Vad som började som en ”fork” från den klassiska brandväggen M0n0wall har nu vuxit till ett populärt projekt som visar hur öppen källkod faktiskt kan fungera i praktiken. Brandväggsprogramvaran Pfsense fyller 13 år.
Året var 2004 och några utvecklare ville ta ett projekt i en riktning som projektet inte nödvändigtvis var på väg i. Det är inte ovanligt att det händer. I detta fall var det brandväggsprogrammet M0n0wall som ”forkades” till ett nytt projekt. Drygt två år senare fick detta projekt ett eget namn, Pfsense, och släpptes i oktober 2006. Mellan år 2006 och 2012 släpptes sex nya stora versioner av Pfsense, och år 2012 var också året då företaget Netgate bildades för att ta Pfsense-projektet under sina vingar och driva utvecklingen framåt.
Genom åren har Pfsense vuxit ordentligt. År 2012, då Netgate klev som principiell huvudutvecklare i projektet, hade Pfsense drygt 100000 aktivas installationer. i dagsläget är antalet aktiva installationer över en miljon. En stor utmaning för Pfsense år 2012 var att programvaran hade kvalitets- och skalningsproblem. Netgate satte då igång med att skriva om stora delar av programvaran vilket från år 2012 fram tills idag har inneburit att över 60 procent av koden i Pfsense skrivits om av Pfsense, vilket i praktiken varit 43 versioner som släppts.
Att Pfsense baseras på Freebsd säger en hel del om kraften i den öppna källkoden och vad ett företag i samarbete med fria oberoende utvecklare kan göra med rätt licensmodell och rätt förutsättningar.
Pfsense har dock inte enbart varit ett projekt utan kontroverser. År 2015 gjordes en ”fork” från Pfsense-projektet till ett nytt projekt kallat Opnsense. Detta togs inte direkt emot med öppna armar av vissa inom Netgate och snart utvecklades detta till en av de mest underliga bråk som utspelats inom världen för öppen källkod. Netgate började ganska försöka motarbeta Opnsense, bland annat genom att registera domännamnet ”opnsense.com” och där publicera en del tveksam ”information” där syftet var att få Opnsense att framstå i tveksam dager.
Det framkom snart vem som registrerat domännamnet, en medarbetare på Netgate. Domännamnet överlämnades till senare Opnsense-projektet men skadan var redan gjord. Det visade sig också att de två projekten lagt ner en hel del tid åt att sabotera varandras sidor på Wikipedia, fajtas om olika varumärkesregisteringar i Europa och i största allmänhet bråka om i princip allt de kunde bråka om, inklusive huruvida utvecklarna i Opnsense-projektet medvetet tagit bort copyright-information ur koden för Pfsense. Det mesta i denna kontrovers verkar vara begravt numera, och Pfsense visar inga tecken på att tappa användare runt om i världen.