Fråga
Jag har ojämn kvalitet på hastigheten i nätverket jag har satt ihop på gården till familjen. Jag har inkommande fiber (Bahnhof) till en router. Från routern går två FTP-kablar ut till två switchar (avstånd cirka 70 meter från routern till vardera switchen).
Den ena switchen har två accesspunkter anslutna (avstånd från switch till accesspunkt 1 är cirka 70 meter och till den andra accesspunken är det cirka 90 meter). Den andra switchen har fyra accesspunkter anslutna (avstånd till 1:an 30 meter, 2:an 50 meter, 3:an 70 meter och 4:an cirka 90 meter).
När flera familjemedlemmar ska strömma är hastigheten mycket ojämn. Ibland fungerar det bra och ibland nästan inte alls. Jag har tillräckligt med hastighet från Bahnhof, men det verkar som att router/switchar/accesspunkter har svårt att fördela hastigheten. Vad beror det på? Vad kan jag göra?
Anders Rehn
Svar
Det var ett komplicerat nätverksbygge du gjort! Tyvärr lämnar du alldeles för lite information för att jag ska kunna uttala mig mer än generellt.
Till att börja med har vi nätverkskabeln. FTP betyder Foiled Twisted Pair och innebär att de enskilda kabelparen är skärmade. Det säger dock ingenting om kabelns kvalitet, som bör vara CAT6 för en sådan koppling med långa avstånd som du har. Detta tillåter 100 meters kabellängd vid hastigheter upp till en gigabit.
Kabeln bör också vara av utomhuskvalitet. Vanlig nätverkskabel blir snabbt sämre om den utsätts för elementens påverkan. Ett alternativ är att förlägga den inne i en slang.
Sedan kommer switcharna, vilka prestanda har de? Är de av äldre eller enklare modell kan de vara flaskhalsar. Om de inte till och med råkar vara gamla hubbar och inte alls switchar, då kan du inte räkna med några prestanda alls.
Deras kapacitet kan också vara avgörande. Du nämner inte vilken hastighet du har för fibern, mer än att den är tillräcklig, men du bör ha minst samma för switcharna, alltså minst 100 megabit per sekund, kanske en gigabit per sekund.
Accesspunkterna är också av intresse. Har de prestanda nog för att kunna strömma till en eller flera enheter? Sitter de utomhus måste de vara gjorda för att tåla det. Hur ansluter dina familjemedlemmar, till samma eller olika punkter? Överlappar täckningsområdena varandra? Då kan du få störningar om de använder närliggande kanaler.
Frågan är också om tanken är att man ska kunna vandra mellan de olika accesspunkterna och behålla uppkopplingen? Om du har samma nätverksnamn (SSID) för allihop kan det ge intrycket att fungera så. Men i själva verket är de bärbara enheterna inte intelligenta nog att växla till den starkaste signalen.
I stället behåller de den ursprungliga, sämre signalen ända tills den blir för svag. Först då söker enheten efter en bättre signal. Lösningen är då att koppla ned anslutningen på den bärbara enheten och ansluta igen.
En annan variant är att använda accesspunkter som kan styras centralt för att koppla ned en ansluten enhet och tvinga den att ansluta igen. Exempel på sådana produkter finns från Ubiquiti, som också har enheter för utomhusbruk.
En viktig del i ditt nätverk är förstås också routern. Om du inte behöver funktionen för att fjärrstyra dina accesspunkter borde en hemmarouter av bra kvalitet kunna hantera dina uppgifter. Se till att den är korrekt inställd och att du har QoS aktiverat för att fördela bandbredden så väl det går.
Detta blev som sagt mest allmänna synpunkter. Stora nätverk är komplicerade och om du vill ha optimala prestanda behöver du antagligen dyr proffsutrustning.
1 kommentar
Pingback: WiFi med två routrar - Datormagazin - Fråga experten