Fråga
Tack för en intressant artikel om NAS nyligen! Själv har jag ett RAID-problem som kanske är intressant i sammanhanget.
Jag har en NAS (Seagate Business Storage 2-Bay NAS). Jag har använt RAID för att säkra att data blir kvar om en disk går sönder (det är två diskar i den). Det som har hänt är att diskarna verkar hela, men NAS:en kan inte nås längre.
Det började med att jag fick frågan om jag ville formatera diskarna, vilket jag inte gjorde. I stället startade jag om, men nu går det inte att nå den.
Med en vanlig disk kan man ju ta ut den och komma åt data via någon form av adapter. Men hur gör man med RAID-kopplade diskar? Jag vet inte vilket operativsystem NAS:en använder och inte heller hur filerna ligger på diskarna.
Hans Hansson
Svar
Det gäller att vara medveten om att RAID inte är någon backuplösning. Saker kan fortfarande hända och det är alltid viktigt att ha en säkerhetskopia någon annan stans.
Vad som har hänt i ditt fall är väldigt svårt att säga, men uppenbarligen har något inträffat med minst en av diskarna. Om en omstart inte hjälper har du väl, precis som du själv säger, inte mycket annat val än att ta ur diskarna och försöka läsa dem.
Innan du gör någonting annat kan du ju dock prova att starta enheten med bara en hårddisk på plats. Om en av dem är felaktig skulle detta möjligen kunna fungera.
Eftersom RAID1 innebär att diskarna är spegelbilder av varandra går det normalt att läsa dem och hämta innehållet från en annan enhet. Med högre RAID-varianter, där data ligger utspridda över flera hårddiskar är det i princip omöjligt.
Operativsystemet i en NAS är oftast någon variant av Linux och filsystemet som används är därför normalt Ext3 eller Ext4. Du kan alltså prova att läsa dina diskar med hjälp av en USB-adapter och ett program som klarar att läsa Linuxfilsystem, exempelvis Linux Reader: www.diskinternals.com/linux-reader.
4 kommentarer
Anders.
Du fick med en punkt (.) på slutet i url till Linux Reader.
Rätt url är: http://www.diskinternals.com/linux-reader
😉
Beklagar det. Fixat.
En annan variant som också går att prova är att boota datorn med en live USB för någon Linuxdist och sedan ansluta hårddisken via USB adapter för att se om disken går att läsa.
Absolut! Det vara bara jag som fick uppfattningen att problemet skulle lösas i Windows… 🙂