Här är en lista på de EU-direktiv som reglerar kraven på elektriska produkter. Beroende på typ av produkt kan det finnas fler direktiv som påverkar, till exempel för leksaker eller medicinsk teknik.
Missa inte vår artikel om ”Lagliga och säkra hemmabyggen”.
EMC – Elektromagnetisk kompatibilitet
Produkter ska inte störa sin omgivning och samtidigt tåla viss störning – de ska med andra ord vara elektromagnetiskt kompatibla. Direktivet gäller oavsett spänning och är ofta den del av en CE-märkning som är besvärligast att uppfylla.
Myndighet: Elsäkerhetsverket
LVD – Lågspänningsdirektivet
Direktivet gäller all elektrisk utrustning konstruerad för användning vid en märkspänning mellan 50 och 1 000 V växelström och mellan 75 och 1 500 V likström. Märkspänningen avser spänningen hos den elektriska in- eller uteffekten, inte den spänning som kan förekomma inuti utrustningen.
Om spänningen är lägre får du själv utföra installationer i en fastighet. Eftersom spänningen i datornät ligger under detta får du själv dra nätverkskabel både hemma och på jobbet.
Myndighet: Elsäkerhetsverket
MD – Maskindirektivet
En maskin är en anordning som drivs av annat än muskelkraft och som har minst två rörliga delar. Maskindirektivet kräver att produkterna inte ska vara farliga eller skadliga och omfattar flera olika aspekter, till exempel buller, dock inte elsäkerhet.
Myndighet: Arbetsmiljöverket
RED – Radioutrustningsdirektivet
Produkter som innehåller radio, som Wi-Fi, Bluetooth och RFID, måste uppfylla RED och bara sända på tillåtna frekvensband.
Myndighet: Post- och telestyrelsen
RoHS – farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning
RoHS-direktivet syftar till att minska riskerna genom att ersätta de mest farliga ämnena i elektrisk och elektronisk utrustning med mindre farliga ämnen eller alternativ teknik. Till exempel förbud mot att ha bly i lödtenn. Det ersätts nu av det uppdaterade RoHS2.
Myndighet: Kemikalieinspektionen
WEEE – återvinning av elektriska produkter
Tillverkare och importörer har producentansvar för insamling och återvinning av elektronik. I praktiken löser många företag detta genom medlemskap i El-Kretsen.
Myndighet: Naturvårdsverket
1 kommentar
Pingback: Lagliga och säkra hemmabyggen - Datormagazin