Med en klassledande kamera och enastående AI-integration krossar Huawei konkurrenterna. Vi testar P40 Pro och pratar framtid med Jacky Zhao, ansvarig för företagets konsumentprodukter i Norden.
Huawei revolutionerade den mobila kamerascenen i och med lanseringen av P20 Pro och höjde ribban för vad som var möjligt gällande mobil fotografering. Även efterföljaren, P30 Pro, var en mobil i absolut toppklass sett till kameran, men till denna modell hade flera av konkurrenterna delvis nått i kapp och många av konkurrenternas flaggskeppsmodeller låg på samma nivå.
Och i samband med lanseringen av Mate 30-serien stötte Huawei som bekant på patrull då man av olika anledningar förbjöds att använda Google Play och till och med blev förbjuda att sälja sina mobiler på vissa marknader. Ett tag trodde vi att företaget skulle lämna mobilsidan helt, åtminstone i den västra delen av världen.
LÄS OCKSÅ – Test: Onplus 8 Pro
Men Huawei tänkte annorlunda och tack vare att bolaget både har det tekniska kunnandet och musklerna för att ha den uthållighet som krävs för att skapa en helt egen väg kan vi nu se fram emot nästa revolutionerande steg inom mobil fotografering med nya P40 serien. På köpet får vi ett tredje mobilt ekosystem och en ny applikationsbutik i form av Huawei Appgallery.
Bättre byggkvalitet än tidigare
Mobilen har verkligen fått ett lyft när det kommer till konstruktionen i sig. Tidigare modeller har visserligen känts gedigna men den lilla extra premiumkänslan har inte riktigt funnits. P40 Pro känns betydligt mer gedigen. Modellen mäter 158,2 x 72,6 x 8,98 millimeter och väger 209 gram. Vi får en nästan heltäckande 6,58 tums OLED-skärm som jobbar med en maximal upplösning på 2 640 x 1 200 pixel och en uppdateringsfrekvens på 90 hertz. Det är inte lika högt som i vissa andra modeller, men vid praktisk användning vid både normalt skrollande eller framför allt i spel är denna skillnad verkligen marginell och det är långt ifrån alltid som det ens märks, så det är tydligt att Huaweis bildmotor, vilken baseras på 16-kärninga Mali-G76, gör ett bra jobb.
Skärmen är en av enhetens stora behållningar med klara tydliga färger och en mycket bra ljushantering
En stor skillnad jämfört med föregångaren är att P40 Pros skärm är böjd både längs låg- och kortsidorna vilket ger en mjukare känsla när vi använder fingrar och olika gester samt skapar en skärm som är mer levande. Skärmen är en av enhetens stora behållningar med klara tydliga färger och en mycket bra ljushantering som snabbt anpassar sig efter omgivningen. Dessutom är modellen IP68-klassificerad.
LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Matebook X Pro
I skärmens mitt finner vi en integrerad fingeravtrycksläsare som tyvärr är känsligare än tidigare lösningar, och det händer lite för ofta att fingret inte känns igen. Läsaren är flyttad en bit uppåt för att bli enklare att komma åt när vi håller mobilen med en hand. Eventuella problem med fingeravtrycket kan vi delvis undvika genom att komplettera med frontkamerans ansiktsigenkänning som, efter en lite längre inlärningsprocedur, är riktigt bra även under lite sämre ljusförhållanden.
P40 Pro har bara en monohögtalare så satsa på ett headset
Vi går över till enhetens sidor som vid en första anblick liknar P30 Pro, men som tack vare den nya skärmen och själva chassit harmoniserar betydligt bättre. Längs höger sida hittar vi en volymknapp och en kombinerad start- och låsknapp. I botten finns en Typ-C-anslutning för både laddning och hörlurar samt en monohögtalare. Den sistnämnda kan visserligen inte mäta sig med en stereolösning men ger ändå ett tydligt och rent ljud som fungerar utmärkt för samtal av olika slag. Ska du lyssna på musik, se på film eller spela spel är ett par Bluetooth-lurar helt klart att rekommendera.
LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Mate 40 Pro
På den motsatta sidan finner vi en lucka som antingen rymmer dubbla SIM-kort eller ett SIM- och ett mSD-kort. Modellen ska även ha stöd för eSIM i de lägen som operatören stödjer detta, men denna funktion har vi inte tittar närmare på.
Brilliant AI-hantering
Telefonens insida är minst sagt intressant. Som motor hittar vi Huaweis senaste processor Kirin 990 5G. Det är en åttakärning lösning med trippla NPU-enheter. Till detta får vi åtta gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring. Vi hade från start en viss tanke om att internminnet inte skulle räcka till, framför allt när vi körde flera appar och verkligen belastade mobilen maximalt, men Huaweis AI-del och smarta skal-OS EMUI hanterar detta riktigt bra och vi når aldrig över cirka 83 procents resursutnyttjande.
P40 Pro kommer även, som nämnts ovan, med en integrerad 5G-lösning. Till denna får vi även senaste Wi-Fi 6+ med 2 x 2 MIMO, HE160 och 1024 QAM. Dessutom finns här senaste Bluetooth 5.1 med stöd för BLE, SBC, AAC och LDAC. Bluetooth 5.1 ger en bättre och jämnare signal med lägre strömförbrukning vilket delvis beror på att hårdvaran numera vet nästan på centimetern var anslutna enheter befinner sig och kan optimera anslutningen baserat på detta.
Självklart finns även den omvända laddningen kvar vilket gör det möjligt att ladda andra enheter genom att lägga dem på telefonen
Mobilen drivs av ett 4 200 milliampertimmar kraftigt batteri som tillsammans med AI-hanteringen ger oss en full dags drift, även under mer intensivt användande. När vi väl behöver ladda har mobilen stöd för 40 watts laddning via kabel eller 27 watts trådlös laddning. Självklart finns även den omvända laddningen kvar vilket gör det möjligt att ladda andra enheter genom att lägga dem på telefonen, som klockor och hörlurar.
Säg hej till Celia – inte Siri
När vi ändå pratat AI måste vi komma in på Huaweis nya digitala assistent Celia. Detta är en alternativ lösning till Alexa, Google och Siri med flera. I skrivande stund fungerar den inte Sverige, men vi har testat den under ett kort besök hos Huawei i London.
Assistenten är integrerad med mobilens operativsystem och är, under vår korta testtid, mycket enkel och responsiv att använda och vi hoppas verkligen att tjänsten kommer även till Sverige.
– Vi är mycket spända över lansering av Hey Celia som i nuläget bara finns tillgänglig på engelska, franska och spanska och i utvalda regioner. Vi jobbar däremot på att assistenten ska få en så bred spridning som möjligt och tittar fortlöpande på kommande regioner. Och som alla vet är Sverige ett tidigt land baserat på det höga teknikintressen och kunskapsnivån, säger Jacky Zhao, ansvarig för företagets konsumentprodukter och strategier i Norden.
En kameralösning i ensamt majestät
Vi kommer så till den del som för många kommer att vara den primära anledningen att investera i P40 Pro – kameralösningen. Huawei har återigen överträffat sig själva och höjt ribban för mobil fotografering flera nivåer. På baksidan hittar vi en mindre rektangulär utbyggnad som har samma form som mobilen i övrigt, där det sitter tre Leica-baserade linser.
Först hittar vi den primära 1/1,28 tum Ultra Vision-sensorn på 50 megapixel som har en pixelstorlek på 2,44 mikrometer som baseras på en RYYB-färgfilteruppsättning. Det innebär att den använder gult i stället för grönt ljus vilket ger en bättre hantering av framför allt bilder tagna i sämre ljus. Till denna finns en 12 megapixels telelins som har optisk zoom på fem gånger och en hybridzoom på tio gånger och en maximal digital zoom på 50 gånger.
Slutligen har vi även 40 megapixels ultravidvinkel-lins med en 1/1,54 tums sensor vilken primärt är för video i extremt lågt ljus eller ultraslowmotion, men som även tack vare kombinationen av dess filmegenskaper och enhetens AI erbjuder fler videofunktioner. Till dessa finns även en sedvanlig djupsensor för att skapa mer professionella bildeffekter.
Selfiekameran har flyttat
Vänder vi på mobilen ser vi att den tidigare mittplacerade kameran har flyttat till vänster sida och blivit en dubbellinslösning bestående av en 32 megapixles f/2.2-kamera och en djupsensor som även hanterar ansiktsinloggningen. Sammantaget ger det bilder i absolut toppklass med äkta färgåtergivning där vi imponeras av hur väl mobilen fångar ansikten och bibehåller en naturlig hudfärg oavsett ljus. Även inzoomade bilder, där mobilen enbart hållits i handen, visar på ruskigt bra skärpa. Men som alltid när det kommer till Huawei är det bilder tagna i dåligt, eller knappt något ljus alls, där kameran imponerar som mest. När vi fotar utomhus under natten fångas objekt som annars är helt omöjliga att se och dessa är dessutom många gånger nästa lika tydliga som om de fotograferats på dagen.
Genom att använda AI Remove Passersby kan flera bilder kombineras till en
Med kameran medföljer dessutom en mängd smarta appar och funktioner varav två verkligen är värda att lyfta fram. Den första används med fördel när vi ska fotografera någon som poserar. Låt säga att vi är på resa och vi stannar framför ett monument som vi vill föreviga med bara vårt objekt på. Men som alltid är det mycket folk på plats och alla bilder innehåller någon som stör. Genom att använda AI Remove Passersby kan flera bilder kombineras till en, där bara vår modell och monumentet är kvar. Allt utförs automatiskt direkt i mobilen.
P40 Pro plockar bort reflektionerna
Den andra delen använder undertecknad minst ett par gånger i veckan och det är AI Remove Reflection. Tänk på alla bilder du tagit genom ett fönster. Det kan vara ut från ett hotellrum eller ett fik, genom en monter med mera. Nästan alltid får vi en ovälkommen spegling i hela eller delar av bilden. Detta är numera historia. Med ett klick får vi en näst intill perfekt bild utan reflektioner – direkt.
– Vi lyssnar hela tiden på både våra kunder och marknaden i helhet och vet att just kamerafunktionaliteten många gånger är en avgörande faktor vid val av mobil. Vi har därför fortsatt vårt nära samarbete med Leica och tillsammans med vårt eget utvecklingsteam på både kamera- och AI-sidan har vi till P40 Pro och kommande P40 Pro plus förfinat tekniken och skapat den kanske kraftfullaste och ljusstarkaste mobila kameralösningen på marknaden vilket vi är oerhört stolta över, säger Jacky Zhao vid Huawei.
Ljudinspelningen följer din kameran
Tack vare ett maximalt ISO-värde på upp till 51 200 och en bra optisk bildstabilisering kan P40 Pro filma på natten utan problem. Vi får perfekt skärpa även under lite skakigare förhållanden. Till detta använder mobilen en synkad ljudzoom som följer vårt objekt när vi zoomar in eller ut. Dessutom får vi ett riktigt bra dubbelvisningsläge som låter oss filma, och visa, två olika zoomlägen samtidigt. Kort och gott är detta den överlägset bästa lösningen vi testat i en mobil.
En egen applikationsbutik istället för Google Play
Vi avslutar så med den kanske största frågan. Kommer Huawei att klara sig i västvärlden utan Googles Play-butik? För trots att P40-serien är Androidbaserad finns inte Googles butik utan Huaweis egen kallad Appgallery. Lösningen är på de flesta sätt identisk med Googles motsvarighet men med en stor skillnad – det utbud som vi är vana vid finns inte, eller i varje fall inte i samma omfattning, inte än. Detta gör att flera användare delvis måste lära om och gå lite andra vägar än de kanske är vana vid. I stället för att använda bankens app får man logga in via webbplatsen, precis som på en dator.
Huawei jobbar aktivt på att bredda sin applikationsportfölj och nya appar kommer varje dag. Ger vi lösningen tre till sex månader kommer troligen merparten av de applikationer som de flesta av oss använder på daglig basis att finnas även här. På grund av Corona-pandemin kommer dock vissa av dessa troligtvis att dröja. Detta är något vi kunnat se med exempelvis BankID som skulle lanserats senast i mars, men som i skrivande stund ännu inte är tillgängligt.
Huawei har ett utvecklingsteam som hjälper externa företag och utvecklare att anpassa sina befintliga lösningar även för Huaweis plattform.
– Nu jobbar vi vidare med mer lokala och landsknutna team för att se till att respektive regions mest använda appar även ska kunna användas på våra mobiler. Vi har även olika team som hjälper företag, organisationer och utvecklare att anpassa befintliga eller skapa nya appar för vårt ekosystem och trots att detta är en delvis tidskrävande process har vi redan kommit en bra bit på vägen, säger Jacky Zhao.
Huawei bygger ett eget ekosystem
Vi ska tillägga att Huawei bygger sitt system för att fläta samman i princip samtliga produkter ur företagets portfölj. Detta gör att vi kommer att se samma integration i företagets klockor, bärbara datorer, plattor och inte minst i kommande smarta enheter. Vi har redan sett vissa exempel på styrkan i denna integration genom Huaweis Smart share som enkelt kopplar samman och integrerar mobilen med en Huawei-laptop enbart genom att lägga dem mot varandra och härefter kunna utföra merparten av de saker som vi gör på mobilen, direkt från datorns gränssnitt. (Ungefär som Apple jobbar när det gäller IOS, Mac OS och Ipad OS.)
Att plattformen är här för att stanna oavsett hur framtiden med Google ser ut råder det inte någon tvekan om, och undertecknad både tror och hoppas att vi användare kommer att ge Huaweis butik och ekosystem en ärlig chans.
– Skulle läget förändra sig med Google och vi återigen får tillgång till deras Play-butik kommer det inte innebära att vi kommer att sluta utveckla Appgallery. De två butikerna kommer i så fall att existera tillsammans och komplettera varandra, säger Jacky Zhao vid Huawei.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
- Cirkapris: 10 990 kr inkl. moms, 8 792 kr exkl. moms
- Skärm: 6,58 tum OLED
- Upplösning: 1 200 x 2 640 pixel
- CPU: Kirin 990 5G
- RAM: 8 GB
- Lagring: 256 GB
- Mått: 158,2 x 72,6 x 8,98 mm
- Vikt: 209 gram
- Trådlöst: Wi-Fi 6+ och Bluetooth 5,1
- Kamera: 50 MP f/1,9 + 40 MP UW f/1,8 + 12 MP Tele f/3,4 + 32 MP Front f/2,2
- Batteri: 4 200 mAh
- Laddning: 40 Watt med kabel + 27 Watt trådlöst