Gigabyte Z390 Aorus Master är det kanske bästa moderkortet som Gigabyte har tillverkat. Överklockning, stabilitet och värmehantering har tagits till en ny nivå. Det får utmärkelsen Toppklass!
Med varje nytt chip, oavsett om det kommer från Intel eller AMD, lanserar alla moderkortstillverkare nya kort. I många fall stannar tillverkarna vid något som kan ses som en mindre uppdatering eller anpassning från tidigare serie. Men detta gäller inte det senaste kortet i testlabbet, Gigabyte Z390 Aorus Master.
Helt omgjort VRM
Först måste vi börja med den nya digitala IR VRM-lösningen (12 fasers) som har kombinerats med ”PowIRstage MOSFET” och en helt ny kyllösning. Faserna klarar av en belastning på minst 40 ampere, eller totalt 480 ampere. Kortet har dessutom en fördubblad koppar-PCB för optimal strömtillförsel till processorn.
Kyllösningen liknar till viss del den vi kan hitta på riktiga prestandagrafikkort. Den grundar sig på en stor värmeavledande basplatta på moderkortets undersida. Sedan har kortets VRM försetts med fästmaterial med hög termisk överföringskapacitet. Direkt på dessa finner vi sedan ett vinklat värmeledningsrör som ovanpå har både kylfenor och större massiva flänsar för optimal värmeavledning. Den kompletta kyllösningen arbetar riktigt bra. Vi lyckades med visst trixande nå 5,2 gigahertz över samtliga kärnor vid, visserligen lite höga, 1,39 volt. Då var kortet inte bara helt stabilt, utan framför allt nådde inga av våra mätpunkter kring VRM-raden en högre nivå än 43,1 grader. Det är mycket imponerande.
Riktigt bra minneshantering
Även kortets minneshantering är i topp och troligen den bästa vi sett från Gigabyte. Kortet hanterar och identifierar samtliga våra moduler direkt och har stöd för upp till 4 400 megahertz. Dock körde vi våra tester i 3 200 megahertz, 1,35 volt och CAS 14.
Lika imponerade blir vi när vi kommer till kortets lagringshantering. Gigabyte Z390 Aorus Master har tre M.2 Gen3 x4-platser vilka kan konfigureras för RAID 0. På detta sätt ger lite billigare M.2-enheter en extrem prestandaboost. Gigabytes kort är här mycket flexibelt och samtliga våra testenheter fungerar direkt. Ett extra plus för kortets effektiva kylflänsar som trycks fast över respektive M.2-enhet, vilket minimerar risken att diskens prestanda ska strypas även under långvarig maximal belastning.
Skönt ljud och stabilt nätverk
Vi går vidare med kortet i övrigt och kommer till ljudet, som baseras på ESS Sabre DAC ES9118, vilken har ett SNR på 125 decibel och erbjuder fullskalig High-res 32-bits audio med 384 kHz PCM. Till detta kommer en dedikerad hörlursförstärkare. Resultatet blir förstklassigt ljud oavsett användningsområde.
Som vanligt när det gäller Gigabyte finner vi här även dubbla USB 3 DAC-UP 2 som garanterar en jämn och ren strömmatning för krävande externa enheter.
LÄS OCKSÅ: Lenovo Yoga Slim 7i Carbon
Kortets IO-panel har en fast monterad sköld för ökad stabilitet, värmeavledning och skydd mot spänningsstörningar. Där finns ytterligare fyra USB 2-portar, dubbla USB 3.1 Gen1, fyra USB 3.1 Gen2 varav en Typ C och en HDMI-port. Likaså finns Bluetooth version 5 och 802.11a/b/g/n/ac. Stöd finns för 11ac 160 MHz för en maximal datagenomströmning på 1,73 gigabit per sekund. Detta kompletteras med gigabit LAN. Förvisso har kortet en mycket bra lösning för trådlöst nätverk, men det hade varit intressant med stöd för 802.11ax.
Klarar tunga kort
Kortet har tre stycken stålförstärkta PCIe Gen3 x16-platser vilket ger mycket bra stabilitet även för tyngre instickskort. Mellan dessa finner vi tre stycken x1-platser. Ett klart plus är PCIe-platsernas placering, kortet börjar med en x1-plats, vilket skjuter den primära grafikkortsplatsen nedåt. Något som i sin tur ger bättre utrymme för extremare processorkylare.
Vi hittar även hela åtta hybridanslutningar för fläktar eller vattenpumpar
Totalt har Gigabyte Z390 Aorus Master tio temperatursensorer, varav två, via kabel, kan anslutas till enheter som inte ligger direkt anslutna till moderkortet (som olika instickskort). Vi hittar även hela åtta hybridanslutningar för fläktar eller vattenpumpar. Dessa klarar att driva upp till 24 watt vardera och har dessutom, på anslutningsnivå, integrerat överslagsskydd. De styrs och övervakas via programmet Smart Fan 5 som har ett kraftfullt men användarvänligt gränssnitt.
Självklart har moderkortet även stöd för zonuppdelad LED-belysning, och genom stöd för både RGB LED och adresserbara LED kan vi bygga ett grymt system. Slutligen vill vi även lyfta fram Gigabytes omgjorda BIOS, som gör det enklare för den ovane samtidigt som den som så önskar får full kontroll.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com
Cirkapris: 3 469 kr inkl. moms, 2 775 kr exkl. moms
Chip: Z390
Minnesbanker: 4 st
Ljud: ALC1220-VB
Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac
PCIe: 3 st x16 + 3 st x1
Lagring: 3 st M.2 + 6 st SATA3
USB: 2 st Typ C, 3 st 3.1 Gen2, 4 st 3.1 Gen1, 8 st USB 2
1 kommentar
Man får inte ett grymt system av några ledlampor. Skärpning! Filar du ekrarna på cykel också?