Efter sin första storsatsning på SSD-enheter under 2016 följer hårddiskjätten upp med nästa generation i konsumentserien WD Blue, nu med modernare 3D-Nand som grund.
SSD-marknaden är idag segmenterad i två tydligt avskilda prestandaskikt baserat på anslutningsteknik: SATA och PCI Express. Sistnämnda tog fart för konsumenter under 2016, men nästa generation i konsumentserien WD Blue använder SATA. Därför är enheten kanske mest intressant för sitt staplade minne, och vi var nyfikna på vad det skulle tillföra.
Staplat Nand-flash
Den grundläggande hårdvaran i WD Blue 3D är densamma som i den ordinarie versionen som lanserades under andra halvan av 2016. Hjärtat i enheten är styrkretsen 88SS1074 från Marvell, vilket är en förhållandevis anspråkslös sådan, anpassad speciellt för mellanklassen. Nyheten i WD Blue 3D är istället att flashminnet bygger på Sandisks BICS 3D-TLC, som staplats i 64 lager. Detta i kontrast till föregångaren, som använde traditionellt, plant Nand-flash.
Som ett inledande prestandatest undersöker vi den maximala teoretiska läshastigheten med Iometer 1.1.
Staplat Nand-flash tillför flera viktiga egenskaper, inte minst för TLC-flash. Dels innebär det att varje Nand-enhet rymmer mer lagringsutrymme, då lagring kan läggas till även på höjden. Och dels innebär det minskat slitage på minnescellerna, vilket annars är en av de stora nackdelarna med TLC-tekniken (med tre bit data per cell) framför den snabbare och stryktåligare MLC-tekniken (med två bit per cell).
Som ett inledande prestandatest undersöker vi den maximala teoretiska läshastigheten med Iometer 1.1. Med sekventiella data och ködjupet QD1 ligger genomsnittshastigheten för WD Blue 3D 1 TB på strax över 508 megabyte per sekund (MB/s), en enstaka MB/s långsammare än föregångaren med 2D-Nand och cirka 11 MB/s långsammare än Samsung 860 Evo med samma lagringsmängd.
Växlar vi istället till skrivning av samma datatyp faller genomsnittshastigheten till 490 MB/s. Här är resultatet identiskt, sånär som på felmarginalen, jämfört med 2D-Nand-varianten. Detta medan Samsung bibehåller ett litet försprång på 7,5 MB/s.
Klår inte alltid föregångaren
Däremot märker vi en intressant skillnad när vi läser slumpmässiga data från enheten med QD32. Med ett genomsnittsresultat på 74 750 operationer per sekund (iops) hamnar 3D-varianten av WD Blue 22 procent bakom den äldre 2D-upplagan med samma lagringsmängd. Som jämförelse hittar vi konkurrenten Samsung 860 Evo 1 TB på 98 338 MB/s.
Vid skrivning av slumpmässiga data med samma ködjup blir genomsnittsresultatet högre, då styrkretsen kan skriva till flera ställen parallellt. Med ett genomsnitt på 84 870 iops är WD Blue med 3D-Nand snabbare än föregångaren med en marginal på 15 procent. Samsungs konkurrerande enhet är dock fortfarande en hårsmån snabbare, med totalt 88 305 iops.
Enheten visar sig dock vara relativt energieffektiv för sin prestandaklass och formfaktor. Vid slumpmässig skrivning ligger genomsnittsförbrukningen på 1,85 watt, vilket är 17,4 procent lägre än den äldre varianten med 2D-Nand. Det är även något lägre än Samsung 860 Evo 1 TB som konsumerar 1,97 watt i samma test.
Kan bli prisvärt alternativ
Övergången till 3D-Nand markerar till stor del att WD menar allvar på SSD-marknaden, i samtliga prissegment. WD Blue sätter inte några prestandarekord, men det är sällan att vänta av en ny SATA-SSD, där prestandan till stor del begränsas av själva gränssnittet. Förutom ett lite sämre resultat vid slumpmässig läsning kan vi konstatera att WD Blue 3D överlag hänger med i prestandatoppen för just SATA-enheter. De små skillnader som uppmättes bör vara försumbara, sett till skillnad i användarupplevelse.
Sett till prissättningen kostar 1 TB-modellen cirka 3 200 kronor i skrivande stund. Det är cirka 890 kronor billigare än nyligen lanserade Samsung 860 Evo, och med den prismarginalen hävdar sig WD Blue väl. Dock är den äldre Samsung 850 Evo ungefär 100 kronor dyrare än WD Blue, och i den jämförelsen står sig WD:s enhet inte lika starkt. Prisutvecklingen har dock visat sig gå åt ett bra håll jämfört med konkurrenterna, och WD Blue är väl värd att överväga när den faller under 3 000 kronor, framför allt för en rymligare SSD som den vi har testat i den här artikeln.
Av Carl Holmberg
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: WD, www.wdc.com
Cirkapris: 3 200 kr inkl. moms, 2 560 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 1 000 gigabyte
Format: 2,5 tum
Gränssnitt: SATA 6 Gbps
Styrkrets: Marvell 88SS1074
Minne: Sandisk BICS 3D-TLC 512 Gbit Toggle
Funktioner: Trim
Garanti: 3 år