Är det dags att köpa ett nytt headset? Här är fem intressanta modeller vi testat under senhösten.
Med i testet: |
Creative Outlier Gold Urbanista Athens Jabra Elite 75t Sennheiser 550 II Creative XSFI Air |
Varje år testar vi stora mängder produkter och tjänster i Datormagazin. Många lanseras i slutet av året vilket gör att vi inte alltid kan få med samtliga till vårt sista trycka nummer för året. Här har vi slagit samman tester av fem, sent inkomna, headset. Detta är inte ett jämförande test då modellerna och användningsområdena skiljer sig åt, men oavsett så finns här flera godbitar att längta efter.
Test: Creative Outlier Gold
Trådlöst in-ear headset med lång batteritid och hög komfort.
2019 var ett år då extremt många ”äkta trådlösa” (true wireless) headset, lanserades. Detta gällde även Creative som släppte ett par olika produkter där vår testmodell utan tvekan är den mest intressanta. Öronsnäckorna, som kommer i ett svart och guldfärgat laddfodral har matchade färger i en svart innerdel med en yttre guldfärg som ger dem en exklusiv look. Denna förstärks ytterligare av en rund, blå, LED-ring som är placerad precis i ytterkanten. Tyvärr känns de ganska plastiga.
Riktigt bra passform
Detta är så klart inget vi tänker på när de väl är på plats i örat och faktum är att de har en riktigt bra komfort. Vi kan använda dem en hel dag utan att det känns jobbigt. Tack vare att större delen av snäckan ryms i örat kan vi även använda dem under en mössa eller på träningspasset utan att behöva vara rädda att de ska trilla ut. Ouliner Gold är dessutom IPX5-klassificerade och ska med andra ord klara även svettigare träningspass.
Mycket bra batteritid
Den rejäla batteritiden är den första och kanske mest imponerade delen av Creatives proppar. Outlier Gold klarar dryga 12 timmar på en laddning vilket är närmare tre gånger mer än många konkurrenter. Lägger vi sedan till ytterligare fulla två laddningar från fodralet får vi nästan 40 timmars speltid.
Headsetet har stöd för både Apples Siri och Googles assistent och med en bas i Qualcomms aptX samt ACC får vi ett rent och tydligt ljud som tack vare en mjukvarubaserad Super X-Fi-integration gör att vi, till viss del, kan skräddarsy ljudbilden. Med standardinställningarna får vi ett ljud med tydliga höga toner och en mer än godkänd bas.
För kort USB C-kabel
Ska vi vara lite kritiska riktas detta mot mellanregistret som i vissa fall inte riktigt fyller utrymmet som vi önskat. Vi hade även gärna sett att Creative hade inkluderat en lite längre kabel för att ladda fodralet. Den medföljande Typ C-sladden är nämligen bara cirka 10 centimeter vilket inte är helt optimalt.
Med tanke på att modellen går att köpa för runt 1250 kronor är detta en av de klart bästa lösningarna i klassen och en mycket bra allt-i-ett-lösning för dig som ofta är på språng.
LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Freebuds 3i
SPECIFIKATIONER
-
- Tillverkare: Creative, www.creative.com
- Cirkapris: 1 250 kronor
- Ljudcodec : aptX, AAC, SBC
- Driveenhetsstorlek: 5,6 mm
- Vikt öronsnäckor: 10 gram
- Vikt laddningsväska: 54 gram
- Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
- Batteritid: 12 timmar, 39,5 timmar med fodral
- Anslutning: Bluetooth 5.0
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.
Test: Urbanista Athens
IP67-klassade träningslurar med perfekt passform och bra batteritid.
Många företag säger sig ha träningsfokuserade in-ear-modeller, men det händer allt för ofta att dessa inte, på grund av sämre passform, inte lämpar sig för träning, eller i varje fall inte av den mer intensiva arten. Så är inte fallet med Athens från Urbanista. Dessa små in-ear-snäckor har en perfekt passform som sitter kvar i örat oavsett vilket typ av träning vi utför. Till och med under intensiva crawlpass i bassängen, där vi faktiskt trodde att de skulle fall ur, satt de nästan som limmande i örat. Även till vardags är passformen mycket bra och de blir aldrig jobbiga att ha sittandes i örat även under många timmars användning.
Om du gillar musik i duschen kan detta alltså vara ett alternativ
Att vi nämner simning som exempel är för att dessa lurar är IP67-klassificerade vilket gör att vi nästan kan göra vad vi vill med dem utan att de förstörs. Om du gillar musik i duschen kan detta alltså vara ett alternativ. Nästa plus finner vi när vi kommer till batteritiden på dryga sju timmars lyssnade. Tillsammans med det medföljande, och mycket trevliga, laddningsetuiet får du totalt dryga 30 timmars användning.
Gör ont när man trycker på knappen
Athens ansluts via Bluetooth 5 och headsetet har stöd för både Siri och Google Now vilket är tur, för det är enklare att kommunicera med dessa snäckor via rösten än att justera dem genom att trycka på snäckorna i sig vilket både är aningen trögt och framför allt kan göra ont i örat.
Vi upplever även vissa problem under samtal
När det kommer till ljudet är vi lite kluvna. Ser vi på det ur ett träningsperspektiv, och då främst i vatten, låter de klart bra jämfört med alla alternativa lösningar. Men ser vi det ur ett rent musikperspektiv blir ljudprofilen aningen fadd och vi saknar den rymd vi förväntat oss. Vi upplever även vissa problem under samtal där headsetet är väldigt känsligt för omgivande ljud, framför allt vind, där det allt för ofta händer att motparten inte riktigt hör oss. Ett plus i sammanhanget, även här relaterat till träning, är att Athens har en bra basåtergivning vilket hjälper till att pusha träningspassen till max.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Urbanista, www.urbanista.com
- Cirkapris: 2 000 kr inkl. moms, 1 600 kr exkl. moms
- IP-klassning: IP55
- Driveenhetsstorlek: 6 mm
- Frekvensrespons 20 Hz ~ 20 kHz
- Batteritid: 7 timmar – totalt 27 timmar med fodral
- Anslutning: Bluetooth 5.0
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.
Test: Jabra Elite 75t
Jabra ger oss enastående passform och samtalskvalitet i världsklass.
Jabra har lanserat ett flertal olika modeller i sin Elite-serie, alla med mycket gott betyg. 75t är det senaste tillskottet. Det första vi märker när vi tar packar upp dem är dess minimala utformning. Propparna är markant mindre jämfört med tidigare enheter i serien. Fördelen med detta mindre format är att öronsnäckorna kommer lite längre in i örat och på detta sätt sitter betydligt bättre och dessutom blir enklare att bära under en mössa. Vi måste även tillägga att passformen totalt sett är den klart bästa av samtliga Jabras in-ear-headset.
ANNONS: Köp Jabra Elite 75t hos Hifiklubben
Oerhört bra samtalskvalitet
En risk som finns när öronsnäckorna blir för små är att ljudupptagningen vid samtal kan bli lidande. Men tack vare Jabras fyrmikrofonsteknik får vi både en effektiv filtrering av omgivande (o)ljud samtidigt som rösten fångas upp och vi får en exceptionellt ren och tydlig samtalskvalitet som ligger i topp fem av samtliga in-ear-modeller vi någonsin testat.
LÄS OCKSÅ: Test: Sennheiser True wireless 2
De minimala batterierna i respektive snäcka som ger oss dryga sju timmars användning. Tillsammans med Jabras robusta laddfodral får vi strax över 27 timmars speltid. Snäckorna stödjer snabbladdning som ger dryga timmens användning på 15 minuters laddning. Ytterligare en förbättring jämfört med tidigare modeller är hanteringen under användning. Den yttre sidan av öronsnäckorna är en fysik knapp, vilket gör att vi inte av misstag aktiverar funktioner när propparna stöter emot en hög krage eller en mössa. Knappen är dessutom enkel att hantera och den blir inte trögt att trycka in när enheten sitter på plats, vilket i vissa fall kan leda till en obekväm känsla.
Passar faktiskt till både spel och film
När vi kommer till ljudet i övrigt, det vill säga musik, film eller spel får vi en klar ljudbild med ett fylligt mellanregister och en bas som är förvånansvärt kraftfull. Det är till och med så att vi får tankarna på att ljudet är optimerat för just gaming eller film, där explosioner och andra kraftfullare ljud ska kännas lika mycket som de ska höras, vilket i vissa lägen kan bli lite av en felbalans när det kommer till musik. Det är inte något större bekymmer eftersom vi kan justera ljudbilden i equalizern i Jabras applikation Sound+.
Även här imponeras vi av mikrofonernas precision.
Vi ansluter detta headset via Bluetooth 5 och som med alla lite nyare lösningar finns stöd för både Alexa, Siri och Googles assistent vilket ytterligare underlättar hanteringen. Även här imponeras vi av mikrofonernas precision.
Som extra skydd är Elite 75t IP55-klassificerade, så det ska inte vara några bekymmer att använda dem under sämre väderförhållanden. Den enda egentliga nackdelen med denna modell är att vi inte får en aktiv brusreduktion vilket vi i vissa lägen hade önskat.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Jabra, www.jabra.se
- IP-klassning: IP55
- Drivenhetsstorlek: 6 mm
- Frekvensrespons: 20 Hz ~ 20 kHz
- Batteritid: 7 timmar – totalt 27 timmar med fodral
- Anslutning: Bluetooth 5.0
Test: Sennheiser 550 II
Sennheiser erbjuder effektiv brusreduktion, hög komfort och naturlig ljudåtergivning.
När Sennheiser för dryga tre år sedan introducerade första generationens 550-modell så var detta en revolutionerande bra lösning som även varit en personlig favorit under lång tid. Det var således med mycket hög förväntan som vi testade uppföljaren, kort och gott kallad 550 II.
Nästan identisk med föregångaren
När vi tittar till det yttre, och även känner på headsetet är Sennheiser 550 II i det närmaste identisk med första generationen. Vi får ett par lätta lurar på 227 gram som kommer med en vadderad huvudbåge och snett vinklade, vadderade öronkåpor som har formen av ett upp och nervänt ägg. De är extremt bekväma och sitter på plats även när vi rusar mellan möten. Kåporna kan dels vikas in för att underlätta vid resa och de kan även roteras för att stängas av eller sättas på.
ANNONS: Handla Sennheiser 550 II hos Hifiklubben
Bättre pekfunktion än tidigare
De båda kåporna är nästan helt rena och vi styr headsetet via touch på utsidan och här finner vi en av förbättringarna jämfört med första modellen. Version två är nämligen betydligt mindre känslig mot oavsiktliga tryck från exempelvis jackor vilket är ett klart plus. På den högra kåpan finns dessutom ett minimalt reglage för att justera brusreduktionen, en liten knapp för att aktivera vald digital assistent, en anslutning för att kunna använda kabel i de lägen som Bluetooth 5 inte går att använda samt en mUSB-anslutning för laddning. Tyvärr har enheten inte uppgraderats till en Typ C-port vilket varit önskvärt.
med full ANC aktiverad försvinner verkligen omvärlden
När det kommer till batteritiden kan vi med full brusreduktion och trådlöst uppkopplade nå upp i dryga 21 timmar vilket är mycket imponerande. Just den aktiva brusreduktionen är även den del som vi imponeras mest av. Med full ANC aktiverad försvinner verkligen omvärlden och detta är en funktion som inte bara lämpar sig för resor, även om det så klart är det primära området, utan även är perfekt när vi vill jobba i lugn och ro i en annars mer störande omgivning. Nästan lika imponerade är enhetens samtalskvalitet som lyckas fånga upp rösten helt perfekt samtidigt som normalt omgivande sorl utesluts. Däremot brister denna del när vi förflyttar oss till mer störande miljöer som på en buss eller framför allt när vi försöker prata samtidigt som det blåser.
Naturtrogen ljudbild
Vi avslutar med ljudkvaliteten sett till musik, film och andra underhållningsalternativ. Vi upplever här att Sennheiser har bland den mest rättvisa återgivningen av både bas och mellanregister oavsett vad vi lyssnar på. Men när det kommer till de höga tonerna är dessa betydligt mer ojämna vilket framför allt märks på vissa rösttyper som tappar lite i sitt omfång men detta kan även märkas i mer musikaliska stycken där höga toner ibland tränger igenom på ett lite onaturligt sätt. Detta är inte något större bekymmer då det inte märks kontinuerligt men ändå ett litet minus.
I skrivande stund kostar 550 II cirka 3 800 kronor medan första generationen går att köpa för cirka 2 200 kronor
Till 550 II medföljer även en enklare bärväska samt flygplansadapter. Vi får även tillgång till Sennheisers app – Smart Controll, som ger oss vissa justeringsmöjligheter men som skulle kunnat vara betydligt mer omfattande. Den stora frågan vi sedan ställer oss är om det är värt att uppgradera från första generationen eller hur du ska resonera om du ska köpa ditt första par ANC-lurar. I skrivande stund kostar 550 II cirka 3 800 kronor medan första generationen går att köpa för cirka 2 200 kronor, och detta måste vi vara ärliga och säga är en för stor prisskillnad. Så den enda anledningen som vi ser till att uppgradera eller satsa på den nya modellen är om du har extremt höga krav på aktiv brusreduktion där enheten gör ett mycket bra jobb.
ANNONS: Handla Sennheiser 550 II hos Hifiklubben
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Sennheiser, www.sennhieser.se
- Högtalartyp Dynamisk: 32mm
- Frekvensomfång: 17 – 23 000 Hz
- Känslighet: 110 dB SPL
- Mikrofontyp: MEMS
- Ljudcodecs: SBC, aptX, aptX Low Latency, AAC
- batteritid: 21 timmar
- Anslutning: BT5/Audiokabel
- Laddning: mUSB
- Vikt: 227 gram
Test: Creative SXFI Air
Personifierat surroundljud med fokus på film och spel.
Under 2019 var lanseringen av Creatives Super X-Fi-teknik något av det mest intressanta på ljudfronten. SXFI Air är företagets toppmodell för trådlösa, över-öronen headset och den första modellen med fullt stöd för tekniken. Grundtanken med Super X-Fi-tekniken är att vi genom att ta tre bilder på vårt ansikte och öron via Creatives app skapa en unik ljudupplevelse helt optimerad utifrån dina fysiologiska förutsättningar. En upplevelse som ska vara så nära den vi skulle haft om vi använt ett mer professionellt konfigurerat multihögtalarsystem där vi kan känna båda djup och orientering av ljudet.
Smakfullt ljussatta
Börjar vi med det yttre är detta ett headset som kan anslutas via både Bluetooth och USB. Vår modell är vit och har en behaglig vaddering både över hela huvudbågen och de båda öronkåporna. Konstruktionen är stabil och dess passform är fullt godkänd även om de inte är lika bekväma som andra testade enheter. Längst ut på kåporna finns en RGB LED-slinga vars ljuseffekter kan konfigureras från den tillhörande appen. Vi är inte helt förtjusta i RGB på mer generella headset men måste säga att Creative har lyckats att få till en stilren lösning.
Den grundläggande hanteringen sköts genom pek-kommandon på den högra kåpan. Här finns även knapp för att välja källa, aktivera Super X-Fi, ansluta den medföljande, minimala mikrofonen samt det stora pluset – en mSD-kortplats. Den sistnämnda gör att vi alltid kan ha vår favoritmusik med oss. Detta är en lösning som vi gärna ser på fler modeller i framtiden. Här finns även en Typ-C-port och en 3,5 millimeters analog ingång.
Virtuellt surroundljud i toppklass
Enheten drivs av 50 millimeters neodynamsika magneter som tillsammans med Super X-Fi-tekniken ger en mycket bra 7.1 surroundupplevelse som framför allt kommer till sin rätt vid spel och filmer där vi nästan i detalj kan följa hur exempelvis en helikopter snurrar runt huvudet. Men även när det kommer till musik håller headsetet en jämn och hög ljudkvalitet. Problemet med headsetet är att det förlitar sig på SBC codec istället för mer högkvalitativ trådlös strömmande teknik där vi saknar stöd för aptX och AAC, men framför allt upplever vi bitvis en viss eftersläpning i ljudöverföringen vilket kan bli irriterande när du spelar eller kollar på film. I dessa fall rekommenderar vi att medföljande USB-kabel används i stället.
Läs om Creatives kommande SXFI-lurar här.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Creative, www.creative.com
- Cirkapris: 1 395 kronor inkl. moms, 1 116 kronor exkl. moms
- Högtalartyp: Dynamisk 50 mm
- Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz
- Ljudcodec: SBC
- Batteritid: 8 timmar
- Anslutning: BT4,2/USB
- Laddning: USB
- Vikt: 338 gram
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.