Tecra X50-F är en lätt fullskärmslösning för poweranvändare. Den är hållbar som få, men det gäller att inte glömma laddaren.
Om vi backar tillbaka ett par år var Toshiba ett vanligt förekommande märke när det gäller bärbara datorer. Men sedan hände något och märket i det närmaste försvann. Nu är bolaget tillbaka med full styrka, men denna gång under det namn som delvis redan använts på delar av den asiatiska marknaden – Dynabook. Vi har testat företagets senaste flaggskeppsmodell inom företagsmarknaden i form av Tecra X50-F.
Flexibel stabilitet
Den 15,6 tum stora enheten är förhållandevis lätt med en vikt på bara 1,36 kilo. Detta lyckas Dynabook med genom att använda magnesium i chassit vilket både ger en lägre vikt samtidigt som den kan hållas både tunn och stabil.
Enheten är faktiskt en av de mest tåliga vi stött på
När vi så pratat om stabilitet kan det vid en första anblick verka som att skärmen nästan är åt det plastiga hållet då den faktiskt går att böja till viss del, ungefär som en plexiglasskiva kan vika sig i vinden. Men detta är faktiskt inte en svaghet utan snarare en styrka då dess underliggande konstruktion är optimerad för detta. Enheten är faktiskt en av de mest tåliga vi stött på och modellen uppfyller även kraven för MIL-STD-810G-standarden.
Peksärmen fungerar bättre med penna än fingrar
Skärmen i sig är en FHD-modell med integrerad tryckkänslighet som har en mycket bra färgåtergivning och ljusstyrka som ger en klar och tydlig bild oavsett var vi jobbar. Pekfunktionen är däremot lite ”både och” då vi inte får samma känsla när vi jobbar med fingrar som på lite mer traditionella motsvarigheter. När vi jobbar med penna och Windows Ink är det dock riktigt bra, då vi snabbt kan markera upp tabeller eller lägga till kommentarer i PDF:er.
I skärmens överkant finner vi både en Windows Hello-kompatibel IR-kamera samt en webbkamera som inte håller någon högre bildkvalitet. Den senare har ett fysiskt skydd som vi kan dra över kameran för att förhindra att den används utan att vi önskar det. Som komplimenterade skydd kommer Tecra X50-F även med en fingeravtrycksläsare. Denna är integrerad i den övre vänstra delen av pekplattan.
Liten platta och fysiska knappar
Pekplattan är i sig aningen mindre än traditionellt med tanke på enhetens storlek. Men den fungerar bra och är enkel att använda vid arbete med gester. Dynabook har, till skillnad från många andra tillverkare, valt att behålla två fysiska musknappar vilka placeras i pekplattans överkant. Dessa är tyvärr inte lika trevliga att jobba med och ger inte den respons vi önskat.
Ovanför hittar vi ett bakgrundsbelyst tangentbord som har ett nedslag på 1,5 millimeter och en fullt godkänd skrivkänsla. Framför allt får vi en bra avlastning för handlederna vilket är tacksamt. I mitten har Dynabook även valt att placera en blå muspekarknapp.
Godkänd prestanda
Tecra X50-F inriktar sig till den mer professionella mobila användaren som spenderar mycket tid utanför kontoret. Detta gör att enheten är optimerad för en balans mellan prestanda och batteritid. På insidan av vår enhet finner vi en Intel I7-8565u-processor, hela 32 gigabyte minne och en Intel Optane-baserad lagring på en terabyte vilket ger en mycket bra hårdvarubas. Disken är riktigt snabb både vid sekventiell och slumpmässig belastning och med mängden RAM kan vi jobba med många applikationer simultant. Vi får även, tack vare den senaste biosuppdateringen, bra kontroll över processorn och kan här både manuellt och via Bios optimera prestandan efter behov. Modellen kommer däremot inte med ett diskret grafikkort utan vi får nöja oss med HD620, vilket dock räcker gott för vardagligt arbete.
Snabbt trådlöst nätverk
Vi går vidare till portarna och här finner vi dubbla USB 3.2 Gen1 och dubbla USB 3.2 Gen2 Typ-C med stöd för Thunderbolt 3 och PD-laddning. Här finns även en fullstor HDMI-port och en mSD-kortläsare som med en prestanda på runt 73 megabyte per sekund håller en fullt godkänd prestanda. Enheten har inte någon nätverksport men kommer å andra sidan med senaste AX-baserade Wi-Fi vilken tack vare smart antennplacering ger en stabil och snabb överföring som framför allt växlar snabbt mellan band och accesspunkter.
Dynabook Tecra X50-F är enkel att uppgradera själv
Ett stort plus med modellen är att vi enkelt kan öppna undersidan för att själva byta eller uppgradera komponenter eller batteriet. Det sistnämnda håller inte riktigt vad det lovar. Även vid lågintensiv användning räcker det inte mer än knappa sex timmar. Om detta är en negativ sida av enhetens nya Bios låter vi vara osagt då detta än så länge är i betastadiet, men oavsett har vi svårt att se att det når en full dags arbete.
Vi avrundar med att kort nämna ljudet som sett till de höga tonerna och mellanregistret är klart bra, men där låga toner helt tappar sin tyngd. Enheten har även dubbla mikrofoner med mycket bra och ren ljudupptagning vilket gör den till en bra livekommunikationslösning.
För dig som letar efter en mindre och lättare bärbar: Dynabook släpper superlätt bärbar
Specifikationer Dynabook Tecra X50-F
- Tillverkare: Dynabook, www.dynabook.com
- Cirkapris: 22 795 kr inkl. moms, 18 236 kr exkl. moms
- Minne: 32 GB CPU
- Processor: Intel I7-8565u
- Lagring: 1TB Intel Optane
- Skärm: 15,6 FHD
- Grafik: HD620
- Anslutningar: 2 st USB 3.2 Gen1 + 2 st USB 3.2 Gen2 med Thunderbolt 3, mSD, HDMI 3,5 mm audio
- Säkerhet: IR + fingertrycksläsare
- Wi-Fi: AX
- Mått: 359 x 250 x 17,6 mm
- Vikt: 1,36 kg
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.