Det finns en smartphone för alla. Vi testar en blandning av modeller för att hitta den mobilen, som passar just dig. Oavsett vilken typ av användare du är.
Intro
Av någon märklig anledning tenderar sommartider alltid bli en period där extra mycket mobiltelefoner kommer in i vårt testlabb, och i pandemins fotspår har denna sommar varit än mer intensiv än normalt. Vi kommer därför att försöka oss på lite olika kategoriseringar där vi grupptestar flera enheter.
Testade telefoner: |
Här är vi inte är ute efter att hitta en klassisk testvinnare, utan vill lyfta fram respektive enhets styrkor och svagheter utifrån sina förutsättningar och baserat på detta hitta telefoner som passar olika typer av användare.
Vår käraste vän – mobilen
Vi börjar alltså vår serie av minitester med vad som i många fall blivit vår käraste vän och kanske viktigaste tekniska enhet – mobilen. Till detta test har vi samlat in en bra blandning som sträcker sig över heta nyheter som Huawei P40 Pro+ och Sony 10 Mark II samt Oneplus senaste tillskott, Nord. Men vi har även tittat närmare på Samsungs flaggskepp Galaxy S20 Ultra som med senaste programuppdateringen fått ett märkbart lyft över mer eller mindre alla områden. Vi kryddar detta med Huaweis uppdaterade vikbara Mate XS, så känn valfriheten att hoppa direkt till din önsketelefon eller sträckläs alla tester.
Huawei P40 Pro+
Den extrema kameran får både bättre och sämre zoom än tidigare. Trots det sistnämnda är det svårt att hitta en värdig konkurrent till P40 Pro+.
Vi har tidigare tittat närmare på Huawei P40 Pro som när den lanserades tog ett stort kliv på den mobila fotograferingsstegen, och trots att mobilen inte hade högst sensorvärde på marknaden var bilderna i lite av en egen klass. När nu uppföljaren P40 Pro+ lanseras (vi kallar den ”Plus” för enkelhetens skull) får vi en mobil som på många punkter är identisk med föregångaren, men där Huawei putsat vissa delar och höjt ribban ytterligare vad gäller bildkvalitet. I varje fall sett till extremzoom där tillverkaren nu når 100 gångers digital zoom, vilken har en grund i hela tio gångers optisk dito.
Fläckfri baksida
Två eller tre, beroende på hur vi ser på det, av de största skillnaderna mellan P40 Pro-modellerna är kopplade till mobilernas baksida. Ursprungsmodellen har en glasbaserad baksida med en snygg färgsättning som skiftar beroende på hur telefonen vinklas mot ljuset. Nackdelen var att den drog åt sig rejält med fingeravtryck vilket gjorde att vi behövde rengöra den relativt ofta. Till Plus tar Huawei klivet över till en keramisk lösning. Detta ger oss dels en tåligare mobil men det ger oss även en yta som i det närmaste helt motverkar alla typer av smutsfläckar och fingeravtryck. Den nya baksidan, och även vissa andra nyheter, gör att mobilen ökat något i vikt till 226 gram. Vi får även en lite snyggare inramning av enhetens bakre kameralinser.
Detta för oss osökt in på nästa stora skillnad – linsuppsättningen. Innan vi går in på de mer exakta skillnaderna måste vi tyvärr (om vi ska vara petiga) säga att själva inramningen av linserna, som ser i det närmaste helt identisk ut med 40 Pro, har en minimal lägesförskjutning som tillsammans med en liten, liten ökning i modellens tjocklek gör att den inte passar i samma fodral som P40 Pro.
Suveräna bilder – nästan alltid
Ser vi till linserna i sig har båda P40 Pro-modellerna samma huvudkamera. Vi hittar samma 50-megapixels vidvinkellins och samma 40-megapixels ultravidvinkellins, men sen kommer den stora skillnaden. Plus-modellen kommer med en telefotolins på åtta megapixel med tio gångers optisk zoom vilket ska jämföras med tidigare tolv megapixels telefotolins med fem gångers optisk zoom. Till detta har P40 Pro+ även en extra telefotolins på åtta megapixel med tre gångers optisk zoom vilka alla samverkar och ger en 20 gångers hybrid-zoom och upp till 100 gångers digital zoom.
Huaweis AI-motor gör ett enormt jobb med att skapa fotografier som är så lika det vårt öga normalt ser
Men vad innebär detta i verkligheten? I grund och botten ger det oss en mobil som levererar ännu bättre bilder där Huaweis AI-motor gör ett enormt jobb med att skapa fotografier som är så lika det vårt öga normalt ser. Men här finns även en liten inlärningströskel. De båda zoomlinserna jobbar tillsammans och P40 Pro+ byter lins baserat på zoomläge. Detta gör även att, när vi jämför med P40 Pro, kommer bilder som är tagna med upp till fem gångers zoom att vara bättre, med mer detaljer och bättre färgåtergivning jämfört med Plus. Men så fort vi kliver över tio gångers zoom och framför allt när vi jämför femtio gångers zoom, som är max för Pro, fångar Plus betydligt mer data och ger mer detaljrika bilder. Detta märks sedan än tydligare under mörkare förhållanden.
Trådlös turboladdning – lika snabb som med kabel
Vi växlar över till framsidan där vi möter mer eller mindre samma OLED-baserade skärm som tidigare. Upplösningen ligger på 2 640 x 1 200 pixel vilket ger 441 punkter per tum. Skärmen är inte den ljusstarkaste lösningen på marknaden men ger oss ändå full synbarhet i alla lägen. Färgerna är som alltid klara och levande, och med en dynamisk frekvens på upp till 90 hertz flyter allt riktig bra oavsett om vi surfar, spelar eller ser på film. Skärmen har även en snabb, integrerad fingeravtrycksläsare.
På insidan hittar vi samma processor i form av Kirin 990 5G vilken kompletteras med åtta gigabyte RAM. Och precis som för P40 Pro räcker detta i nästan alla lägen, men när vi jobbar mer aktivt med film- och bildredigering i mobilen hade det varit trevligt med ytterligare några gigabyte. En positiv del är att Huawei skippat 128 gigabytesmodellen och istället ger oss 256 eller 512 gigabytes lagring. Denna kan sedan utökas med ett nano-SD-kort.
Ljudet är fortfarande trist
En del som hade varit intressant att se en alternativ lösning på är det integrerade ljudet. Pro+ kommer nämligen med samma monobaserade, nedåtriktade högtalare som tidigare. Den levererar visserligen ett rent ljud men en stereolösning hade gett en större flexibilitet. Nu är detta inget större problem då vi normalt ändå använder hörlurar i något format.
Nästa förbättring som Plus bjuder på hittar vi när vi kommer till batteriet. Detta är fortfarande på 4200 milliamperetimmar och använder Huaweis 40 watts supercharge-teknik och 27 watts omvänd trådlös laddning precis som P40 Pro. Men när det kommer till den vanliga trådlösa laddningen får vi en lösning som går på steroider. För Huawei har här ökat laddningen från 27 till 40 watt vilket gör att vi laddar lika snabbt trådlöst som med sladd.
Hur står det till med apparna då?
Vi måste så klart även beröra Huaweis operativsystem EMUI 10.1 och företagets egen appbutik. Som du kanske vet använder tillverkaren en egen butik kallad Appgallery. Trots att lösningen så klart ännu inte är i kapp Google Play har det hänt oerhört mycket och genom att komplettera Appgallery med Huaweis egen sökmotor Petal Search får vi en lösning som täcker de flesta, större, appar som vi är vana att använda. Petal Search låter oss nämligen söka efter och installera Android-appar som ännu inte finns i Appgallery. Alla vi testat har fungerat utan problem, men det är givetvis ingen garanti för att samtliga applikationer fungerar felfritt.
Är det då värt att uppgradera från P40 Pro till plus-modellen? Det enkla svaret är faktiskt nej. De små skillnaderna mobilerna emellan och det högre priset som plus-modellen hamnar på gör det svårt att motivera. Men om du fotograferar mycket och verkligen drar nytta av den högre zoomen eller om du använder en äldre Huawei-modell, eller en helt annan mobil, ja, då är P40 Pro+ den bästa kamerafokuserade mobilen du kan köpa just nu.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
- Cirkapris: 13 995 kr inkl. moms, 11 196 kr exkl. moms
- CPU: Kirin 990 5G
- RAM: 8 GB
- Lagring: 512 GB
- Skärm: 6,47 tum, OLED
- Upplösning: 2 640 x 1 200, 441 ppi
- Kameralinser: 50 + 40 + 8 + 8 MP
- Frontkamera: 32 MP + IR TOF 3D
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
- Batteri: 4 200 mAh
- Laddning: Kabel – 40 watt, trådlös – 40 watt, omvänd trådlös – 27 watt
- Minneskort: nano-SD
Samsung Galaxy S20 Ultra
En tekniskt fullmatad arbetshäst för fotointresserade proffsanvändare.
När Samsung introducerade senaste Galaxy S20-serien lanserades den i flera modeller. Från mer ”normala” flaggskeppspriser på runt 9 000 kronor upp till nästan det dubbla för toppmodellen S20 Ultra. Men trots att den senare fortfarande klassas som en ny modell har priserna börjat krypa ner till mer acceptabla nivåer och till mitten av sommaren 2020 kunde vi för första gången hitta mobilen till ett pris på under 13 000 kronor. Tillsammans med ett par programbaserade uppgraderingar sedan lanseringen gör detta att mobilen helt klart tilltalar en allt bredare användarskara.
Med maxade specifikationer
Vi börjar med att titta på de klart imponerande specifikationerna. I grunden hittar vi antingen en Snapdragon 865 eller Samsungs Exynos 990 vilka båda, lite ovanligt, går att köpa i Sverige. Den förstnämnda är att föredra då den är något snabbare. Till detta får vi tolv gigabyte RAM (modellen finns även med 16 GB) och en lagring på tyvärr lite låga 128 gigabyte. Du kan dock utöka lagringsutrymmet med ett mSD-kort på upp till en terabyte. Prestandan på modellen ligger högt utan att vara i den absoluta toppen, men en funktion som är extra användbar är möjligheten att dedikera plats för tre appar i internminnet vilket ger en snabbare hantering och blixtsnabb laddning. Kombinerar vi sedan detta med Samsungs grymma mobil till pc-lösning Dex, får vi den kraftfullaste mobila datorn i skrivande stund.
Galaxy S20 Ultra har den bästa skärmen på marknaden
Skärmen är en så kallad dynamisk AMOLED på 6,9 tum vilken klarar en uppdateringsfrekvens på 120 hertz och har en upplösning på 3 400 x 1 440 pixel. Detta är utan tvekan en av de absolut bästa skärmarna på marknaden med en suverän färghantering och enastående kontrasthantering. För att klara av att driva denna monsterenhet, åtminstone med standardinställningarna aktiverade, har Samsung lyckats trycka in ett batteri på hela 5 000 milliampertimmar. Det ger oss knappa 12 timmars användning.
Men om vi växlar upp till 120 hertz tappar vi direkt dryga tre timmar och skulle vi dessutom behöva använda en högre ljusstyrka än normalt kommer frekvenstjuven att stjäla ännu mer batteri. Enheten har stöd för kabelbaserad laddning på 25 watt och trådlös laddning på 15 watt vilket är godkänt men ändå en bit från de värden vi hoppats få se. För den som vill spendera ännu lite mer pengar går det att köpa en separat laddare som ger upp till 45 watt via Power Delivery 3.0-tekniken.
Har stöd för 5G
Vi nämnde ovan att vi kan använda ett mSD-kort, men vi kan även utrusta enheten med dubbla SIM-kort. En av de stora fördelarna med denna modell är att den har stöd för 5G och detta med både mmWave-teknik och via sub-6 gigahertz-banden vilket ger en framtidssäker mobil. Till detta kommer Ultra även med stöd för eSIM vilket är en tacksam lösning för både dig som reser eller som vill kunna växla mellan olika avtal på ett enkelt sätt.
Lite trist utsida
Vi går vidare med enhetens baksida och dess olika kameralinser. Till årets modell har Samsung återgått till en lite rakare baksida och en rakare form rent generellt. Detta troligen för att få rum med bland annat batteriet och övrig teknik utan att modellen ska bli onödigt tjock. Tyvärr måste vi säga att telefonen som helhet är ganska trist och vi skulle nog mer köpa detta utseende till en kommande Note 20 som är mer av en businessorienterad modell än S20 Ultra. Här hade vi gärna sett något som även visuellt sticker ut lite. En alternativ färgsättning eller effekt för att göra det lilla extra.
när Samsung nu lanserat en större (mjukvaru)patch med inriktning mot just kameradelen är läget ett annat
Ser vi sedan till kameralösningen som är denna mobils stora snackis, i varje fall om vi ser till lanseringen där både video, zoom och upplösningen i sig har lyfts fram som det största som hänt inom den mobila sidan. Vi testade mobilen kort redan vid lansering men beslöt nästan omedelbart att inte gå vidare då det direkt märktes att något inte var helt okej då bilderna var lång sämre än förväntat. Men när Samsung nu lanserat en större (mjukvaru)patch med inriktning mot just kameradelen är läget ett annat.
Kräver stabila händer
Totalt har baksidan fyra linser/sensorer: en vidvinkel på 108 megapixel (ƒ/1.8), en telelins på 48 megapixel (ƒ/3.5), en ultravidvinkel på 12 megapixel (ƒ/2.2) och en så kallad time-of-flight-lins. Till detta får vi 4x optisk zoom, 10x hybridzoom och en digital 100x zoom. Det var här vi tidigare upplevde de stora problemen men en snudd på extremt instabil zoom.
Efter uppdateringen blir bilderna överlag bättre med ett jämnare resultat vilket framför allt märks när vi ser till zoomade bilder. Däremot ska vi vara väldigt tydliga med att kameradelen fortfarande kräver stadiga händer då kameran tar tid på sig att zooma in och vi måste nästan alltid ha ett stöd för att bilderna ska bli så bra som vi vill. Skulle vi ta ett steg extra och använda en gimbal som DJ Osmo kan zoombilderna blir riktigt bra.
Sämre bilder än konkurrenterna i mörka miljöer
Vad vi däremot inte är nöjda med är fotografering i mörkare miljöer, där bilderna blir klart sämre jämfört med flera av de konkurrerande mobilerna. Vi ska även tillägga att Samsung-mobilen kan filma i 8K, men detta med begränsat antal bilder per sekund och även sett till längd per film. Här hittar vi även en av de funktioner som bäst stämmer överens med reklamen. Vi kan nämligen stanna filmen och plocka en bildruta vilken kommer att vara av imponerande tydlighet, i varje fall så länge vi inte använder zoomen.
Men med tanke på den senaste firmwareuppdateringen hoppas vi att kommande uppdateringar kan lyfta enheten ytterligare något steg
Självklart har Ultra även en riktigt bra frontkamera (40 megapixel, ƒ/2.2). Denna ger bra bilder med en tydlig skärpa och naturlig färgåtergivning trots att den har viss benägenhet att överexponera röda toner. Men med tanke på den senaste firmwareuppdateringen hoppas vi att kommande uppdateringar kan lyfta enheten ytterligare något steg. För potential finns det gott om.
Vi avslutar kort med ljudet som även detta håller en hög kvalitet med ett fullgott stereoljud som många gånger räcker för allt från samtal till musik, film och spelande. När du sedan vill höja nivån ytterligare är det så klart rekommenderat att använda ett Bluetooth-headset.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
- Cirkapris: 14 995 kr inkl. moms, 11 996 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 865 5G
- RAM: 12 GB
- Lagring: 128 GB
- Skärm: 6,9” Dynamisk AMOLED
- Upplösning: 1440 x 3200
- Kameralinser: 108 + 12 + 48 + VGA
- Frontkamera: 40 MP + IR
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
- Batteri: 5 000mAh
- Laddning: Fast – 45 watt, trådlös – 15 watt
-
Minneskort: mSD
Huawei Mate XS
Vad sägs om en vikbar åtta-tummare perfekt för multitasking?
Efter första försöket med vikbara mobiler från bland annat Huawei och Samsung lanserade Huawei under första halvan av 2020 en markant förbättrad uppföljare med vassare hårdvara och bättre vikfunktion.
När vi öppnar lådan som enheten kommer i ser mobilen i det närmaste ut som en fyrkantig, slimmad, åttatums-platta. Den väger 300 gram och är 5,4 millimeter tjock med en 11 millimeter kraftig sida som ger oss ett bra grepp när vi håller i den. När vi sedan viker ihop enheten till en mer traditionell telefon upplevs den i stället som en liten och lite tjock och halvklumpig mobil med en tjocklek på just 11 millimeter då skärmen viks in över greppytan från det uppfällda läget. Ihopvikt får vi en, enligt specifikationen, huvudskärm på 6,6 tum. Den verkliga visuella ytan blir dock något mindre då skärmen delvis går runt hörnet vilket inte kan användas i mobilläge.
Med längtan efter mer
Tittar vi till enhetens specifikationer får vi en dubbelskärm som i uppfällt läge har en upplösning på 2 480 x 2 200 pixel. På insidan hittar vi Huaweis Kirin 990 5K-processor med 16-kärniga Mali-G76 GPU och multipla NPU-enheter. Till detta får vi 512 gigabyte intern lagring vilket kan kompletteras med ett nanoSD-kort på upp till 256 gigabyte. Enheten är även utrustad med åtta gigabyte RAM.
Sammantaget ger detta oss en mobil med en godkänd hårdvarubas, i varje fall om vi ser det ur ett mobilperspektiv, men när vi börjar dra nytta av möjligheterna i utfällt läge (som en datorplatta) kan vi många gånger känna att vi gärna haft mer internminne för att enklare kunna jobba med äkta multitasking utan att behöva vänta på att processerna ska växla mellan aktiva resurser.
En annorlunda kameralösning
Förutom att mobilen är vikbar kommer nästa stora skillnad när vi ser till kameradelen. Vi har under åren blivit bortskämda med klassledande kameralösningar i Huaweis flaggskeppsmobiler men i Mate XS får vi en lite annorlunda lösning. Det beror dels på den stora skärmen dels på att Huawei försökt att göra enheten så tunn som möjligt. Detta resulterar i att mobilen använder samma kameralösning för både främre och bakre kameran och att läget bestäms av om vi använder Mate XS i mobil- eller plattläge.
En rolig och klart användbar funktion kallas Mirror Shooting och låter oss visa porträttbilden som vi ska ta för den vi fotograferar, samtidigt som vi tar kortet
Som kamera hittar vi en fyralinslösning bestående av en 40 megapixels vidvinkel med ƒ/1,8 vilken gör ett grymt jobb med att ta bilder både på dagtid men framför allt under sämre ljusförhållanden. Vi får en 16 megapixels ultravidvinkel med ƒ/2,2, en åtta megapixels telefoto med ƒ/2,4 och en TOF-lins. Den sistnämnda mäter avståndet till huvudmotivet med IR. Tillsammans ger dessa linser oss en bra kameralösning som dock inte kan matcha övriga toppmodeller på marknaden. (Den motsvarar ungefär Huawei P20 Pro i kvalitet.)
En rolig och klart användbar funktion kallas Mirror Shooting och låter oss visa porträttbilden som vi ska ta för den vi fotograferar, samtidigt som vi tar kortet. Detta görs genom att en del av den mindre skärmen på enhetens vikta sida simultant visar det vi ser i kamera-appen. Kameran är däremot inte den främsta anledningen att vi väljer denna mobil.
Beroendeframkallande skärm
En del som vi från start hade stora farhågor gällande var enhetens batteri som ska kunna driva både högpresterande hårdvara och till detta en stor ljusstark skräm. Men faktum är att batteriet som är på 4 500 milliampertimmar nästan tar oss genom en full dags arbete. Detta beror delvis på att skärmen inte jobbar med någon extrem upplösning men till stora delar beror det på Huaweis AI-motor som hela tiden optimerar användning och resursutnyttjande. Skulle vi trots allt behöva mer kräm kommer enheten med en laddare på 55 watt som fyller batteriet till 85 procent på 30 minuters laddning.
Saknar Wi-Fi 6
Mobilen har plats för dubbla SIM-kort och är precis som övriga modeller med senaste Kirin-processorn förberedd för 5G. På den trådlösa fronten får vi dock nöja oss med Wi-Fi 5 med Wave 5-teknik och Bluetooth 5. Varför vi inte får en uppgradering till den senaste trådlösa standarden är lite märkligt med tanke på enhetens prisbild.
Ytterligare en skillnad jämfört med dagens vanliga mobiler är att XS inte har någon fingeravtrycksläsaren integrerad i skärmen, utan den sitter på sidan och är kombinerad med strömknappen på samma sätt som tillverkarens datorer. Lösningen är smidig och inloggningen är många gånger snabbare jämför med lösningar integrerade i skärmen.
Från jobbig att använda till snudd på oumbärlig
Vi måste avsluta med en mer övergripande syn på en ganska udda produkt. Under de första dagarnas användning var vi mest irriterade på att behöva använda en klumpig mobil. Men i takt med att vi började använda rätt appar på rätt sätt och nyttjade enhetens multitasking blev vi fast.
Att köra flera program simultant och dra och flytta filer, text, bilder och mer direkt via appar som ligger bredvid varandra, på samma sätt som en dator, ger en helt ny nivå av mobil produktivitet.
Men så har vi den stora punkten – priset
För att göra en lite dum men ändå klockren jämförelse är det som att byta från en vanlig datorskärm till en ultrabred 49-tummare. I början känns det bara klumpigt, men när vi väl vant oss känns allt annat pluttigt och föråldrat och trots att undertecknad jobbat så nära 100 procent av all min tid vid en mindre skärm och med en mindre mobil var det i båda fallen svårare att gå tillbaka än att lära sig dra full nytta av enheten. Men så har vi den stora punkten – priset.
Oavsett hur effektivt vårt arbete blir motiverar denna förbättring inte ett pris på nästan 26 000 kronor, inte ens på långa vägar.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
- Cirkapris: 25 995 kr inkl. moms, 20 796 kr exkl. moms
- CPU: Kirin 990 5G
- RAM: 8 GB
- Lagring: 512 GB
- Skärm: 8 tum (6,6 tum + 6,38 tum)
- Upplösning: 2 480 x 2 200 pixel
- Kameralinser: 40 + 16 + 8 + TOF
- Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5.0
- Batteri: 4 500 mAh
- Laddning: 55 watt
- Minneskort: nano-SD
Oneplus Nord
Oneplus går tillbaka till rötterna med rätt prissatta toppmobiler.
Det som en gång i tiden gjorde Oneplus till en av de mest eftertraktade mobiltelefontillverkarna var att de tog fram flaggskeppsmobiler till ett pris som en bredare skara slutanvändare hade råd med. Och tack vare ett nära samarbete med Google kunde företaget erbjuda rena installationer utan en massa onödiga, förinstallerade, appar och funktioner. Med åren som gått sedan den första Oneplus-mobilen har företaget dock börjat tänja lite på den första delen och den senaste lanserade toppenheten kostade mer eller mindre i paritet med övriga toppenheter.
När nu företaget lanserar sin helt nya serie kallad Nord, tar man återigen ett rejält krafttag om kärnvärderingarna och presenterar en toppmatad mobil till ett mycket attraktivt pris. Precis som vi som varit med från start vant oss vid.
Snabb AMOLED-skärm
Nord kommer initialt i två färger, en Onyx-svart och en ”isblå-marble”. Konstruktionskvalitet och design påminner till stora delar om toppmodellen 8T och den ger ett mycket sobert intryck. AMOLED-skärmen på 6,44 tum har en högsta upplösning på 2 400 x 1 080 pixel (408 ppi) och stödjer både sRGB och P3-färgrymd. Men mest intressant är att Oneplus valt att satsa på en 90 hertz-skärm vilket sammantaget ger oss en av de absolut bästa skärmarna vi sett i denna prisklass. Vi får klara, levande bilder och ett perfekt flyt när vi skrollar, spelar eller ser på film. Ytterligare ett plus är skärmens automatiska ljushantering som ger en behaglig bild oavsett omgivande ljus.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Kameror som imponerar
I skärmens övre vänstra hörn hittar vi dubbla framåtriktade linser. En huvudlins baserad på Sonys 32 megapixel IMX616-sensor med ƒ/2,45. Denna kompletteras med en 105 graders åttamegapixel-lins med ƒ/2,45 vilket är perfekt för grupp-selfies. Den primära linsen ger tydliga och bra bilder med äkta färgåtergivning men är aningen ljuskänslig. Den främre primära linsen kan även spela in 4K-video med 60 bilder per sekund vilket öppnar upp för helt nya användningsområden.
riktigt bra bilder som framför allt blir över förväntat under sämre ljusförhållanden
Roterar vi enheten kommer vi till den primära kamerauppsättningen vilken består av fyra lodrätt placerade linser. Huvudkameran är densamma som vi hittar i Oneplus 8, Sonys IMX586-sensor på 48 megapixel med optisk bildstabilisering och ƒ/1,75. Till denna får vi en 119 graders ultravidvinkel på åtta megapixel och ƒ/2,25, en femmegapixels linsdjupskamera och en tvåmegapixels makrolins.
Tillsammans ger dessa oss riktigt bra bilder som framför allt blir över förväntat under sämre ljusförhållanden där flera bilder slås samman till en detaljerad dito med minimalt brus. Oneplus Nord ska använda samma typ av lösning vid fotografering i starkt ljus men denna funktion känns inte lika väl genomarbetad då bilderna tappar lite av färgomfånget.
Ett nedskalat toppchip
För att kunna hålla priset på mobilen i en lägre nivå måste så klart vissa eftergifter göras och detta har Oneplus löst genom att satsa på Snapdragons 765G-chip vilket kan ses som en topplösning i den övre mellanklassen. Ser vi till de stora skillnaderna jämfört med Snapdragon 865 så innebär 765G en lägre toppfrekvens för den primära kärnan (2,3GHz jämfört med 2,84 GHz) Qualcomm har även bytt ut två av prestandakärnorna mot lågströmsalternativ vilket ger oss totalt sex kärnor som körs i 1,8 gigahertz baserade på Cortex A55, så den totala beräkningskraften blir märkbart lägre.
Vidare skillnader är grafiken som är baserad på enklare Adreno 620 och att minnet körs i 2133 megahertz jämfört med 2750 megahertz. Men trots detta finns ett par klara fördelar. I 765G får vi en integrerad 5G-lösning i form av Snapdragon X52 vilket i kombination med lägre CPU-frekvenser ger en bättre batteritid. Vi får även Wi-Fi 6 och Bluetooth 5, och för att göra det hela än intressantare går det att få mobilen med upp till tolv gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring.
Batteriet på 4115 milliampertimmar stödjer Oneplus patenterade Warp Charge 30T vilken tar en tom mobil till 70 procent på knappa 30 minuter.
Oneplus Nord har en riktigt trevlig prislapp
Och så det kanske bästa av allt – priset. För modellen med åtta gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring ger vi 4 590 kronor, och kliver vi upp till tolv gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring är priset bara 1000 kronor mer. Dessutom erbjuder Oneplus ett klart generöst inbytesprogram,när du byter in din gamla mobil vilket gör Nord till den i skrivande stund bästa mobilen i in prisklass.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 5 590 kr inkl. moms, 4 492 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 765G
- RAM: 12 GB
- Lagring: 256 GB
- Skärm: 6,44 tum
- Upplösning: 2 400 x 1 080 pixel
- Kameralinser: 48 + 8 + 5 + 2 MP
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
- Batteri: 4 115 mAh
-
Laddning: 30 watt
Sony Xperia 10 Mark II
Bjuder på mängder av förbättringar – men på tok för sent.
Sony är ett av de företag som tillverkat mobiler under längst tid och vars sensorer vi ser i ett brett spann av telefoner från alla tänkbara tillverkare. Trots detta har företaget haft delvis svårt att få till mobiler som tilltalar den bredare massan av användare. Framför allt är det inom det lägre mellanklassegmentet som det varit svårast att få fram konkurrenskraftiga enheter.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Med senaste uppdateringen av Xperia 10, kallad Mark II, har Sony förbättrat flera punkter jämfört med ursprungsmodellen, men det känns trots detta som att företaget ligger ett steg efter konkurrenterna. Mark II borde ha lanserats för ett år sedan för att få rätt genomslag.
Filmoptimerat format
Som de flesta känner till har Sony sedan ett par år tillbaka använt sig av det lite udda formatet 21:9. Det är optimerat för att ge den bästa, filmliknande, tittarupplevelsen men är även ett tacksamt format när man jobbar med dubbla appar simultant. Eftersom enheten är relativt smal är den enkel att använda med en hand. Detta gäller även den numera klassiskt sidoplacerade fingeravtrycksläsaren som har en naturlig placering på den plats vi normalt har tummen. Däremot måste vi säga att enheten som helhet ger ett plastigt intryck och nästan kan kännas lite som en leksak när vi har den i handen.
Detta ger oss en skärm med riktigt bra och naturliga färger oavsett
Ett av lyften vi får från tidigare modell är skärmen i sig. Denna är på 6,2 tum med en högsta upplösning på 2520 x 1080 pixel (457 PPI) där Sony nu växlat över till en AMOLED-baserad lösning. Detta ger oss en skärm med riktigt bra och naturliga färger oavsett ljusläge, där kontrasten verkligen tagit ett stort kliv upp. Framför allt märks förbättring när vi jobbar med två helt olika appar simultant då varje app harmoniserar bättre sett till färghantering. Ett plus är även att Sony valt att behålla sin vattenskyddade hantering som företaget en gång i tiden var först ut med. Xperia 10 Mark II är IP68-klassificerad.
För dig som gillar headset med sladd
I ramens övre vänstra kant har Sony fortfarande valt att behålla ett 3,5 millimeters uttag för trådade headset, vilket vi tycker är trevligt. Dessutom är behovet av externa hörlurar, trådbundna eller trådlösa, en nödvändighet då det integrerade ljudet från enhetens monohögtalare lämnar en hel del i övrigt att önska. Det känns trist med tanke på att vi vet vad Sony kan. Detta är även något vi delvis ser när det kommer till anslutningen via headset där vi får stöd för äkta hi-res-audio och ljudförbättrande funktioner för komprimerat ljud via DSEE HX. Telefonen har en Typ-C port för laddning och en lucka som rymmer dubbla SIM-kort.
Klen hårdvara
Vi går över till enhetens insida där Sony, enligt oss, valt ett allt för defensivt upplägg. Grunden i mobilen är Qualcomms Snapdragon 665-chip vilket fortfarande baseras på 11 nanometers litografi, men framför allt har den en sämre prestanda i nästan samtliga avseenden jämfört med Oneplus motsvarighet Snapdragon 765G. Det märks direkt när vi börjar använda lite mer krävande appar och även när vi jobbar med flera applikationer samtidigt, något som mobilen delvis är skapt för att hantera.
Till detta får vi fyra gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring, den senare går att komplettera med ett mSD-kort. Mängden internminne blir tyvärr allt för ofta blir en begränsning.
Läs också: Sony Xperia 1 II – Nytt flaggskepp i Xperia-serien kommer i vår
Långsam laddning
Xperia 10 Mark II har ett batteri på 3600 milliampertimmar. Det är inte så stort med dagens mått mätt, men tack vare Sonys smarta batterihantering tar det oss genom en full dags arbete utan problem. Däremot blir vi besvikna på laddningslösningen. Mobilen stödjer snabbladdning på upp till 18 watt, men vi får bara med en laddare på 7,5 watts. Och med den tar det dryga sex timmar att gå från tomt till fullt batteri vilket är allt för dåligt.
Vi kommer så till den viktiga kameralösningen vilken består av tre lodrätt placerade linser. En primär tolv megapixels sensor med ƒ/2.0, en åtta megapixles telefoto med ƒ/2.4 och en åtta megapixles ultravidvinkel med ƒ/2.2. Dessa kompletteras med en åtta megapixels frontkamera med ƒ/2.0.
Bra bilder under optimala förhållanden
Sammantaget och mycket förenklat kan vi säga att bilderna, när vi fotar under bra ljusförhållanden och optimala omgivande förutsättningar, blir fullt godkända med en bra skärpa och äkta färger. Men så fort omgivande ljus blir sämre eller att vi fotar i lägen med reflektioner eller likande tappar linserna fokus och vi får ofta grynigare bilder än vad som behövts. Detsamma gäller delvis frontkameran som oftast tar klara och tydliga bilder, men där det dynamiska omfånget ibland uteblir vilket nästan alltid uppstår när vi inte har optimala förhållanden.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Sony, www.sony.com
- Cirkapris: 3 990 kr inkl. moms, 3 192 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 665
- RAM: 4 GB
- Lagring: 128 GB
- Skärm: 6,2 tum
- Upplösning: 2 520 x 1 080 pixel
- Kameralinser: 12 + 8 + 8 MP
- Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5
- Batteri: 3 600 mAh
- Laddning: 18 watt