Alla som läst om hur Facebook samlar in information om sina användare vet också hur svårt det kan vara att begränsa detta. Företaget försöker nu mota olle i grind genom att lansera ett verktyg som åtminstone delvis ger tillbaka kontroll över detta till sina användare.
Om du sett filmen The big hack eller läst om Facebooks ständiga insamling av information om sina användare så vet du kanske också att Facebook samlar in information om webbsidor du besöker även när du inte är inloggad på Facebook. Denna information har ett stort värde för Facebook, dels i form av att kunna anpassa annonser för dig när du väl besöker webbsajten men också i form av att företaget vid återkommande tillfällen sålt denna information till utomstående.
Detta är något Facebook fått mycket kritik för, och också något som lett till att den amerikanska motsvarigheten till vårt konsumentverk, Federal trade commission (FTC), nyligen krävde Facebook på motsvarande drygt fem miljarder svenska kronor i böter för hur de misskött hanteringen av användarnas information. Nu är en sådan ordentlig summa pengar i praktiken en droppe i havet för Facebook men bolaget tycks också ha insett att större bötessummor kan inkrävas i framtiden från exempelvis EU-kommissionen.
Detta är sannolikt varför Facebook nu lanserat ett nytt verktyg som de kallar ”Off-Facebook activity”, som låter dig begränsa hur externa webbsajter delar information om dig till Facebook. Genom att använda detta verktyg och däri neka sajter utanför Facebook att dela information om dig till Facebook kan du se till att Facebook inte vet något om dina aktiviteter på webben i form av vilka webbsajter du besöker och vad du klickade på när du besökte dessa.
Huruvida detta faktiskt kommer att fungera i praktiken återstår att se – mängden webbsajter som delar information med Facebook är enormt och det lär krävas av användaren att återkommande kontrollera dessa inställningar och blockera nya sajter som dykt upp i listan över de som delar information om dig till Facebook. En annan faktor är givetvis huruvida det faktiskt går att lita på Facebook över huvudtaget men det är upp till var och en att avgöra, givetvis. Något som också ska nämnas är att detta verktyg inte begränsar hur Facebook delar information om dig med tredje part.
Företaget skriver på sin blogg att detta verktyg innebär en ny nivå av transparens och kontroll för dess användare men framtiden får utvisa om detta kan skapa aningen lite mer trygghet för de som fortfarande använder Facebook, enbart i företagets hemland USA har en undersökning visat att antalet användare minskat med 15 miljoner på två år, och det är inte osannolikt att alla skandaler runt Facebook har bidragit till detta.
Facebook kommer initialt erbjuda denna funktion på Irland, i Sydkorea och Spanien med lansering i fler länder under hösten.
2 kommentarer
Jag har inte Facebook och vill verkligen inte ha med det företaget att göra. Hur gör jag för att säkerställa att de inte får del av mina uppgifter överhuvudtaget?
Använder DuckDuckGo.
DuckDuckGo är ett bra förslag. Jag är inte säker på att Google och Facebook utbyter data i särskilt stor utsträckning men man ska aldrig säga aldrig.
Ett annat sätt är att aldrig använda Facebook inloggningsmetod på webbsajter eller andra sociala medier. Givetvis ska man heller aldrig helst ha varit inloggad på Facebook, och om man har det loggar man ut och rensar alla kakfiler från alla enheter man varit inloggad på Facebook med. Radera alla Facebook-appar (inklusive exempelvis Instagram) och sen borde man kunna sova aningen bättre.