Den europeiska organisationen för kärnforskning, CERN, arbetar hårt på att ersätta all Microsoft-baserad infrastruktur med mjukvara och operativsystem baserad på öppen källkod efter att Microsoft slutat ge rabatter till CERN. Projektet påbörjades förra året och i år är det dags att börja testa alternativa lösningar.
För den som inte vad CERN är så kan organisationen enklast beskrivas som det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik.
Under 20 år har den europeiska organisationen för kärnforskning, CERN, haft stora rabatter från Microsoft på inköp av operativsystem och annan mjukvara då CERN klassats som en akademisk organisation. Nyligen meddelade Microsoft att de inte längre betraktar CERN som en akademisk organisation och prislappen på de Microsoft-produkter som CERN använder höjdes därmed rejält.
”Med tanke på hur vi samarbetar med varandra inom CERN och även med utomstående aktörer har ett stort antal licenser krävts för att kunna erbjuda tjänster och funktioner till alla. När traditionella licenskostnader som bygger på antalet användare stiger kostnaden per produkt kraftigt och blir helt enkelt för dyra i ett längre perpektiv”, skriver CERN på sin hemsida.
För att spara pengar drog CERN under förra året igång ett projekt kallat The Microsoft alternatives project, Malt, för att hitta, testa och driftsätta alternativ till kommersiella produkter, främst från Microsoft men även från andra leverantörer.
Målet med Malt-projektet är att leverera samma tjänster till all personal på CERN, undvika inläsning genom en eller ett fåtal leverantörer och säkerställa att all information som skapas och hanteras inom CERN lagras på ett kontrollerat sätt.
Det första delprojektet inom Malt är att sjösätta en ny tjänst för e-posthantering inom CERN. Detta kommer ske under sommaren. Utöver detta ska också alternativ till Skype för företag och analoga telefoner testas genom en mjukvarubaserad lösning.