats bäst med. Som de flesta räknat ut är det inte helt enkelt att få till ett grafikkort i detta chassi. Men detta har tillverkaren löst genom att använda ett så kallat riser-kort som flyttar monteringen av grafikkort till en separat kammare. Detta ger oss dels en betydligt bättre kylning för grafiken samtidigt som fullängdsgrafikkort, som upptar upp till 2,5 kortplatser, ryms utan bekymmer. Tyvärr är tilläggskortet som följer med NZXT H1 bara av Gen 3 och inte senaste Gen 4. Det är även lite irriterande att utgångarna för grafiken delvis möter den plats där nätaggregatets interna förlängningsanslutning har sitt fäste. Det gör att utgången för grafikens anslutningar inte kan dras helt optimalt. Men detta blir inte något bekymmer förrän vi ansluter flera skärmar.
LÄS OCKSÅ
Test: Bequiet Pure Base 600 – prispressat premiumchassi
Test: NZXT H400i
Satsa på ett tyst grafikkort
Många datorlådor sägs vara ”verktygsfria”, men när det väl kommer till användningen finns det oftast någon del som kräver att du åtminstone plockar fram en skruvmejsel. Men här har NZXT verkligen lyckats perfekt. Tack vare förmontering av de mer kniviga delarna som kylaren och grafikanslutningen är chassit mycket lättarbetat. Tack vare de olika zonerna får även en lättkyld och sval lösning som vid våra tester utan bekymmer hanterade både en Ryzen 9-3950X-processor och ett 2080Ti-grafikkort. Däremot ska vi inte sticka under stol med att det låter en hel del när vi maximerar denna konfiguration. Framför allt från grafikkortsfläktarna, så det kan vara värt att välja ett så tystgående grafikkort som möjligt. Men överlag är detta en riktig fullträff.
SPECIFIKATIONER NZXT H1
- Tillverkare: Nzxt, www.nzxt.com
- Cirkapris: 3 699 kr inkl. moms, 2 959 kr exkl. moms
- Mått: 187 x 187,6 x 387,7 mm
- Kylning: 140 mm AiO
- PSU: 650 Watt 80+Guld
- Grafikkortsplats: Max 2,5 kortplatser och 305 mm
- Lagringsplatser: 2 st 2,5 tum
- Front: Härdat glas
- Maxstorlek moderkort: m-ITX
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.