Sonys bildprocessor X1 Ultimate måste upplevas för att du ska förstå storheten. XG95 är ett prisvärt alternativ till OLED-modeller och ger dig väldigt mycket TV per investerad krona.
Om vi går tillbaka ett par decennier i tiden så fanns det mer eller mindre bara två tillverkare när det gällde topp-TV-apparater: Philips och Sony. Under åren som gick började konkurrenterna komma i kapp och tog så småningom över taktpinnen, vilket gjorde att Sonys glans minskade. Men under senare år har vi sett en rejäl uppryckning och med en av företagets senaste modeller, XG95, är Sony tillbaka där de ska vara – i den absoluta toppen.
Riktig realism
Vår testmodell är på 75 tum vilket ger oss en massiv bildyta på en TV som mäter 167 x 96 x 7 centimeter och väger cirka 35 kilo utan stativ. Trots detta känns modellen, tack vare sin slimmade ram, aldrig stor. Att enheten är aningen tjockare jämfört med vissa andra modeller beror på att den använder sig av en så kallad Full Array LED som har fler LED-dioder placerade direkt bakom skärmen jämfört med andra modeller. Det skapar en bild med enorma konstraster mellan ljust och mörkt och som ger en otroligt levande bildupplevelse.
Laddad med en suverän bildprocessor
På insidan av Sony XG95 hittar vi även det lilla underverket X1 Ultimate som är Sonys senaste bildprocessor. Denna utför en realtidsanalys av allt bildinnehåll vilket sedan optimeras baserat på Sonys enorma bild-/filmdatabas för att skapa den perfekta bilden oavsett scen, med en extrem detaljrikedom och färger som ger en så realistisk bild som vi knappt upplevt tidigare. Det mest intressanta här var att vi faktiskt under samma period hade ytterligare tre TV-apparater i samma prisklass och storlek på plats, och när vi körde samma filmer på dessa samtidigt var samtliga överens om att den bild som XG95 presenterade var den i särklass bästa, så länge vi inte inkluderar OLED-baserade alternativ som tillför ytterligare en nivå.
X-Motion Clarity ger oöverträffad återgivelse av scener med snabb rörelse vilket är ett plus både vid olika sportsändningar och actionbaserade filmer
Ett extra plus måste vi även ge för Sonys specifika X-tekniker vilka består av; Wide Angle-teknik som verkligen gör det möjligt att se på TV:n med bibehållen bildkvalitet skärpa och tydlighet oavsett varifrån vi sitter. Detta kanske inte låter så viktigt, men med en större TV sitter vi även allt oftare utspridda och ser på dess innehåll från fler och vidare vinklar och här är denna enhet ett föredöme. X-Motion Clarity ger oöverträffad återgivelse av scener med snabb rörelse vilket är ett plus både vid olika sportsändningar och actionbaserade filmer.
Men vad är film om vi inte har rätt ljud? Till XG95 har Sony integrerat ett så kallat Acoustic Multi-Audio-system. Detta kombinerar dubbla bakåtriktade tweeters med basreflexhögtalare för ett godkänt ljud som däremot inte når riktigt så långt som vi hoppats, och framför allt tenderar röster att bli aningen konstlade i vissa lägen.
Android med godkänd lagring
Vi fortsätter med anslutningarna där vi hittar fyra HDMI- och tre stycken USB-portar, en komponent-, och en nätverksport vilken kombineras med ett snabbt och stabilt Wi-Fi5-nätverk. Modellen har även Bluetooth och Sony har gjort ett halvhyfsat försök att inkludera röststyrning vilken däremot kräver mycket tålamod och en nästan överdrivet tydlig och jämn röst för att funktionen ska fungera.
Vi kommer så till operativsystemet där Sony valt att satsa på Android och 16 gigabyte lagringsutrymme. Det räcker ganska bra för att du ska kunna installera fina favoritappar. Redan från start finns så klart ett bra utbud och framför allt måste vi lyfta fram Netflix, då XG95 är förkalibrerad för att ge oss samma bild och ljud som ursprungsmaterialet är tänkt att upplevas i. Totalt får vi dryga 20 appar från start, om vi tackar ja till alla, men det är lika lätt att lägga till och ta bort som på en mobil.
Uppskalning fungerar strålande – oftast
Som alla moderna TV-apparater jobbar Sony XG95 med realtidsuppskalning av material som inte är 4K. Sony har lyckats grymt bra med 1080-material som blir riktigt imponerade både sett till bildkvalitet men även till hur väl allt flyter på. Självklart klarar enheten även av att hantera 720-material, men detta blir inte lika bra och vi upplever, framför allt vid snabbare rörelser, lite av en ”blur-likande” effekt eller eftersläpning.
Avslutningsvis vill vi kort beröra fjärrkontrollen som är riktigt snygg och har en elegant design och solid konstruktion. En intressant lösning med den är att vi kan använda den både med IR och Bluetooth, vilket ger en större flexibilitet. Men den bästa vägen är nog att använda Sonys mobilapplikation vilket öppnar upp flera funktioner och underlättar när vi ska skriva in text. Oavsett valet är XG95 en mycket intressant TV som, framför allt i kombination med externt ljud, ger en utomordentligt bra upplevelse.
PATRIK WAHLQVIST
- Tillverkare: Sony, www.sony.com
- Cirkapris: 36 990 inkl. moms, 29 592 exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på HiFi Klubben
- Bildstorlek: 75 tum
- Upplösning: 3840 x 2160 pixel
- Mått: 1 650 x 376 x 1 036 mm
- Vikt: 37,2 kg
- Anslutningar: 4 st HDMI, komponent, 3 st USB
- Bildskärmsteknik: LCD (bakbelyst)
- OS: Android
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.