NUC8i7HNK är en snygg och fullmatad NUC med bra kylning, extremt gott om anslutningar och kraft som räcker till det mesta. Det visade sig att enheten inte alls skämdes för sig, snarare tvärtom.
Under årens lopp har vi testat mängder av NUC-enheter. En sak har de haft gemensamt, oavsett om de har kommit från Intel eller andra tillverkare. Den gemensamma nämnaren har varit att de kunnat ge fullgod prestanda för arbete i kontorssviter och liknande, men att de inte har varit något för vare sig spel eller mer krävande grafiskt arbete.
Detta har nu kullkastats. Under 2018 lanserade Intel nämligen ett par nya, mer avlånga modeller med dedikerad grafik. En sådan har vi testat, kallad Intel Hades Canyon NUC, alltså en Intel NUC8i7HNK.
Dödskallen gör comeback
De som har gott minne kommer ihåg den tid då Intel hade egna moderkort. Gaming-versionerna av dessa var märkta med en dödskalle. Nu gör denna dödskalle comeback, placerad på ovansidan av Intel NUC8i7HNK , som mäter 221 x 39 x 142 millimeter. Och den lyser rött med blå ögon när systemet är igång.
Vi börjar med att granska insidan på denna mycket intressanta produkt. För kraften står en Intel i7-8809G, och det är troligen en av de kraftfullaste processorerna som har använts till en sådan här liten formfaktor. Processorn har fyra HT-kärnor som körs i mellan 3,1 och 4,2 gigahertz och använder åtta megabyte cache. Det intressanta är att datorn har både HD630-grafik och en dedikerad Radeon RX Vega M GH-grafikkrets, som använder fyra gigabyte HBM2 VRAM. Detta gör att systemet kan använda Intels grafik vid enklare uppgifter för att sedan, när så behövs, automatiskt växla över till AMD-kretsen.
När det gäller internminne får vi dubbla DDR4-2400 minneskanaler baserade på 1,2 volts SO-DIMM. Därmed är minnesbandbredden i grunden 38,4 gigabyte per sekund. Men enheten har även stöd för överklockning, så här kan det löna sig att laborera lite. För våra tester använde vi dubbla Kingston KCP426SD8/16, totalt 32 gigabyte, vilket även är maximal minnesmängd.
Nästa del att imponeras över är att enheten faktiskt har stöd för dubbla Ultra PCIe M.2-enheter, vilka använder fyra banor var. Vi byggde systemet på dubbla XPG Gammix S11 Pro, som har en integrerad kylfläns som hjälper till att hålla systemet svalt under hård belastning. För den som söker än mer lagring finns här dubbla SATA 3-anslutningar.
Massor av portar
Anslutningsmöjligheter är det gott om. Dels finns Intels Wireless-AC 8265 och Bluetooth 4.2, dels dubbla LAN-portar (gigabit). På framsidan finns en Typ C-port, en USB 3.1 Gen2, en USB 3.1 Gen1, en SD-kortläsare för SDXC-kort med stöd för UHS-I samt en HDMI 2-port. På baksidan kompletteras dessa med dubbla Thunderbolt Typ C-portar (vilka kan seriekopplas med såväl lagring som skärmar), fyra stycken USB 3, en HDMI 2, dubbla Mini Displayport, en optisk ljudutgång och nämnda LAN-portar.
Lättarbetad med hög prestanda
NUC-datorer har alltid varit enkla att uppgradera och Intel NUC8i7HNK är inget undantag. Genom att ta bort locket kommer vi direkt åt de båda M2-platserna och de båda minnesbankerna som är placerade i den andra kortändan. På undersidan av moderkortet har Intel placerat de mer värmedrivande komponenterna, och för att hålla datorn sval har större delen av de nedre långsidorna samt kortsidorna försetts med dammsäkrade ventilationshål.
Vi kommer så till prestandan, som är minst lika imponerande som resten av enheten. Börjar vi med 3DMark Firestrike når vi 8 612 och i Timespy stannar vi på 3 185. På CPU-sidan och med Cinebench blir resultatet 859, medan det på grafiksidan blir 154. I Geekbenchs Multicore-test når vi 18 023 och i PCMark 8 Home-testet får vi hela 4 308. De flesta spel kan alltså spelas med medelhöga till höga inställningar med godkänd prestanda. Faktiskt kunde vi till och med spela spel som WOW i 4k eller Far Cry 5 i 1 440 pixel med över 60 bildrutor per sekund, vilket är klart imponerande.
tack vare fyra frontmonterade mikrofoner kan vi även styra vår NUC med rösten
Ett extra plus, både vid spel och arbete, är att Intel NUC8i7HNK har stöd för upp till sex samtidiga skärmar. Den interna grafiken gör även att enheten fungerar otroligt bra för film, och tack vare fyra frontmonterade mikrofoner kan vi även styra vår NUC med rösten. För utgående ljud används med fördel grafikanslutningarna eller den optiska porten.
Kort och gott är Intel NUC8i7HNK en imponerande liten dator. Bara fantasin sätter gränserna för användningen. Den kan vara perfekt både i hemmet och i sommarstugan, eller varför inte på resan så att du kan arbeta och spela med hotell-TV:n som bildskärm.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Intel, www.intel.com
Cirkapris: 7 599 kr inkl. moms, 6 079 kr exkl. moms
Annons:
Se aktuellt pris hos Webhallen
RAM: 2 st banker
Lagring: Dubbla M.2-platser
CPU: Intel i7 8809G
Grafik: Radeon RX Vega M GH
Anslutningar: 2 st mDP, 2 st HDMI, 2 st Thunderbolt 3, 13 st USB, 2 st SATA
Mått: 221 x 39 x 142 mm
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
2 kommentarer
Ursäkta en novis, men vad är en ”NUC-enhet”?
Ursprunget till NUC kommer från Intels minimala PC som i det närmaste, storleksmässigt, såg ut som ca 5 CD fodral staplade på varandra. Idag används termen i ett lite bredare sammanhang för att kategorisera just små datorer som ändå använder kraftfulla processorer, minnen och diskar. däremot så kan dessa enheter inte använda diskreta grafikkort utan förlitar sig, nästan alltid (det finns nämligen ett par undantag) på processorns integrerade grafikkretsar.