Svunnen är den tid då ”Made in China” var synonymt med billiga kopior. De kinesiska tillverkarna är på stark frammarsch. Två välkända exempel är Huawei och ZTE, medan Xiaomi är ny på den svenska marknaden. Vi kollar in den sistnämnda.
Det kinesiska företaget Xiaomi är ett av dem som just nu är på stark frammarsch. Detta relativt unga, Pekingbaserade företag har på kort tid blivit mycket stort, något som bland annat är tydligt genom att företaget nyligen noterats på Hongkongbörsen. Det var en av årets största noteringar, om inte den största, och företaget värderades under de första dagarnas handel till cirka sex miljarder dollar.
Företagets tillväxt drivs även av expansion utanför hemlandets gränser, bland annat i Sverige. Deras produkter har nyligen börjat säljas av flera svenska återförsäljare; vi hittar till exempel produkter både hos elektronikkedjan Netonnet och mobiloperatören Tre.
Vad finns i portföljen?
Xiaomi är störst på mobiltelefoner, där de har en global marknadsandel på 7,5 procent med 27 miljoner sålda enheter under första kvartalet 2018. Det innebär att de hamnar på fjärde plats bland mobiltillverkarna, endast slagna av Samsung, Apple och Huawei.
Precis som man kan förvänta sig av en kinesisk tillverkare är priserna snäppet lägre än hos konkurrenterna. Priserna för en smart telefon börjar på strax under 1 000 kronor. För denna modesta prislapp får man en relativt enkel smartphone med en skärm på 4,7 tum, en kamera på åtta megapixel och en fyrkärnig processor som körs i 1,2 gigahertz. Ingen toppspecifikation direkt, men så är det också en gammal modell.
Ett steg upp, med ett listat lägsta pris på runt tusenlappen på Prisjakt, hittar vi Xiaomi Redmi Note 5A som lanserades 2017. Skärmen är på 5,5 tum och kameran har 13 megapixel. Processorn är fyrkärnig och körs i 1,4 gigahertz, internminnet är på två gigabyte och det inbyggda lagringsutrymmet är på 16 gigabyte. Detta går att utöka med minneskort och telefonen har i övrigt hyfsat modern teknik med stöd för Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 och Android 7.1. Enheten har stöd för GPS, Glonass och den kinesiska motsvarigheten Beidou.
Trots bra specifikationer ligger prislappen bara på snäppet över 2 000 kronor, vilket känns billigt. Riktigt billigt.
Numera är två gigabyte internminne i minsta laget. Det kan därför vara vettigt att gå upp lite i pris för att få en mobil som inte får kämpa med moderna appar. En sådan är Xiaomi Mi A1 64 GB, den har alltså hela 64 gigabyte inbyggt lagringsminne. Telefonen bjuder även på andra moderniteter som en 5,5 tums IPS-skärm, USB Typ C och ett internminne på fyra gigabyte. Detta stöttas av en SOC från välrenommerade Qualcomm som körs i två gigahertz. Det hela inhyses i ett aluminiumskal och operativsystemet är Android 8.0.
Det finns inget tillverkarspecifikt användargränssnitt som i många andra telefoner, utan konceptet är Android One. Trots bra specifikationer ligger prislappen bara på snäppet över 2 000 kronor, vilket känns billigt. Riktigt billigt.
Billigt, men är det bra?
När vi tittar på tester av Xiaomis mobiltelefoner kan vi bland annat konstatera att hårdvaran anses kraftfull i förhållande till prislappen, att kamerorna är bra samt att man uppskattar den ”rena” versionen av Android. På minussidan noteras avsaknad av NFC, avsaknad av IP-klassning samt att skärmen upplevs som något urvattnad. Saknas gör också trådlös laddning och snabbladdning.
Vi hittar en espressomaskin, en TV-box och en el-assisterad sparkcykel
När det gäller prestanda jämförs den med Oneplus 5T, som bara är ett litet snäpp snabbare men kostar mer än dubbelt så mycket. Slutsatsen är att man får mycket för pengarna, men givetvis innebär den låga prislappen även kompromisser.
Mer än mobiler
Det förefaller som om mobiltelefonerna från Xiaomi är värda att beakta, men vad finns det mer för prylar? Faktiskt hittar vi ett ganska varierat utbud. Vi hittar en espressomaskin, en TV-box och en el-assisterad sparkcykel. Som komplement till mobilerna finns smarta klockor. Detta i form av utgående Mi Band 2 och nya Mi Band 3. Mi Band 2 utmärker sig för ett mycket lågt pris (279 kronor) samt en batteritid på ett par-tre veckor.
På den svenska marknaden finns även ett antal ytterligare produkter, bland annat en router, powerbanks, videokameror, hörlurar och mediespelare. Genomgående är dessa produkter bra prissatta och får relativt bra betyg i tester.
Företaget erbjuder även några olika datorplattor. Ingen av dessa känns dock särskilt intressant, då de inte finns i lager och använder äldre versioner av Android. Desto mer intressanta är företagets robotdammsugare, som generellt anses mycket prisvärda och kompetenta. De går under namnet Mi Roborock och kallas ofta V1 och V2. Den sistnämnda är särskilt populär då den inte bara är en uppkopplad smart dammsugare utan även har en funktion för att moppa golvet.
Lägg namnet på minnet
Vi kommer med största sannolikhet att få se fler produkter från Xiaomi i framtiden. De expanderar och säljer på allt fler ställen, även i Sverige. Samtidigt är priserna humana och kvaliteten klart godkänd, detta är inget ”Kinaskräp” utan bra prylar som ska tas på allvar.