Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.
Av Patrik Wahlqvist
Intro – Värt att veta om chassin
Här är modellerna som är med i Datormagazins jämförande chassitest 2019: |
Asus TUF Gaming GT501 |
Be quiet Dark Base 700 |
Coolermaster NR600 |
Corsair Carbide Series SPEC-OMEGA RGB |
In Win 305 |
Dynamic Midi Tower 011 |
Phanteks Eclipse P600 |
Med undantag av nätaggregat är chassin den datordel som de flesta av oss tenderar att byta eller uppgradera sist. När du planerar att byta eller bygga en helt ny rigg är det alltså viktigt att välja rätt chassi redan från start, för att inte behöva dras med en halvdan lösning under lång tid.
Torn ger flexibilitet
Du kanske planerar att basera det nya systemet på ett m-ITX- eller ett EATX-kort. Detta sätter i och för sig vissa grundläggande krav för chassit, men vi är av den uppfattningen att du, om det nu inte är så att du av utrymmesskäl måste välja en minimal lösning, nästan alltid kan klara dig med ett bra planerat och rymligt midi-tower. För trots att du kanske kommer att använda ett litet moderkort så ger denna typ av chassi många fördelar över mindre modeller, bland annat effektivare kylning och kabeldragning.
Dock är det viktigt, och kanske även det första att ta hänsyn till, att beakta de maximala måtten som respektive chassi kan hantera. För flera av datorlådorna i vårt jämförande chassitest 2019 uttrycks det som att de hanterar EATX-kort, trots att de bara klara dessa upp till vissa mått. Dessutom är det ofta så att just EATX-moderkort, på grund av deras rymligare yta, konstrueras för att hantera kraftigare konfigurationer och då även kräver extra strömtillförsel, något som många gånger placeras på ett sådant sätt att denna kanske inte passar i alla chassin.
Lika viktigt är det att titta på vilket nätaggregat du kommer att använda. Finns plats för dess längd? Hur enkelt blir det att exempelvis montera modulära anslutningar efter att aggregatet är på plats?
Frågorna du får ställa dig fortsätter. Ska du använda ett eller flera grafikkort och hur långa är dessa?
Nästa aspekt är CPU-kylaren? Finns det plats för denna sett till höjden på en luftburen lösning eller för de radiatorer som behövs om du vill använda vattenbaserad kylning?
Frågorna du får ställa dig fortsätter. Ska du använda ett eller flera grafikkort och hur långa är dessa? Måste du eventuellt offra kassetter till hårddiskar för att få plats med dessa och är detta i så fall något som du tycker är okej?
Lagringen är även i sig en viktig del, trots att allt fler nöjer sig med allt mindre intern lagring behövs viss kapacitet. Detta kan gälla för att skapa en redundant lösning eller för att tillsammans med moderkortsplacerade M.2-enheter skapa en hybridlagring.
Intern konstruktion
Trots att det externa är viktigt när vi väljer chassi, framför allt för att få den design som tilltalar just oss, så är den interna konstruktionen i de flesta fall än viktigare. Fundera redan från start på vad du kan tänka dig att du behöver för utrusning, hur många grafikkort eller andra delar som behöver anslutas. Planerar du att använda RGB-slingor eller andra lösningar och hur blir i så fall kabeldragningen till dessa delar? Här spelar utrymmet bakom moderkortsplåten en avgörande roll men även hur mycket av detta utrymme som redan är använt för exempelvis diskar eller fläktkontroller med mera.
Nästa del är den främre IO-panelen. Har denna de anslutningar som du behöver? Framför allt tycker vi att det ska finnas en Typ-C-port samt att det finns separata in- och utgångar för ljud.
Härefter kommer vi till kylningen. Hur många platser finns det för fläktar respektive radiatorer och hur många fläktar medföljer från start? Kontrollera även här hur deras mått kommer att fungera med övriga komponenter och anslutningar. Kommer exempelvis en toppmonterad radiator att få plats för moderkortets övre placerade kylflänsar?
Kontrollera hur tillverkarna har det med tillbehör till ditt tilltänkta chassi
Slutligen har vi en liten rekommendation. Kontrollera hur tillverkarna har det med tillbehör till ditt tilltänkta chassi. Det kan vara extra hårddiskvaggor eller stag för grafikkort, men framför allt tänker vi på extra glasdörrar om de skulle gå sönder. För det är lite onödigt att behöva köpa ett helt nytt chassi om olyckan skulle vara framme.
Baserat på detta har vi tittar närmare på sju olika modeller. Fokus har legat på funktionalitet, stabilitet och hur enkla de är att montera komponenter i samt att använda. Okej, då kör vi igång. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.
Sugen på en mindre datorlåda? Spana in vårt test av NZXT H1.
Test: Asus TUF Gaming GT501
Snyggt, stabilt, tyst och med bra kylning. Dessutom medföljer fyra stycken RGB-fläktar. Asus TUF Gaming GT501 kan definitivt passa de allra flesta, även de som vill kunna flytta med sig datorn.
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
Asus har lite i det tysta lanserat sitt första spelfokuserade chassi vilket går under namnet TUF Gaming GT501. Benämningen TUF indikerar att chassit är konstruerat för att vara lite extra hållbart och ska klara långvarig drift under tuffare förhållanden. Detta innebär dock inte att chassit på något sätt är klumpigt eller tråkigt, utan snarare tvärt om då lösningen på flera sätt är väl genomtänkt. Samtidigt märker vi snabbt att det handlar om ett välbyggt chassi med måtten 251 x 545 x 552 millimeter och en respektingivande vikt på 10,5 kilogram.
Extrem stabilitet
Asus TUF Gaming GT501 bygger på en galvaniserad stålkonstruktion med en godstjocklek på 1,5 millimeter. Detta gör chassit extremt stabilt och det är nästan så att vi skulle kunna använda enheten som en pall om det skulle behövas. Dessutom är det snyggt med sina vinklade kanter. Då vinkeln mellan topp och front även har fasats lite som en diamant, så får den främre övre delen nästan utseendet av välkänd superhjältes logotyp. Nästan.
Det är också i denna vinkel som vi hittar enhetens frontplacerade IO-panel. Där finns dubbla USB 3.1 Gen1-portar och separata in- och utgångar för ljud vilket vi föredrar jämfört med en kombinationslösning. Däremot saknar vi en Typ-C-port vilket hade gjort fronten mer komplett.
Nästa smarta lösning hittar vi på ovansidan där Asus har valt att satsa på dubbla handtag av vävd bomull som ska klara en vikt på 30 kilo. Tack vare de behagliga greppen blir det både enkelt och greppvänligt att lyfta med sig chassit. För att skydda chassit ytterligare mot repor och stötar har utsidan försetts med en speciell beläggning.
Tack vare chassits formgivning får vi plats med mer eller mindre vilket moderkort som helst
På ovansidans mitt finner vi ett tvättbart dammfilter och under det ryms två 140-millimeters eller tre 120-millimeters fläktar. Du kan så klart även välja att placera en radiator här på upp till 360 millimeter. Tack vare chassits formgivning får vi plats med mer eller mindre vilket moderkort som helst och vilken alternativ kylning vi än väljer.
Ser vi i stället till fronten finns här samma tanke med en vinklad del där vi kan använda samma kombination av fläkt/radiator som i toppen. Här sitter däremot luftintagen i de 45-gradiga sidovinklarna och tack vare den tre medföljande 120-millimeters RGB-fläktarna får vi en ruskigt snygg ljuseffekt.
Det ska också noteras att både ovandelen och frontpanelen enkelt kan lyftas bort för enkel installation av fläktar eller radiator. Här finns även extra utrymme om du vill placera en extra LED-slinga eller likande.
Lysande lösning
På höger sida av chassit har vi en enkel ståldörr medan vi på vänster sida hittar en heltäckande dörr i rökfärgat härdat glas. Båda dörrarna ställs ner i underkant och fästs med två skruvar i överkant. Även detta är en lösning vi uppskattar då det ger färre utstickande delar. Ett annat plus är att Asus har valt att placera skruvarna utanför själva glasdelen vilket enligt vår erfarenhet ger bättre hållbarhet över tid.
På baksidan finner vi sju vågräta och två lodräta expansionsplatser. Och ovanför dessa finns ytterligare en 120-millimeters RGB-fläkt. I den nedre delen finner vi PSU-placeringen vilken hanterar nätaggregat på upp till 240 millimeter. Ett plus här för att Asus har valt att inkludera en kåpa som ligger runt aggregatet vilken dels döljer kablaget men även ger ett bättre allmänt luftflöde.
Lätt att dra kablar
Just kabeldragning är även den en positiv del och vi får cirka tre centimeter mellan moderkortsplåten och den högra dörren. Här finns även tre förmonterade kardborrefästen för att spänna kablarna mot plåten. På den bakre sidan finns även två lodrätt placerade och två vågrätt placerade hållare med integrerad vibrationsdämpning för 3,5- eller 2,5-tums enheter. Dessa har sällskap av tre stycken 2,5-tums-platser jämte moderkortet. Detta kan verka lite dumt, men det är egentligen ett genialiskt drag om du planerar att använda någon av de RGB-baserade SSD-modeller som finns.
Chassit rymmer fullstora ATX-moderkort och även vissa varianter av EATX-kort
I övrigt finns här gott om plats för CPU-kylare och rejäla gummerade kabelgenomgångar. Chassit rymmer fullstora ATX-moderkort och även vissa varianter av EATX-kort baserat på bland annat moderkortens kontaktplacering och exakta storlek. Asus TUF Gaming GT501 är också extremt lätt att arbeta med och på flera sätt en intressant modell. Förutom testvinnaren är den en av två datorlådor i vårt jämförande chassitest 2019 som får en utmärkelse.
- Tillverkare: Asus, www.asus.se
- Cirkapris: 1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
- Mått: 251 x 545 x 552 mm
- Diskplatser 3,5/2,5: 4 st/3 st
- Fläktar: 4 st 120 mm RGB
- Expansionsplatser: 7+2
- Max GPU-längd: 420 mm
- Max PSU-längd: 240 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 180 mm
Test: Be quiet Dark Base 700
Detta är ett extremt flexibelt chassi med många smarta lösningar och lär passa alla typer av systembyggen. Dock hade vi önskat att Be quiet Dark Base 700 levererades med fler fläktar.
Be quiet Dark Base 700 ingår i företagets premiumserie. Det är något av en bjässe då den mäter 241 x 519 x 544 millimeter och väger dryga 13,2 kilogram. En anledning till den höga vikten är att Be quiet, som vanligt, har lagt extra fokus på att skapa ett så tyst chassi som möjligt. Detta omfattar bland annat fast monterad ljuddämpning samt att vi får extra hållare för fläktar och radiatorer.
Perfekt IO-lösning
Chassit är tillverkat i en kombination av stål, aluminium och ABS-plast. Framtill finns en gedigen, löstagbar front med en silverfärgad logotyp i nederkant. Bakom denna finner vi ett löstagbart damm-filter vilket i sin tur döljer en förmonterad 140-millimeters Silent Wings 3-fläkt. Här finns också plats för ytterligare två 140-millimeters fläktar och ska vi vara lite kritiska tycker vi nog att Be quiet kunde ha fyllt dessa platser.
Riktigt snygga lösningar
På sidorna finns en nätram som sträcker sig från ovansidan och sedan följer chassit ner till foten – en riktigt snygg lösning. För att sedan göra detta ännu snyggare har Be quiet lagt in en LED-slinga som löper i skiktet mellan fronten och den vinklade sidan. Denna lilla detalj ger verkligen en perfekt balans, chassit känns både traditionellt och fräscht med sin RGB-belysning.
I ovankant på fronten finner vi en vinklad IO-panel. Sett från vänster hittar vi här ett reglage för den internt placerade fläktstyrningen. Denna kan ställa anslutna fläktar i tre nivåer eller använda ett autoläge alternativt helt stänga av fläktarna. Bredvid denna får vi en Typ-C-port (andra generationens USB 3.1) och separata in- och utgångar för ljud vilket vi uppskattar. Du hittar även en strömknapp, en reset-knapp, LED för aktivitet samt dubbla USB 3-portar.
I den bakre delen av locket finns sex långsmala luftutgångar där luften pressas ut
På ovansidan har vi en intressant lösning. För trots att detta chassi har plats för tre 140-millimeters fläktar eller en radiator så är locket helt täckt till cirka 60 procent. I den bakre delen av locket finns sex långsmala luftutgångar där luften pressas ut. Detta gör faktiskt att chassit förblir tyst även när fläktarna jobbar för fullt. Dock medföljer inga fläktar för detta, tyvärr.
Går vi över till baksidan finns även här, högst upp, ytterligare ventilationshål för att släppa ut luften från de övre placerade fläktarna. Bakom finns plats för en 120- eller 140-millimeters fläkt och sju vågräta och två lodräta expansionsplatser. Dessa har dammskyddade lufthål när inga instickskort används.
På höger sida finner vi en heltäckande solid dörr medan vi på vänster sida får en likaledes heltäckande sida i härdat glas. Då denna är helt genomskinlig får vi mycket bra överblick över hela insidan. Ett plus för att skivan har förstärkta ytor både uppe och nere där skruvarna fäster, dock ger vi ett litet minus för att de fyra skruvarna sticker ut och här hade vi föredragit en annan lösning.
Flexibel insida
När vi går över till insidan börjar vi från den bakre delen. Längst ner finner vi plats för ett nätaggregat på upp till 285 millimeter. Här finns även en hållare för dubbla diskar, eller rättare sagt en hållare för de speciella kassetter som Be quiet använder. Lite ovanför finns ytterligare fem stycken sådana. Dock medföljer bara tre av dessa kassetter, så behöver du fler måste dessa köpas separat.
Ser vi till vänster finns här tre gummerade genomgångar för kablar samt två stora hål för moderkortet. För att dessa utrymmen inte ska lämnas oanvända har Be quiet tagit fram speciella hållare som spänns över hålen och rymmer dubbla 2,5-tums enheter. På den ena av dessa är en plats dock upptagen av den integrerade fläktstyrningen som faktiskt kan delas in i två olika zoner för optimal kylning. Det finns även gott om plats baktill för effektiv kabeldragning.
Detta är en lösning som vi gärna sett på samtliga chassin
På den främre delen av sidan vill vi framför allt lyfta fram den i toppen placerade skenan för fläkt/radiator. Denna kan dras ut och skjutas in för enklare montering. Detta är en lösning som vi gärna sett på samtliga modeller i vårt jämförande chassitest 2019.
I den nedre delen finner vi sedan en panel som avskärmar nätaggregatet vilket både ger bättre kylning och snyggare kabelhantering. Skulle vi önska kan vi även placera en 120- eller 140-millimeters insugsfläkt i botten. För detta ändamål har Be quiet även gjort en luftgenomgång i PSU-panelen.
Kortfattat är Be quiet Dark Base 700 ett riktigt genomtänkt chassi.
- Tillverkare: Be quiet, www.bequiet.se
- Cirkapris: 1 795 kr inkl. moms, 1 436 kr exkl. moms
- Mått: 241 x 519 x 544 mm
- Vikt: 13 kg
- Diskplatser 3,5/2,5: 3 st/7 st
- Fläktar: 2 st 140 mm
- Exp.-platser: 7+2
- Max GPU-längd: 430 mm
- Max PSU-längd: 285 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 180 mm
Test: Coolermaster Masterbox NR600
När varje krona räknas kan Coolermaster Masterbox NR600 vara ett intressant alternativ. Du får tilltalande design och gott om plats för diskar, men chassit är inte utan nackdelar.
Coolermaster Masterbox NR600 skulle enkelt kunna sammanfattas som ett högkvalitativt chassi av instegsmodell. Detta då Coolermaster har försökt skapa en på flera sätt tilltalande produkt till ett pris som alla kan ha råd med. Ett sätt att åstadkomma detta är så klart att använda lite tunnare material vilket märks då detta chassi, som mäter 209 x 473 x 478 millimeter, bara väger 6,7 kilogram.
Optimerat luftflöde
En anledning till den låga vikten är att fronten, som på lite avstånd ser helt solid ut, vid en närmare kontroll faktiskt utgörs av ett finmaskigt nät. Detta gör att faktiskt hela fronten är ett enda stort luftintag samtidigt som nätet ser till att hålla damm borta från chassits insida. Innanför detta nät finns plats för antingen tre 120-millimeter eller två 140-millimeter stora fläktar, alternativt en radiator på upp till 360 millimeter. Det är enkelt att installera en radiator men beroende på modell kan det bli trångt på insidan.
Går vi upp ett steg och tittar på ovansidan finner vi ett likande nät även här. Men denna gång täcker det inte hela ytan, utan det kompletteras av en fast struktur i den främre delen samt den del som täcker utrymmet bakom moderkortsplåten. Under detta nät kan vi fästa dubbla 120- eller 140-millimeters fläktar, alternativt en radiator på upp till 240 millimeter. Tyvärr medföljer det bara två stycken 120-millimeters fläktar, en framtill och en baktill. Här hade vi helst sett i varje fall ytterligare en fläkt.
Tyvärr saknas Typ-C och vi hade helst sett dubbla 3,5-millimeters anslutningar
På den främre högra kanten av ovansidan finner vi enhetens IO-panel vilken består av dubbla USB 3 och en kombinerad audioport. Tyvärr saknas Typ-C och vi hade helst sett dubbla 3,5-millimeters anslutningar. Likaså upplevde vi att reset-knappen är en aning för hög då vi vid ett par tillfällen lyckades starta om systemet genom att placera en extern USB-enhet på denna plats.
Rymmer inte vertikalt placerade grafikkort
Vi går så över till baksidan där vi högst uppe hittar den sista fläktplatsen som även rymmer en 120-millimeters radiator. Under denna finns sju expansionsplatser men på grund av chassits lite mindre bredd finns inte utrymme för ett vertikalt placerat grafikkort.
Höger sida av chassit har en solid sida medan den vänstra har en tvådelad lösning. Den undre, som upptar cirka 20 procent, motsvarar en separat kammare till nätaggregatet medan den övre, som omfattar alla komponentdelar, täcks av härdat glas. Här vill vi ge ett extra plus för glasets fastsättning som inte förlitar sig på skruvar, utan det hålls på plats med en skjutlösning.
Enkel insida
Vi fortsätter till enhetens insida där vi möter ett rent och ganska enkelt utrymme som delvis kan upplevas som lite klent i konstruktionen. Ser vi först till den bakre delen finns det i botten, bredvid PSU-platsen, en kassett för tre stycken 3,5-tums-diskar. Vi kan delvis förstå placeringen av denna kassett då det ger viss stabilitet till chassit i sig, men samtidigt begränsas utrymmet för nätaggregat och det blir med denna lösning svårt att hantera modulära lösningar. För vår del hade vi föredragit att denna kassett var placerad ända fram mot fronten för att optimera utrymmet.
Ovanför denna del finns plats för ytterligare en 3,5-tums-disk och två 2,5-tums-diskar via fästen mot moderkortsplåten. Lösningen är enkel att använda men även här finns ett stort aber i det att utrymmet för kabeldragning inte är överdrivet stort. När vi placerar diskar i detta utrymme kan dessutom vissa kablar bli för korta eller klumpiga att få in på ett bra sätt.
Du bör även notera att utrymmet för CPU-kylare är aningen mindre än standard
Vänder vi på enheten ser vi ett stort uttag för CPU-kylare vilket ger enkel installation även med ett redan monterat moderkort. Här finns även dubbla gummerade genomgångar och i den nedre regionen, på den sköld som klär in nätaggregatet, har Coolermaster placerat ytterligare tre fästen för 2,5-tums diskar vilket framför allt kan vara intressant om du vill använda RGB-modeller. Du bör även notera att utrymmet för CPU-kylare är aningen mindre än standard, den maximala höjden stannar här på 166 millimeter.
Coolermaster får alltså både ris och ros i vårt jämförande chassitest 2019. Prislappen för Masterbox NR600 innebär dock att en hel del kan förlåtas, om du är rätt användare.
- Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.se
- Cirkapris: 799 kr inkl. moms, 639 kr exkl. moms
- Mått: 209 x 473 x 478 mm
- Diskplatser 3,5/2,5: 4 st/5 st
- Fläktar: 2 st 120 mm
- Exp.-platser: 7 st
- Max GPU-längd: 410 mm
- Max PSU-längd: 180 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 166 mm
Test: Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black
Detta är ett chassi för dig som vill visa upp din rigg och som inte planerar att byta komponenter så ofta. Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black har onekligen iögonfallande design.
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
Testexemplarets fulla namn är Corsair Carbide Series Spec-Omega Tempered Glass Mid-Tower ATX Gaming Case – Black/Red. Det ligger precis i gränslandet mellan ett dyrt instegschassi och ett prisvärt mellanklasschassi. Det mäter 233 x 495 x 516 millimeter och väger 7,56 kilogram. Och det drar till sig blickarna, på ett bra eller dåligt sätt är upp till dig att avgöra.
Symmetriska tårtbitar
Vi börjar som vanligt med att kika på det yttre på detta chassi som är tillverkat av stål och plast. Corsair Carbide Spec-Omega finns i flera färgkombinationer men vår modell är svart och röd. Chassit är mer eller mindre uppdelat i två symmetriska V-formade delar där den vänstra är röd och den högra är svart. På fronten, mellan dessa båda halvor, har Corsair dessutom placerat en röd LED-slinga som helt klart förhöjer den visuella effekten. Den röda fronten är solid medan den svarta har försetts med ett vinklat fönster som gör att vi kan se rakt i chassit vilket, framför allt om vi använder någon form av RGB-baserat moderkort, ytterligare förstärker den unika designen.
vissa lite bredare USB-anslutningar kan vara svåra att ansluta. Och så saknas Typ-C, tyvärr.
I det övre högra hörnet hittar vi IO-panelen. Denna består av dubbla USB 3 och separata in- och utgångar för ljud. Något som kan vara värt att tänka på är att även denna plats är aningen vinklad vilket gör att vissa lite bredare USB-anslutningar kan vara svåra att ansluta. Och så saknas Typ-C, tyvärr.
Bakom frontpanelen finner vi en 120-millimeters LED-fläkt vilken förstärker LED-slingans effekt på ett bra sätt. För den som behöver mer kylning finns här utrymme för upp till tre stycken 140-millimeters fläktar eller en radiator på 360 millimeter. Anslutningen av den senare är däremot inte helt enkel och vi skulle nöja oss med en radiator på 240 millimeter.
Passar inte med alla moderkort
Vi fortsätter till ovansidan där tårtbitarna byter riktning. Men även här finner vi en solid röd sida medan den svarta har försetts med ett finmaskigt galler. Detta beror på att vi på undersidan kan placera upp till två stycken 140-millimeters fläktar eller en radiator på 240 millimeter. Anslutningen här är enklare men var observant på hur ditt moderkort ser ut sett till toppmonterade flänsar och anslutningar, då det snabbt blir trångt även här.
På baksidan hittar vi sedan enhetens andra 120-millimeters-fläkt, som är av standardtyp. Under denna finns plats för sju stycken expansionsplatser men modellen saknar utrymme för vertikalt placerade expansionskort.
Ser vi till sidorna finns på höger sida en solid svart dörr vilken fästs baktill. På vänster sida finner vi en heltäckande härdad glasspanel som ger oss perfekt insyn i hela chassit. Denna sida fästs med mindre skruvar direkt i glasets lister men då dessa inte sticker ut mer än några millimeter är det inget som stör.
Dolda 2,5-tums enheter
Vi kommer så till insidan och för den utdelar vi både ris och ros. Då allt är en öppen yta är det lätt att komma åt med kablar vilka smidigt kan dras ut bakom moderkortsplåten. Detta är förvisso trevligt men den nedre delen rymmer även en hållare för två stycken 3,5-tums enheter, så kan det ändå bli lite tight här nere. Därför skulle vi rekommendera att använda ett så kort nätaggregat som möjligt.
När det gäller 2,5-tums-platserna är enhetens samtliga tre fästen placerade bakom moderkortet vilket sparar plats på fronten. Dock hade vi gärna sett i varje fall ett frontmonterat alternativ om vi skulle vilja använda en RGB-disk. Det är i precis dessa lägen som vi saknar den PSU-sköld som vissa tillverkare använder.
I övrig finns tre gummerade genomgångar och ett stort hål för att fästa CPU-kylare. Det finns också ytterligare ett par saker att vara observant på.
vissa moderkort med en vinklad extra strömanslutning i kortets nederkant kan ge problem med monteringen
Den första är att chassit bara klarar av grafikkort på upp till 370 millimeter, den andra att vissa moderkort med en vinklad extra strömanslutning i kortets nederkant kan ge problem med monteringen. Det sistnämnda på grund av att nederkanten ligger mycket nära nätaggregatets ovankant. En lösning i sådana fall är att ansluta kontakterna innan moderkortet fästs i chassit.
Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black är ett effektfullt chassi som väcker uppmärksamhet. Planerar du inte att hänga med i uppgraderingsracet vad gäller komponenter kan det vara ett alternativ.
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.se
- Cirkapris: 1 195 kr inkl. moms, 956 kr exkl. moms
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
- Mått: 233 x 495 x 516 mm
- Vikt: 7,7 kg
- Diskplatser 3,5/2,5: 2 st/3 st
- Fläktar: 2 st 120 mm
- Exp.-platser: 7 st
- Max GPU-längd: 370 mm
- Max PSU-längd: 200 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 170 mm
Test: InWin 305
Det är stilrent och har extra stöd för grafikkort samt bra luftflöde. Samtidigt är InWin 305 lite trångt och passar bäst med ett mindre moderkort med bottenplacerad radiator.
Företaget InWin har en bred portfölj med chassin och tillverkar även bland annat nätaggregat, fläktar och diverse tillbehör. Det som gör företaget extra intressant är att de fokuserar på en kombination av hög kvalitet och nytänkande vilket inte är det enklaste när det kommer till chassin.
InWin 305 är inte på långa vägar lika nyskapande som vissa av företagets andra chassin
Modellen i vårt jämförande chassitest 2019, InWin 305, är inte på långa vägar lika nyskapande som vissa av företagets andra chassin. Samtidigt finns här finesser och lösningar som vi inte har sett på andra modeller. Och det är en kompakt tungviktare med måtten 215 x 490 x 501 millimeter och en vikt på hela 11,53 kilogram.
Annorlunda lösning
Vi startar med fronten som är helt slät med en vänstersida som är högblank, medan vi till höger hittar en cirka fyra centimeter bred kant i vad som ser ut som borstad aluminium. Förmodligen handlar det dock om SECC-stål, precis som resten av metallen. I den övre delen av denna kant finner vi IO-panelen snyggt integrerad. Denna består av två stycken USB 3 och två USB 2 samt separata in- och utgångar för ljud. Det vi saknar är minst en Typ-C-port, vilket det annars hade funnits gott om utrymme för.
När vi fortsätter till ovansidan noterar vi att den faktiskt är helt solid utan några som helts luftpassager. Detta gör det möjligt att använda ovansidan av chassit som tillfällig avlastningsyta utan att behöva fundera på att man täpper till ventilationen. Vänder vi på chassit kommer nästa lite annorlunda lösning.
Toppmonterat nätaggregat
På InWin 305 finns nämligen nätaggregatet placerat på den övre vänstra sidan, fläkten, som är en 120-millimetersmodell, är placerad i höger mittkant och de sju expansionsplatserna finns i botten. I vanliga fall är detta en lösning som vi inte är så glada för, av två anledningar. Det kan dels ge viss instabilitet, vilket inte alls är fallet här, men framför allt kan det bli en enkel väg in för damm då hålen för expansionsportarna kommer så nära botten. En annan negativ del med denna lösning är att anslutningarna för grafik- och övriga instickskort kommer längre ifrån den komponent som ska anslutas.
Vänster sida består av en heltäckande dörr i härdat glas. Denna dörr har en mycket smart fästanordning, ett enkelt klick i ovankant öppnar
Varför då denna lite märkliga lösning? Svaren får vi när vi tittar på sidorna. Vänster sida består av en heltäckande dörr i härdat glas. Denna dörr har en mycket smart fästanordning, ett enkelt klick i ovankant öppnar. Höger sida består däremot av en dörr som fästs med två skruvar i ovankant och i övre tredjedelen har den fyra rader med lufthål. Det är således här, tillsammans med det bakre hålet, som luften ska passera ut. En smart lösning, men det kan vara värt att tänka på var chassit ska placeras. Står datorn på din vänstra sida kommer du nämligen få ökad värme mot ditt ben samtidigt som ljudnivån blir mer påtaglig.
Bottenmonterat insug
När vi tar bort den vänstra dörren och tittar på insidan möts vi av nästa lite annorlunda lösning. Det enda luftintaget i chassit finns nämligen i botten. Det har sällskap av ett löstagbart dammfilter och det finns plats för upp till tre stycken 120-millimeters fläktar. Det ska noteras att du inte kan använda denna plats för en radiator då denna kommer för nära moderkortet. Det vill säga, om du inte nöjer dig med ett mITX-kort eller något av de mATX-kort som kan ge tillräckligt med plats.
här vill vi höja ett litet varningens finger då det med vissa radiatorer kan bli trångt
Hoppar vi upp till den övre delen finns här ett lodrätt galler. Detta har två funktioner; dels delar det av chassit i två kammare där det övre placerade nätaggregatet döljs och dels är det här vi fäster fläktar och eventuell radiator. Även här vill vi höja ett litet varningens finger då det med vissa radiatorer kan bli trångt, men med en passande radiator blir det riktigt snyggt, och det hade varit än snyggare om vi hade kunnat placera även grafikkortet vertikalt. Vi noterar också att InWin har valt att inkludera ett extra stag för längre och tyngre grafikkort vilket är positivt.
När det gäller lagring rymmer chassit tre stycken 2,5-tums enheter vilka placeras i lager med moderkortet på moderkortplåtens framsida.
På baksidan finns sedan plats för två stycken 3,5-tums enheter. Detta är i och för sig en smart lösning då vi slipper alla typer av kassetter eller likande lösningar, men samtidigt är det inte helt enkelt när det kommer till kabeldragning då utrymmet mellan den högra dörrsidan och moderkortsplåten är ganska snålt.
InWin 305 bjuder på flera intressanta lösningar men vi kan inte låta bli att känna att fokus ligger på nytänkande framför funktion. Men det är ett intressant chassi.
- Tillverkare: InWin, www.in-win.com
- Cirkapris: 1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
- Mått: 215 x 490 x 501 mm
- Vikt: 11,5 kg
- Diskplatser 3,5/2,5: 2 st/3 st
- Fläktar: 2 st 120 mm
- Exp.-platser: 7 st
- Max GPU-längd: 350 mm
- Max PSU-längd: 200 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 160 mm
Test: LianLi Dynamic Midi Tower 011
Detta är ett chassi som passar för de flesta typer av riggar, framför allt är LianLi Dynamic Midi Tower 011 perfekt för arbetsstationer med höga krav på driftsstabilitet.
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
LianLi Dynamic Midi Tower 011 är ett intressant chassi. Genom att öka bredden har företaget lyckats optimera utrymmet och skapa ett smart chassi som mäter 272 x 445 x 446 millimeter och väger 9,7 kilogram. Det hanterar upp till EATX-moderkort men det beror på moderkortens layout om de passar direkt. Då tänker vi framför allt på de moderkort som kommer med en extra strömingång vinklad 90 grader på kortets nedre kortsida. Detta är något som blir extra viktigt att beakta om du planerar att använda bottenmonterade fläktar eller radiatorer, mer om detta nedan.
Dubbla glassidor
Som så ofta när det kommer till LianLi har detta chassi en stomme av aluminium vilket ger såväl styrka som stabilitet samtidigt som vikten kan hållas ned. LianLi har också lagt ned mycket arbete på att skapa mjuka övergångar mellan de olika delarna vilket ger en extremt genomarbetad lösning.
Ser vi till framsidan består denna av en aluminium-inramad glassida som ger full insyn i chassit från framsidan. Vi sätter ett extra plus för dessa ramar som effektivt döljer eventuell kabeldragning längs kanterna.
Vi hade gärna sett lite större utrymme mellan de båda USB-portarna
I höger framkant finns en cirka fyra centimeter bred aluminiumram där den främre IO-panelen har integrerats. Denna består av dubbla USB 3, separata in- och utgångar för ljud samt en fullhastighets Typ-C-port. Vi hade gärna sett lite större utrymme mellan de båda USB-portarna då lite bredare enheter kan krocka med varandra vid anslutning.
Går vi upp till överdelen är den högra långsidan solid medan den vänstra sidan besår av ett gallerskyddat luftutblås. På undersidan av detta finner vi ett dammfilter som fästs med magneter.
Med glas och aluminium
Tittar vi på vänster sida består denna av en heltäckande glasdörr, och även denna ramas in med en snygg aluminiumkant. Dörren är lätt att ta bort och fästa och tack vare att inga utstickande skruvar behövs så blir det riktigt snyggt. På höger sida finner vi i sin tur en i grunden solid dörr som sedan har utrustas med dubbla gallerskyddade lufthål. Även här har LianLi placerat löstagbara dammfilter på insidan.
Vi kommer så till baksidan vilken även den är lite annorlunda. För det första finns här plats för åtta expansionsplatser vilket ger oss lite fler möjligheter till olika instickskort. Ovanför dessa finner vi en traditionell IO-panel men här finns inte plats för någon fläkt.
Chassit har en dubbelkammarlösning vilken gör att vi bakom moderkortsplåten kan ansluta redundanta nätaggregat. Detta kräver dock att den interna hårddiskkassetten tas bort. De flesta kommer nog bara använda ett nätaggregat och då finns det en skyddande lucka för denna del.
Smart insida
I den främre delen av moderkortsplåten, som avdelar chassit i de två kammarna, har LianLi placerat en fästanordning för upp till tre fläktar eller en radiator på upp till 360 millimeter. De löper med andra ord helt i linje med moderkortsplåten och kan konfigureras för både insug eller utblås av luft från den högra sidans hål. Chassit har även motsvarande lösningar i toppen och i botten där antingen fläktar eller radiatorer på upp till 360 millimeter kan placeras. Skulle vi välja RGB-lösningar som länkas med valt moderkorts schema kan vi skapa ett otroligt effektfullt chassi.
Tack vare dubbelkammar-konstruktionen har vi här den datorlåda som ståtar med den klart bästa kabelhanteringen i vårt jämförande chassitest 2019. Detta dels sett till den bakre kammaren som har extremt gott om plats och dels sett till de gummerade genomgångarna som är perfekt placerade och mycket lättarbetade.
Det enda vi saknar är en kompletterande placering i toppen av den bakre kammaren där dubbla 2,5-tums-platser hade varit relativt enkelt att fästa
Chassit har plats för sex stycken 2,5-tums diskar och tre stycken 3,5-tums diskar. Beroende på om vi väljer att använda redundant strömförsörjning och/eller de undre placerade fläktplatserna kan vi även få plats med två till, så antalet kan variera beroende på konfiguration. Det enda vi saknar är en kompletterande placering i toppen av den bakre kammaren där dubbla 2,5-tums-platser hade varit relativt enkelt att fästa – det hade varit en smart lösning. Likaså saknar vi integrerad fläktstyrning för att finjustera flöde och kylning baserat på vår konfiguration.
- Tillverkare: LianLi, www.lian-li.com
- Cirkapris: 1 490 kr inkl. moms, 1 192 kr exkl. moms
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
- Mått: 272 x 445 x 446 mm
- Vikt: 9,7 kg
- Diskplatser 3,5/2,5: 3 st/6 st
- Fläktar: 2 st 120 mm
- Exp.-platser: 8 st
- Max GPU-längd: 420 mm
- Max PSU-längd: 255 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 155 mm
Test: Phanteks Eclipse P600s
Ett extremt gediget chassi som ståtar med flera smarta lösningar. Phanteks Eclipse P600s är allsidigt och utan direkta svagheter, det borde passa alla typer av användare och blir vår testvinnare.
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
Phanteks Eclipse P600S är det största chassit i Eclipse-serien. Det är en rejäl pjäs som mäter 240 x 510 x 520 millimeter och väger maffiga 15 kilogram. Detta beror uteslutande på en utomordentligt gedigen konstruktion i stål, plast och härdat glas.
Dubbla lösningar
Vi märker ganska omgående att detta är ett väl genomtänkt chassi med gott om finesser. Börjar vi med fronten består denna av en heltäckt panel som sticker ut ett par centimeter från stommen. Det finns snygga vinklar som leder mot fronten och i dessa kanter finner vi ventilationsintag. Den utåtvinklade fronten beror på att Phanteks har gjort plats för fläktar eller radiatorer i denna lilla utbyggnad. Från start får vi med dubbla 140-millimeters fläktar, de som önskar kan få plats med ytterligare en fläkt eller välja att använda en radiator på upp till 360 millimeter.
tillhör du den skara användare som vill ha maximalt luftflöde går det även att enkelt ta bort fronten
I detta läge är chassit i det närmaste helt tyst men tillhör du den skara användare som vill ha maximalt luftflöde går det även att enkelt ta bort fronten vilken består av en ljudisolerad stålskiva som är fäst med magneter. När denna tas bort möts vi av ett dammfilter som skyddar fläktarna, som nu får fritt spelrum. Självklart medför även detta en viss ljudökning men denna är, i varje fall med medföljande fläktar, helt överkomlig.
Typ-C-anslutning under en liten lucka
Högst upp på fronten finns även en liten lucka och denna är för att dölja den bakomliggande IO-panelen. Denna rymmer två stycken USB 3, en Typ-C och separata in- och utgångar för ljud. Den skyddande luckan uppskattas då den skyddar kontakterna från damm när de inte används.
Går vi ett steg upp möter vi lite av samma tänk. I grundutförandet är toppen solid med integrerad ljuddämpning. Men även här kan vi med ett enkelt knapptryck ta bort större delen av denna för att få fritt luftflöde. På undersidan finns ett dammfilter och plats för antingen två stycken 140-millimeters eller tre stycken 120-millimeters fläktar. När luckan är stängd kommer dessa att trycka ut luft i fronten samt baktill.
Detta för oss in på baksidan som kommer med en förmonterad 140-millimeters fläkt för utblås. Lite mer intressant är dock att de traditionella sju vågräta expansionsplatserna kompletteras med tre lodräta. De sistnämnda kan användas antingen till ett lodrätt placerat grafikkort eller för att flytta ut grafikkortet från det i toppen monteringsbara ITX-utrymmet. Det senare har vi dock inte testat, men lösningen känns klart intressant.
Tittar vi till sidorna besår de av två dörrar som hänger på bakre monterade gångjärn vilket gör dem lätta att öppna. Phanteks har valt att bara använda magnetfästen i framkant vilket visserligen underlättar men som enligt oss även medför en viss risk för oavsiktlig öppning. På höger sida får vi en ljudisolerad dörr medan vi på vänster får en i härdat glas.
Flexibel lagring
Vi tar oss in till insidan där vi direkt märker en lite annorlunda lösning om man jämför med övriga deltagare i vårt jämförande chassitest 2019. I botten finns nämligen en heltäckande sköld över nätaggregatet. Denna har även en utfasning i framkant vilket gör att vi kan se vårt nätaggregat, men det viktigaste är att det ger ett bättre luftflöde.
I utrymmet efter aggregatet finns två kassetter för vardera två stycken 3,5- eller 2,5-tums diskar. Båda dessa kan vid behov plockas bort för att ge extra utrymme för långa nätaggregat och kraftigare kablage. På moderkortsplåtens baksida finns även plats för ytterligare tre stycken 2,5-tums diskar.
Dessvärre är locken i plast och det finns en viss risk att de kan gå sönder om vi inte är försiktiga
På framsidan av moderkortsplåten finns ett stort utrymme för att montera CPU-kylare. Däremot kan chassit vid en första anblick verka sakna kabelgenomgångar. Men även här har Phanteks tänkt till, i höger kant finns fyra lock vilka enkelt kan lossas och kablar kan matas igenom för att sedan delvis klämmas fast i dessa lock vilket faktiskt ger en snyggare kabeldragning. Dessvärre är locken i plast och det finns en viss risk att de kan gå sönder om vi inte är försiktiga. Dessutom går det att skjuta upp en lucka i den nedre skölden och här dra upp mer kraftfulla kablage som grafikmatningen. Ett sista plus även för att chassit har gott om fästpunkter för att spänna fast kablaget för enklare montering.
- Tillverkare: Phanteks, www.phanteks.com
- Cirkapris: 1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
- Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
- Mått: 240 x 510 x 520 mm
- Diskplatser 3,5/2,5: 4 st/3 st
- Fläktar: 3 st 140 mm
- Exp.-platser: 7+3 st
- Max GPU-längd: 435 mm
- Max PSU-längd: 240 mm
- Maxhöjd CPU-kylare: 190 mm
Vårt omdöme: En i det närmaste optimal vinnare
Efter att ha granskat och testat dessa chassin kan vi presentera en vinnare som är snudd på ett perfekt chassi, men de andra två som också får utmärkelser går heller inte av för hackor.
Betygen grundar sig på våra sammanfattade intryck av monteringen av våra testsystem, lådornas flexibilitet och hur väl vi kan använda en så stor bredd av komponenter som möjligt. Därtill har vi bedömt design, ljudnivå, prisbild och även möjligheten att kunna beställa tillbehörsdelar om något skulle gå sönder eller behöva kompletteras.
Vi vill börja med att säga att ingen av modellerna i vårt jämförande chassitest 2019 föll under strecket för godkänt och att merparten utgör bra val. Vi hittade heller inte någon fullpoängare utan det var i alla lägen något som vi tyckte att respektive tillverkare kunde har gjort lite bättre eller annorlunda. I slutändan kom vi fram till fyra chassin som fick samma slutbetyg i form av en femma, och det var inte helt lätt att skilja dessa åt.
Efter att ha gått in på detaljnivå kom vi fram till en vinnare, detta i form av Phanteks Eclipse P600s
Efter att ha gått in på detaljnivå kom vi fram till en vinnare, detta i form av Phanteks Eclipse P600s. Det är ett i det närmaste perfekt chassi för alla typer av riggar. Du får ett chassi med hög flexibilitet när det kommer till lagringslösningar. Dessutom får du valmöjlighet att optimera luftflöde eller ljudnivå tack vare löstagbara dämpade plattor. Chassit är dessutom extremt gediget sett till konstruktionen och är ett av de mer lättarbetade i testet. Vi tycker även om lösningen för tre lodrätt placerade expansionsplatser.
LianLi kammar hem en rekommendation
Som nummer två har vi LianLi Dynamic Midi Tower 011 som får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar. Detta är ett riktigt snyggt chassi med dubbla glas för full insyn.
Chassit baseras på en smart tvåkammarlösning som ger oss perfekt kylning och extremt enkel hantering. Detta är även det enda chassi i testet som erbjuder en lösning för redundant PSU, vilket kan vara önskvärt i flera tänkbara scenarion. Vi tycker även om de mjuka och väl anpassade övergångarna i chassit.
Asus chassi har en tilltalande design och är extremt stabilt
Som sista datorlåda att få en rekommendation i vårt jämförande chassitest 2019 stod valet mellan Asus och Be quiet, men valet föll till slut på den förstnämnda. Asus chassi har en tilltalande design och är extremt stabilt. Chassit kommer med fyra RGB-fläktar för en effektfull och effektiv kylning och är dessutom tyst även under tung belastning.
Datormagazins jämförande chassitest 2019 – Så gick det till
När vi testar chassin är det en hel del olika aspekter som vi tittar på. Vi börjar med att titta på medföljande manualer eller bruksanvisningar. Framför allt handlar denna del om hur enkelt det är att förstå hur du ska plocka ner chassits olika delar för att komma åt exempelvis frontmonterade fläktar eller ta bort hårddisk-kassetter för att sedan montera dem igen. Detta är även en del i nästa punkt – hur enkelt är chassit överlag att arbeta med? Har chassit en logisk struktur eller måste vi göra vissa saker i en viss ordning?
Utrymmet kring komponenterna
Nästa del är utrymmet kring komponenter som moderkort och dess anslutningar, längd på grafikkort, användande av multipla grafikkort, placering av kabelgenomgångar och hur dessa påverkas av olika moderkort och deras flänsar. Här tittar vi även på placering av hårddiskar och hur flexibla dessa lösningar är. När det kommer till just diskar vill vi även gärna ha någon lösning för vibrationsdämpning. Likaså ser vi till kabeldragningen som helhet, både utrymmet bakom moderkortsplåten och kablage till den främre IO-panelen samt möjligheter att fästa dessa på olika platser.
Kyla och buller
Därefter tittar vi på kylegenskaperna. Det handlar om det naturliga luftflödet och hur detta eventuellt täcks om vi använder flera långa instickskort eller maximerar en luftburen CPU-kylare. Men fram för allt ser vi till placering och möjligheter att använda multipla fläktar efter egen smak. Vi kontrollerar här samtliga storlekar som stöds och maximerar antalet fläktar, även detta för att se skillnad i både kylförmåga och för att se om det inverkar på montering av andra delar. Slutligen testar vi med det maximala antalet radiatorer. Detta både för kylningen men här även för att se hur kraftiga eller tjocka radiatorer som kan användas eller om det kan finnas andra betänkligheter som placering av vattenslangar med mera.
När allt är på plats avslutar vi med att analysera ljudnivån vid olika belastning och med olika kyllösningar samtidigt som värmeutvecklingen följs över de kritiska områdena. Skulle ljudnivån bli påtagligt eller oväntat hög har vi provat med alternativa fläktlösningar och även testat att ändra riktning på flödet.
1 kommentar
Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.
Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.
(Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).