Denna artikel är producerad av Datormagazin på uppdrag av NETGEAR
Vi tittar närmare på RN628X, en åttadiskars, högpresterande backend-NAS från Netgear. En perfekt stomme för backup och DR enligt 3-2-1-regeln.
Det är få saker som blivit så viktiga som vår digitala data. Detta oavsett om vi pratar om den privata sektorn eller företag. Data har blivit vår tids guld och måste på alla sätt både skyddas och vara tillgängligt, 24 timmar om dygnet, 365 dagar och året. Grunden för att detta ska vara möjligt kan lite förenklat kopplas till den så kallade 3-2-1-regeln vilken innebär att vår data ska finnas i tre kopior, lagrade på två typer av media, med en kopia på annan plats.
Det är här som Netgear RN628X kommer in i bilden. NAS-enheten kan, beroende på företagets storlek och infrastruktur, användas på olika sätt. Denna NAS kommer i tre grundläggande uppsättningar (SKU:er):
- RN628X00 – utan diskar
- RN628XE4 – med åtta stycken fyra-terabytes enterprisediskar
- RN628XE6 – med åtta stycken sex-terabytes Enterprisediskar.
Vi har under denna genomgång använt det förstnämnda alternativet för att enklast kunna testa prestanda och kompatibilitet med olika typer av hårddiskar.
Stilren, tyst tornkonstruktion
Vi börjar här att titta till enhetens yttre. Modellen som mäter 289 x 192 x 319 millimeter och väger 9,4 kilo kommer med en solid stålstomme som täcks av en mattsvart yttre plåt vilken bockats i ett stycke som täcker båda långsidorna och toppen. På fronten finner vi i kanterna ett meshnät som släpper in luft men hindrar att damm kommer in till diskar och komponenter. Längst ner i mitten finner vi en USB 3-anslutning för enkel kopiering av exempelvis USB-minnen eller externa diskar.
På fronten finns en nästan heltäckande silverfärgad dörr. Denna agerar både ljuddämpare och ett primärt skydd mot oavsiktlig borttagning av diskar. Men den agerar även som en första kontrollenhet där vi via en tvåraders display och fem unikt formade kappar kan styra de mer grundläggande inställningarna och även övervaka status med mera.
När vi öppnar den främre dörren, vilken hålls fast med ett smart magnetfäste, möts vi av åtta vågrätt placerade hårddiskkassetter. Dessa är klart gedigna och konstruerade i metall samt rymmer både 2,5 och 3,5 tums diskar. Vi hittar även samma form av lufthål i kassetterna för att skapa bästa möjliga luftflöde. Till detta finns det även ett enklare lås i vänster sida av kassetterna, samt en strömbrytare längst ner till höger. Det senare är en lösning vi tycker om då vi inte vill att något ska gå emot knappen av misstag.
Vi roterar runt Netgear RN628X till baksidan där vi dels finner enhetens fästen av den svarta sidoplåten. Centrerat i lod finner vi dubbla 120 millimeters utblåsfläktar vilka tillsammans med ett bra luftintag ser till att hålla både diskar och system svalt utan att för den sakens skull bli högljudda. Under fläktarna finns en direktanslutning för ström då enheten kommer med ett integrerat PSU.
Längs den högra sidan finns först och främst en eSATA-port vilken primärt används för expansionschassin. Under denna finner vi dubbla USB3-portar för enkel anslutning till externa enheter. Detta omfattar däremot inte Wi-Fi-adaptrar vilket är lite synd. Vi fortsätter nedåt där vi möter dubbla gigabit och dubbla tiogigsportar. Dessa kan användas både för att ansluta till olika subnät, för att skapa redundans eller bundlas för än högre datagenomströmning. Baksidan rymmer även en resetknapp och en mUSB för att ansluta till en konsol.
Säkerhetsorienterad insida
Vi tittar så lite kort på enhetens bestyckning och finner här en grund i Intels Xeon D-1521-processor. Denna gick ursprungligen under namnet Broadwell och lanserades i slutet av 2015 vilket skulle kunna kännas som en evighet sedan. Men med tanke på att Intels utveckling sett till arkitekturen inte följt den ursprungliga Moores lag är skillnaden från denna processors 14 nanometers litografi jämfört med dagens 12 nanometers ganska liten.
Processorn i sig är en fyrkärning HT-processor (hyper-threading) som körs mellan 2,4 och 2,7 gigahertz med en sex megabytes cache vid 45 watts TDP (thermal design power). Det som gör processorn intressant är att den har stöd för ECC-minne och Intels olika former av hårdvarubaserade visualiserings-acceleratorer och tekniker. Vi får dessutom hårdvarubaserat stöd för flera säkerhetsrelaterade tekniker.
Till denna kommer Netgear RN628X med åtta gigabyte ECC DDR4@2133 megahertz ram-minne vilket kan tyckas lite lite med dagens mått mätt, och med tanke på att det är en serverbaserad processor. Men tack vare att enhetens fokus ligger på just backup, replikering och olika former av DR, mer om detta nedan, snarare än att kunna hantera och köra hundratals extra serverappar och tjänster känner vi aldrig att det blir en begränsning. En liten hint dock om att enheten har ett system som bygger på faktiska minnesbanker vilket gör att det, för den tekniskt duktiga, är möjligt att kringgå dessa minnesbegränsningar. Detta är självklart inte något som vi vare sig uppmuntrar eller rekommenderar då det ligger utanför enhetens garantier, men det kan ändå vara intressant att känna till.
Vad vi däremot delvis saknar är möjligheten till att använda M.2-enheter. Inte så mycket för att maximera prestandan, utan mer för att avlasta de mekaniska diskarna. Enheten har inte heller platser för dedikerade SSD-cachning.
Enkel installation
Efter att vi har fyllt enheten med diskar (Enterprise- eller helst NAS-optimerade diskar är utan tvekan att rekommendera för bästa prestanda och stabilitet) påbörjar vi installationen. Denna utförs genom att ladda ned och köra Netgear-programmet ReadyCloud som finns till både PC och Mac eller som med fördel körs från molntjänsten på följande adress:
http://readycloud.netgear.com/client/en/welcome.html
Värt att notera är att RN628X fungerar med kapacitetsmässigt betydligt större diskar än den som ligger som alternativ vid köpen och vid våra mätningar har vi bland annat använt oss av 14 terabytes enheter från Seagates Ironwolf Pro-serie.
Under den mycket lättanvända guiden får vi hjälp att hitta enheten i vårt nätverk och hämta hem och uppdatera till senaste NAS OS vilket i skrivande stund är 6.10.3. Då det är samma OS för alla ReadyNas-enheter är det mycket enkelt att både hantera och växla mellan olika modeller.
Efter att den grundläggande konfigurationen är klar sätter vi upp användare och grupper samt skapar den struktur av delade mappar som vi behöver. Även denna process är logiskt uppbyggd och lätt att följa. När dessa är klara fortsätter vi enkelt med att ställa in iSCSI-anslutningar och tunn provisionering, konfigurerar molnaccess och initial backup med webbaserad hantering för enkel återställning av data vid någon form av dataförlust.
Vi kan i detta läge även installera och konfigurera extra applikationer. Netgear har inte samma utbud av appar som exempelvis Synology eller Qnap, men här finns primära funktioner som medialösningar med Plex, nedladdningsserver för Bittorrent eller uppsättning av Docker, MySQL, Joomla med mera. Valet av appar bestäms så klart av vilka behov som finns och den enda app vi alltid rekommenderar är ett antivirus som ett extra skydd.
Trots att Netgear inte har det bredaste utbudet av appar finns en del som företaget är i det närmaste unika med att erbjuda, åtminstone till privatpersoner och SMB. Vi pratar om fjärradministrationsgränssnittet via appen och tjänsten Insight. Denna tjänst finns både för Android och IOS men kan även hanteras via en webbläsare. Insight låter oss som administratörer ha full kontroll över drift och händelser och vi kan även sköta merparten av inställningarna från valfri geografisk plats, något som blivit än viktigare idag då vi till stora delar jobbar hemifrån. Vissa delar av denna tjänst är gratis, men de mer avancerade lösningarna kräver en licens. Vi når Insight via https://insight.netgear.com/#/dashboard/location/XXXX där de sista X:en står för det namn vi valt att kalla vår anslutningsplats.
Godkänd nätgenomströmning
Vi går så över till våra prestandatester och som nämnts ovan kommer Netgear RN628X med totalt fyra Ethernetportar: dubbla gigabit och dubbla tiogigsportar. Modellen har inte dedikerade SSD-platser för cachning eller -acceleration men vi kan välja att bestycka modellen med enbart SSD-enheter om vi skulle vilja bygga en al-flash-lösning. Eller så kan vi använda så kallad tiering, och detta är i många fall en rekommenderad konfiguration om du på enheten både vill använda backupfunktionalitet men även nyttja prestandan för att köra virtualisering eller tyngre databasapplikationer, alternativt en tyngre belastad filserver.
Låt oss förklara det senare lite noggrannare. En NAS använder sig normalt av någon form av RAID, ett skydd för att skapa redundans, ökad prestanda eller båda, baserat på hur många diskar som finns att tillgå. Netgear använder sig av två egna typer av RAID:
X-RAID kan lite elakt beskrivas som en lösning för den som inte kan eller bryr sig om hur RAID fungerar och som med vissa begränsningar sköter allt åt användaren. Sedan finns även Flex-Raid som är lite av Pro-versionen där vi som administratörer får helt andra möjligheter att optimera och styra lagring och prestanda över olika former av data och dess behov.
Den senare kan även kombineras med vad som kalls för en SSD Tier eller ett extra lager med högpresterande flashbaserad enheter. Det vi således gör är att vi sätter upp en grundbaserad Flex-Raid vilket sedan kompletteras med en SSD Tier som bör vara baserad på samma antal diskar som i Flex-Raiden. När denna uppsättning är färdig kommer all meta-data att skrivas till den snabbare SSD-delen med maximal IO-prestanda medan vanlig data, typ backuper, kommer att skrivas till mekaniska diskar.
Våra mätningar har baserats på en Flex-Raid med en R10-nivå på fyra mekaniska diskar vilka har kompletterats med fyra IronWolf 110 SSD-enheter. Vi började med att kontrollera prestandan för rå data över dubbla tiogigsportar med hjälp av IO-meter. Skrivprestandan nådde i denna konfiguration upp till 1206,5 megabyte per sekund medan läsprestandan nådde hela 1998,3 megabyte per sekund.
Vi gjorde om samma tester mot iSCSI där vi nästan kunde matcha värdena med 1153,1 respektive 1983,7 megabyte per sekund. I nästa steg gjordes testerna om med fokus på antal IO-transaktioner vid både slumpmässig och sekventiell data baserad på 4K-data vid en total datamängd av 35 gigabyte. Här toppade vi i båda fallen runt 198 600 IOPS vid läsning medan värdena för skrivprocesser var avsevärt lägre med dryga 76 000 IOPS för sekventiell skrivning och strax över 2600 IOPS för slumpmässiga data. Detta visar tydligt på en generellt hög prestanda och en bra skalning av nätverksportarna. Men vi ser även en klar tendens att enheten har övervägande prestanda när det kommer till läsning vilket är tacksamt vid både återskapande av havererade data eller för att snabbt kunna tillhandahålla behövliga data från virtuella miljöer eller databaser.
För att testa den sistnämnda delen lite extra riggade vi vår testserver och utförde SQL-frågor baserade på en miljö med 12 000 virtuella användare. Men för att göra testet lite mer krävande mappade vi respektive 10 gigsgränssnitt mot olika nätverk och klonade servrar. I detta läge nådde vi en imponerade SQL frågasvarsfrekvens på mellan 6426 och 6508 transaktioner per sekund, med en latens på knappa 76 millisekunder i snitt.
Lika imponerande är det när vi tittar på backuphantering och återskapande av data. Här kunde vi utan direkt inverkan ansluta 57 simultana klienter, åtta övervakningskameror vilka körde en mix av fulla backuper, återställning från ISO-baserade och backupfiler samt spelade in och strömmade inspelat material från kamerorna. Till detta ska även tilläggas att vi körde en Dropboxbaserad molnbackup simultant.
Så använder du Netgear RN628X på bästa sätt
Hur bör eller rättare sagt kan Netgear RN628X bäst användas? Vi har valt att lyfta fram tre huvudkonfigurationer som vi efter våra dryga två månaders testande och laborerande kommit fram till är den optimala användningen, allt baserat på enhetens grundkonfiguration. De huvudspår vi ser är: Lagring och fildelning, Al-flash-lösning eller en Tier-baserad hybrid.
Lagring och fildelning:
Vi börjar med den första vilket kanske även är den ultimata lösningen. I detta läge maximerar vi enheten med åtta mekaniska diskar vilka sedan, beroende på om vi söker maximal prestanda, redundants eller en mix väjer att sätta dem i R5-, R6- eller R10-konfiguration. Med 14 terabytesdiskar ger detta oss upp till 98 terabyte lagring med en disks redundans.
Detta är en perfekt uppsättning för nätverk med multipla klienter som kräver en central backupplats, men även när vi behöver ett nav för fildelning både inom företagets väggar samt via olika molntjänster. Då enheten har stöd för ett obegränsat antal ögonblicksbilder och en smidig molnbaserad replikering kan vi även skala data enligt 3-2-1-principen.
Ytterligare en fördel med denna modell är att företag som idag kanske har allt fler anställda som arbetar hemifrån kan investera i mindre och enklare NAS:ar som placeras i hemmen. Dessa konfigureras sedan med en fjärrbackup mot denna enhet som har en högre kapacitet. På detta sätt kan den lokala NAs:en vara mer prestandaoptimerad med flashbaserad lagring om så behövs.
AL-Flash:
Nästa användningsområde blir raka motsatsen. Tack vare enhetens multipla höghastighets Ethernetportar kan vi maximera responstiden när enheten används som stomme för att lagra exempelvis SQL-databaser eller när vi kör multipla virtuella maskiner från enheten. Med tanke på att dagens flashbaserade 2,5 tums-modeller har ökat dramatiskt i lagringskapacitet med upp till åtta terabyte (och högre kapaciteter på väg) öppnas nya dörrar, men denna lösning blir så klart kostsam.
Hybrid:
Detta för oss in på den avslutande användningen, vilken vi även använde vid våra prestandatester av Netgear RN628X . En hybrid med en mix av mekaniska och flashbaserade diskar skapar en balans mellan lagringskapacitet, prestanda och pris. Och tack vare Netgears i detta läge helt suveräna Nas OS och Flex-Raid kommer det data som kräver maximal IOPS att hanteras av den flash-optimerade delen medan delar som backupdata lagras på mekaniska diskar.
Det viktiga i alla dessa, eller andra, användarscenarion är att du som slutanvändare redan från start har en klar plan för hur enheten ska användas och sedan bygger både din NAS och dess konfiguration efter denna.