Fråga
Jag håller på och sätter ihop en ny rigg och tänker använda Windows 10 Pro som operativsystem. Till detta har jag två stycken 500 gigabytes hårddiskar och vill ställa in det med RAID så att datorn ser de två diskarna som en enda hårddisk.
Jag antar att jag ska använda någon form av RAID för detta men jag har ingen erfarenhet av det alls. Kan du ge mig några instruktioner eller tips?
Muhammad B
Svar
Frågan är ju vad du vill uppnå. Med två hårddiskar kan du antingen öka åtkomsthastigheten genom att fördela alla data lika över båda diskarna. Eftersom flera hårddiskar kan arbeta samtidigt får du då, åtminstone i teorin, dubbla hastigheten.
Detta brukar kallas RAID0, även om det egentligen inte ingick i den ursprungliga RAID-specifikationen. Det finns också en enklare variant, där diskarna bara slås ihop utan hänsyn till var data hamnar. Detta brukar kallas JBOD, eller Just a Bunch Of Disks, och diskarna behöver inte vara lika stora.
Om din avsikt i stället är att skapa redundans för att skydda dina data kan dina två diskar användas i RAID1-konfiguration. Det innebär att två lika stora diskar speglas så att båda innehåller en exakt kopia av samma data.
Det tillgängliga utrymmet blir aldrig mer än vad en disk skulle rymma själv, men i gengäld kan en disk gå sönder utan att data förloras.
Bästa sättet att använda RAID är med ett moderkort eller en separat kontrollenhet som stöder RAID och som hårddiskarna ansluts till. Du gör då inställningarna i BIOS-gränssnittet.
Du kan också göra det hela i Windows, även om detta innebär något lägre prestanda. Det kan dessutom inte användas på systemdisken. Du behöver alltså ytterligare en disk för operativsystemet, till exempel en SSD.
Windows använder inte de vanliga termerna, utan betecknar dem i stället så här:
JBOD – Disklänkad volym
RAID0 – Stripe-volym
RAID1 – Speglad volym
Högerklicka på startknappen och välj Diskhantering. Om dina hårddiskar visas i den övre panelen, högerklicka och välj ”Ta bort volym”. Diskarna ska finnas kvar i den nedre panelen. Högerklicka på en av dem och välj vilken typ av konfiguration du vill ha. Detta startar en guide som leder dig genom hela processen.
2 kommentarer
Notera att RAID0 faktiskt gör RAID-volymen MINDRE säker än med bara en enda disk. Detta då du kommer att ha två hårddiskar som kan gå sönder, och det räcker att en kraschar för att volymen ska bli oanvändbar. Används RAID0 så är det ÄNNU viktigare än vanligt att ha bra backup! Utan fullgod backup kan man bara kosta på sig denna metod på en volym som används för att lagra sådant som man utan vidare kan vara utan, t.ex. för att lagra spel som lätt kan läggas in på nytt.
Skaffa då hellre ytterligare en 500GB HD (en ny kostar i skrivande stund från ca. 360 kr) och kör RAID5, det kräver minst 3 hårddiskar men klarar av fler än så. Det krävs en extra HD av samma storlek därför att data sprids ut över alla diskarna och en checksumma genereras, Total kapacitet räknas ut enligt följande: om X är antalet hårddiskar så får du (X-1 * 500) GB användbart utrymme. Den stora skillnaden är nämligen att RAID5 klarar av att en HD kraschar, men då måste man förstås genast byta ut den trasiga, dör en till så är det gonatt!
Notera också att om en hårddisk i ett RAID-set måste bytas ut i framtiden (p.g.a. krasch kanske) så måste den nya vara lika stor eller större, och här kan man inte lita på att beteckningen ”500 GB” duger! Den får nämligen inte vara ens en sektor mindre än den minsta av de ursprungliga diskarna. Då måste man istället ”riva” RAIDen och återskapa det, och lägga tillbaka sina data. Mycket bökigt!
För ”den vanliga” användaren betyder allt detta att man kan undvika en del huvudbry, både nu och i framtiden, genom att i detta fallet helt enkelt köpa en 1 TB hårddisk, det kostar förvisso mer men är enklare att hantera.
Det kan dock förstås vara ett jättebra sätt för OP att lära sig lite om RAID. Håll bara tungan rätt i mun!
Det här med att varna för användandet av RAID 0, är bussigt!
För mig fungerar dock RAID 0 bra, jag använder RAID 0, för snabbare uppstart av operativsystemet,
och andra program, har alltid gjort det, och har ännu inte haft något problem med detta!
Naturligtvis så skall man ta säkerhetskopia på det som man är rädd om.