MEG Z490 Godlike från MSI är ett fantastiskt moderkort med extra allt. Och en nydanande design för alla hardcore-användare.
I princip samtliga moderkortstillverkare har ett flertal olika produktserier med separat fokus. Detta gäller såklart även MSI och det har nu gått ett par år sedan företaget lanserade sitt första moderkort i MEG-serien. Denna serie är tänkt som den mest extrema sidan av företagets flaggskeppsmodeller där all teknisk kunskap och innovation kombineras med den senaste tekniken för att skapa produkter som tänjer på gränserna.
LÄS OCKSÅ – Test: Intel Core i5 10600K
Vi har denna gång fått möjlighet att testa helt nya Z490 Godlike. Det är ett kort som i AMD-utförande tog näst intill full pott i alla tester under föregående år, och som här ska försöka göra samma sak för Intels senaste Z490-chip och tionde generationens Core-processorer.
Z490 Godlike har en grym lagringslösning
MSI:s moderkort är snyggt med polerade svarta kylflänsar som täcker både huvudchip, M.2-platser, IO-panel och strömfaser. Vi uppskattar denna typ av moderkortslayout då den blir enklare att arbeta med jämfört med modeller som har mer varierande kyllösningar. I dessa flänsar har MSI tagit RGB-integrationen till en ny nivå där vi över IO-panelens topp får den numera klassiska draken som kan lysa i miljontals färger. Denna kompletteras sedan med RGB-integration över Z490-flänsen och underliggande täcklock. Men mest imponerande är funktionen som kallas Dynamic Dashboard II vilket är en OLED-display som kan konfigureras för att i realtid visa systeminformation eller varningar, eller den visuella effekten av kortet med bilder eller animeringar.
MISSA INTE: Vi testar 7 mini-moderkort
Lika imponerande är kylhanteringen i sin helhet. Förutom de mer standardiserade kylflänsarna kommer kortet även med dubbla mindre fläktar integrerade i IO-panelen, vi hittar dubbla flänsar för M.2-platserna som här inte bara får ett överliggande värmeavledande element utan även har en underliggande fläns som fördelar värmen mot bakpanelen. Detta ger oss den kanske bästa kyllösningen för Ultra M.2-enheter vi testat och vid samtliga av våra tester kunde alla lagringsenheter prestera på maximal nivå över hela våra testfaser. Vi fick minimala prestandastrypningar på under tre procent, vilket i detta fall ligger inom felmarginalen och kan jämföras med prestandadippar på upp mot 60 procent för icke kylda enheter.
Enklare än någonsin med M.2-baserad RAID
När vi så pratar lagring kommer kortet med tre Ultra M.2-platser fördelade runt kortets PCIe-platser. Till detta får vi även sex SATA 3-portar. M.2-platserna stödjer så klart Intels Optane-teknik. Men den del som gjorde oss nästan saliga av lycka var nya M.2 Genie. Detta är en lösning som hanterar komplexiteten med att sätta upp en M.2-baserad RAID. Allt vi gör här är att ändra inställningarna i Bios genom att aktivera M.2 Genie, starta om datorn, väljer att skapa en RAID-volym, markerar våra M.2-enheter (upp till tre stycken) och sedan är det färdigt, helt utan bekymmer. Vi kan sedan installera Windows och Intels RST-program för vidare kontroll och hantering. Vi testade här både en Raid 0-konfiguration med tre, lite billigare M.2-enheter, och prestandan på dessa skalade nästan linjärt med en snudd på tredubblad prestandavinst. Men vi testade även med en Raid 1-konfiguration och ett datahaveri där vi extremt enkelt kunde bygga om vår Raid från RST-gränssnittet – grymt imponerande. Så här borde det fungera på alla kort.
Nu slutar inte lagringssagan här utan detta kort kommer även bundlat med ett kort som kallas M.2 XPANDER-Z GEN 4 S. Detta är ett x16-kort som dock bara använder åtta banor vilket gör det möjligt att ansluta upp till två M.2 Gen 4-enheter för extrem prestanda. Instickskortet är dessutom utrustat med både passiv och aktiv kylning för att även här kunna erbjuda full hastighet över långvarig maxbelastning.
Perfekt minneshantering
Vi fortsätter med kortets minnesbanker som är fyra till antalet och stödjer upp till 128 gigabyte DDR4. Minnesbankerna är försedda med en speciell stålsköld som både ger ökad stabilitet men som även ger en bättre isolering av respektive bank vilket ligger till grund för DDR4 boost-tekniken som företaget använder. Genom denna ges en högre precision vid överklockning och strömmatning vilket ger kortet en hög minnesstabilitet och även möjlighet till högre överklockning oavsett om vi använder det integrerade XMP-stödet eller själva optimerar frekvens eller CAS-värden. De senare kan vi utföra från både medföljande program eller från MSI:s utmärkta Bios och vi hade inga problem att nå upp till fem gigahertz. Med mer finjustering skulle vi säkert kunna nå ytterligare något pinnhål.
Under vår relativt korta testtid lyckades vi, med enbart vattenkylning, nå en stabil kärnfrekvens på 5,5 gigahertz
Till vänster om minnesbankerna finner vi processorsockeln som i sin tur är omgiven av totalt 18 stycken 90 ampers digitala ISL strömfaser vilka tillsammans med kortes båda P8-anslutningar ger en jämn matning som dessutom omedelbart växlar upp eller ner efter systemets behov. Under vår relativt korta testtid lyckades vi, med enbart vattenkylning, nå en stabil kärnfrekvens på 5,5 gigahertz.
På kortets nedre kortsida finns även ytterligare en sexpinnars PCIe-strömanslutning. Denna behöver normalt inte anslutas men om du planerar att maximera kortets PCIe-platser är det att rekommendera att även denna används för att få maximal stabilitet. MSI:s moderkort kommer med tre stålförstärkta Gen3 x16-platser vilka kan köras i upp till x8/x8x/x4 för tre simultana grafikkort.
Fullmatad IO-panel i Z490 Godlike
Vi har redan nämnt att kortet kommer med en integrerad IO-panel. När vi granskar denna lite närmare är det lätt att se att MSI verkligen utnyttjat ytan optimalt och dragit full nytta av alla tänkbara Intellösningar – och sedan boostat dessa lite extra.
Börjar vi från ovansidan finns här en Clear CMOS-knapp i par med MSI:s Flash Bios-knapp. Den senare används för automatisk Biosuppdatering från en USB-sticka. Härefter kommer en kombinerad PS/2-port och dubbla USB 2-portar. Den tredje kolumnen rymmer fyra USB 3.2 Gen 1-anslutningar och fram till nu är allt förhållandevis standardiserat.
Läs också – Test: NZXT N7 Z490
Men sedan blir det roligare. Vi får en 2,5 gigs LAN-port baserad på Realteks RTL8125B-kontroller. Denna kompletteras med Aquantias AQC107 10 gigs-kontroller för bästa tänkbara nätverksprestanda. Under dessa båda LAN-anslutningar finns två USB 3.2 Gen 2 Typ-A-portar och under dessa sitter dubbla Thunderbolt 3 Typ-C-anslutningar vilka drivs av Intels JHL7540 Thunderbolt-kontroller som låter oss seriekoppla upp till sex enheter. Dessa portar fungerar även som drivenhet för den integrerade grafiken och vi har här möjlighet till att driva dubbla 4K-skärmar eller en 5K.
en klockren ljudupplevelse över både externa högtalare och headset
Härefter finns anslutning till två antenner, en för Intels AX201 Wi-Fi 6-anslutning och en för Bluetooth 5.1. Båda håller en bra signalstyrka och jämn överföring och vi kan från MSI:s program, Dragon center och funktionen Lan Manager optimera vår trafik på antingen manuell eller helt automatiserad nivå. Avslutningsvis finner vi fem guldpläterade och en optisk audioanslutning vilka drivs av Realteks ALC1220 Codec vilken kombinerats med en ESS E9018 DAC för en klockren ljudupplevelse över både externa högtalare och headset.
USB 2-anslutningar viktigare än man kan tro
Nu är det inte bara IO-panelen som är fullmatad, kortet har även gott om interna anslutningar vilka för en gångs skulle är placerade fullt logiskt med bland annat dubbla frontmatade USB 3.2 Gen 1 och en USB 3.2 Gen 2 Typ-C placerade längs kortets vänstra långsida för enkel anslutning. Vi hade gärna sett att MSI skickat med en vinklad Typ-C-adapter eller att porten redan från start var vinklad, precis som de båda Gen 1-portarna.
Utöver dessa finns även två USB 2-anslutningar och vi kan inte nog poängtera nyttan av dem då många interna fläkt-, RGB- eller pumpkontrollers med mera ansluts och styrs via dessa. Här finns vidare bland annat åtta fyrapinnars fläktanslutningar, en anslutning för en vattenpumpsfläkt, en trepinnars vattenflödesanslutning, en fyrpinnars RGB, dubbla trepinnars Rainbow LED och en trepinnars Corsairanpassad LED-anslutning. Så här finns något för alla och allting. Ett sista litet plus måste vi ge för att MSI skickar med riktigt snygga SATA-kablar vilket höjer helhetsintrycket. Tyvärr måste vi konstatera att priset på Z490 Godlike ligger lite för högt för att det ska vara helt perfekt.
SPECIFIKATIONER MSI MEG Z490 GODLIKE
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 10 499 kr inkl. moms, 8 399 kr exkl. moms
- Minne: 4 banker DDR4@5000MHz
- Max Minnesmängd: 128 GB
- Expansionsplatser: 3 st PCIe Gen 3 x16 + 1 st Gen 3×1
- Lagring: 3 st Ultra M.2 + 6 st SATA 3 + 2 st Gen 4 M.2 via instickskort
- Raidstöd: 0,1,5,10 via SATA, 0,1,5 via Ultra M.2
- USB:5 st USB 3.2 Gen 2 + 8 st USB 3.2 Gen 1 + 6 st USB 2
- Audio: Realtek ALC1220 Codec + ESS E9018 DAC
- Thunderbolt: 2 st Intel JHL7540 Thunderbolt 3
- Lan: 2,5 + 10 GbE
- Trådlöst: Intel AX201 + BT5.1