Apple hade mycket att berätta, det var snabbt tydligt för de som tittade på presentationen under måndagskvällen, svensk tid. Tempot var högt och trots att både en och annan presentatör stakade sig fanns det plats för spännande nyheter, ett par riktigt roliga skämt och Apples hittills dyraste, och snabbaste, dator.
I normala fall brukar Apple ta tid på sig och berätta hur många som besöker deras butiker eller dela med sig av någon annan ”trivia” för att visa alla de som tittar på huvudanförandet på utvecklarkonferensen World wide developer conference, WWDC, att företaget går som tåget. Denna gång fanns det uppenbarligen inte tid för det då Apple och dess vd Tim Cook inledde i rasande fart. Nyheter om de IOS-baserade operativsystemen TvOS och WatchOS, för Apple tv respektive Apple watch, avhandlades innan motsvarande nyheter för Iphone och Ipad, som nu får sitt eget operativsystem i form av IpadOS, presenterades.
Kan IpadOS göra din Macbook arbetslös?
Nyheterna i IpadOS kan främst beskrivas som främjande för de som vill arbeta med flera saker samtidigt. Förutom möjligheten att använda USB-minnen och SD-kort får Apples datorplattor även stöd för direktanslutning av digitalkameror. Det är antagligen efterlängtat för de som arbetar på fältet och snabbt vill kunna arbeta med materialet i exempelvis Photoshop. Apple presenterade också nya funktioner där användaren kan begränsa hur mycket och hur ofta tredjeparts-applikationer kan dela med sig var enheten, och därmed sannolikt också dess användare, befinner sig. Apple har länge tryckt hårt på att Ipad är den nya generationens datorplattform och nu har plattformen också tagit ett stort steg i den riktningen där IpadOS äntligen får stöd för styrplattor och möss som ansluts via antingen bluetooth eller USB.
Effekten för applikationen eller webbplatsen blir helt enkelt att de inte får någon användbar data i form av en e-postadress att sälja vidare
För de som tröttnat på att använda sitt Facebook- eller Google-konto för inloggning på sajter, i applikationer och tjänster – kanske på grund av att de vill lämna tjänsterna eller på grund av oro för hur mycket data som läcker genom webbläsarens kakor – presenterade Apple en ny tjänst kallad Sign in with Apple (logga in med Apple) där Apple genererar en e-postadress som inte går att koppla direkt till användaren. Inloggning sker genom touch-id eller face-id beroende på vilken generation av Iphone eller Ipad man använder. Effekten för applikationen eller webbplatsen blir helt enkelt att de inte får någon användbar data i form av en e-postadress att sälja vidare. Nackdelen blir givetvis att man låser in sig ännu mer i Apples ekosystem i form av att man behöver behålla sitt konto hos bolaget för att kunna logga in.
Om detta också kommer att fungera med touch-id på Macbook pro meddelade inte Apple, men det lär visa sig.
Ipad som andra-skärm till din Mac
Nya versionen av MacOS, 10.15, fick smeknamnet Catalina och innehåller ett antal intressanta nyheter. Itunes begravs efter 18 år och delas upp i tre applikationer, en för musik, en för poddar och en för tv-serier och film, allt givetvis kopplat till Apples olika tjänster. En intressant funktion är något Apple kallar Sidecar, där en Ipad trådlöst kan anslutas till en Mac som kör MacOS 10.15 och sedan agera som en andra skärm som dessutom har touch-stöd. Detta kommer säkert bli populärt bland de som idag använder exempelvis Wacom Cintiq som är en produkt som Apple återkommande pekat ut som en konkurrent till Ipad pro.
LÄS OCKSÅ: Nya Ipad Pro – mer datorlik än någonsin
Detta är, givetvis, ingen ny funktion som sådan – det har funnits flera lösningar från tredjeparts-tillverkare de senaste åren som låtit dig göra just detta. De kan sannolikt börja se sig om efter något annat att göra nu när Apple i praktiken ger bort en funktion tredjeparts-tillverkarna tjänat pengar på.
Det som tidigare gått under smeknamnet Marzipan fick nu namnet Project catalyst – en funktion i Apples utvecklingsmiljö Xcode som gör det möjligt att enkelt portera över applikationer från IOS och IpadOS till MacOS. Detta är ett smart grepp från Apple som sannolikt vill öka antalet Mac-applikationer i den för plattformen avsedda applikationsbutiken, vilket Apple själva givetvis tjänar på i form av intäkter från sålda applikationer.
Ny skärm för proffs
På tal om skärmar så presenterade Apple sin nya externa skärm som fått namnet Pro Display XDR. Detta 32-tumsmonster presenterar en upplösning på 6016 x 3384 pixel (218 dpi) i ett 16:9-format, vilket Apple kallar Retina 6k. Skärmen klarar svepfrekvenser från 47,95hz till 60hz och en rad olika referenslägen som exempelvis HDR och SRGB.
Skärmen kan fås med två olika ytor där den ena, givetvis dyrare, är mattare och ska därmed undvika att reflektera ljus – detta är minst sagt ljusår (om ordvitsen ursäktas) från Apples tidigare Cinema display-skärmar som var så reflekterande att de kunde användas som speglar.
På tal om dyrare ja – den svenska prislappen för Pro Display XDR har inte avslöjats när detta skrivs men priset i dollar talar sitt tydliga språk. Grundpriset för den ”vanliga” modellen är 4995 dollar, den dyrare mindre reflektionsbenägna dito kostar 5995 dollar. Notera dock att detta är utan bordsstativet som Apple vill ha ytterligare 995 dollar för. Vill man montera skärmen på ett Vesa-fäste så kostar adaptern 199 dollar. I runda slängar kommer alltså denna skärm med sitt bordsstativ att kosta runt 60000 svenska kronor. De som såg direktsändningen från evenemanget noterade säkerligen hur det blev ovanligt tyst i publiken efter att prisuppgifterna presenterats och ett och annat buande hördes från publiken, något som fick presentatören på scenen att tappa fattningen för ett ögonblick.
Monstret från Cupertino
Trodde du att detta var kvällens dyraste skapelse så har du dock fel. Den nya modellen av Apples arbetsstation Mac pro har äntligen presenterats och det blev en återgång till det förgångna i form av något som fungerar: ett tower-chassi med massor med hål i front och akter och massor med fläktar för att hålla det hela nedkylt. Modellen är givetvis mindre än den klassiska Mac pro-modellen från 2005 till 2012, men det är också värt att notera att Apple nu erbjuder ett specialchassi för nya Mac pro som medger rackmontering – i praktiken en rackmonterad Mac vilket företaget inte erbjudit sedan den sista generationen av Xserve från 2009.
Nya Mac pro kommer att säljas med en Xeon-processor med upp till 28 kärnor, upp till 1,5 terabyte internminne fördelat på tolv minnesplatser, åtta PCIe-platser, upp till fyra terabyte SSD-lagring, ett nytt instickskort kallat Apple Afterburner för videoacceleration i samband med tyngre videoredigering och en ny arkitektur för grafikkort som enligt Apple ska göra grafikhanteringen snabbare och smidigare.
Både minne och SSD-lagring ska gå att uppgradera liksom grafikkortet som kan vara fler än ett. Värt att notera är att det endast erbjuds grafikkort från AMD till Mac pro, Nvidia sitter fortfarande i frysboxen vad Apple anbelangar. Om du köper en ny Mac pro och pangar på med alla tillbehör och expansioner som finns så kan det vara en god ide att se till att strömförsörjningen hemma eller på jobbet kan leverera då datorn kan dra som mest 1400 watt eller 6,3 ampere.
Så mycket kostar Mac pro
Prislappen då? Mac pro har ett grundpris på 5999 dollar. Då ingår en åtta-kärnors Xeon-processor, 32 gigabyte internminne, 256 gigabyte SSD-lagring och ett Radeon Pro 580X-grafikkort. Vad en ”fullsmetad” Mac pro kan tänkas kosta vet vi inte ännu men du kan sannolikt köpa en bättre bil för samma pengar. Du får åtminstone chassit för datorn med på köpet. Alltid något.