Texten nedan är en annons av och från VPN Pro
När det blir allt vanligare med att arbeta ute “på fältet” på kafeér. bibliotek eller i en hyrd kontorsyta blir det också allt vanligare med säkerhetsproblem när alla delar på en öppen wifi-anslutning. Det finns massor med saker du kan göra för att minska riskerna.
Att sitta på ett kafé och arbeta med en god kopp kaffe vid din sida låter säkerligen lockande, i synnerhet om du är en frilansande konsult, skribent eller vad som numera populärt kallas “digital nomad”. Kanske har du ingen fast arbetsplats alls eller så hyr du en plats på ett kontorshotell och gemensamt för allt detta är att du sannolikt inte har en egen infrastruktur utan använder din bärbara dator eller surfplatta med en delad wifi-anslutning eller en 3G/4G-anslutning för att komma åt internet.
Riskerna med wi-fi-anslutningen
Riskerna med detta arbetssätt är inte uppenbara för alla. Man tänker att en wifi-koppling är som vilken internetanslutning som helst men så är verkligen inte fallet. Den största möjligheten och samtidigt också risken med ett öppet wifi-nätverk är att vem som helst kan ansluta till det nätverket. Det innebär givetvis att det är oerhört enkelt att sitta och avlyssna alla andra datorer på samma wifi-nätverk. Det kanske inte spelar så stor roll när man sitter och surfar runt på olika webbsajter men loggar du in till en e-postserver eller webbsajt och trafiken inte är krypterad med SSL så kommer din inloggningsinformation att synas i klartext. Det betyder med andra ord att någon som avlyssnar trafiken kan stjäla dina inloggningsuppgifter, vilka webbsajter du besöker och om det vill sig riktigt illa försöker hacka sig in i din dator.
Brandvägg och antivirus ett måste
Att ha en bra brandvägg i sin dator är A och O när man arbetar med sin dator i publika nätverk. Det finns då ingen centraliserad brandvägg som på ett företag som skyddar din dator utan du måste själv ta ansvar för att detta är installerat och aktiv i din dator. Ett annat skydd som är ett måste är ett aktivt och uppdaterat antivirusskydd som kan hjälpa dig att skydda din dator ännu mer.
Det sista, och kanske viktigaste, steget i att använda internet genom publika wifi-nätverk är en VPN-anslutning. VPN, vilket står för virtual private network, skapar en krypterad tunnel mellan din dator och en server hos den leverantör du väljer för din VPN-anslutning. Det finns massor med leverantörer att välja mellan på marknaden, men tekniken är i princip alltid den samma oavsett om du kör Linux, Windows, Macos eller en surfplatta eller smart mobiltelefon med Android eller Ios. VPN-anslutningen startar du så snart du har en aktiv internetanslutning. Den ser till att all internettrafik mellan dig och VPN-leverantören är krypterad, vilket innebär att ingen kan avlyssna trafiken till eller från din dator eller surfplatta.
Att tänka på när man väljer VPN-lösning
Vad ska du då leta efter när du väljer en leverantör av VPN-lösning? Först och främst ska den vara enkel att installera på den eller de plattformar du vill använda den med. Det innebär att du i praktiken ska installera en applikation i din dator, surfplatta eller mobiltelefon och sedan kunna ansluta dig direkt utan en massa speciallösningar. Det andra som är viktigt är hur pass många servrar runt om i världen som din VPN-leverantör kan erbjuda. De flesta leverantörer erbjuder exempelvis anslutningar i USA och en rad olika länder i Europa men det viktiga är givetvis att din leverantör erbjuder anslutningspunkter i just de länder där du har behov av att vara aktiv. Om du exempelvis använder molntjänster där du vet att din information exempelvis lagras i Finland eller på Irland så kommer du få sämre överföringsprestanda mot molntjänsten om du ansluter dig till en VPN-server i USA.
En VPN-leverantör i rätt land kan också ge dig tillgång till andra former av tjänster som inte är tillgängliga i ditt hemland. Här är det givetvis upp till dig vad du söker efter och vad du anser vara viktigt men de geografiska begränsningarna när det exempelvis gäller videotjänster och nyhetssajter har blivit allt vanligare efter införandet av GDPR under 2018.
Det finns en uppsjö av olika VPN-leverantörer att välja mellan och det lönar sig att läsa de olika tester och guider som finns tillgängliga.
Texten ovan är en annons från och av VPN Pro