Fråga
Jag säkerhetskopierade just min C:\Användare-mapp med Windows 10:s filhistorik. Det tog fem timmar. I dag lade jag till en liten mapp på skrivbordet och körde filhistorik-säkerhetskopiering igen. Det gladde mig att det bara tog några sekunder, och filen fanns verkligen där på min USB-pinne.
Men det är det där med UTC-datumstämpeln. Alla filer har den. Jag antar att jag kan se värdet med datumstämpeln, men vad händer om jag vill lägga filerna på en annan dator? Så för att återställa på samma dator är det bra, men jag skulle helst vilja vara utan tidsstämpeln. Så mina frågor:
1) Vad är skillnaden mellan inkrementell och differentiell säkerhetskopiering?
2) Finns det någon riktigt bra gratis mjukvara för säkerhetskopiering?
Hassan
Svar
Windows filhistorik tycker jag personligen är ett bekvämt sätt att säkerhetskopiera. Om du använder en enhet som alltid är ansluten, till exempel en NAS, kan det hela ske helt automatiskt utan att du behöver tänka på det.
Återställning av filer är också väldigt enkelt. Den enda nackdelen är väl att kopiorna sparas okomprimerade, så de tar ganska mycket plats. Det där att de får en tidsstämpel i filnamnet har jag aldrig sett som ett problem.
1) Inkrementell säkerhetskopiering är en metod för säkerhetskopiering som innebär att endast de ändringar som gjorts sedan den senaste säkerhetskopieringen sparats. Differentiell inkrementell säkerhetskopiering är en särskild form av inkrementell säkerhetskopiering för att spara det som ändrats sedan den senaste totala eller inkrementella säkerhetskopieringen.
En differentiell säkerhetskopiering är en kumulativ säkerhetskopia av alla ändringar som gjorts sedan den senaste fullständiga eller normala säkerhetskopian, det vill säga skillnaderna sedan den senaste fullständiga säkerhetskopian.
Fördelen med detta är den snabbare återhämtningstiden, som endast kräver en fullständig säkerhetskopiering och den sista differentiella säkerhetskopian för att återställa systemet. Nackdelen är att för varje dag som förflutit sedan den sista fullständiga säkerhetskopian måste mer data säkerhetskopieras, särskilt om en betydande del av informationen har förändrats.
2) Visst finns det bra program för detta som inte kostar något. Som vanligt när det gäller mjukvara handlar det mycket om tycke och smak. Men här är några exempel:
Syncbackfree – www.2brightsparks.com/freeware/freeware-hub.html
Cobian Backup – www.cobiansoft.com
Duplicati – www.duplicati.com
Fbackup – www.fbackup.com
2 kommentarer
Man kan kanske lägga till att säkerhetskopiering är en så fundamentalt viktig funktion så att insistera på att ett säkerhetskopieringsprogram ska vara billigt eller gratis kan vara att feloptimera. Det är minst lika viktigt att ha en bra säkerhetskopiering som att ha en bra hårddisk, så det är OK att det får kosta lite pengar.
Ställ frågan ”hur allvarligt vore det om jag förlorade all min data?” Om svaret är ”det spelar ingen roll”, tja, då kan man ta säkerhetskopiering med en klackspark.
Om svaret är ”det vore ju hemskt, helt fruktansvärt otänkbart – inga bilder, inga dokument, kanske inte ens några email eller adresser kvar”, ja då har man svaret på hur mycket det är värt.
Själv använder jag robocopy med lämpliga växlar. Kör till 3 st NASar.
Ligger i schemaläggaren.
Fungerar kanonbra.
På jobbet kör jag en gång i timmen en backup på det som är förändrad.
Tappar max en timme vid ett stort haveri.