Vi lyssnar till JBL Live 300TWS. Ett ljudmässigt riktigt bra ”i örat”-headset som fungerar i alla väder – men snäckorna lever ett eget liv.
Att JBL, ett av många företag i Harman Kardon-familjen, kan göra riktigt bra stationära och bärbara högtalare är det få som kan argumentera om. Detsamma gäller headset, framför allt när det kommer till ”över öronen”-modellerna, men när det kommer till mindre ”i örat”-lösningar har utbudet både varit mindre och resultaten inte lika imponerande. Denna gång har vi testat bolagets senaste tillskott kallat Live 300 TWS vilket är ett par äkta trådlösa lurar som med hjälp av en liten vinge ska hållas på plats även under mer aktiva dagar.
Laddas via USB-C
Live 300TWS kommer levererade i ett litet runt laddfodral som enkelt glider ner i fickan när vi inte använder dem. Fodralet har en Typ-C-anslutning som omges av ett litet LED-ljus som indikerar när lurarna laddas. Fodralets lock har en liten magnet som håller det på plats vilket även gäller öronsnäckorna i sig som hjälper till att placera dem rätt.
Själva snäckorna är relativt små och vrids på plats i örongången där en liten fena ska hjälpa till att hålla dem på plats och även se till att de kanaliserar ljudet rätt in i hörselgången. Det sista kanske låter helt självklart men trots att flera liknande lösningar bygger på samma princip är det första gången vi märker en så markant skillnad på ljudet när snäckorna kommer lite fel, vilket framför allt tar bort tyngden i de låga tonerna.
Snäckor med egen vilja
Ljust detta är en av lurarnas sämsta egenskaper. Detta då vi i botten av varje snäcka får en liten plastplupp som ser till att hålla fast snäckan i gången och som samtidigt delvis avskärmar ljudet runt om. För det första är denna avskärmning marginell, men framför allt har den sammanlagda konstruktionen av snäckorna i kombination med medföljande plastpluppar en benägenhet att sakta vrida och trycka ut snäckan. Det gör dels att ljudet blir sämre men även att propparna till slut åker ur örat vilket är klart irriterande.
Lurarna är IPX5-certifierade för att hantera en mer svettig miljö och ska alltså fungera under träning
Vi har testat med olika propp-storlekar men resultatet är det samma och blir framför allt påtagligt när vi stressar eller tar i lite extra, som på gymmet. Lurarna är IPX5-certifierade för att hantera en mer svettig miljö och ska alltså fungera under träning. Det skapar dock ett tryck i hörselgången som trycket ut snäckorna snabbare. Denna vridning gör även att det inte är ett par lurar vi vill använda en full dag, utan vi skulle säga att vår gräns ligger på kappa två timmar. En lösning som fixade detta problem var att använda ett par pluppar i formskum som både gav bättre ljudisolering och som verkligen höll dem på plats, men dessa kom inte från JBL.
En annan lite störande egenskap är att JBL Live 300TWS vid ungefär var tionde användning, inte kopplade upp mot vår mobil, vi hörde samma lilla trudelutt som när de ansluts, men när vi sedan skulle prata eller lyssna på musik hände ingenting. Vi var tvungna att stoppa ner dem i fodralet för att sedan efter cirka tio sekunder ta ut dem igen, för att få det att fungera.
Ljudprofilering á la JBL
På utsidan av respektive snäcka sitter en liten rund JBL-märkt tryckkänslig platta varifrån vi sköter all hantering som att svara på samtal, starta och stoppa musik eller byta spår. Dessutom kan vi via tillhörande app konfigurera vänster sidas yta till att kommunicera med antingen Googles smarta assistent eller Amazons Alexa, vilket gör att vi smidigt kan hantera flera ärenden med hjälp av rösten när mobilen inte är inom räckhåll.
ANNONS: Köp JBL-lurarna på Webhallen
Men hur låter de då? Jo, när lurarna sitter korrekt får vi ett klassiskt JBL ljud med en bred, tydlig ljudbild och en bas som känns i kroppen och som pushar oss att prestera mer när vi är på gymmet eller är på ett löppass. Samma gäller för samtalsljudet som är tydligt och rent med en godkänd reducering av omgivande brus. Däremot är de aningen för känsliga för vind vilket gör att vi många gånger måste vrida huvudet rätt för att blåsten inte ska förstöra samtalet.
Enkla att ladda
När JBL Live 300TWS är fulladdade klarar vi oss strax under sex timmar på en laddning och vi kan även snabbladda snäckorna i tio minuter för ytterligare en timmes användning. Med fodralet får vi totalt runt 17 timmars användning och vi laddar ett tomt fodral på cirka två timmar. En lösning vi uppskattar, men som alla tillverkare inte erbjuder, är möjligheten att ladda fodralet separat utan snäckorna i. Med lite planering gör det att vi alltid har kräm och laddade lurar vid behov.
Ute efter bättre (och dyrare) lurar? Kolla in vårt test av Sennheiser True Wireless 2.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: JBL, www.jbl.com
- Cirkapris: 1 495 kr inkl. moms, 1 196 kr exkl. moms
- Anslutning: Bluetooth 5
- Bluetooth-profiler: A2DP 1.3, AVRCP 1.5, HFP 1.6
- Elementstorlek: 5,6 mm
- Dynamiskt frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz
- Digital assistent: Google + Amazon Alexa
- Batteritid: knappa 6 timmar
- Batteritid med fodral: 17 timmar
LÄS OCKSÅ:
Test: Master & Dynamic MW07
Test: Huawei Freebuds 3i