En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen.
AV PATRIK WAHLQVIST
Introduktion
MED I TESTET |
Asus Mini PC PN62S |
Gigabyte GB-BRi7H-10710 |
HP ProDesk 400 G6 Mini Desktop PC |
Intel NUC Frost Canyon Tall |
Lenovo Thinkcentre M715q Tiny |
MSI Cubi 5 Mini-PC |
Shuttle XPC Nano NC10U7 |
Så länge man inte spelar krävande spel eller jobbar med tyngre 3D-grafik är det sällan vi egentligen behöver en stor dator. Framför allt som både lagringen blivit allt mindre och snabbare tack vare PCIE-baserade M.2-enheter och att även de mer strömsnåla processormodellerna har fått både fler kärnor och jobbar över ett större frekvensspann.
Dagens mini-PC-modeller klarar en högre belastning med en mindre värmeutveckling än någonsin tidigare.
Datorer för nästan allt
Utvecklingen av små datorer – som många gånger lite slentrianmässigt kallas för NUC:ar vilket egentligen är en benämning på Intelbaserade modeller – har verkligen gått framåt under de senaste åren. Den första stora förändringen såg vi när vi lämnade de mekaniska diskarna som alla, på grund av värmeutvecklingen, var modeller med låg rotationshastighet.
I dag är priserna mer humana och lagringskapaciteten har ökat rejält
Dessa byttes ut mot SSD-enheter vilket gav ett rejält prestandalyft men ett högre pris och en mindre lagringsyta. I dag är priserna mer humana och lagringskapaciteten har ökat rejält.
Snabbare lagring med M.2-diskar
Lagringen har tagit ytterligare ett kliv framåt i och med stödet för PCIE-baserade M.2-lösningar som både kapat accesstiderna och ökat diskprestandan till samma nivåer som i fullstora stationära lösningar, samtidigt som den mindre (fysiska) storleken jämfört med traditionella SSD-enheter minskat värmeutvecklingen ytterligare.
Som om inte det vore nog har dagens mini-PC-datorer även stöd för snabba DDR4-minnen med kapaciteter på upp till 64 gigabyte. Det räcker oftast riktigt bra till både arbete, grafik och en förhållandevis stor RAM-disk för att öka prestandan ytterligare något steg.
De flesta tillverkare har gått över till någon variant av USB 3.2 Gen 2 eller Gen 2.2
Nästa förändring, som på många sätt varit viktigare på just minidatorer än för fullstora alternativ, hittar vi på USB-sidan. De flesta tillverkare har gått över till någon variant av USB 3.2 Gen 2 eller Gen 2.2 som ger en maximal överföringshastighet på hela 20 gigabit per sekund. Detta ger helt nya möjligheter sett till extern lagring men även för att använda olika adaptrar för att ansluta flera skärmar. Dessutom finns ju även möjligheten att kombinerade dessa portar med Thunderbolt 3.
Vad kan vi då mer förvänta oss av en mini-PC av idag? Ser vi till nätverket har allt fler tillverkare börjat implementera Wi-Fi 6 vilket är trevligt, men på den fasta nätverkssidan är det fortfarande singelgigs-anslutningar som gäller och detta är lite synd då vi gärna sett åtminstone en 2,5 gigsport.
Intel dominerar
Innan vi började planera inför detta test av minidatorer hade vi en tanke om att vi skulle kunna hitta en jämn balans mellan Intel- och AMD-baserade system. Detta visade sig vara helt fel. I mini-PC-segmentet är Intel om möjligt än mer dominerande än annars, vilket är lite märkligt med tanke på att AMD har en litografi och prestanda som borde vara optimal för just mindre system.
En del där de flesta modeller ligger lite efter är ljudet. Med begränsad plats för ljudportar har nästan alla tillverkare valt att bara använda en, eller två headset/mikrofon-anslutningar på 3,5 millimeter för att sedan förlita sig på att ansluta ljudet via HDMI eller Bluetooth. Om man inte nöjer sig med det blir det till att skaffa ett externt USB-ljudkort.
Montera datorn bakom skärmen
Det kanske allra bästa med de flesta mini-PC-modeller är att de har stöd för Vesa-montering, vilket gör att vi kan montera dem bakom en skärm eller varför inte bakom en TV eller under en takmonterad projektor. På detta sätt kan vi för en förhållandevis låg peng få en arbetsdator integrerad med, och dold bakom, nästan vilken bildkälla som helst.
Så med visionen att hitta den bästa mini-PC-datorn för pengarna böjd vi in sju tillverkare att delta med sina senaste modeller.
Notera att vissa säljs som kompletta system och andra utan vissa komponenter.
Asus Mini PC PN62S
Testets första enhet kommer från Asus och är en företagsinriktad dator. Asus Mini PC PN62S som passar dig som privatperson minst lika bra.
Att Asus Mini PC PN62S primärt riktar sig till företag ser vi tydligt på enhetens utseende. Datorn är en liten fyrkantig kloss som mäter 11,5 x 11,5 x 4,9 centimeter och väger 0,7 kilo, vilket kan jämföras med de mer konsumentorienterade modellerna som oftast är betydligt mjukare i formerna. Vi måste dock säga att vi tycker om denna modell som med sin borstade aluminiumfinish och enkla men stilfulla urfasning på fronten ger ett sobert och exklusivt intryck.
Smarta anslutningar
Vi börjar med att titta på utsidan där vi på fronten hittar en 3,5 millimeters ljudanslutning. Denna följs av en USB 3.1 Gen 2 Typ-C-port och härefter en USB 3.1 Gen 1 Typ-A-
anslutning. I höger kant hittar vi en infälld strömknapp som är svår att trycka in av misstag. I den undre delen finns även en mSD-kortläsare som håller riktigt bra och framför allt jämn prestanda vid både läs- och skrivning. (130 respektive 115 megabyte per sekund)
Annons: Handla minidator från Asus på Webhallen
På baksidan finns en HDMI-port och en USB 3.1 Gen 1 Typ-C med stöd för Displayport. Efter denna får vi en gigabitbaserad nätverksport följd av dubbla USB 3.1 Gen 1 Typ-A-anslutningar. I den nedre vänstra kanten hittar vi en riktigt smart lösning i form av en konfigurerbar port. Detta gör att vi, beroende på behov, kan få ytterligare en HDMI-port, en fullstor Displayport, en RJ45, en Thunderbolt eller någon annan port som behövs.
Enkel att öppna och uppgradera
I baksidans övre kant samt längs de båda sidorna finns långsmala ventilationsgaller som ser till att hålla värmen på lägsta möjliga nivå. Nästa funktion vi verkligen uppskattar med Asus-datorn är enkelheten att öppna och uppgradera eller byta komponenter. För att göra detta vänder vi på chassit och skruvar upp fyra skruvar som är dolda under de små gummifötterna.
I nästa läge drar vi ut undersidan och vänster sida vilken agerar som en liten släde för enhetens 2,5 tums hårddiskplats. När släden är helt utdragen kommer vi även åt datorns dubbla minnesplatser samt den PCIE-baserade M.2-platsen. Den senare är placerad så lågt ned mot moderkortet att vi kan få rum med en tunn kylfläns.
Om du väljer att inte installera en 2,5 tums enhet kan du använda en fullstor aktiv kylare till M.2-disken
Om du väljer att inte installera en 2,5 tums enhet kan du använda en fullstor aktiv kylare till M.2-disken. Asus modell finns i olika konfigurationer men vår testenhet är baserad på Intels Core i7-10710U-processor vilket är en sexkärnig HT-processor med 12 megabyte smartcache som jobbar med en frekvens på mellan 1,1 och 4,7 gigahertz vid en TDP (thermal design power) på 15 watt. Till detta kan vi komplettera med upp till 64 gigabyte DDR4-minne på 2 666 megahertz.
Tillsammans med dubbla lagringsplatser ger detta oss en enhet som rent beräkningsmässigt kan matcha de flesta stationära system och där grafiken, som baseras på Intels UHD-krets, gott och väl räcker till för alla typer av arbete undantaget rena 3D-baserade applikationer och 3D-spel.
Klarar våra testminnen bra
Ett stort plus till Asus för datorns höga flexibilitet när det kommer till minnen, där enheten direkt identifierade samtliga av våra testminnen och optimerade dess frekvens på rätt sätt.
Vi måste dock avråda från att kombinera en snabbroterande mekanisk hårddisk med någon av de snabbaste M.2-enheterna då värmeutvecklingen i dessa fall direkt stryper processorn som går ner på sparlåga.
När det kommer till trådlösa anslutningar har Asus valt att satsa på Intels Wi-Fi 6 AX201-chip med Bluetooth 5.
Inga problem med Wi-Fi-anslutningen
Trots det minimala formatet har Asus lyckats riktigt bra med placeringen av antennerna vilket ger en mycket stabil och bra anslutning till vår accesspunkt. I detta avseende är Asus PN62S klart bäst i detta test. Däremot hade det varit trevligt om vi fått se Asus lösning för att skapa antingen en teaming eller automatisk redundans mellan de båda nätverksgränssnitten, men så är inte fallet denna gång.
Datorn levereras med ett lättanvänt Vesa-fäste vilket gör att vi kan placera enheten bakom en skärm eller en TV (så länge de har fästpunkter för detta). Vi får även med ett klart godkänt tangentbord och en helt okej mus.
Sammantaget är Asus lilla dator både trevlig och stabil, och även om tillverkaren siktar in sig på företagsmarknaden passar den lika bra för dig som hemanvändare.
- Tillverkare: Asus, www.asus.se
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
- Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 3 st USB 3.1 Gen 1 (1 Typ-C) + 1 st USB 3.1 Gen 2 Typ-C + HDMI + vafri + ljud
- Mått: 115 x 115 x 49 mm
- Vikt: 0,7 kg
Gigabyte GB-BRi7H-10710
Gigabyte GB-BRi7H-10710 har en minimal form med rundade hörn vilket ger ett lite mjukare intryck. Men nog kostar den lite för mycket?
Här är en liten dator som mäter 12,0 x 12,0 x 4,7 centimeter och väger 0,7 kilo. Ungefär som Asus testbidrag med andra ord. På ovansidan finner vi Gigabyteloggan tryckt över mitten på en mattsvarta mönstrad yta som på distans nästan ser ut som ett fingeravtryck eller – för att än en gång göra en jämförelse med föregående testenhet – så påminner den lite om Asus så kallade Zenmönster.
Oavsett vilket är Gigabytes enhet en stilren dator som kan monteras bakom en skärm, placeras stående på skrivbordet eller bredvid en TV, eller varför inte en projektor.
Med möjlig utbyggnad
På fronten hittar vi en kombinerad 3,5 millimeters audioport vilken följs av fyra USB 3.2 Gen 2-portar av vilken en är en Typ-C-
port.
Trots att det finns gott om utrymme sitter portarna ganska tätt. Det gör tyvärr att vissa donglar eller USB-stickor kan vara för breda att användas intill varandra. Det är en ganska onödig miss. Till höger finns en LED-försedd strömknapp och i överkanten finner vi ett mindre luftintag.
Nu hade vi inte några direkta problem med värmeutvecklingen, men det känns ändå som att Gigabyte lika gärna kunde använt hela den främre utfasningen som luftintag för att maximera luftflödet.
Läcker ljus från insidan – på gott och ont
På baksidan hittar vi ytterligare två USB 3.2 Gen 2-portar följt av en nätverksport och dubbla HDMI-anslutningar. Även här hittar vi ett ventilationshål i den övre delen, men utsuget är avsevärt större jämfört med framsidan. Anledningen till detta är att enhetens båda sidor i det närmaste är täckta med ventilationshål som tack vare sina mindre format hindrar att damm åker in.
En liten parantes här. En av våra test-SSD:er har integrerad LED-belysning som lyser upp ventilationshålen när rummet i övrigt är mörk, och då står här tydligt ”HOHO” …
På höger sida har Gigabyte lagt in en RS232 Com-port vilket gör modellen lämplig för användning i olika butiks- eller publika skärmlösningar.
Smart lösning med dotterkort
Men det kanske mest intressanta med Gigabyte GB-BRi7H-10710 är att plåten på baksidan kan bytas ut och att vi på insidan kan ansluta ett dotterkort med ytterligare en LAN- och Com-port. Det finns även planer på att alternativa lösningar ska lanseras, ett smart initiativ som vi hoppas få se på fler modeller eftersom det kan vara ett utmärkt sätt att förlänga enhetens livscykel genom att uppgradera till nyare standarder.
Använd RAM enligt HCL
På insidan sitter Intels sexkärniga i7-10710U-processor som körs i mellan 1,1 och 4,7 gigahertz. Till denna får vi stöd för dubbla DDR4-minnen på upp till 64 gigabyte (max 2 666 megahertz). Några av våra testminnen fungerade tyvärr inte som de skulle i Gigabyte-datorn, så se till att välja minnen ur enhetens HCL (hardware compatibility list).
På lagringsfronten finns plats för en PCIE-baserad M.2-SSD samt en 2,5 tums-disk som fästs i bottenplattan. Även för denna modell är en SSD eller en mekanisk lågrotationsdisk att rekommendera för att inte riskera att systemet överhettas.
Valet av den trådlösa anslutningen känns lite märkligt. För trots att vi får en tionde generationens Core-processor har Gigabyte valt att bara använda AC 3168 i kombination med Bluetooth 4.2. Då dessa är baserade på ett M.2-kort skulle vi gissa att det går att uppgradera till den nyare AX-standarden, men det har vi inte haft möjlighet att testa. Vi tycker dock att ett sådant kort borde varit på plats redan från start.
Med en mycket kompetent processor, stöd för gott om internminne och möjlighet att använda topprankade PCIE-diskar kan vi här bygga ett riktigt kraftpaket
Som på de flesta andra modeller är även ljudet aningen begränsat och baseras på ALC255. Men med bara en ljudport finns det inte mycket att driva, så om du tillhör skaran som söker bättre ljud för film och musik är en extern USB-DAC ett bra alternativ.
Vi avrundar med tankar kring prestandan. Med en mycket kompetent processor, stöd för gott om internminne och möjlighet att använda topprankade PCIE-diskar kan vi här bygga ett riktigt kraftpaket i mini-format. Enheten passar i våra ögon lika bra som en blixtsnabb kontorsdator som en hemdatorlösning eller för beräkningsmässigt krävande offentliga lösningar, allt så länge du inte behöver jobba med tyngre grafik av något slag.
- Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.se
- CPU: Intel i7-10710U
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
- Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
- Wi-Fi: AC
- Anslutningar: 6 st USB 3.2 Gen 2 (1 Typ-C) + 2 st HDMI + dotterkort + audio + RS232
- Mått: 120 x 120 x 47 mm
- Vikt: 0,7 kg
HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC
Här är testets första fullt förkonfigurerade enhet. Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC från HP är laddad med både minne och lagring redan från start.
HP-datorn är större än våra föregående testenheter och påminner till viss del om Intels gaming-Nuc som vi granskade för ett par år sedan.
Prodesk är en avlång modell som mäter 17,7 x 17,5 x 3,4 centimeter och väger 1,3 kilo. Trots formatet kan vi använda Vesa-fäste för att placera den bakom en skärm, samtidigt som den tack vare sitt slimmade format passar perfekt att ha stående på skrivbordet.
Produktserien som sådan har funnits ett par år och vi måste säga att vi redan från start tycker att årets modell fått ett lyft rent utseendemässigt, men samtidigt tappat lite av businesskänslan som tidigare varianter hade med sin silverfärgade främre underkant.
Riktad luftgenomströmning
När vi tittar på nya Prodesk framifrån ser modellen lite ut som en skrivbordsfläkt eller kupévärmare till bilen. Merparten av framsidan består av snett vinklade fenor där luften kommer in i systemet. Tanken med de lätt nedåtvinklade fenorna är att minimera att damm kommer in datorn. I den nedre delen av fronten finns en mindre mörkgrå silverplatta med HP:s logga följt av en USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port, en USB 3.2 Gen 2 Typ-A- och en USB 3.2 Gen 1 Typ-A-port. Vi hade gärna sett att den första var av Gen 2 x2 för kunna erbjuda en överföringshastighet på upp till 20 gigabit per sekund. Fronten avslutas med ett kombinerat 3,5 millimeters audiouttag och en strömknapp samt en minimal aktivitets-LED.
HP använder av någon anledning ingen färgkodning som visar vilka portar som är vilka … vilket vi tycker är synd
På baksidan av HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC finns ett nät där varmluften strömmar ut och under nätet sitter en fullstor HDMI-anslutning och en fullstor Displayport. Här finns även dubbla USB 2- och dubbla USB 3.2 Gen 1-portar. Vi vet att vi har nämnt det förut men gör det igen, HP använder av någon anledning ingen färgkodning som visar vilka portar som är vilka, utan förlitar sig på de mindre USB-logotyperna vilket vi tycker är synd.
Lägg till portar i efterhand
På baksidan finns även en gigabitbaserad LAN-port och ett fäste för Kensingtonlås. Dessutom använder HP samma modul-baserade portlösning som vi såg på Asus modell där vi kan välja att uppgradera med olika gränssnitt baserat på behov. Detta inkluderar även möjligheten att placera en Typ-C-port med stöd för 100 watts kraftleverans. HP har dessutom ytterligare en liknande lösning som däremot, på grund av en begränsad prestanda, bara kan utrustas med antingen en USB 2- eller RS-232-port. Tyvärr har HP inte inkluderat någon Thunderbolt-port, varken direkt eller via modullösningen.
Intressant processorval
Vi går så över till insidan där vi finner tionde generations Intel Core i5-10500T-processor. Detta är en sexkärnig HT-modell som körs mellan 2,3 och 3,8 gigahertz vid en TDP på 35 watt. Det är en relativt stor skillnad mot U-modellerna som använder en lägre TDP men även ett större frekvensspann. Fördelen, som vi tycker, med valet av en T-modell är att vi får betydligt bättre och jämnare basprestanda även om de riktiga prestandatopparna som U-enheter kan erbjuda uteblir. Processorn har stöd för både Intels vPro-teknik och SIPP (Stable IT Platform Program) vilket är ett klart plus för företag.
Till processorn får vi 16 gigabyte DDR4-minne på 2 666 megahertz vilket kan uppgraderas till 64 gigabyte. Som lagring finns en PCIE-baserad M.2-plats och en 2,5 tums anslutning. Dessa är i vår testmodell bestyckade med lagringsenheter på 128 respektive 500 gigabyte. För maximal stabilitet rekommenderar HP att vi använder tillverkarens egna minnen, men datorn fungerade lika bra med våra övriga testmoduler.
Fördelar med formen på HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC
Det bredare chassit har sina fördelar. Genom att placera de varmare komponenterna bredvid varandra istället för ovanför varandra kan värmen lättare kontrolleras och vi får ett system som alltid håller sig inom rätt värmenivåer.
På insidan hittar vi så klart även enhetens ljudkrets vilken baseras på Realteks ALC3252-chip. En godkänd lösning. Men precis som för övriga enheter hade vi gärna sett alternativa ljudutgångar.
Till detta får vi även ett integrerat kombo-M.2-kort med Intels Wi-Fi 6 AX201 och Bluetooth 5 vilket har en bra mottagning och snabb anslutning.
Slutligen vill vi även nämna att Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC är utrustad med flera av HP:s mer företagsinriktade säkerhets- och managementlösningar som authentication före start, fjärruppdatering av BIOS, HP Management Integration Kit och HP Support Assistant.
- Tillverkare: HP, www.hp.com
- CPU: Intel i5-10500T
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
- Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 2 st USB 3.2 Gen 2 (1 Typ-C) + 3 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB2, HDMI + DP + audio + kombo
- Mått: 177 x 173 x 34 mm
- Vikt: 1,3 kg
Intel Nuc Frost Canyon Tall
Vi har så kommit fram till vad som kan ses som originalet för dagens minidatorer – Intel Frost Canyon Tall Nuc.
När vi placerar årets Intel-Nuc intill en modell ur den första generationen kan vi konstatera att de är väldigt lika.
Den nya enheten mäter 11,7 x 11,2 x 5,1 centimeter och väger 0,7 kilo och tack vare sina lite rundade kanter ser modellen klart nätt ut.
Det vi fortfarande väntar på och som denna modell i det närmaste vore perfekt för är en integrerad QI-laddning i locket. På detta sätt hade vi kunnat placera mus, tangentbord och andra tillbehör med stöd för trådlös laddning på datorn när de inte används, för att alltid ha full kraft när det är dags att använda dem.
Grundläggande anslutningar
Utsidan på Intels Nucar har alltid varit relativt lika med de grundläggande portarna men utan något av det lilla extra. Så är fallet även med Frost Canyon. På fronten finns en svart platta mitt i det mörkt gråsvarta chassit. Här finns en LED-belyst strömknapp, ett kombinerat 3,5 millimeters audiouttag, en USB 3.1 Gen 2 Typ-A-port samt en kombinerad Thunderbolt 3 och USB 3.1. Gen 2 via en Typ-C-anslutning. Denna port stödjer även snabbladdning av externa enheter. Vi hade gärna sett ytterligare någon USB-port vilket det finns gott om plats för.
ANNONS: Handla Intel Nuc på Webhallen
Vi roterar enheten till vänster sida vilken är täckt av ett finmaskigt nät för luftintag. I den övre högra delen av detta nät sitter en fullstor SD-kortläsare som håller en mycket hög prestanda med hastigheter på över 145 respektive 134 megabyte per sekund vid läs- och skrivning. På baksidan finns uttag för ett Kensingtonlås i nedre högra hörnet, detta kan verka lite larvigt men det är precis här vi vill ha detta lås för att inte vara i vägen för andra anslutningar. Rakt upp hittar vi ytterligare en kombinerad Thunderbolt 3 och USB 3.1. Gen 2 Typ-C-anslutning. Vidare finns två USB 3.1 Gen 2 Typ-A-portar, en gigabit LAN-port och en fullstor HDMI-anslutning.
Tyvärr har inte heller Intel valt att satsa på en multigigsport vilket varit önskvärt
Tyvärr har inte heller Intel valt att satsa på en multigigsport vilket varit önskvärt. Däremot ger Thunderbolt-portarna oss möjlighet att ansluta upp till tre skärmar samtidigt, eller så kan vi ansluta någon av alla externa dockor eller adaptrar som finns för att på detta sätt bredda möjliga anslutningar. Överst på baksidan finner vi slutligen ett bredare luftgaller för utgående luft vilken håller enheten sval i alla lägen.
Bra minneshantering i Intel Nuc Frost Canyon Tall
Frost Canyon drivs av Intels tionde generations sexkärniga HT Core i7-10710U-processor som jobbar med ett frekvensspann på mellan 1,1 och 4,7 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Att Intel lärt sig göra Nucar under en längre tid märks här klart och tydligt då enheten, tillsammans med Asus motsvarighet, kan hålla toppfrekvensen längst innan den behöver strypas på grund av värmeutvecklingen. Precis som övriga modeller får vi här nöja oss med Intels UHD 630-grafik och vi hade gärna sett denna modell baserad på Iris Pro istället, eller åtminstone som ett alternativ.
Till processorn får vi dubbla minneskanaler för upp till 64 gigabyte DDR4-minne i frekvenser på upp till 2 666 megahertz. Även här ser vi Intels tekniska kvalitet då enheten är helt opåverkad av vilka minnen vi använder.
Enheten identifierar frekvens och CAS-värden direkt och helt korrekt. Vi lyckades även, av misstag ska tilläggas, köra två olika tillverkares minnen med olika kapacitet och frekvens helt stabilt.
Välj en sval disk för att behålla prestandan
Som lagringsalternativ finns en PCIE-baserad M.2-plats och en SATA 3-baserad 2,5 tums plats. Vi hade inga problem med mekaniska diskar men märkte en negativ inverkan på processor när vi använde Samsungs 970 Pro-enhet som minskade tiden vi kunde maxbelasta processorn på grund av värmeutvecklingen. Bäst balans fann vi med 970 Evo Plus och Seagates fem terabytes Barracuda-disk där vi fick både hög lagringskapacitet och snabb prestanda.
På den trådlösa sidan hittar vi Intels AX-baserade lösning (Wi-Fi 6) vilken kombineras med Bluetooth 5.
Den trådlösa prestandan är klart bra och ligger på maximal genomströmning när vi håller oss inom en åtta meters radie från accesspunkten. Men sedan händer något då vi inte alls får samma räckvidd som alternativa AX-lösningar i detta test. Detta beror troligen på antennerna, men skulle även kunna vara ett firmware-relaterat problem som kan komma att lösas framöver. Just nu är det dock en liten besvikelse.
Kortet har två interna USB 2-anslutningar, så för dig som vill hitta lite egna ”out-of-the-box”-lösningar kan detta vara värt att kika närmare på.
Överlag fortsätter Intel att bygga stabila, högpresterande men inte så utseendemässigt banbrytande smådatorer.Nuc Frost Canyon Tall passar de flesta användare.
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- CPU: Intel i7-10710U
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
- Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 2 st Thunderbolt 3 + 3 st USB 3.1 Gen 1 + 1 st HDMI + ljud
- Mått: 117 x 112 x 51 mm
- Vikt: 0,65 kg
Lenovo Thinkcentre M715q Tiny
Testets enda AMD-baserade system kommer från Lenovo. En komplett dator i mini-format.
Precis som med HP:s enhet är Lenovo M715q lite större än övriga modeller i testet. Den mäter 17,9 x 18,3 x 3, 5 centimeter och väger strax under kilot. Datorn kan placeras vågrätt eller lodrätt som ett minitorn. Du som föredrar det sistnämnda använder ett medföljande ställ för att skapa bättre stabilitet.
Vi använde den stående då den tar mindre plats och även ger ett mer exklusivt intryck.
En anslutning för nästan allt
Enheten bygger på samma färgkombination som Lenovo använt under ett antal år. Det vill säga ett svart chassi med en röd ”touch” i form av en snygg linje som avskiljer frontens två delar: anslutningar och luftintag, där även Lenovo-loggan är urfasad. Vi får även den röda pricken i Thinkcenter vilken vi känner igen från företagets bärbara datorer.
Fronten har en strömknapp följt av en USB 3.1 Gen 1-port. Sedan kommer två separata 3,5 millimeters audioportar där den första är för en separat mikrofon och den andra för kombinerade headset med mikrofon. Detta är en lösning vi verkligen gillar då många av oss vill kunna välja att använda en extern mikrofon och kanske systemets anslutna högtalare som ut-enhet. Fronten avslutas med ytterligare en USB 3.1 Gen 1-port som även har stöd för snabbladdning av externa enheter. Tyvärr finns ingen Typ-C- eller Thunderboltport.
På baksidan av Lenovo Thinkcentre M715q Tiny finns totalt två fullstora Displayport-anslutningar, en USB 3.1 Gen 1 och tre USB 2-portar. Här finns även en separat ljudutgång som vi med fördel använder för att koppla in externa högtalare.
Montera en extern antenn – om du vill
Ovanför denna rad hittar vi nätverksporten (gigabit) och på vår modell finns även en VGA-port. Denna är inte standard utan ett tillbehör och utan att ha 100 procents belägg för det, verkar det vara möjligt att byta denna mot andra anslutningar. Här finns även plats att fästa och mata ut en extern antenn. Även här saknar vi både Typ-C-anslutning och möjlighet till Thunderbolt. Vi tycker även att det hade varit trevligt med en HDMI-port och saknar en kortläsare, vilket utan större bekymmer fått plats på fronten.
Som nämnts ovan täcks cirka 40 procent av framsidan av ett finmaskigt luftintag. Det leder in luften över en intern, förhållandevis stor, kylfläns för att sedan passera ut på baksidan.
Då modellen är tänkt att kunna användas i många olika miljöer har Lenovo även tagit fram ett specialtillverkat dammfilter till fronten. Det uppges reducera dammintaget med över 40 procent, men säljs tyvärr som ett tillbehör.
Vi gillar APU-kärnan trots dess ålder
Vi går över till insidan där vi möter AMD:s APU Ryzen 3 2200GE-krets vilket tyvärr inte tillhör den senaste generationen. Trots det är den en klart intressant enhet i prisklassen.
Processorn har fyra kärnor som körs i mellan 3,2 och 3,8 gigahertz med en TDP på 35 watt. Här finner vi även åtta grafikkärnor baserade på Radeon Vega 8-grafik vilket ger oss en fullt godkänd prestanda. Det gäller både underhållning och som en ”boost” vid användande av vissa grafikprogram. Datorn orkar dock inte med krävande 3D-program.
Modellen är väldigt känslig med vilken sorts minne som används, något vi även upplevt med andra APU-modeller från AMD
Lenovo Thinkcentre M715q Tiny är laddad med 16 gigabyte DDR4-minne som körs i 2 666 megahertz, men modellen har stöd för upp till 32 gigabyte RAM i en frekvens på upp till 2 933 megahertz. Modellen är väldigt känslig med vilken sorts minne som används, något vi även upplevt med andra APU-modeller från AMD. Trots att i princip alla våra testminnen fungerade gick dryga hälften inte att köra snabbare än 2 133 megahertz och flera minnen som klockades rätt i 2 933 megahertz fick ett allt för långsamt CAS-värde. Se med andra ord till att följa Lenovos rekommendationer för minnesuppgradering, eller använd Kingston- eller Corsair-minnen vilka samtliga fungerade optimalt.
Vi får en förinstallerad SSD på 256 gigabyte som kan kompletterar med en M.2-enhet för ytterligare lagringsutrymme.
Bara AC och Bluetooth 4.2
På den trådlösa sidan får vi, på grund av att det är AMD:s plattform, nöja oss med en AC-baserad anslutning (QCA9377A) och Bluetooth version 4.2. Enhetens maximala överföringshastighet ligger aningen under vad AC-standarden normalt erbjuder och Lenovos trådlösa anslutning är långsammast i testet. Om än stabil.
De låga överföringshastigheterna beror delvis på att datorn bara använder en 1×1-anslutning, men vi misstänker även att vår testmodell fått några smällar som påverkat de interna antennerna.
- Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
- CPU: AMD Ryzen 3 2200GE
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 32 GB
- Lagring: 1 st PCIE M.2 + 1 st SATA M.2
- Wi-Fi: AC
- Anslutningar: 2 st DP + 3 st audio + 3 st USB 3.1 Gen 1 + 3 st USB 2
- Mått: 179 x 183 x 35 mm
- Vikt: 0,9 kg
MSI Cubi 5 Mini-PC
Här är en modell som finns i en uppsjö av konfigurationer som kan variera mellan länder och regioner. Det gör att det är viktigt att noga kontrollera vad som sitter på insidan av MSI Cubi 5 Mini-PC innan köp.
Cubi 5 har lätt rundade hörn och avfasade kanter vilket ger ett visuellt lite nättare intryck. Datorn mäter 12,4 x 12,4 x 5,4 centimeter och väger knappa 0,6 kilo. Till skillnad från många likande modeller har MSI-PC:n relativt höga fötter vilket gör att den kommer upp en bit från bordsytan, det underlättar luftflödet. Chassit ser aningen plastig ut vilket delvis drar ner det visuella betyget.
Bra luftflöde
Stora delar av den lilla datorlådan är täckta av hål för ventilationen. På ovansidan är de placerade över halva locket där den andra halvan utgörs av vad som ska se ut som borstad aluminium med (den gamla) MSI-loggan placerad i höger kant. På både vänster och höger sida finns snett vinklade luftintag som sträcker sig över cirka 50 procent av den totala ytan, men som här är fokuserat till mittenregionen.
I den högra sidan finns två små hål. Det ena är för ett Kensingtonlås, men det andra är det klurigare att förstå tanken med.
Så här är det. Om enheten placeras med Vesa-fästen bakom en skärm, kan vi ansluta en fjärrströmbrytare genom detta hål. Brytaren är dock ett tillbehör och medföljer tyvärr inte i paketet.
Tyst och effektiv kylning
Slutligen har vi baksidan där vi får en lite större utblåsyta som är placerad i ovandelen. Tillsammans med den integrerade fläkten i MSI Cubi 5 Mini-PC ger dessa enheten en bra luftgenomströmning och en effektiv kylning utan att ljudnivå blir för hög.
På fronten sitter två 3,5 millimeters anslutningar: en för headset och en för mikrofon vilket är den lösning vi tycker passar bäst. Efter denna finns två USB 3.2 Gen 1-portar varav en är en Typ-C-port.
MSI ger oss tyvärr ingen kortläsare, trots att det finns gott om utrymme för det
Fronten rymmer även en liten HDD-LED och en strömknapp. MSI ger oss tyvärr ingen kortläsare, trots att det finns gott om utrymme för det. Och det är lite synd att Typ C-porten inte är av Gen 2 eller ännu hellre Gen 2 x2.
Endast gigabitport
Vi kommer så till baksidan vilken är mer fullmatad. Från vänster sida hittar vi en HDMI-port i rad med en fullstor Displayport. Bredvid dessa sitter en nätverksport (gigabit) och här hade vi gärna sett den 2,5-gigslösning som finns på vissa modeller. Baksidan avslutas med dubbla USB 3.2 Gen 1- och dubbla USB 2-portar.
MSI Cubi 5 Mini-PC har en varm diskplats
För att komma åt insidan lossar vi enkelt fyra skruvar, en i varje fot. I bottenplattan finns plats för en lagringsenhet på 2,5 tum. Denna bör helst vara flashbaserad då samtliga av våra mekaniska diskar, även de med lägst rotationshastighet, utvecklade så pass mycket värme att det påverkade processorns möjlighet att jobba i maximal frekvens.
Modellen vi testat var utrustad med en tionde generationens Core i5-10210U-processor. Detta är en fyrkärnig HT-processor som körs mellan 1,6 och 4,2 gigahertz med en TDP på 15 watt. Processorn har sex megabyte smart cache och stödjer dubbla minneskanaler på upp till 2 933 megahertz.
Till denna finns dubbla minnesbanker med stöd för upp till 64 gigabyte. Enheten har en bra flexibilitet när det kommer till minnen och vi kan blanda mellan olika märken så länge de håller samma grundspecifikationer. Vi kan även ansluta en PCIE-baserad M.2-enhet. Om vi lämnar 2,5-tumsplatsen tom, eller använder en SSD, kan vi även använda mer extrema M.2-kort som Samsung 970 Pro.
Wi-Fi 6 med bra fart
MSI har så klart även en integrerad trådlös anslutning vilken baseras på Intels Wi-Fi 6
AX 201-chip tillsammans med Bluetooth 5. Den trådlösa anslutningen är klart godkänd och erbjuder både en bra överföringsprestanda och räckvidd som ligger precis under toppresultaten i testet. Det hade varit trevligt att kunna lägga till en extern antenn för ännu bättre prestanda.
Ljudet är bra utan att glänsa något extra. Detta får oss delvis att fundera över varför ingen av tillverkarna satsat på en vassare ljudlösning, intern eller via en extern USB DAC. Det skulle verkligen fått den att sticka ut från massan.
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- CPU: Intel i5-10210U
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
- Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st PCIE M.2
- Wi-Fi: AX
- Anslutningar: 3 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB 2 + 1 st USB 3.2 Gen 1 Typ-C + HDMI + DP + 2 st audio
- Mått: 124 x 124 x 54 mm
- Vikt: 0,6 kg
Shuttle XPC Nano NC10U7
Vi har så kommit till testets sista enhet vilket även är testets äldsta. Modellen som i grunden heter NC10 och kommer från Shuttle har funnits med på marknaden ett par år. Serien har fyra baskonfigurationer vilka sträcker sig från Intel Celeron till Core i7.
XPC Nano NC10U7 som vår testmodell heter kan antingen placeras vågrätt på skrivbordet eller lodrätt via ett smart ställ som till skillnad från alternativa lösningar skruvas fast på ena sidan för bästa möjliga stabilitet. Vi kan även använda enhetens medföljande Vesa-fäste för att montera den bakom en skärm. Det är även i detta läge vi tycker att NC10 gör sig bäst.
ANNONS: Handla Shuttle på Webhallen
Utan att lägga för mycket vikt vid detta är Shuttles enhet extremt plastig och inget vi vill att ha stående framme. Det är till och med så att vi får mer metall i själva Vesa-fästet än vi får i hela datorlådan.
Störande fläkt
NC10U7 hamnar ungefär i mitten i detta test när det kommer till det yttre formatet som mäter 14,2 x 14,2 x 4,2 centimeter. Hörnen är lätt rundade och kanterna är minimalt avfasade för att skapa en mjukare form. Både toppen och botten består av solida plattor som enkelt kan tas bort vid underhåll eller uppgradering. Vi hade gärna sett att den haft någon form av ventilationshål, åtminstone i ovansidan, för som det är nu finns bara mindre genomgångar på sidorna vilket gör att enheten lätt blir onödigt varm. Det leder i sin tur till att den integrerade CPU-fläkten varvar upp och låter klart irriterande i annars tysta miljöer.
Härefter kommer en SD-kortläsare som håller godkänd prestanda
På fronten finner vi dubbla USB 3.2 Gen 1-portar varav en är en Typ-C anslutning. Tyvärr erbjuds inte någon Gen 2-port. Härefter kommer en SD-kortläsare som håller godkänd prestanda men som med hastigheter på mellan 75 och 80 megabyte per sekund inte kan matcha de nyare modellerna. Slutligen finns här ett mindre HDD-, och system-LED samt en strömbrytare.
Längs höger sida finns nämnda ventilationshål. Men här finns även ett uttag för Kensingtonlås samt två utgångar för externa WLAN-antenner. De följer dock inte med på köpet.
Port blockers om du använder ställ
På den motsatta sidan har ventilationshålen kompletterats med fyra fästpunkter för det vertikala stället och en RS 232 Com-port. Värt att notera här är att denna port inte kan användas om vi väljer att använda stället.
På baksidan finns fullstora anslutningar för HDMI och Displayport vilket gör att du kan använda två skärmar samtidigt. Sedan följer en gigabit-LAN-port och dubbla USB 2-portar.
Avslutningsvis hittar vi även en kombinerad 3,5 millimeters audioport. Vi saknar både fler USB 3-portar och en Typ-C-anslutning.
Varm processor i Shuttle XPC Nano NC10U7
Shuttles enhet kan alltså öppnas från både toppen och botten vilket är klar smidigt. Moderkortet är placerat ungefär i mitten vilket gör att vi får en bra fördelning av de varma komponenterna. Processorn är placerad på den övre sidan. I vår testenhet sitter en fyr-kärnig Core i7-8565U-modell ur den åttonde generationen. HT-processorn körs i mellan 1,8 och 4,6 gigahertz med en åtta megabyte stor cache och en TDP på 15 watt.
Vid låg till måttlig belastning fungera lösningen bra, men när vi jobbar med lite mer krävande uppgifter blir processorn snabbt varm och fläkten varvar upp. Hade detta varit vår privata enhet hade vi troligen bytt ut fläkten mot en stor passiv kylfläns som täcker hela ytan där fenorna sträcker sig från ventilationshål till ventilationshål. Detta skulle kunna kompletteras med en extern fläkt som fästs över ventilationshålen.
På andra sidan finns plats för en 2,5 tums disk, en PCIE-baserad M.2-enhet och dubbla DDR4-minnen på upp till 64 gigabyte med en hastighet av max 2 400 megahertz. Trots att denna sida har ännu sämre luftgenomströmning håller sig lagringslösingen förvånansvärt sval. Men vi rekommenderar att du använder en lågroterande disk och en inte allt för varm M.2-lösning.
Klarar många minnen
Shuttle XPC Nano NC10U7NC10U7 är generös när det kommer till minneshanteringen och av våra testminnen var det bara två kit som inte identifierades korrekt utan kördes i 2 133 megahertz.
Enheten kommer med Realteks ALC662-kretsar vilket är i paritet med övriga modeller i testet. Men när vi kommer till den trådlösa kommunikationen hamnar Shuttle på efterkälken. Modellen använder nämligen Realteks RTL8188EE-chip vilket är en Wi-Fi 4-baserad krets som i kombination med en begränsad intern antenn ger rent ut sagt bedrövligt dålig mottagning. Vi behöver hålla oss inom en femmeters radie från accesspunkten för att få godkänd överföring. Så rekommendationen här är att byta till ett nyare M.2-kort eller använda en USB-lösning.
- Tillverkare: Shuttle, www.shuttle.eu
- Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
- Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st PCIE M.2
- Wi-Fi: N
- Anslutningar: 2 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB 2 + HDMI + DP + audio
- Mått: 142 x 142 x 42 mm
- Vikt: 0, 6 kg
Sammanfattning: Vårt omdöme
En klar vinnare och framtida önskemål
En Nuc, mikro- alternativt mini-PC är sällan en enhet som väljs på grund av sin extrema prestanda. Här ligger fokus på andra delar som design, stabilitet, låg ljudnivå och enkel hantering samt möjlighet att ansluta de externa enheter som vi kan behöva. Dessutom kan givetvis prislappen vara avgörande.
Fördelen med datorer i detta format är att de tack vare begränsat utrymme inte kan maximeras sett till utrustning och bestyckning på samma sätt som ett normalstort moderkort kan. Detta gör att enheterna tenderar att ha färre barnsjukdomar och andra driftfel när de väl är rätt konfigurerade, och det gör även att vi sällan stöter på några direkt misslyckade enheter. Det avspeglas i testet, ingen av våra deltagare är direkt dålig. Shuttles enhet är sämst rankad, men det beror mer på den ”gamla” hårdvaran, inte på några direkta problem.
Asus Mini PC PN625 kammar hem vinsten
Vinner testet gör, utan större tvekan, Asus Mini PC PN625 som är en snudd på komplett lösning för både företag och lite mer avancerade hemanvändare. Asus bjuder på en stilren modell som passar perfekt på skrivbordet. Vi får dubbla Thunderbolt 3-portar och gott om andra anslutningar. Tillsammans med en snabb processor och utmärkt minnesstöd samt mycket bra trådlös hantering och en snabb kortläsare får vi allt vi behöver.
Lika klar tvåa är Intels egen Nuc Frost Canyon Tall som är en slimmad enhet som utrustats med dubbla Thunderbolt 3-portar, en snabb kortläsare och senaste Wi-Fi 6-standarden. Modellen är även lätt att uppgradera och har en flexibel minneshantering. Med QI-laddning i locket hade detta kunnat vara vinnaren.
Fördelen med en förkonfigurerad dator är att hårdvaran är optimerad, men det medför normalt en aningen högre prisbild
När det kommer till tredjeplatsen är det jämnare med fyra system på samma poäng, men med lite olika styrkor. Det är inte lätt att värdera kompletta system som kommer med både RAM och lagring jämfört med mer tomma enheter. Fördelen med en förkonfigurerad dator är att hårdvaran är optimerad, men det medför normalt en aningen högre prisbild jämfört med när vi bygger själv.
Efter noga övervägande går tredjeplatsen till MSI som har tagit fram en prisvärd lösning baserad på tionde generationens Core-processorer. Vi får senaste Wi-Fi 6-standarden och gott om anslutningar. Modellen är dessutom tyst och lätt att uppgradera. Vi saknar dock kortläsare och Thunderbolt-anslutningar.
Nästa generation
I framtida modeller vill vi gärna se följande egenskaper. Grunden ska ligga i en flerkärnig HT-processor med bra intern grafik, vi vill ha flera Thunderbolt-anslutningar, senaste Wi-Fi-standarden med möjlighet att ansluta externa antenner och lösningar med dubbla PCIE-baserade M.2-kort. Sedan vill vi gärna se smartare lösningar för ljudet. Det vore en trevlig bas som skulle tilltala en bred användarskara.
Sammanfattning: Test av minidatorer
Vi har testat varje enhet med den senaste uppdatering av BIOS och lokala programversioner. Vi använde Windows 10 Pro version 19041.450 tillsammans med senaste versionen av Microsoft Office 365. Till detta användes Norton Security och Adobe Elements för att skapa en så normal bas som möjligt.
Vid test av eventuella kortläsare har vi använt Sandisk Extreme PRO microSDXC UHS-II för att inte minneskortets prestanda ska vara flaskhalsen.
Trådlös prestanda har testats mot Asus senaste AX-baserade mesh-nätverk i form av GT-AX11000 där vi både har strömmat filer och kört videokonferenser.
Vi har testat varje modell med ett omfattande batteri av SO-DIMM-minnen från olika tillverkare och i olika kapacitet och hastighet. Detta gäller även PCIE-baserade M.2-enheter och 2,5 tums SSD:er samt mekaniska diskar.
Vi har i alla lägen strävat efter att hitta den optimala balansen mellan högsta prestanda på komponenterna utan att det medfört en negativ värmerelaterad effekt på processor och kylning i övrigt.
För grafiken har vi enbart tittat på möjligheten att driva flera skärmar via de gränssnitt som erbjuds, vi har inte gjort grafiska prestandamätningar.
Slutligen har vi även tittat på hur väl medföljande Vesa- eller alternativa fästanordningar och ställ har fungerat.
3 kommentarer
Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?
Nej, samtliga datorer säljs antagligen i olika konfigurationer med med samma ”grundnamn”. Vi ändrar lite i formuleringen av länktexten för att inte vilseleda någon.
Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.