Den som är intresserad av virtualiseringsplattformar har säkerligen hört talas om Proxmox. Vi har tidigare skrivit om plattformen här i Datormagazin och nu har version 6 släppts.
Den tyska virtualiseringsplattformen Proxmox har på många sätt blivit en favorit tack vare dess generösa funktionserbjudande och det faktum att inga funktioner är nedlåsta och endast tillgängliga för betalande kunder. Vill du ha support och ett serviceavtal får du vackert slanta för det men annars är det bara att köra på.
Proxmox kan i många fall erbjuda samma funktioner som betydligt dyrare konkurrenter som Vmware:s Vsphere och det är något som utvecklarna bakom Proxmox också trycker extra mycket på i denna nya version. Exempelvis har stödet för det klustrade filsystemet Ceph förbättrats enormt, dels genom uppgraderingar av den bakomliggande programvaran till Ceph version 14.2 men också tack vare bättre administrationsgränssnitt. Hanteringen av klusterfunktionen i Proxmox har också fått sig en översyn där den bakomliggande programvaran för hanteringen av klustret, Corosync, har uppgraderats till version 3. Detta innebär också att unicast används som transportmodell vid kommunikation mellan noderna i klustret vilket ger bättre failover-funktionalitet. Förändringarna här speglas också i administrationsgränssnittet.
Proxmox har som bekant stöd för filsystemet Zfs och eftersom det finns en nyare version av Zfs för Linux i version 0.8.1 är den också en del av Proxmox 6. I denna nya version av Zfs finns bland annat stöd för kryptering och Trim-stöd för SSD-lagring. Zfs fungerar numera också med Uefi och Nvme redan vid installationen.
En tung del av virtualiseringsplattformen i Proxmox 6 är givetvis Qemu som uppgraderats till version 4.0.0 och med det bland annat förbättrat stöd för så-kallade live-migreringar av virtuella maskiner mellan noder i ett kluster och bättre stöd för virtuella Windows-maskiner.
Slutligen ska det också nämnas att Proxmox 6 baseras på Debian 10.0.
Med en användarbas som närmar sig 300000 installerade servrar har Proxmox vuxit stadigt de senaste åren. Den som vill kika närmare på denna virtualiseringsplattform kan göra det på https://www.proxmox.com/downloads.
1 kommentar
”Den som är intresserad av virtualiseringsplattformar har säkerligen hört talas om”
Men vi som aldrig hört talas om en virtualiseringsplattform? Jag har ingen aning om vad det är eller vad det skulle vara bra för. Aldrig hört namnet förut. Sökte med ordet ”virtualiseringsplattform” och fann en del reklam och floskler. Wikipedia gav dock lite bättre information.