Efter drygt sju år så har Apple äntligen släppt uppföljaren till ”soptunnan”, och det är tydligt att de lärt av tidigare misstag. Om inte annat syns det på prislappen.
När Apple år 2013 ersatte den gamla torn-modellen av Mac pro med en liten, oerhört snygg och väldesignad men också oerhört opraktisk dator så var frågorna många. Prestandamässigt var det absolut inget fel på den cirkulära svarta dator som snart fick smeknamnet ”soptunnan”, men med tanke på dess design och slimmade yttre var de interna expansionsmöjligheterna i praktiken obefintliga. Apple satsade allt på att kunderna skulle ansluta externa tillbehör via Thunderbolt-anslutningen eller via USB. Grafikkorten som satt i denna generations Mac pro var specialutvecklade av ATI enkom för Apple och några ersättningskort släpptes aldrig. Problem med kylningen gjorde också att ”soptunnan” kunde sluta fungera då något av grafikkorten i praktiken dog av allt för usel kylning.
Läs också: Apple ratar Intel – satsar på egna Mac-chip
Efter några år och endast en blygsam uppgradering av datorn, stod det klart att Apple målat in sig i ett hörn med den design som den svarta cirkulära Mac pro hade begåvats med. Att Apple fram tills i mitten på december år 2019 fortfarande sålde en dator som i praktiken härstammade från år 2013 med samma prislapp som när datorn lanserades, säger ganska mycket om hur dyr Mac pro var att tillverka.
Ska man mäta den nya modellen med samma måttstock som den gamla så måste den vara oerhört dyr att tillverka. Där den cirkulära Mac pro-modellen började på strax under 40000 svenska kronor tar vi ett sjumilakliv till startpriset för 2019 års Mac pro: 71995 kronor. Utan att ens ha testat den kan man lugnt påstå att detta på i princip alla sätt (förutom prislappen då) är en bättre dator än dess föregångare, och samtidigt ett tydligt tecken på att Apple förstått att funktion då och då faktiskt är viktigare än design. Funktionen i det här fallet handlar om instickskort och möjlighet att välja en rad olika konfigurationer där du kan gå från en 3,5 gigahertz Xeon w-processor på med åtta kärnor till en 2,5 gigahertz Xeon w-processor med 28 processorkärnor med ett knapptryck. Och ytterligare 77000 kronor. Om du valt denna värstingprocessorn eller en aningen enklare dito med 24 processorkärnor (endast 66000 kronor extra) så kan du ju passa på att fläska i 1,5 terabyte internminne också. Det kommer kosta dig 275000 kronor extra för minnet men det är ju onekligen betydligt bättre än de ”ynkliga” 32 gigabyte som följer med maskinen som standard.
Grafikkortet som sitter i som standard, ett AMD Radeon Pro 580x, är väl inget att skämmas över men ska man arbeta med riktigt tunga grafiska jobb krävs det hårdvara som kan leverera. Apple erbjuder ett Radeon Pro Vega II-kort med 32 gigayte hbm2-minne för 26400 kronor styck. Samma modell fast med den dubbla mängden grafikminne ligger på 57200 kronor, och för samma pengar kan du få två stycken Radeon Pro Vega II-kort med 32 gigabyte grafikminne. Nya Mac pro levereras med 256 gigabyte SSD-lagring som standard, vilket är ganska snålt med tanke på vad datorn kostar. Lyckligtvis erbjuder Apple en, två eller fyra terabyte SSD-lagring för 4400, 8800 eller 15400 kronor extra. Apple lockar också med en kommande uppgradering som erbjuder åtta terabyte SSD-lagring till ett än så länge okänt pris.
Apples FPGA-kort, kallat Afterburner, lär bli en favorit för de som arbetar med exempelvis tyngre videoredigering. Kortet kommer i praktiken att användas som ett acceleratorkort tillsammans med applikationer som stödjer det och med en prislapp på 22000 kronor är det en god ide att fundera två gånger på om just du kommer behöva ett sådant kort.
Just ja – glöm inte hjulen till din nya, fina och väldigt tunga Mac pro. De kostar 4400 kronor extra.
En ”fullsmetad” Mac pro anno 2019 kommer alltså kosta dig 584595 kronor. Inklusive moms. Apple bjuder på frakten.
Glöm inte att du behöver en skärm eller två också.
Ok, skämt och sido. Man kan göra sig oerhört lustig över hur galet dyr nya Mac pro är, men det finns två faktorer värda att ta med i diskussionen. Det ena är detta: om du tycker Mac pro är dyr så är den sannolikt inte gjord för dig. Man kan vilja ha en ändå, ”villhöver” brukar det kallas, och det är helt okej. De företag som kommer dra nytta av den groteska prestanda som denna generations Mac pro erbjuder kommer gladeligen betala vad Apple kräver av dem för denna dator.
Det andra är detta: Mac pro är egentligen inte dyr. Jag besökte Dell:s svenska hemsida och (försökte) konfigurera ihop en så kraftfull arbetsstation som möjligt. Dells konfigureringssida är precis som omständig som man kan förvänta sig och snart hade jag snurrat in mig i olika val som var inkompatibla med andra val jag gjort. Jag gav upp ungefär halvvägs men redan då hade jag passerat Mac pro:ns väl tilltagna prislapp och landat på 789606 kronor (eller 631685 kronor exklusive moms) för en dator som inte har någon SSD-lagring inkluderad. Exempelvis kostar Apples 1,5 terabyte internminne 275000 kronor extra medan Dell tar 218952 kronor för lika mycket minne, tolv stycken 128 gigabyte DDR4-stickor med ECC, där är Apple onekligen dyrare, men som helhet får man ändå anse Mac pro vara värd pengarna.
För att summera så är inte bara Mac pro utan Apples år 2019 som helhet ett år då de tycks ha lärt sig av sina tidigare misstag. En återgång till tangentbord som fungerar i Macbook pro, och en återgång till ett chassi som tillåter expansionsmöjligheter vi inte sett i en Apple-dator sedan… tja, faktiskt sedan år 2012 då Apples förr-förra generations Mac pro släpptes i sin sista generation. Dyr? Ja. Kraftfull? Definitivt. 2019 års Mac pro är definitivt inte för gemene man, men de som kommer ha en som ett arbetsredskap lär gilla den. Man kan givetvis tycka att Apple borde släppt en ”light”-variant av Mac pro, en billigare modell med en enklare processor till en prislapp som hade varit mer passande för gemene man som vill ha en hyfsat modulär Mac som faktiskt går att uppgradera. I dagsläget är det enda alternativet Mac mini eller en Imac om man vill ha en skärm inbyggd. Ingen av dem går att uppgradera bortom att det går att stoppa i mer minne i Mac mini.
3 kommentarer
Går det att riva morötter, potatis och andra rotfrukter med den?
iFixit testade att riva ost med den: https://www.youtube.com/watch?v=xYhcM0fhgC8&feature=emb_title
Huruvida den kan användas för att riva rotfrukter låter jag vara osagt men jag tror inte det är så sannolikt.
Pingback: Test: Oneplus 7T Pro - Datormagazin