Fråga
En bekant åkte till Kina och kom hem med en platta till mig, en Honor med 10-tumsskärm. Den fungerar utmärkt och jag har kunnat ställa om språket till engelska. Men det finns problem. Många appar är på kinesiska, exempelvis webbläsaren, och tangentbordet är helmysko, uppenbart för att kunna skriva invecklade kinesiska tecken.
Och det finns inget Google Play, så jag kan inte hämta egna appar. Jag tänkte att jag skulle vara smart, så jag laddade ned Google Play som en apk och installerade den vägen. Men det hjälpte inte, den går inte att starta och systemet säger att det är några komponenter som saknas. Jag lyckades hitta ett installationspaket för dem, men de går inte att installera, plattan är tydligen låst.
Hur ska jag göra för att få den lite mer svensk och användbar?
Harri
Svar
Honor är ett produktnamn som används av Huawei, så ska du leta information och hjälp om din platta hittar du mer om du söker på Huawei. Titta i systeminformationen i inställningarna för att hitta produktbeteckningen.
Google är blockerat i Kina och Android-enheter som säljs där har alltid egna lösningar utan exempelvis Google Play. De har sin egen appbutik med kinesiska appar och, som du har märkt, en hel del saker som känns bökiga för oss västerlänningar.
Du har några möjligheter. Antingen bränner du om den med en helt ny och mer normal Androidversion eller så behåller du den som den är, men ser till att du kan få in de appar och funktioner du vill ha. Det förstnämnda är lite riskabelt – det är inte säkert att du kan hitta en ROM som passar just din enhet och risken är att du gör den obrukbar. Så jag skulle nog rekommendera det andra alternativet.
I båda fallen behöver du låsa upp den så kallade bootloadern. Du kan konstatera att den är låst genom att först stänga av plattan. Håll sedan ned av/på-knappen och volym ned-knappen samtidigt tills en skärm med en Androidrobot öppnas. Detta är det så kallade fastboot-läget. Om bootloadern är låst framgår det av texten på skärmen.
Upplåsning
För upplåsning krävs en upplåsningskod som är unik för din enhet. Förr kunde man få den av Huawei bara genom att fråga efter den, men detta har de slutat med. Den enda möjlighet jag känner till kommer att kosta dig fyra euro. Besök www.dc-unlocker.com och registrera ett konto. Betala för fyra krediter och ladda sedan ned programmet DC-unlocker client. Packa upp filerna i en mapp.
Starta plattan och öppna kalkylatorn med enheten i landskapsläge. Skriv ()()2846579()()=. Välj ProjectMenu > Background settings > USB ports settings > Manufacture mode. Stäng av, anslut en USB-kabel till datorn och starta om i fastbootläge enligt ovan.
Kör programmet dcunlocker2client.exe. Klicka på Server och ange dina inloggningsuppgifter. Välj ”Huawei phones” under ”Select manufacturer” och använd ”Auto detect”. Du ska nu få information om telefonen i textrutan, bland annat den 16 siffor långa upplåsningskoden. Spara den. Observera att du kan behöva installera drivrutiner för plattan för att få kontakt med den.
Starta programmet Fastboot.exe i ett kommandotolksfönster. Skriv sedan
fastboot devices
Om programmet hittar plattan ska det svara med ett id-nummer. Fortsätt då och skriv
fastboot oem unlock <hela upplåsningskoden>
Om svaret blir OKAY har du lyckats och plattan är upplåst.
Nu bör du kunna installera ditt komponentpaket och få igång Google Play. Med en upplåst platta kan du också använda det förträffliga programmet Huawei Multi-Tool (https://forum.xda-developers.com/devdb/project/dl/?id=30382) som du kan använda för att göra alla möjliga modifieringar på din enhet. På din egen risk, förstås.
1 kommentar
Hej Harri
Lite sen kommentar men hoppas att den kan hjälpa dig, eller någon annan med liknade problem.
Jag köpte en Meizu-telefon för ett par år sedan och den har också en massa kina-appar och ingen Google.
Tricket var att i den kinesiska storen leta upp ”GMS installer”. Den appen installerar allt som behövs för att komma åt Google Store och Goolge Play, sedan är det bara att öppna Google Store och koppla ditt Google-konto och installera de appar du vill ha.
En annan variant kan vara att testa appen Aptoid, då kommer du åt Google Store utan att ha ett konto.
En tredje variant är att satsa på öppen programvara som till exempel hittas på F-Droid, de har också en store med massa appar som finns på Google Store men du slipper att ha ett Google-konto