Fråga
På vilket eller vilka sätt kan man rädda innehåll på en hårddisk som inte vill starta? Jag använder Windows 7.
Bengt
Svar
Det var en kort fråga som kräver ett långt svar. Allt beror på varför den inte vill starta. Och orsakerna till det kan förenklat vara två – hårdvarufel eller ett skadat Windows.
Hårdvarufel
Ett fysiskt fel på en hårddisk kan ibland, men inte alltid, ge sig till känna i form av ljud – gnissel eller skrapningar. I de lägena ska du vara mycket försiktig och inte använda disken över huvud taget om den innehåller värdefulla data – all användning kan förvärra skadan.
Ta den i stället till ett diskräddningsföretag som kan ta isär den och rädda så mycket data som går. Det kan kosta mycket pengar och om det är värt det beror ju på vilken information hårddisken innehåller.
Om du inte vill betala för en sådan åtgärd kan du i stället försöka själv. Det kan du göra genom att flytta disken till en annan dator (eller montera den i ett externt hårddiskkabinett) och använd något filräddningsprogram (exempelvis Recuva, www.datormagazin.se/2013/programtips-recuva-portable-1-45) för att rädda det som räddas går innan du kastar disken.
Mjukvarufel
Om det i stället handlar om ett mjukvarufel, vilket naturligtvis kan vara svårt att avgöra, är det enklare. Det kanske räcker med en reparationsinstallation av Windows. Det underlättar då om du redan tidigare har skapat och sparat en reparationsskiva, eller om du har en Windowsskiva i original. Annars kan du ladda ned till Windows 7 här: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows7.
Starta datorn med hjälp av installations- eller reparationsskivan. Godkänn språk, tid och valuta samt tangentbord eller inmatningsmetod och klicka på Nästa. Klicka på ”Reparera datorn”. Sökningen efter operativsystem tar en stund. I dialogrutan Systemåterställningsalternativ klickar du sedan på operativsystemet du vill reparera och därefter på Nästa. Om reparationen lyckas uppmanas du att starta om datorn.
I Windows 10 är det enklare. Ladda ned verktyget du hittar här: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Kör det och välj att skapa installationsmedia för en annan dator. Skapa detta på ett USB-flashminne.
Kör sedan programmet direkt från USB-minnet inifrån Windows 10. Starta alltså inte datorn från minnet, utan kör setup.exe från Utforskaren. Ominstallationen tar någon timme och Windows 10 återskapas med alla installerade program och inställningar orörda – plus alla aktuella uppdateringar på plats.
Om du inte kan eller vill försöka få igång Windows går det fortfarande att försöka rädda filinnehållet på disken. Gör precis som jag föreslår ovan, det vill säga anslut din hårddisk till en annan dator.
Om disken är felfri kan du nu förmodligen bara hämta de filer du behöver från den. Går inte det, prova med Recuva även i detta läge.