”Sony, Sennheiser eller Bose.” Det är ofta vårt standardsvar när vi får frågan om vilket premiumheadset med brusreducering man bör satsa på. Kan nya WH-1000XM4 göra att vi stryker de sistnämnda från listan?
Sonys trådlösa headset WH-1000XM4 är en uppgradering av populära WH-1000XM3. Likheten med föregångaren är slående, men när vi kollar närmare på specifikationerna har det hänt en del under ytan.
Den klart mest efterlängtade uppgraderingen är möjligheten att para headsetet med två Bluetooth-enheter samtidigt. Funktionen gör dock att Sony kommer ikapp konkurrenterna snarare än springer ifrån dem.
Bra brusreducering blir bättre
Sonys verkliga styrka har legat i den suveräna brusreduceringen. Och enligt tillverkaren har de bättrat på den ytterligare i WH-1000XM4, bland annat tack vare en förbättrad algoritm som ser till att lurarnas QN1-processor jobbar än mer effektivt än tidigare. Ljudet anpassas över 700 gånger per sekund, uppger Sony.
Dyra som attan
Vi kan väl redan nu flika in att prislappen lär avskräcka de flesta. Cirka 4 000 kronor får du räkna med att betala vid lanseringen, något som säkert gör föregångaren till en mer realistisk investering för många. WH-1000XM3 kan du hitta i butik för 2 500 kronor i dag, det är ett riktigt bra pris med tanke på vad du får för pengarna.
ANNONS
|
|
XM3 | XM4 |
Men tillbaka till XM4. De har även en ny funktion kallad till ”Speak-to-chat” som vi är nyfikna på att testa. Den ser till att lurarna både stänger av musiken och aktiverar mikrofonerna automatisk för att låta dig höra din egen röst i kåporna så snart du börjar prata. Du slipper plocka headsetet av skallen med andra ord, eller lägga handen över den ena kåpan för att aktivera medhörningen. (En funktion som dock finns kvar.) Uppspelningen börjar automatiskt 30 sekunder efter det att du slutat prata.
Peka på kåpan för att styra musiken
Precis som tidigare hanterar du många av funktionerna via pek-kontroller på den ena kåpan. Vi har tidigare haft problem med oavsiktliga ”pekningar” av exempelvis en hög jack-krage och håller tummarna för att Sony lyckats minska problemet med bättre mjukvara. Det återstår dock att se.
För att bjuda på så bra ljudkvalitet som möjligt ska WH-1000XM4 analysera det komprimerade Bluetooth-ljudet och reproducera ljud som försvunnit i kompressionen. Tillverkaren kallar funktionen Edge-AI och menar att den analyserar musiken i realtid och ”känner igen instrument, musikgenrer och musikaliska element specifika för varje låt.” Om det fungerar lika bra som tillverkaren hävdar återkommer vi till så snart vi får möjlighet att testa hörlurarna.
WH-1000XM4 och Playstation 5
Många Playstation-fantaster har efterlyst utökad kompatibilitet med Playstation 5 som Sony lär lansera senare i år. Ett riktigt bra gamingheadset kan kosta nästan lika mycket som WH-1000XM4, om Sony ser till att de nya lurarna fungerar lika bra till Playstation som till mobilen och datorn ökar köpargumenten markant för många av företagets kunder. Någon information om ett dedikerat Playstation 5-stöd har vi dock inte i dagsläget, så i skrivande stund får vi sälla oss till skaran användare som både hoppas och kräver att tillverkaren ser till att enheterna fungerar riktigt bra tillsammans.
Simulera en live-spelning under pandemin
Funktionen 360 Reality Audio ska efterliknar känslan av att befinna sig på en live-spelning. Nog låter det som en trevlig funktion så här i corona-tider, men det krävs att du använder rätt musik-streamingtjänst. Lösningen fungerar i både Iphone- och Android-enheter med Deezer, nugs.net och Tidal, så alla Spotify- och Apple Music-användare får nöja sig med standardljud.
Via den tillhörande applikationen kan du ställa in olika platser
Sony WH-1000XM4 har även en funktion som ska anpassa hur headsetet fungerar baserat på var du befinner dig. Via den tillhörande applikationen kan du ställa in olika platser (jobbet och hemmet till exempel) och låta lurarnas inställningar justeras automatiskt.
Givetvis hittar vi även funktioner som automatisk avstängning när du plockar lurarna av skallen och NFC. Sony har dock plockat bort AptX-stödet men har stöd för AAC (Advanced Audio Coding) och Sonys egen LDAC.
Batteritiden uppges ligga på 30 timmar och slabbladdningen ska ge dig upp till fem timmars trådlös uppspelning på tio minuters laddning. Nu för tiden är det för övrigt USB-C som gäller vilket vi gillar. Du kan dock inte använda dem som ett USB-C-headset.
Vi återkommer som sagt med ett test av Sony WH-1000XM4. Till dess kan du spana in vår sammanställning av de bästa trådlösa lurarna från 2019.