Denna artikel är utförd på uppdrag av NETGEAR – tillverkaren har inte fått möjlighet att påverka vare sig testförfarandet eller texten.
Netgear GS110TUP är en minimal, ljudlös Ultra PoE-switch för blandade PoE-miljöer.
AV PATRIK WAHLQVIST
I takt med att tillverkare har tagit fram allt strömsnålare lösningar inom mer eller mindre alla områden har även allt fler produkter som kan drivas via PoE-baserad strömtillförsel sett dagens ljus. Parallellt med denna utveckling har nya PoE-klasser tillkommit och trots att vi oftast bara pratat om klass 0–4 finns i skrivande stund klasser på upp till 8+, där en högre klass (med undantag av klass 0) har möjlighet till en högre effekt från switchen jämfört med klassen under.
Denna enhet, Netgear GS110TUP, är en hybridlösning som tillhandahåller fyra portar enligt klass 6 med upp till 60 watt per port och fyra portar enligt klass 4 med upp till 30 watt per port. Då enheten även har en flexibel lösning för anslutning till ett backbonenät är den en perfekt lösning för blandade PoE-miljöer där vi både vill driva enklare accesspunkter och mer krävande belysning.
Minimalt fläktlöst chassi med dedikerad Gigabit SFP-port
Vi böjar med att granska det yttre. GS110TUP har ett vitt hölje i metall och mäter 236 x 101 x 27 millimeter med en vikt på låga 0,63 kilo. Tack vare att modellen har en extern strömadapter behöver enheten bara en passiv fläktlös kylning för att hållas sval även under maximal belastning. Dessutom ger det kompakta formatet oss större flexibilitet när det kommer till montering, där vi tack vare en smart fästanordning både kan vägg- tak- eller rackmontera switchen.
På framsidan finner vi i vänster kant dubbla lysdioder:
- En Power/Cloud LED. Denna lyser med ett fast grönt sken när enheten är i så kallat ”Direct Connect Web-browser Interface”-läge. Detta innebär att enheten hanteras lokalt och inte är ansluten till Netgears molntjänst Insight. Det andra läget är ett fast blått ljus vilket visar att enheten är konfigurerad och ansluten till Insightmolnet varifrån vi kan hantera, konfigurera och övervaka både switchen i sig men även övriga enheter som är anslutna till Insight.
- En PoE Max/Fault LED. Denna är ett mycket intressant LED, framför allt om vi väljer att inte använda Insight. För här får vi en indikation på enhetens strömhantering. När denna LED är släckt finns tillräckligt med PoE-baserad kraft. Om den lyser gul/orange finns bara mindre än totalt sju watt tillgängligt och om den blinkar gul/orange innebär det att enheten under de senaste två minuterna haft mindre än sju watt tillgängligt. Med Insight får vi denna fakta i realtid och med mer precis belastning per port.
Intill lysdioderna hittar vi de åtta gigabit LAN-portarna. Även dessa har på sedvanligt vis små LED:er i respektive ports övre kant. Den vänstra av dessa visar på ansluten länkhastighet medan den högra ger oss aktuell PoE-status. Om denna är släckt ger porten ingen PoE-ström, om den är grön levereras ström till ansluten PoE-enhet och är den gul/orange förekommer ett PoE-fel.
Efter PoE-portarna kommer en traditionell gigabitport vilken med fördel används för att ansluta enheten till en router för internetåtkomst. Slutligen finns även en gigabitbaserad SFP fiberport vilken är perfekt för att ansluta enheten till en backboneswitch eller andra enheter över ett större avstånd utan att behöva använda de kopparbaserade PoE-anslutningarna. Värt att tänka på är att om du vill använda en tredjeparts passiv så kallad DAC-kabel får denna inte vara längre än fem meter.
Bredvid vänstra sidans LED sitter en multifunktionell reset-knapp. Genom att trycka in denna i två sekunder startas enheten om med bibehållna inställningar. Trycker vi in den i fem sekunder startas enheten om och återgår till fabriksinställningarna och om vi håller inne knappen i tio sekunder så både fabriksåterställer vi enheten samtidigt som vi avregistrerar den hos Netgear vilket kan vara användbart om vi vill flytta den mellan avdelningar och kontor.
Stabil hårdvarubas
Vi fortsätter med att titta på vad GS110TUP erbjuder på insidan. Motorn i denna switch ligger i en enkärnig CPU på 500 megahertz vilken kompletterats med 128 megabyte RAM, 32 megabyte SPI flash och 512 kilobyte paketbufferminne vilken fördelas och används dynamiskt över anslutna portar. Modellen erbjuder en fullduplex med maximala 20 gigabit per sekund över åtta prioritetsbaserade köer baserade på WRR och strikt prioritetsbasering.
GS110TUP har stöd för 64 VLAN med L2-baserade tjänster som IEEE 802.1Q VLAN-taggning, IP- och MAC baserade VLAN och både Auto VoIP samt Auto Video VLAN för högsta stabilitet och kvalitet vid användande av VoIP-telefoner eller olika strömmande videolösningar. Vi får även maximalt 256 DHCP snooping bindings vilket enkelt uttryck är en teknik som minimerar riskerna för att utsättas för så kallade DHCP-attacker och öka säkerheten i nätverket. Dessutom kan vi aktivera en ACL med upp till 100 registrerade MAC, IP och IPv6-uppgifter för än högre säkerhet.
Levererar upp till 240 watt
När vi kommer till PoE-sidan kan GS110TUP tillhandahålla upp till 240 watt över samtliga portar. Då enheten använder en kombination av fyra Ultra60 PoE++-portar och fyra PoE+-portar innebär detta även att switchen maximalt kan leverera upp till 60 watt över port 1–4 och 30 watt över port 5–8.
För att garantera full PoE-drift även när switchen startar om efter exempelvis en firmwareuppdatering eller andra förändringar som kräver en programbaserad omstart har Netgear försett GS110TUP med separat PoE-baserad strömtillförsel. Netgear har för övrigt försett modellen med dubbla firmware. Detta ger enheten en extra säkerhetsnivå och skyndar även på uppdateringsprocessen i sig. Dessutom kan vi, tack vare molnintegrationen via Insightappen konfigurera enheten för en automatiserad uppdateringsprocess för att ytterligare underlätta administrationen.
Övriga tjänster/funktioner
Går vi vidare bland enhetens integrerade tjänster finns här flera delar som underlättar både användande och hantering. Enheten stödjer bland annat både 802.1ab LLDP och LLDP-MED samt SNMP Version 1,2 och 3 samt RMON för enkel övervakning och direkt nätverksupptäckt. Vi kan på säkerhetssidan konfigurera enheten för gästbaserade VLAN för enkel nätverkssegmentering. Detta gör det möjligt att använda GS110TUP som en kombinerad, mer traditionell switch, samtidigt som den agerar PoE-källa för företagsanslutna enheter. Självklart finns här även integrerad hantering av så kallad loop detection och fullt stöd för DNS-klienthantering samt en avancerad Quality of Service-lösning för trafikprioriterad data baserad på port, 802.1p och L2/L3/L4 DSCP.
Massor av inställningsmöjligheter
Enhetens stora styrka hittar vi som väntat på PoE-sidan. Vi kan här, per port, kontrollera PoE-hanteringen i flera steg. Dels kan vi enkelt aktivera respektive avaktivera strömtillförseln per port men vi kan även ställa in maxnivåer per port. Genom att använda denna funktion kan vi manuellt prioritera de viktigaste enheterna som alltid måste fungera och sedan sätta en begränsning på övriga enheter som kan arbeta över ett mer omfattande PoE-spann. Funktionen är extra viktig då modellen sträcker sig över både PoE+ och PoE++ och där ett maximalt utnyttjande av de senare portarna kan uppta enhetens hela PoE-budget.
Utöver detta kan vi även sätta upp scheman eller tidbaserade cykler där en port är aktiv eller inaktivt samt hur mycket ström den ska tilldelas under olika intervaller. Ett utmärkt exempel på detta är PoE-baserad kontorsbelysning som genom denna lösning enkelt kan automatiseras och tidstyras men som även via Insight mycket enkelt aktiveras och avaktiveras på distans.
Användningsområden
Hur använder vi då GS110TUP på bästa sätt? Tack vare sitt kompakta format och flexibla PoE-tillförsel i kombination med en utmärkt molnbaserad managering via Insight är användningsområdena mycket varierade. Här är några optimala områden, samtliga inom olika blandmiljöer men på helt olika plan:
- Det klassiska SMB-företaget. Ett lite mindre företag har oftast inte så många PoE-enheter och de som används har många gånger ett varierande PoE-krav vilket gör GS110TUP till ett perfekt nav. Vi ansluter port 9 till en router för internetaccess och en port till en lokal NAS. På port 5-8 ansluts enklare övervakningskameror och accesspunkter medan vi på port 1-4 kan driva PoE-belysning, PTZ-kameror, PoE-högtalare eller informationstavlor med mera. Skulle behovet öka kan lösningen enkelt skalas via SFP-porten.
- Som del i ett större kontor. På lite större kontor eller företag finns oftast mer avgränsade ytor eller zoner som mötesrum, kontor eller receptioner. I detta läge använder vi en GS110TUP per zon. I ett mötesrum drivs ljud, bokningssystem, belysning, lokal Wi-Fi access samt en möteskamera medan vi i en reception kanske behöver en informationsskärm, en säkerhetskamera, en accesspunkt för gästnätverk och en högtalare med mera. Allt länkas sedan samman via SFP-porten till en kraftfull backend switch som även den är ansluten via Insight för total internetbaserad kontroll.
- Specialiserade funktioner. Modellen passar även lika bra till mer specialiserade uppgifter som att hantera enbart belysning, sköta PoE-baserade VoIP-system eller som en lösning för att fjärrhantera olika accesspunkter vid exempelvis olika subnät på en skola eller arbetsplats.
LÄS OCKSÅ
Test: Netgear GSS108EPP – en ny formfaktor för switchar
Produktgenomgång: Netgear GC108PP
Detta är dock bara några exempel. Tack vare möjligheten till utbyggnad via SFP-porten är enhetens användningsområden i det närmaste bara begränsade till fantasin. En viktig del att vara observant på gäller den maximala PoE-budgeten som är på 240 watt. Detta gör att vi med fyra maximalt belastade UltraPoE-enheter redan fyllt kvoten. Nu ska vi tillägga att enheten vid våra mätningar faktiskt klarade upp till strax över 260 watt, men detta är så klart inte att rekommendera i längden. Vad som däremot blir extra viktigt med GS110TUP, då enheten erbjuder konstant PoE-drift, är att den ansluts till en UPS.
PoE-baserade enhetsklasser
Enhetsklass | Standard | Klassbeskrivning | Minsta PoE-nivå | PoE-spännvidd |
0 | PoE och PoE+ | Full 802.3af – Standard | 0,44 Watt | 0,44 – 12,95 watt |
1 | PoE och PoE+ | Väldigt låg ström | 4,0 Watt | 0,44–3,84 watt |
2 | PoE och PoE+ | Låg ström | 7,0 Watt | 3,84 – 6,49 watt |
3 | PoE och PoE+ | Mellannivå | 15,4 Watt | 6,49 – 12,95 watt |
4 | Enbart PoE+ | Hög ström – 802.3at | 30,0 Watt | 12,95 – 25,5 watt |
5 | Ultra45 PoE++ | Mycket hög ström -802.3bt | 45,0 watt | 40 Watt |
6 | Ultra60 PoE++ | Mycket hög ström -802.3bt | 60,0 watt | 51 Watt |
Tabell över enhetsklasser för PoE och strömkrav som ska leverera till enheten från PoE-switchen.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Netgear, www.netgear.se
- Cirkapris: 4 495 kr inkl. moms, 3 596 kr exkl. moms
- Mått: 236 x 101 x 27 mm
- Vikt: 0,63 kg
- Antal portar: 10 st
- Ultra 60 PoE++-portar: 4 st
- PoE+-portar: 4 st
- Uplink-port: 1 st SFP
- Max PoE-budget: 240 watt
- Max PoE per port: 60 resp. 30 watt
- CPU: Singelcore 500 MHz
- RAM: 128 MB
- ROM: 32 MB
- Max VLAN: 64 st
- Managering: Molnbaserade Insight eller lokal
- För kompletta specifikationer besök https://www.netgear.com/business/products/switches/smart/gs110tup.aspx
Denna artikel är utförd på uppdrag av NETGEAR – tillverkaren har inte fått möjlighet att påverka vare sig testförfarandet eller texten.