Intro: Z49-moderkort i toppklass
Intels senaste chip, Z490, har massor av potential och ger moderkortstillverkarna nya möjligheter att skapa riktigt vassa lösningar. Vi tittar närmare på hur väl de har lyckats.
AV PATRIK WAHLQVIST
I testet |
Gigabyte Z490 Aorus XTREME |
Asrock Z490 Aqua |
Asus ROG Maximus XII Extreme |
Biostar Racing Z490 GTA Evo |
EVGA Z490 Dark |
MSI MEG Z490 Godlike |
Supermicro C9Z490-PGW |
Trots att Intels litografiska utveckling lite stannat av har vi kunnat skönja en ljusare framtid, där nya innovationer återigen lär visa sig i framtida lösningar. Ett steg på vägen är Intels senaste high-end-chip kallat Z490, optimerat för tionde generationens Core-processorer. Med den får vi även en ny sockel i form av LGA1200. Detta gör att vi inte kan använda tidigare processorer på dessa moderkort och vice versa.
LÄS OCKSÅ: Vi testar 7 mini-moderkort
Intel har redan avslöjat tillräckligt mycket av sin kommande ”roadmap” vilken indikerar att kommande processorgeneration kommer att ha stöd för PCIe Gen 4. Trots att de senaste processorerna inte har stöd för det, kan moderkortstillverkarna redan nu implementera det i sina lösningar så att du kan dra nytta av det så snart nästa Core-generation lanseras. En Bios-uppdatering är allt som kommer att krävas för att nå full kapacitet.
High-end på alla fronter
Vi har till och från tittat närmare på enstaka flaggskeppsmoderkort och även kört jämförande tester på moderkort i den övre prisskalan. Men till detta test har vi gått ”all in” och tittat på det bästa respektive tillverkare kan prestera med en bas i Intels Z490-chip.
Läs också – Test: NZXT N7 Z490
En mer positiv sida av Intels lite långsamma utveckling är att både de och tillverkarna av moderkort hinner optimera och finslipa mer i varje led vilket ger bättre marginaler och stabilare system, eller i varje fall en bättre förutsättning för detta.
Några delar som vi ser fram emot lite extra till detta test är bland annat Thunderbolt 3, TB3. Tekniken är på inget sätt ny men det är först nu vi börjar se anslutningen användas på bredare front, och inte bara som ett snabbt lagringsgränssnitt (med hastigheter upp till 40 gigabit per sekund) utan kanske framför allt för att det ger oss möjlighet att driva skärmar direkt från gränssnittet. Värt att tänka på här är att vi dels kan använda processorns interna grafik, men att tekniken även ger oss möjlighet att ansluta diskreta/externa grafikkort och koppla dessa via Thunderbolt-portarna.
Den andra del som vi sett fram emot är den nya USB 3.2 Gen 2 x2-standarden. Vi är ganska trötta på alla versioner och underversion vid det här laget, men kortfattat kan vi konstatera att nya 2 x2 ger oss en teoretisk maximal överföringshastighet på 20 gigabit per sekund.
Till skillnad från Thunderbolt 3, som klarar både lagring och skärmar, är den nya USB-standarden fokuserad på lagring och vi har redan både sett och testat kraften från dessa via bland annat WD Black P50, som troligen är världens snabbaste konsumentorienterade bärbara USB-disk.
Snabbare nätverk
Z490 erbjuder givetvis stöd för Intels senaste AX201 Wi-Fi-lösning också, men till denna får vi äntligen även stöd för multigigs-LAN i form av en 2,5 gigslösning, och med tanke på att allt fler switchar går samma väg och har blivit allt billigare är det något vi verkligen välkomnar.
På ljudfronten har det inte hänt så mycket. Vi hittar fortfarande Realteks ALC1220 i de flesta integrerade lösningar, men allt fler moderkortstillverkare väljer att komplettera detta chip med olika lösningar för fram för allt den frontmonterade audiolösningen, vilket är intressant.
Överklockningen ger en tydlig indikation på ett moderkorts konstruktionskvalitet
Vi ser även fram emot att se vilka tillverkare som vågar satsa på en eller flera kompletterande U.2-portar, ett gränssnitt som tack vare bland annat Kingston DC1000M fått lite av en renässans.
Överklockning en viktig värdemätare
Slutligen är vi så klart nyfikna på att se hur långt vi kan ta såväl minneshantering som processorfrekvensen på våra testmoderkort. Vi rekommenderar inte att man ska överklocka sitt system rent generellt, men det är ändå intressant att se hur korten fungerar under kraftigare belastning. Överklockningen ger en tydlig indikation på ett moderkorts konstruktionskvalitet, kylförmåga och tillverkarens val av komponenter med mera.
Gigabyte Z490 Aorus Xtreme
Z490 Aorus Xtreme är ett flaggskeppsmoderkort från Gigabyte i E-ATX-format. Tillverkaren fokuserar på maximal prestanda med högsta möjliga stabilitet och lägsta tänkbara värmeutveckling. Men har de lyckats?
För att nå sina mål har Gigabyte överöst kortet med kylflänsar. En 16+1 strömfas-design med hela 90 amperes Power stage i kombination med Tantalum-baserade kondensatorer ger bättre ESR (equivalent series resistance) och maximal jämnhet sett till strömmatningen.
Massor av värmeavledning
Kortets värmehantering är klar intressant. Gigabyte har kapslat in mer eller mindre hela moderkortet med olika flänsar. I överkant sitter kylfenor som länkas samman med en unik lösning för värmeledningsrör som ser till att hålla strömfaser och
spänningsmatning sval. Den senare lösningen har dessutom en extra kraftig beläggning för upp till fyra gånger effektivare värmeavledning.
Annons: Se aktuellt pris på Webhallen
Till detta får vi en heltäckande ram i aluminium runt IO-panelen, en heltäckande bakplåt som effektivt fördelar och transporterar bort värmen samt inte minst en dubbelsidig kylning för kortets tre M.2-platser. Lösningen gör att vi kan köra de mest krävande M.2-enheterna i högsta hastighet utan att behöva fundera på att prestandan ska strypas. Allt detta kombineras sedan med hela åtta hybridbaserade fläktanslutningar som klarar att driva enheter på upp till 24 watt. Det finns även åtta temperatursensorer utspridda över samtliga känsliga platser på kortet, kopplade till den briljanta fläktappen Smart Fan 5 som ser till att ge bästa kylning med lägst möjliga ljudnivå. Den senare delen underlättas tack vare en separat kabel för mätning av ljudnivåer.
Externa antenner ger bättre Wi-Fi
IO-panelen är fullmatad. På vänster sida finner vi en Clear CMOS-knapp och en Q-flash-knapp som gör att vi kan uppgradera Bios utan att kortet har en processor ansluten. Det är en tacksam lösning när nya generationer av processorer dyker upp. Härefter kommer två anslutningar för kortets trådlösa kommunikation bestående av Intels Wi-Fi 6 och Bluetooth 5.1. Dessa kopplas till två externa antenner som har en förstärkt signal för optimal täckning och stabilitet.
Härefter kommer två kolumner som ser nästan identiska ut. I botten på dessa får vi dubbla Thunderbolt 3-anslutningar vilka ger upp till 40 gigabit per sekund och via stödet för Displayport 1.2 kan du ansluta upp till dubbla 4K-skärmar eller en 5K-skärm per kanal och även seriekoppla upp till sex ytterligare enheter per kanal. Över dessa finns dubbla USB 3.2 Gen 2-anslutningar och ovanför dessa sitter två RJ45-portar. Den ena baseras på Intels 2,5 gigs chip medan den andra hanteras av Aquantias AQC107-chip på tio gigabit.
I nästa led finns dubbla USB 2-portar och en HDMI-anslutning. Dessa följs av ytterligare två USB 3.2 Gen 2-portar och dubbla USB 3.2 Gen 1-portar. Vi avslutar panelen med fem analoga och en digital ljudport vilka drivs av Realteks ALC1220-VB codec plus ESS ES9018K2M DAC och TI OPA1622-förstärkare för ett fylligt och riktigt bra ljud. För att göra ljudet komplett har tillverkaren även inkluderat en separat Realtek ALC1220-VB codec-
lösning med ESS ES9218P DAC som driver den frontmonterade anslutningen. Den senare är en extern DAC vilket gör att vi även kan ansluta den till andra enheter.
Hög överklockningspotential
Vi fortsätter med moderkortets kontaktyta där vi hittar tre PCIe Gen 3 x16-platser. De är fördelade enligt x16/x8/x4 och har en stålförstärkt sköld för att hantera kraftfullare instickskort. Vi ser samma typ av sköld runt minnesbankerna vilket ger dem en bättre kontaktyta och minskar eventuella vridningar som framför allt kan uppstå om högre minnen eller separat minneskylning används.
Kortet har stöd för DDR4-minnen med frekvenser på upp till fem gigahertz över samtliga banker. Vi hade under testperioden tillgång till fyra identiska minnen på 4 600 megahertz från G.Skill, vilka fungerade klockrent. Framför allt ger kortet oss en hög överklockningspotential när minnen med lägre frekvens används och så länge minnet i sig kan hantera frekvensen gör moderkortet verkligen vad det kan för att se till att bibehålla stabiliteten.
Samma gäller processorn. Vi kan köra vår Core i9 10900K i 5,3 gigahertz över samtliga kärnor med förhållandevis låg värmeutveckling. Däremot stack strömförbrukningen i väg direkt i detta läge.
Vi avrundar med att nämna att kortet har en snygg RGB-integration och smart hantering med vinklade anslutningar för interna kablar. Däremot hade vi gärna sett fler än kortets två interna USB 2-anslutningar vilka snabbt ockuperas av exempelvis vattenpumpsstyrning med mera. Ett klart plus är att kortet redan är förberett för kommande processorer med stöd för PCIe Gen 4, då det är utrustad med kretsar för detta.
- Tillverkare: Gigabyte/Aorus, www.aorus.com
- Cirkapris: 9 990 kr inkl. moms, 7 992 kr exkl. moms
- Annons: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 4 banker DDR4, 5 000 MHz
- LAN: Intel 2,5 GbE + Aquantia 10 GbE
- Ljud: 2 x ALC 1220
- Trådlös: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
- USB 3.x Gen 1/Gen 2/2: 4/5/6
Asrock Z490 Aqua
Det här är ett av de mest unika moderkorten vi någonsin testat. Z490 Aqua är både sällsynt och dyrt som tusan.
Asrocks moderkort har vi endast fått möjlighet testa i ett förkonfigurerat system tillsammans med två andra medier. Det gäller både chassi, kylning, lagring och kyllösningen, vi kunde dock installera egna minnen och fritt köra våra testprocedurer. Anledningen till det udda förfarandet är att kortet bara tillverkas i 999 exemplar, i varje fall i den första ”batchen”. Detta gör även att Z490 Aqua är ett av de dyraste konsumentmoderkorten på marknaden med ett pris på cirka 12 500 kronor.
Annorlunda layout
Innan vi börjar genomgången vill vi höja ett litet varnande finger för att detta är ett mycket tungt kort. Det väger dryga 2,5 kilo, så det gäller verkligen att ha ett kraftigt chassi för att klara av totalvikten.
Kortet är baserat på E-ATX-formfaktorn med ett yttre mått på 30,5 x 26,7 centimeter.
Asrock har satsat på en lite speciell design, som att kortets åtta SATA 3-portar inte är insvängda och att anslutningarna är roterade 90 grader för enklare kabeldragning. Vi får även små kapade vinklar på kortets insida vilket vi inte riktigt ser meningen med. Vi ställer oss även frågande till varför vissa anslutningar är vinklade medan andra inte är det. Vi tänker här på kortets två interna USB 3.2-anslutningar där den ena är vinklad medan den andra inte är det, vilket innebär att det kan bli svårt att dra kablarna på ett bra sätt. Och än konstigare är att ATX-anslutningen inte är vinklad, trots att den verkligen borde vara det.
Annons: Se aktuellt pris på Webhallen
En annan tänkvärd del är att kortets dubbla P8-anslutningar är placerade uppe till vänster, vilket i sig är helt normalt, men då kortet har kraftfulla kylblock runt om blir de mycket svåra att montera i ett normalt chassi. Det är till och med så att de troligen måste anslutas innan kortet monteras i datorlådan. Det är även värt att notera att kortet bara har en (1) intern USB 2-port, trots att här finns gott om utrymme.
Wi-Fi-lösning på efterkälken
Även IO-panelen skiljer sig från mängden. Från ovansidan kommer den täckt med en skyddande och värmeavledande sköld, men när det gäller anslutningarna hittar vi en helt ny layout. Från start finns här en knapp för att uppgradera Bios vilken sitter tillsammans med en Clear CMOS-knapp. Härefter kommer anslutningar för externa antenner vilka drivs av Intels 802.11ax Wi-Fi Module som även ger oss Bluetooth 5.1. Denna håller en bra överföring, men den externa antennlösningen kunde definitivt varit bättre och ligger cirka 18 procent under exempelvis Aorus, Asus och MSI:s motsvarighet i datagenomströmning. Härefter kommer en HDMI-port följt av fem analoga och en digital ljudanslutning vilka drivs av Realteks ALC1220. Även Asrock satsar på en separat lösning för den frontmonterade ljudanslutningen vilken drivs av ESS Sabre 9218 DAC.
Vi fortsätter och hittar totalt fyra USB 3.2 Gen 1- och tre USB 3.2 Gen 2 Typ-A-portar och en USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port. Dessa sitter tillsammans med Aquantias AQC107 tiogigs-
port samt en 2,5 gigs port från Realtek baserad på Dragon RTL8125BG. Panelen avslutas med en intressant lösning i form av dubbla Thunderbolt 3-portar och dubbla Displayport in-anslutningar vilka används för att porta ett diskret grafikkorts grafik till TB 3-anslutningarna.
Massor av PCIE-anslutningar
På själva kortet vi finner tre PCIe Gen 3 x16-platser vilka har en maximal bankonfiguration enligt x16/x8/x4. Varje plats är stålförstärkt för att hantera tunga instickskort. Mellan de övre två platserna finns även två Gen 2 x1-platser för ytterligare expansion, men i realiteten kan bara en av dessa användas då den översta ligger för när den första Gen 3-platsen, vilket är lite märkligt.
Mellan PCIe-anslutningarna finns även tre M.2-platser vilka skyddas med separata kylflänsar. Dessa gör ett godkänt jobb men är inte alls lika effektiva som alternativa lösningar vi testat. Men tack vare att vi kan ta bort paneler på kortnivå kan vi enkelt använda egna lösningar.
Om detta sedan medför några direkta prestandavinster låter vi vara osagt
Vi kommer så till kortets verkliga flaggskeppslösning i form av den integrerade vattenkylningen till processorn. Denna är inte bara extremt snygg utan även välplanerad, komplett med tillhörande anslutningar och vattenrörsvinklar för att enkelt kunna ansluta lösningen till mer eller mindre valfri pump och radiator. Det underlättar avsevärt. Om detta sedan medför några direkta prestandavinster låter vi vara osagt då vi inte kom högre än 5,3 gigahertz över samtliga kärnor. Minneshanteringen var fullt godkänd och i det ”förpreppade” systemet användes minnen på 4 800 megahertz i tvåkanals-utförande. Vi kunder även köra våra fyra identiska 4 600 megahertz-minnen från G.Skill utan bekymmer.
- Tillverkare: Asrock, www.asrock.com
- Cirkapris: 12 499 kr inkl. moms, 9 999 kr exkl. moms
- Annons: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 4 banker DDR4, 4 700 MHz
- LAN: Realtek 2,5 GbE + Aquantia 10 GbE
- Ljud: ALC 1220 + ESS Sabre 9218 DAC
- Trådlös: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
- USB 3.x Gen 1/ Gen 2/2: 8/5/2
Asus ROG Maximus XII Extreme
Vi försätter vår resa i de dyra moderkortens land och är framme vid Asus bidrag. Som så ofta när det kommer till tillverkarens moderkort är det väl genomtänkt med flera smarta lösningar.
Asus moderkort ser kanske inte så extremt ut som namnet antyder, men precis som lite finare bilar är det vad som ligger under huven som räkas först. Vi börjar från ovansidan där vi direkt lägger märke till den massiva integrerade IO-skölden som går hand i hand med en mycket effektiv passiv kylfläns. Den sistnämnda sträcker sig runt kortets 16 strömfaser baserade på Infineon TDA21490, vilka är konstruerade för att hantera upp till 90 ampere per fas och där varje fas har Microfine-drosslar klassade för ytterligare 45 ampere, vilket ger en exakt strömmatning men lägsta tänkbara värmeutveckling.
Tacksamt att överklocka
För att vidare optimera kylningen, och även skapa förbättrad stabilitet, har kortet en solid stålplatta på baksidan vilken hjälper till att transportera bort värmen från ovansidans VRM (voltage regulator module/spänningsregulator). Detta gör att Maximus XII Extreme blir mycket tacksamt att överklocka och det är ett av två kort i detta test som kan hantera en processorhastighet på 5,4 gigahertz över samtliga kärnor med bibehållen stabilitet. När vi ändå pratar kylning har Asus kort multipla mätzoner för temperaturen, men framför allt hela tolv fyrapinnars fläktanslutningar. Två av dessa är dessutom optimerade för att driva vattenpumpar med krav på upp till tre ampere. För att göra detta ännu bättre får vi även med ett separat fläktkort som vi kan gömma bakom moderkortsplåten. Detta kort erbjuder ytterligare sex fläktar och tre temperaturmätningszoner. Dessutom kan vi ansluta upp till tre RGB-kontakter för fläktar med integrerad belysning.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Till höger om processorsockeln hittar vi fyra minnesbanker vilka enligt Asus ska kunna hantera upp till 4 800 megahertz eller högre frekvenser. Vi testade bara i upp till 4 600 megahertz över samtliga banker vilket kortet klarade med glans. Den funktion vi blev mest imponerade över var dock Optimem III som kunde kapa ett eller två steg på nästan samtliga av våra testminnens CAS-värde.
Smart placering av den ena PCIe-platsen
Nästa lite annorlunda lösning hittar vi gällande PCIe-platserna. Här får vi nämligen bara dubbla Gen 3 x16-platser samt en Gen 3 x4-plats, vilken är placerad högst upp. Fördelen med denna layout är att vi kan använda dubbla fullstora grafikkort och ändå ha plats för ytterligare ett expansionskort. Mellan de båda x16-platserna, gömd under kortets enorma nedre kylfläns som även mycket snyggt binder samman IO-panelens integrerade RGB, hittar vi två platser. Men detta är inte allt, Asus har även inkluderat en DIMM.2-lösning som ger ytterligare två M.2-platser vilket totalt ger oss fyra anslutningar som enkelt kan konfigureras för en Raid.
Ytterligare kort
Vi hoppar över till moderkortets övriga anslutningar och börjar med IO-panelen. Här finns en Clear CMOS- och en BIOS-knapp för enkel uppgradering av Bios utan bland annat processor. Det är för övrigt en teknik Asus var först med på marknaden. Härefter kommer dubbla USB 2 och sex USB 3.2 Gen 1. I nästa led sitter totalt fyra USB 3.2 Gen 2 varav två är av Typ-C. Ovanför dessa sitter dubbla LAN-portar, en 2,5 gigs och en Aquantia tiogigsport.
Vi fortsätter och kommer till dubbla anslutningar för trådlös kommunikation vilken utgörs av Intels Wi-Fi 6 AX201-krets och Bluetooth 5.1. Den trådlösa täckningen via den nya singelantennen är riktigt bra och ligger i testets toppskikt.
Avslutningsvis hittar vi fem guldpläterade analoga och en digital ljudanslutning som drivs av ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound HD Audio Codec S1220 och som kompletteras med ESS ES9023 DAC samt RC4580 OP AMP för ett suveränt fylligt surroundljud.
Thunderbolt via expansionskort
Något som tyvärr inte ryms på IO-panelen är Thunderboltportar. Detta har Asus löst genom ytterligare ett kort vilket ger oss två TB 3-portar och dubbla mDP-ingångar för att porta alternativt diskret grafikkort. Fördelen med denna separata lösning är att den blir enklare att kyla och framför allt minimera eventuella signalstörningar.
Vi avrundar med anslutningarna på kortet och här finns totalt åtta SATA 3-anslutningar, vi får dubbla vinklade USB 3.2-portar, dubbla frontplacerade Typ-C-portar samt två USB 2-anslutningar. Det enda vi inte gillar är den extra strömmatningen via en nedre vinklad molexkontakt. I de flesta chassin blir det för tight att få in denna kabel och vi hade helst sett att den placerats i en utfasning i kortet.
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 9 990 kr inkl. moms, 7 992 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 4 banker DDR4, 4 800 MHz
- LAN: Intel 2,5 GbE + Aquantia 10 GbE
- Ljud: ALC 1220 + ESS ES9023 DAC + RC4580 OP AMP
- Trådlös: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
- USB 3.x Gen 1/Gen 2/2: 10/6/6
Biostar Racing Z490 GTA Evo
Både billigt och bra. Ungefär så tänkte vi inleda texten om Biostars Z490-kort. Det var dock innan vi testat det.
Till nästa kort tar vi ett rejält kliv ner på pris-stegen då kortet från Biostar ”bara” kostar knappa 3 000 kronor.
Som du kanske känner till fokuserar Biostar på mer budgetvänliga moderkort där företaget skalar bort allt av det lilla extra för att ge en så bra plattform som möjligt till ett pris som inte gör dig som användare ruinerad. Men som med allt annat innebär en sänkt kostnad att tillverkaren måste tumma på vissa delar, även om det kanske inte verkar så vid en första anblick.
16 väldigt klena faser
Vi får nästan omedelbart ett tydligt bevis på Biostars bortprioriteringar när vi ser till kortets strömfaser. Racing Z490 GTA Evo kommer med 16 faser vilket är i paritet med betydligt dyrare alternativ och sänder ut klart lovande signaler. Men när vi granskar faserna lite närmare baseras de på en hybridlösning med klena fasdubblerare som ger oss 32+8 ampere, vilket då ska jämföras med 90 ampere på andra kort.
Vad innebär detta då i praktiken? Använder du en i3-processor eller en i5-/i7-modell som inte kan överklockas har det mindre inverkan, men när vi gör valet att satsa på en premiumkrets som Z490 vill vi inte åka sparkcykel. Vi söker maximal prestanda – och då har vi problem.
Varmt som tusan
Med vår i9-processor lyckas vi inte ens köra i standardkonfigurationen utan att kortets värmeutveckling blir så hög att processorns prestanda stryps. Enda gången vi lyckas få en stabil hantering är när kortet körs i ett helt öppet chassi med fritt luftflöde, vilket är under all kritik.
Men det är inte bara processorn som drar nytta av bra strömfaser utan även minnet, för att det ska fungera optimalt måste det ha en jämn matning som kan svänga efter behov. Biostars kort är klassat för minnen på 4 400 megahertz eller högre, men detta är något som kortet inte ens når i drömmarna. Vi lyckas precis nå 4 000 megahertz när två minnesbanker används. Ska vi använda alla fyra får vi nöja oss med 3 200 megahertz och även här är kortet mycket kinkigt med valet av minnen.
Det blir inte mycket bättre när det gäller kortets lagring.
Biostar har valt att inkludera sex SATA 3-platser vilket är helt normalt. Till dessa får vi dubbla M.2-platser utrustade med separata kylflänsar. Dessa är däremot så avskalade att de i det närmaste inte gör någon direkt nytta. Antingen använder vi enklare lagring och då behövs inte den passiva kylningen alls eller så vill vi maximera diskprestandan och då är dessa för klena och diskens prestanda stryps regelbundet.
När vi kommer till expansionsmöjligheterna kommer kortet med dubbla, stålförstärkta PCIe Gen 3 x16-platser vilka kompletteras med tre x1-platser. Dessa är smart placerade och vi kan använda fyra av dem samtidigt trots att vi använder dubbla två-slots grafikkort.
Nedskalad IO-lösning
Vi fortsätter med kortets IO-panel som är del i en fast monterad, RGB-integrerad sköld. Lösningen ser okej ut vid första anblicken, men vi blir snabbt besvikna. Från start finns här nämligen två anslutningar för externa antenner. Men problemet är att kortet inte inkluderar en intern trådlös lösning så dessa är bara blanka ”dummies” vilket känns riktigt snål för ett Z490-kort. Under anslutningarna finns en HDMI-port.
Vi går vidare och hittar en kombinerad PS/2-port och hela åtta USB 3.2 Gen 1-anslutningar vilket är klart generöst. Utöver dessa finns även två USB 3.2 Gen 2-portar varav en är av Typ-C. När vi sedan kommer till nätverket finns här bara en RJ45-anslutning vilket i sig inte är så illa, men av någon anledning är det bara en en-gigabitsport vilket så klart är underkänt.
Panelen avslutas med fem guldpläterade analoga och en digital ljudanslutning vilka drivs av den lite äldre ALC1150-kretsen och som dessutom saknar alla former av extra DAC:ar eller andra ljudförbättrande lösningar. Här finns inte heller några Thunderbolt-portar.
att skapa ett visuellt snyggt kort har varit viktigare än faktiska funktioner
Går vi tillbaka till moderkortet finns ytterligare dubbla USB 2-anslutningar och en USB 3.2 Gen 1-port. Vi saknar en frontmonterad Typ-C-anslutning. Även när det kommer till fläktanslutningar är dessa klart begränsade med bara tre kontakter vilket faktiskt är lika många som RGB-anslutningarna. Detta verkar genomsyra kortet i sin helhet – att skapa ett visuellt snyggt kort har varit viktigare än faktiska funktioner. Hade Racing Z490 GTA Evo kostat 1 200 kronor hade det varit förståelig, men för 3 000 kronor kan vi bara avråda från att köpa det.
- Tillverkare: Biostar, www.biostar.com.tw
- Cirkapris: 2 999 kr inkl. moms, 2 399 kr exkl. moms
- Minne: 4 banker DDR4, 4 400 MHz
- LAN: Intel 1 GbE
- Ljud: ALC 1150
- Trådlös: Saknas
- USB 3.x Gen 1/Gen 2/2: 10/2/4
EVGA Z490 Dark
Den tekniska utvecklingen när det gäller placeringen av komponenter och anslutningar går fortfarande framåt. Det visar EVGA med Z490 Dark.
Som vanligt när det kommer till EVGA är detta moderkort utvecklat för en speciell skara användare. En användargrupp som inte bryr sig så mycket om flashiga och blinkande effekter utan i stället är ute efter rå kraft och maximala möjligheter till att optimera och överklocka varje del av kortet. Det senare primärt via EVGA:s i det närmaste helt kompletta Bios som verkligen sätter användaren i förarsätet och ger denne full kontroll.
Smarta lösningar
När vi tittar på E-ATX-moderkort generellt väljer de flesta tillverkare detta format för att få rum med så mycket tekniska lösningar och anslutningar som möjligt. Här har dock EVGA tagit en lite annan ”approach” genom att i stället skapa en layout som är enkel att arbeta med och som skapar förutsättningar för hög prestanda och bästa möjliga luftflöde.
Det gäller exempelvis kortets strömtillförsel som består av en standardiserad ATX och dubbla P8-anslutningar. Dessa är, tillsammans med en USB 3.2-port placerade i 90 graders vinkel i kortets västra övre kant. För att sedan göra kabeldragningen enklare och passa i fler chassin är de dessutom placerade i en urfasning i kortet. Det är utan tvekan en av de bästa lösningarna vi någonsin sett.
På samma sätt har EVGA valt att använda en vinklad P4-kontakt i kortets nedre kant, där vi normalt hittar en molexlösning. Även denna är lätt åtkomlig tack vare en urfasning runt om. Samma tanke, med vinklade anslutningar, hittar vi på resterande kopplingar vilket omfattar åtta SATA 3-portar, interna USB-portar och en U.2-anslutning, vilket för övrigt är en anslutning vi hoppas få se på fler moderkort. Den interna frontmonterade Typ-C-porten är den enda som inte är vinklad.
Överlag ger EVGA oss möjlighet att verkligen dölja merparten av allt kablage och maximera luftflödet.
Bara två minnesbanker
Nästa del som är svår att missa är att kortets minnesbanker är placerade vågrätt i kortets övre kant istället för lodrätt längs den högra. Dessutom har Z490 Dark bara två minnesbanker i stället för fyra som är i det närmaste standard på E-ATX-kort.
Varför denna lösning? Svaret är ganska enkelt. För det första klarar sig de flesta användare mer än väl med de 64 gigabyte RAM som dubbla minnesbanker erbjuder, för det andra ger två minnesbanker, rent generellt, möjlighet till högre frekvenser och lägre latenser jämfört med om man använder fyra minnesbanker. För det tredje minimeras risken att minnesbankerna hindrar det naturliga luftflödet över processor och kortets strömfaser.
Maximal minneshastighet
Då vi pratar om strömfaser använder sig EVGA av hela 18 stycken högkvalitativa faser vilka erbjuder en maximal belastningsgrad på 1 620 ampere. Ser vi detta kopplat mot våra minnesbanker lyckas vi så klart köra våra testminnen i högsta standardfrekvens på 4 600 megahertz utan bekymmer, men vi kan även trycka dessa vidare upp till 5 000 megahertz. Med ännu bättre minnen är det mycket möjligt att vi kommit ännu högre.
Resultatet gjorde att vi fick mycket höga förväntningar på processorn, men utan att verka för negativa nådde vi bara 5,2 gigahertz över samtliga kärnor. Vi skulle gissa på att detta beror på en tidig Bios-version, då kortet i detta läge gick från helt stabilt och med låg värmeutveckling till att inte starta alls när klev upp ytterligare ett steg.
Vi fortsätter med kortets IO-panel som har en fast monterad värmesköld men där själva chassipanelen fortfarande måste monteras separat. Det känns lite märkligt för ett kort i denna prisklass. Oavsett vilket rymmer panelen åtta USB-portar varar en är en
Typ-C med Gen 2-prestanda. Här finns även en mDP-utgång samt dubbla RJ45-portar vilka båda baseras på Intels kretsar, men den första är på 2,5 gigabit och den andra på en gigabit.
Saknar tyvärr Thunderbolt
Även den trådlösa anslutningen baseras på Intels AX201-chip vilken kompletteras med Bluetooth 5.1. Avslutningsvis finns här fem analoga och en digital ljudanslutning vilka drivs av ALC1220 tillsammans med EVGA:s så kallade NU-audiolösning. Denna ger ett rent ljud utan att utmärka sig något extra. Tyvärr saknar kortet Thunderbolt-anslutningar.
Vi avslutar med PCIe-platserna där vi får tre stålförstärkta Gen 3 x16-platser samt en Gen 3 x4-plats. Mellan de översta platserna finner vi dubbla M.2-anslutningar vilka är helt öppna för enkel användning av separat kylning.
Vi hade dock gärna sett en integrerad lösning med en dubbelsidig kylning för att säkerställa bästa resultat.
- Tillverkare: EVGA, www.evga.com
- Cirkapris: 5 999 kr inkl. moms, 4 799 kr exkl. moms
- Minne: 2 banker DDR4, 4 600 MHz
- LAN: Intel 1 GbE + 2,5 GbE
- Ljud: ALC 1220 + EVGA NU
- Trådlös: Intel AX201 + Bluetooth 5.1
- USB 3.x Gen 1/Gen 2/2: 4/7/7
MSI MEG Z490 Godlike
Riktigt snyggt och riktigt bra. MSI:s MEG-moderkort imponerar på alla fronter och är nära att kamma hem full pott.
MSI:s testbidrag bjuder på en relativt jämnhög nivå av polerade svarta kylflänsar som täcker både huvudchip, M.2-platser, IO-panel och strömfaser. Vi uppskattar denna typ av moderkortslayout då den blir enklare att arbeta med jämfört med modeller som har mer ojämna och varierande kyllösningar. I dessa flänsar har MSI sedan tagit RGB-integrationen till en ny nivå där vi över IO-panelens topp får den numera klassiska draken som kan lysa i miljontals färger. Denna kompletteras med RGB-integration även över Z490-flänsen och underliggande täcklock. Men mest imponerande är funktionen som kallas Dynamic Dashboard II vilket är en OLED-skärm som kan konfigureras för att i realtid visa systeminformation, varningar eller genom bilder eller animeringar lyfta den visuella effekten av kortet i helhet.
Enastående lagringslösning
Även kylhanteringen imponerar. Förutom de mer standardiserade kylflänsarna har kortet även två små fläktar i IO-panelen, vi hittar dubbla flänsar för M.2-platserna som här inte bara får ett överliggande värmeavledande element utan även har en underliggande fläns som fördelar värmen mot bakpanelen. Detta ger oss en av de bästa kyllösningarna för Ultra M.2-enheter vi testat.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
När vi så pratar lagring kommer kortet med tre Ultra M.2-platser fördelade runt PCIe-platserna. Till detta får vi även sex SATA 3-portar. M.2-platserna stödjer så klart Intels Optane-teknik, men den del som gjorde oss nästan saliga av lycka var nya M.2 Genie. Lösningen hanterar komplexiteten med att sätta upp en M.2-baserad Raid. Allt vi gör här är att ändra inställningarna i Bios genom att aktivera M.2 Genie, starta om datorn, välja att skapa en Raid-volym, markerar våra M.2-enheter (upp till tre stycken) och sedan är det färdigt – helt utan bekymmer. Vi kan sedan installera Windows och Intels RST-program för vidare kontroll och hantering. Vi testade en Raid 0-konfiguration med tre lite billigare M.2-enheter, och prestandan skalades nästan linjärt med en snudd på tredubblad prestandavinst.
Ropen skalla M.2 åt alla
Nu slutar inte lagringssagan här, MEG Z490 Godlike kommer även bundlat med M.2 Xpander-Z Gen 4. Detta är ett x16-kort som dock bara använder åtta banor, vilket gör det möjligt att ansluta upp till två M.2 Gen 4-enheter för extrem prestanda ”out of the box”. Instickskortet är dessutom utrustat med både passiv och aktiv kylning för att erbjuda full hastighet under långvarig maxbelastning.
Moderkortet har fyra minnesbanker och stödjer upp till 128 gigabyte DDR4. Bankerna är försedda med en stålsköld som både ger ökad stabilitet och en bättre isolering, vilket ligger till grund för DDR4 Boost-tekniken som företaget använder. Genom denna ges en högre precision vid överklockning och strömmatning vilket ger kortet en hög minnesstabilitet och även möjlighet till högre överklockning oavsett om vi använder XMP-stödet eller själva optimerar frekvens eller CAS-värden. Även processorhanteringen är bland de bästa och vi når 5,4 gigahertz med samtliga kärnor helt stabila. En delad förstaplats i testet.
Fullmatad IO-panel
Vi kommer så till IO-panelen. Sett från ovansidan hittar vi en Clear CMOS-knapp tillsammans med MSI:s Flash Bios-knapp. Den senare används för automatiska biosuppdateringar från en USB-sticka. Härefter kommer en kombinerad PS/2-port och dubbla USB 2-portar. Den tredje kolumnen rymmer fyra USB 3.2 Gen 1-anslutningar och hit fram är allt förhållandevis standardiserat.
Men sedan blir det roligare. Vi får här en 2,5 gigs LAN-port baserad på Realteks RTL8125B-kontroller som kompletteras med Aquantias AQC107 tiogigs-kontroller för bästa tänkbara nätverksprestanda. Under LAN-anslutningarna finns två USB 3.2 Gen 2 Typ-A-portar och under dessa finns dubbla Thunderbolt 3 Typ-C-anslutningar vilka drivs av Intels JHL7540 Thunderbolt-kontroller som låter oss seriekoppla upp till sex enheter. Dessa portar fungerar även som drivenhet för den integrerade grafiken och vi har här möjlighet till att driva dubbla 4K-skärmar eller en 5K. Härefter finns en anslutning till två antenner, en för Intel AX201 Wi-Fi 6 och en för Bluetooth 5,1. Båda håller en bra signalstyrka och jämn överföring.
en klockren ljudupplevelse över både externa högtalare och headset
Avslutningsvis hittar vi fem guldpläterade ljudanslutningar och en optisk audioanslutning som drivs av Realteks ALC1220-codec vilken kombinerats med ESS E9018 DAC för en klockren ljudupplevelse över både externa högtalare och headset. Till detta kommer moderkortet med tre stålförstärkta Gen 3 x16-platser vilka kan köras i upp till x8/x8x/x4 för tre simultana grafikkort vilket gör detta till en riktigt, riktigt bra moderkort.
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 9 699 kr inkl. moms, 7 759 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Minne: 4 banker DDR4, 5 000 MHz
- LAN: Aquantia 10 GbE + Realtek 2,5 GbE
- Ljud: Realtek ALC1220 Codec + ESS Sabre 9018Q2C combo DAC
- Trådlös: Intel AX201 + Bluetooth 5.1
- USB 3.x Gen 1/Gen 2/2: 8/5/6
Supermicro C9Z490-PGW
Supermicro levererar lite av ett standardkort i Z490-klassen, men det finns en del som sticker ut lite extra.
Vi avslutar detta jämförande test med ett kort från Supermicro eller Supero.
C9Z490-PGW har fyra stålförstärkta x16-platser. De är inte bara ditslängda för skojs skull utan kan faktiskt användas och detta med hela x8/x8/x8/x8, eller om bara två platser används x16/-/x16/-.
Hur har då Supermicro lyckats med detta? Jo, genom att använda ett separat PLX LAN switchchip som enkelt utryckt gör det möjligt att dela processorns banor på ett mer flexibelt sätt. Tyvärr är detta extrachip relativt dyrt vilket gör att få tillverkare använder lösningen, framför allt med tanke på att kraften vi får från ett eller två high-end-grafikkort oftast är mer än tillräcklig.
Mellan den andra och tredje kortplatsen finns det förresten ytterligare x1-slot.
Tunn IO-panel
IO-Panelen på baksidan har ingen förmonterad sköld, dessutom är den långt från fullpackad med anslutningar. Med tanke på att kortet ändå kostar dryga 4 000 kronor känns det lite trist.
Från start finns här en fullstor Displayport- och en HDMI-anslutning vilket vi inte heller riktigt förstår. Det här handlar trots allt om ett moderkort där ett av de största köpargumenten är möjligheten att använda det till flera grafikkort, och då kommer knappast den interna grafiken att användas.
I nästa kolumn sitter en Aquantia-LAN-port på tio gigabit tillsammans med dubbla USB 3.2 Gen 1-portar. Härefter finns ytterligare en RJ45-port, men här har Supermicro valt att gå på en singelgigslösning istället för en 2,5 gigs dito. Under denna och i nästkommande kolumn finns totalt fyra stycken USB 3.2 Gen 2-portar varav två är av Typ-C-modell. Värt att notera är även att en av de senare har stöd för USB 3.2 Gen 2 x2, vilket dubblerar den teoretiska överföringshastigheten från tio till 20 gigabit per sekund.
Ingen vidare Wi-Fi-hastighet
Vi fortsätter med en enklare Clear CMOS-knapp och dubbla antennutgångar för Wi-Fi 6 och Bluetooth 5. Överföringshastigheten via Wi-Fi ligger tyvärr under snittet i detta test. Panelen avslutas med fem analoga och en digital ljudport vilka drivs av Realtek ALC 1220, vilket mer eller mindre är standard på dagens moderkort. Tyvärr saknas USB 2-portar och (framför allt) Thunderbolt 3-anslutningar vilket vi i det närmaste förväntar oss på kort i high-end-segmentet.
C9Z490-PGW har visserligen dubbla USB 2-anslutningar på moderkortet, men dessa går snabbt åt för att styra exempelvis vattenkylning och för att installera portar i fronten på datorlådan. Vi tycker även att den interna USB 3.2 Gen 1-platsen är mycket dåligt placerad då den dels sitter i nederkanten av kortet och dessutom ligger i fas med PCIe-platsen vilket gör den mycket svåråtkomlig om inte en intern förlängningskabel används.
Inget för överklockare
När vi tittar på moderkortet i sin helhet märker vi direkt att det finns ganska tunt med lösningar för kylning. Detta gäller dels kylflänsarna som är begränsade till Z490-chippet och en enklare lösning kring kortets tolv strömfaser. Men det gäller även för kortets två M.2-platser där vi får en enkel kyllösning som visserligen fungerar bra för lagringsenheter i mellanklassen, men tenderar att bli allt för begränsande med mer extrema M.2-diskar.
Nu finns det kanske en anledning till detta då kortet i sig inte riktigt har extremanvändare som primär målgrupp, istället riktar sig Supermicro till den som i första hand prioriterar att köra alla komponenter i dess avsedda hastighet vid maximal stabilitet. Och det klarar kortets konstruktion.
Vad menar vi då med detta? Jo, börjar vi med processorn kan vi inte komma över fem gigahertz över samtliga kärnor och för minnet ligger en stabil gräns över kortets samtliga fyra minnesbanker på 4 000 megahertz. Å andra sidan fungerar allt perfekt i detta läge.
Bara en P8-anslutning
Med lägre prestandabelastning minskar även kraven på strömmatning och detta kort har bara en P8-anslutning. Det är dock lite märkligt att tillverkaren inte lagt till en extra strömförsörjning för PCIe-platsen. Vi har visserligen inte testat med fyra simultana instickskort, men utifrån tidigare erfarenhet brukar tre kort eller fler kräva extra strömtillförsel för högsta stabilitet.
M.2-anslutningarna är placerade mellan PCIe-platserna. Tyvärr lyckas vi inte köra dessa i raidkonfiguration vilket hade varit önskvärt. Och att bara inkludera fyra SATA 3-platser är dumsnålt då det finns gott om utrymme.
Två intressanta delar som Supermicro tagit med sig från serversidan är den så kallade Manufacturing Mode-jumpern på moderkortet som när den aktiveras låter oss uppdatera systemets Bios från en fjärrserver, och funktionen Watch Dog som med automatik kan starta om systemet om ett program hänger sig. Lösningarna passar bra i företagsvärlden, men tillför inte speciellt mycket för ”vanliga” konsumenter.
- Tillverkare: Supermicro, www.supero.com
- Cirkapris: 4 195 kr inkl. moms, 3 356 kr exkl. moms
- Minne: 4 banker DDR4, 4 000 MHz
- LAN: Aquantia 10 GbE + Intel 1 GbE
- Ljud: Realtek ALC1220
- Trådlös: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.0
- USB 3.x Gen 1/Gen 2/2: 4/5/4
Så testade vi
Vi har använt Windows 10 Pro version 2004, build 19041.339 med samtliga lanserade uppdateringar installerade. Vi har använt de drivrutiner som respektive tillverkare rekommenderar och uppdaterat alla till senaste version. Moderkortens Bios har vi uppdaterat även under testernas gång för att använda den absolut senaste versionen. För varje moderkort har vi tittat på installationsprocessen och hur vi kan justera och optimera inställningar i Bios, både på moderkorten i sig samt från Windows. Vi har kontrollerat kortens kylegenskaper och den övervakning som Bios och program erbjuder.
Gällande lagring har vi testat samtliga gränssnitt och funktioner som erbjuds inklusive raid 0+1 över både det traditionella SATA 3-gränssnittet och M.2- där detta har varit möjligt.
Vi har testat eventuella RGB-lösningar och även använt externa LED-lister.
När det kommer till grafiken har både interna portar, i de fall dessa förekommer, och diskreta grafikkort används.
Gällande ljudet har vi tittat närmare på både analoga och digitala utgångar och medföljande mjukvara för att hantera och optimera ljudet.
Slutligen har vi även testat både minnesstabilitet och överklockning av processor och minne. Vi har i alla lägen gått så långt att systemet ska vara helt stabilt i 30 minuters burn-in-tester över samtliga kritiska komponenter, vilket även omfattat fortlöpande mätningar av värmeutvecklingen. Vi har denna gång testat med både vattenbaserad och luftbaserad kylning vid samtliga överklockningstester.
Vi har testat med följande komponenter:
- Processor: Intel i9-10900K
- Minne: 2×4 GB, 2×8 GB, 4×4 GB, 4×8 GB, 4×16 GB från Corsair, Kingston/HyperX, G-Skill och A-data. Frekvenserna har varierat mellan 2 400 MHz och 4 600 MHz
- Lagring: Aorus NVME Gen 4 SSD, Corsair MP600 Gen 4, Samsung SSD 970 EVO, Kingston A200, WDC Red – mekanisk disk
- Grafik: Nvidia RTX 2080, AMD Radeon 5700 XT
- Nätaggregat: Coolermaster V1000
- Kylning: Corsair Hydro H100X, Noctua NH-D15