Tredje generationens Ryzen-processorer är här. Med rätt moderkort imponerar de oerhört.
Detta är de fösta AMD-processorerna som baseras på sju-nanometers arkitektur och andra generationens Zen-arkitetur. Det är även de första processorerna som tillsammans med nya X570-chippet ger oss PCIe Gen4, vilket i sin tur ger både grafik och framför allt M.2-baserad lagring en rejäl boost. Men som alltid när det kommer till ny teknik finns det vissa barnsjukdomar och en viss inkörningsperiod innan allt är stabilt. Detta har även märkts på moderkortstillverkarnas bios-uppdateringar som först under senare period verkar ha hittat rätt. Det är även därför vi dröjt lite med att presentera resultaten från två av toppmodellerna inom Ryzen 3000-serien i form av 9 3900X och 7 3700X.
Mer prestanda till mindre ström
Vi börjar lite kort med innebörden av att gå över till den nya Zen 2-arkitekturen som i sig ger en ökning av antalet instruktioner per cykel, så kallade IPC, med cirka 15 procent. Tillsammans med en minskad arkitektur till sju nanometer och ett lyft gällande antalet kärnor förväntas Ryzens tredje serie leverera mer kraft till en lägre strömförbrukning.
ANNONS: Handla din Ryzen 7-processor på Webhallen
ANNONS: Handla din Ryzen 9-processor på Webhallen
Tittar vi närmare på våra två testenheter kommer Ryzen 9 3900X med 12 kärnor, 24 trådar och 64 megabyte L3-cache. Processorn körs i ett frekvensspann på mellan 3,8 och 4,6 gigahertz med en TDP på 105 watt.
För Ryzen 7 3700X får vi 8 kärnor, 16 trådar och 32 megabyte L3-cache vid en lägre TDP på 65 watt.
I båda fallen får vi stöd för DDR4-3200 megahertz-minnen och 24 PCIe Gen4-banor.
När vi tittar lite närmare på de båda processorerna ser vi att arkitekturen är aningen annorlunda både mellan processorerna och jämfört med tidigare modeller. Börjar vi med 3900X är denna uppdelad i två, åtta-kärnors så kallade chiplets vilka sedan binds samman med en tolv-nanometers IOD. Går vi sedan ytterligare lite djupare ser vi att varje chiplet består av dubbla fyra-kärnors CCX-enheter som vardera har 16 megabyte L3-cache.
”Ryzen 3700X kommer med bara en CCD där alla åtta kärnor är aktiva”
Du som tänker till ser att matten inte riktigt går ihop då 3900X bara har tolv kärnor trots att varje chiplet alltså har åtta, vilket borde ge 16 kärnor. Detta beror på att AMD faktiskt valt att inaktivera två kärnor per CCD, vilket för tankarna till att kommande 3950X, som har 16 kärnor, troligen är samma processor men med alla kärnor aktiva. Ryzen 3700X kommer med bara en CCD där alla åtta kärnor är aktiva. Denna är sedan ansluten direkt till IOD-enheten vilket troligen är en anledning till den lägre TDP:n och även värmeutvecklingen.
Läs också: AMD Epyc 2 – en ny kung på servertronen
Delar i den nya, andra generationens Zen-arkitektur har även gjorts om för att minska minneslatenserna, något som framför allt märks när vi tittar till Ryzen 9-
modellerna som har en delad IO-hantering.
Bra överklockningsmöjligheter
Detta beror delvis på att AMD dubblerat den interna genomströmningen från 245 till 512 bitar vilket även har en klart positiv inverkan på PCIe Gen4-gränssnittet samt att strömförbrukningen har optimerats. Som ett resultat ger detta även betydligt bättre marginaler för minnesöverklockning där vårt testkort MSI MEG Goodlike kunde hantera upp till 5 000 megahertz.
Men även processorn i sig ges ett större utrymme för överklockning över samtliga kärnor och det är här som vi sett störst skillnader när det kommer till de biosuppdateringar som lanserats. Redan från start har AMD flyttat med Precision Boost Overdrive (PBO) från Threadripper-plattformen till Ryzen 3000, vilket ger en suverän, automatisk prestandaboost baserad på vad systemet klarar av i form av bland annat värmeutveckling, genom att i realtid mäta av Package Power Tracking (PPT) och Thermal Design Current (TDC). Till detta kommunicerar processorns Electrical Design Current (EDC) med moderkortet för att se hur mycket och jämn ström som kortets VRM:s kan hantera, vilket ger en ökad stabilitet vid högre frekvenser men som även gör att de mera high end-fokuserade moderkorten får en klar fördel.
Otroligt mycket kraft för pengarna
Vid våra mätningar använde vi oss av medföljande luftburna kylare och fokuserade på maximal stabil drift över samtliga kärnor simultant i stället för singeltråds-toppar. Med Ryzen 7 nådde vi en stabil drift på 4,3 gigahertz vid 1,4375 volt och med Ryzen 9 nådde vi faktiskt hela 4,4 gigahertz över samtliga kärnor, och här finns troligen ytterligare utrymme då vi stannade på grund av hög värme. Sett i prestandatermer sätter detta Ryzen 9 3900X på samma prestandanivå som Intel Core i9-9960X som kostar cirka tre gånger mer och Ryzen 7 3700X presterar överlag i klass med Intel Core i9-9900K, också till ett avsevärt lägre pris.
- Tillverkare: AMD, www.amd.com
- Cirkapris 3900X/3700X: 5 889 kr/3 889 kr inkl. moms, 4 711 kr/3 111 kr exkl. moms
ANNONS: Handla din Ryzen 7-processor på Webhallen
ANNONS: Handla din Ryzen 9-processor på Webhallen
- Minnesstöd: DDR4-3200 MHz
- PCIe Gen4-banor: 24 st
- TDP: 105/65 watt
- L3-cache: 64/32 MB
- Antal kärnor: 12/8 st
- Basfrekvens: 3,8/3,6 GHz