Roomba i7+, det är namnet på Irobots senaste robotdammsugare i premiumsegmentet. Modellen jobbar smartare än tidigare och skeppas med en rejäl dockningsstation som inte bara agerar laddare, utan även soptömmare.
Traditionella robotdammsugare har som bekant ganska små skräpbehållare som behöver tömmas relativt ofta. Med nya Roomba i7+ slipper du det. Värstingvarianten av modellen säljs nämligen med en laddningsstation som har en inbyggd dammsugare och ser till att tömma roboten på skräp varje gång den ”dockar”.
Det krävs några navigeringsrundor innan kartan ritas upp och kan sparas
Irobot kallar lösningen Clean base och uppger att den gör att du slipper tänka på städningen flera veckor i sträck. Vi har smygtestat enheten under några dagar och kan konstatera att dammsugarens dammsugare verkar göra sitt jobb. Det rasslar till ordentligt varje gång i7+ dockar och Clean base kickar igång. Tyvärr låter tömningen riktigt, riktigt högt, så man gör helt klart bäst i att schemalägga roboten så att den endast jobbar när du inte är hemma.
Nu slipper du skita ner händerna
I Clean base sitter en traditionell dammsugarpåse som du enkelt byter ut när den är full. Motsvarande 30 i7-sopbehållare rymmer den, enligt tillverkaren. Du slipper alltså bli skitig, men tvingas köpa dyra påsar (de kommer att kosta ungefär i klass med märkespåsar till traditionella dammsugare).
Vad är nytt i själva roboten då? Till att börja med har enheten fått en mer kraftfull hårdvara och ökad beräkningskapacitet. Exakt vilken typ av processor och hur mycket minne den har vill Irobot dock inte uppge. Klart är i alla fall att i7 klarar att kartlägga flera våningar och kan spara samtliga planritningar, den kan dessutom dela in dem i rum automatiskt och ska förstå var den befinner sig utan att den utgår från dockningsstationen.
v Annons
Se aktuella priser på robotdammsugare hos Netonnet
Köp populära och prisvärda Roborock-modeller från Xiaomi hos Webhallen.
Det krävs några navigeringsrundor innan kartan ritas upp och kan sparas, men när det väl är gjort kan du namnge dina rum och finjustera avgränsningarna mellan dem.
Tyvärr kan man inte skapa egna zoner på kartan. Det skulle underlätta om man till exempel vill dammsuga under köksbordet men inte hela köket.
När kartorna är registrerade ska roboten alltså jobba smartare än tidigare. Bland annat genom att minimera antalet vändningar och dammsuga rummen ”på längden” snarare än på bredden.
Fungerar med Amazon Alexa och Google Home
Du kan välja vilket eller vilka rum du vill dammsuga direkt i mobilappen, eller med rösten om du ansluter den till Amazon Alexa eller Google Home. Något Homekit-stöd finns inte i skrivande stund. Irobots representanter säger att de ständigt övervakar vad som händer på smarta hem-marknaden, men vill vare sig bekräfta eller dementera någon satsning på Apples ekosystem.
Roomba i7+ krockar sig fram i början
Precis som tidigare är Roombaroboten ganska aggressiv i sin körstil och vid vissa tillfällen gasar den på in i bordsben och kvarglömda prylar som ligger på golvet. Stötfångaren som känner av smällarna är dock känslig och något större problem är det inte.
Irobots tidigare värstingmodell, 980, var bra men dyr. I7+ verkar bättre och är jättedyr. Den kostar hela 13 200 kronor. Hur den fungerar i längden och om vi tycker att den är värd pengarna återkommer vi till så snart vi testat den ordentligt. Roboten släpps på marknaden den 15 februari och går även att köpa utan rengöringsstationen, då kostar den cirka 11 200 kronor.
v Annons
Köp populära och prisvärda Roborock-modeller från Xiaomi hos Webhallen.