Lys upp hemmet med en ljusslinga. De är både enkla att montera och installera och bjuder på miljontals färger. Men vilken ska man välja? Här är några vi använder själva.
Foto: Eve
Philips Hue Lightstrip
Hue Lightstrip är dyr men bra och riktigt ljusstark. Vi använder den till vardags under ett par köksbänkar och har aldrig haft några problem. Det är enkelt att ställa in naturligt vitt ljus i olika färgtoner och färgerna är fina och tydliga.
Tyvärr saknar modellen strömbrytare på kontrollenheten, vilket innebär att du måste köpa en kompatibel strömbrytare, använda din mobila enhet eller skapa regler/automationer i applikationen för att kontrollera ljusslingan. Tänk på att du behöver en Hue-brygga för att använda ljusslingorna.
- Ljusslinga: Philips Hue Lightstrip
- Pris: 830 kronor
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Längd: 2 m
- Ljusstyrka: 1 600 lumen
- Kan kapas/förlängas: Ja/Ja
- Wattal: 20 W
- Angiven livslängd: 20 000 tim
- Plattform: Philips Hue – går bland annat att ansluta till Amazon Alexa, Google Assistant och Homekit via företagets brygga.
Koogeek Smart Light Strip
Smarta hem-experten Koogeek har mängder av Homekit-kompatibla produkter i sortimentet och kan ses som en rak konkurrent till tillverkaren Eve. De förstnämnda brukar dock ligga lägre i pris, men också bjuda på färre funktioner och lägre specifikationer. Så är fallet även med företagets ljusslinga som kostar cirka 300-400 kronor. Modellen har ett par år på nacken och kan vara svår att hitta i butik i dag, men finns till salu på köp- och sälj-sajter med jämna mellanrum.
Våra Koogeek-slingor har fungerat utan problem, men att hitta rätt färgton är inte alls lika enkelt som med Philips Hue. Dessutom är företagets ljusslinga inte speciellt ljusstark. Det gör att den passar bättre för att skapa en ljuseffekt bakom TV:n eller i bokhyllan än att du använder den som en ”lampa” i exempelvis kök eller badrum.
Inget nätagg med på köpet
Ljusslingan drivs via en traditionell USB-kontakt och kräver åtminstone 2 Ampere för att fungera bra, du får tyvärr inte med något nätaggregat i paketet. Sladden är dessutom kort, så om du inte har ett uttag i närheten måste du skaffa en skarvsladd.
Koogeek Lightstrip har en strömbrytare på sladden, det är en lösning alla borde ta efter och något vi verkligen gillar.
- Ljusslinga: Koogeek LS1 Lightstrip
- Längd: 2 m
- Ljusstyrka: 500 lumen
- Pris: 350 kronor
- Kan kapas/förlängas: Ja/Nej
- Wattal: 10 W
- Angiven livslängd: 25 000 tim
- Anslutning: 802.11b/g/n (endast 2,4 GHz)
- Plattform: Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa (enligt företagets FAQ)
Osram Smart Homekit Led Strip Flex
Osram har ljusslingor för flera olika plattformar i sortimentet. Företagets Zigbee-baserade Smart+-lösning är givetvis en av dem. Vi har dock testat Homekit-slingan kallad Homekit Led Strip Flex.
Modellen är unik på flera sätt. Till att börja med är den uppdelad i löstagbara sektioner om cirka 20 centimeter, det gör att du slipper klippa av slingan och kasta bort överblivna delar.
Kommer i bitar
Om du skaffar två slingor kan du alltså använda ett par delar till en av dem och alla andra till den andra. Det är riktigt bra. Maxlängden ligger på sex meter. Dessutom skickar företaget med en förlängningskabel vilket gör att du till exempel kan koppla samman två olika sektioner ”slinga”.
Tyvärr saknar även Osrams ljusslinga en fysisk strömbrytare och dessutom är den ganska ljussvag. Vi har använt den som stämnings-/komplementbelysning kring spegeln i badrummen och då fungerar den bra. Den lilla kontrolldosan är tyvärr grå på ovansidan vilket gör att den syns onödigt mycket mot en vit vägg.
- Ljusslinga: Osram Smart Homekit Led Strip Flex
- Pris: 600 kronor
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Längd: 1,8 m + förlängningssladd
- Ljusstyrka: 480 lumen
- Kan kapas/förlängas: Ja/Ja
- Wattal: 10 W
- Angiven livslängd: 20 000 tim
- Anslutning: 802.11b/g/n (endast 2,4 GHz)
- Plattform: Apple Homekit (den finns även i en Zigbee-version för företagets Smart+-plattform)
Eve Light strip
Vår senaste slinga kommer från Homekitspecialisten Eve. Tillverkaren är inte rädd för att släppa högt prissatta produkter, men oftast ”backar de upp” prislappen med vassa funktioner/specifikationer.
Eves ljusslinga kostar cirka 900 kronor, men så levererar den hela 1 800 lumen och ett naturligt ljus över hela spektrat. Den spelar i samma liga som Hue Light Strip och du som vill slippa en Hue-hubb i ditt Homekit-hem kan med fördel installera Eve Light Strip.
Vågar man lita på tejpen?
Även Eves ljusslinga går att klippa av och förlänga, men som så ofta saknar vi en strömbrytare på sladden. Att det här är den enda modellen som inte använder 3M-tejp avskräcker en aning, men vi har inte använt den tillräckligt länge för att se om det är en befogad farhåga eller ej.
- Ljusslinga: Eve Light Strip
- Pris: 899 kronor
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Längd: 2 m
- Ljusstyrka: 1 800 lumen
- Kan kapas/förlängas: Ja/Ja
- Wattal: 24 W
- Angiven livslängd: 20 000 tim
- Anslutning: 802.11b/g/n (endast 2,4 GHz)
- Plattform: Apple Homekit