Huaweis senaste trådlösa in-ear-lurar Freebuds 3i heter ungefär som föregångaren, men det nya lilla ”i:et” i modellnamnet innebär fler nyheter än man kan tro.
Den största skillnaden mellan nya Freebuds 3i och Freebuds 3 är öronsnäckans design. Nu satsar Huawei på en sluten lösning med en klassisk gummipropp istället för den öppna designen i föregångaren, som alltid kändes något märklig med tanke på att det handlar om proppar med aktiv brusreducering. Med 3i får vi alltså en passiv brusreducering som komplement vilket enligt Huawei ska ge en maximal reduktion på upp till 32 decibel, vilket i skulle vara i paritet med topprankade over-ear-modeller från flera tillverkare.
Bra passform för de flesta
Vi är alla olika och uppskattar olika lösningar. Personligen tycker jag denna typ av ”gummiplutt” som håller fast snäckan i örat är den bästa. Dels sitter de på plats även när man är i rörelse/tränar och dels får vi som sagt en passiv brusreduktion som många gånger är fullt tillräcklig.
Freebuds 3i kommer med fyra olika storlekar på gummipropparna, så de flesta bör hitta en som passar. Och vi har sagt det förut – det är värt att testa att använda olika storlekar i respektive öra, för våra örongångar kan, precis som våra fötter, skilja sig åt en del.
ANNONS: Så mycket kostar Freebuds 3i på Webhallen
På utsidan av respektive snäcka hittar vi en av totalt tre mikrofoner. Denna fångar upp omgivande ljud och dämpar det effektivt. Mikrofonen kompletteras sedan med ytterligare en mikrofon placerad på snäckans insida, vilken fångar upp ljud som lyckats komma in till öronkanalen och tar även bort detta. Slutligen finns även en mikrofon på själva pinnens undersida. Denna är primärt avsedd för konversationer och som tack vare sin placering blir mindre känslig för extern störning från exempelvis vind.
Riktigt effektiv brusreducering
De tre mikrofonerna samarbetar på ett förträffligt sätt och ger dels en riktigt tydlig konversation för framför allt motparten dels en aktiv brusreduktion som presterar riktigt bra, även om vi är tveksamma till att den håller samma nivå som riktigt bra over-ear-modeller. En smart funktion är att vi enkelt, med en ”touch” på snäckan, kan stänga av eller aktivera brusreduktionen eller även aktivera en genomhörningsnivå som gör att vi hör visst omgivande ljud utan att behöva plocka bort eller lossa propparna.
LÄS OCKSÅ:
Test: Sennheiser True wireless 2
Test: Master & Dynamic MW07
Fem headset du inte får missa
På samma sätt så används pek och knackningar på snäckorna för att svara på samtal, byta låtar eller växla mellan enheter som vi är anslutna till. Låt oss säga att vi jobbar på vår platta och har Freebuds kopplade till denna när det ringer på mobilen. Men en snabb touch växlar vi direkt över till den senare och kan svara på samtalet. Om vi tar detta ett steg ytterligare och har registrerat headsetet till vårt Huawei-konto kan vi få växlingen att ske automatiskt mellan olika enheter som exempelvis mobil, klocka och datorplatta.
Trevlig ljudbild
Vi fortsätter till ljudet i sig. Enheten har en integrerad 10 nanometers dynamisk drivenhet som ger ett rent och klart ljud och som även lyckas bra med att leverera en godkänd basnivå. Denna är dock lite beroende av att vi får till ett bra fäste med gummipropparna och kan vinkla ljudutgången rakt in mot örats tunnel. Trots att hörlurarna inte erbjuder någon form av audiofilnivå är vi överraskade över dess musikaliska ljudbredd sett till modellens pris. Du som använder en Huawei-mobil kan även göra ytterligare anpassningar via företagets AI Life-app.
På en full laddning får vi cirka tre timmars blandad användning mellan samtal och musiklyssning
Vi avslutar med batteriet vilket tyvärr inte riktigt hänger med enhetens övriga positiva egenskaper. På en full laddning får vi cirka tre timmars blandad användning mellan samtal och musiklyssning, en tid om kapas någon om vi även har flera enheter kopplade som headsetet växlar mellan. Vi kan så klart ladda lurarna i det medföljande, och klar smidiga, fodralet vilket tillsammans ger oss upp mot 14 timmars användning, eller som låter oss på dryga 15 minuter få ut ytterligare 1,5 timmes användning (vid musiklyssnade).
Men trots att detta är trevlig kommer vi alltid till ett läge där vi måste ta ut lurarna och placera dem i fodralet, och i en aktiv, ständigt uppkopplad värld blir detta ett störande moment. Och när vi ser att allt fler av konkurrenterna lyckas pressa batteritiden upp mot sju timmar per laddning kan detta helt klart bli en avgörande faktor till Freebud 3i:s nackdel.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
- Cirkapris: 1 190 kr inkl. moms, 952 kr exkl. moms
- ANNONS: Så mycket kostar Freebuds 3i på Webhallen
- Anslutning: Bluetooth
- Laddning: Fodral – Typ-C
- Batteritid: ca 3 timmar, 14 timmar med fodral
- Brusreduktion: Aktiv och passiv
- Kontroller: På snäckorna
- Vikt: Snäcka – 5,4 gram, fodral – 51 gram
- Färg: Vit eller svart
2 kommentarer
Pingback: Apple släpper Airpods pro - Datormagazin
Hej Patrik, har hittat ett emot till: Det går inte avsluta ett samtal med dessa. I mitt tycke en av två grundläggande funktioner (svara och avsluta samtal…)