Foto: Hannah Wei on Unsplash
Texten nedan är en annons av och från Sambla
Våra hem blir mer och mer effektiva, säkra och bekväma med sakernas internet. Dessa smarta enheter, som även kallas Internet of Things (IoT), dyker upp på fler och fler ställen. Många av oss har smarta enheter utan att tänka på det. Det kan vara allt från belysning och lås som styrs med mobilen, till smarta bilar eller robotdammsugare. Den gemensamma nämnaren är att alla är uppkopplade till ett nätverk, och de styrs ofta med olika appar i telefonen.
Många IoT-enheter kan potentiell spara mycket pengar och öka vinsterna för företag. Att till exempel kunna styra ett värmesystem på distans kan innebära stora besparingar. Tekniken gör det möjligt för företag att lösa problem, utan att vara på plats när det händer. Oavsett vilka problem som uppstår i ett företag, kan tekniken skräddarsys specifikt för just den branschen.
Osäkerhet kring vad tekniken kan göra
Tekniken är värd många miljarder dollar. Frågan är vad företagare hoppas kunna få ut av sina investeringar i IoT. Planerar de att använda tekniken för att spara pengar på saker som de redan gör, eller ser de tekniken som ett sätt att skapa nya affärer och öka intäkterna? De allra flesta ser IoT-enheter som något som kan spara pengar, men även som ett sätt att öka bekvämligheten. Avkastningen för att investera i IoT är svår att beräkna.
Det är alltså stora pengar på spel, men de flesta företag vet inte hur de ska tjäna pengar på sina IoT-investeringar. Men det är ingen tvekan om att IoT kommer att ha en djupgående inverkan när det gäller bekvämlighet och besparingar för privatpersoner. Många väljer att investera i smarta enheter till sina hem, och att koppla ihop flera olika enheter för att få största möjliga nytta av dem. Även om tekniken har blivit billigare, så kostar de olika delarna fortfarande en hel del pengar. Många väljer att köpa teknik på avbetalning hos de olika återförsäljarna, men det är bättre att samla sina lån för att sänka räntekostnader. Med ett större lån får man oftast en bättre ränta, färre avgifter och en lägre månadskostnad.
Sänkta kostnader och miljövinster
Men är det värt för små och medelstora företag att investera i tekniken, innan de vet säkert att de kommer att få tillbaka sin investering? Svaret är troligen nej, även om det finns andra vinster att ta i beaktning. Företag kan enkelt sänka sina uppvärmningskostnader och sin miljöpåverkan genom att ha smarta termostater. Det finns IoT-enheter som kopplas till kameror och sensorer för att övervaka säkerheten. För fastighetsägare skulle en sådan lösning kunna resultera i större säkerhet och stora besparingar. De skulle till exempel kunna få notifikationer om strukturella problem, som läckande rör.
Möjligheten, och utmaningen, för många mindre företag är att många IoT-projekt sträcker sig bortom IT-avdelningen. Därför är det mycket svårare att utvärdera det potentiella värdet jämfört med vanligare projekt. Dessutom innebär enheterna en större säkerhetsrisk. De kopplas upp till en vanlig internetuppkoppling, och därför finns en risk att de utsätts för attacker av hackare.
Många enheter är fortfarande bristfälliga i säkerheten. Dessutom är inte användarna lika vana vid att hålla dessa saker säkra, som till exempel inloggningsuppgifterna till banken.
Vi kommer helt säkert att få se IoT-tekniken implementeras i flera branscher framöver. Men hur ska den implementeras? Det återstår att se.
Texten ovan är en annons av och från Sambla