En kraftfull lättviktare för kanske främst kontorsprogram, men bildskärmen lämnar en del att önska och det gör även vissa andra saker.
Under några månader har vi haft förmånen att testa samtliga av Toshibas senaste X-modeller, bland annat X40-D-17J. Den ska vara storebror i serien, med den senaste tekniken och tillräckligt med anslutningar, men det känns ändå inte som om den riktigt svarar mot riktpriset på cirka 18 000 kronor.
Miss i kombination
Denna bärbara dator riktar sig mot SMB-segmentet och är på 14 tum. Specifikationerna visar att det inte är äldre teknik, utan processorn är en Intel i7-7600U. Denna har dubbla kärnor, använder HT och jobbar i ett frekvensintervall mellan 2,8 och 3,9 gigahertz. Datorn har 16 gigabyte internminne (DDR4 – 2 400 megahertz) i form av två SODIMM-moduler. För lagring används en PCI Express-baserad SSD-enhet på 480 gigabyte. Grafikkraft fås av den integrerade HD620-kretsen, som arbetar mellan 300 och 1 150 megahertz.
Bildskärmen har en IPS-panel och 16:9 som bildförhållande. Den har en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 bildpunkter, med 157 bildpunkter per tum. Det är också bildskärmen som är en av de större nackdelarna med datorn. För vår del hade vi gärna sett 2 560 som upplösning, gärna även 4k. Detta kan vi trots allt få i andra produkter.
Förmodligen har Toshiba valt förhållandevis låg upplösning med hänsyn till nästa brist, som är batteriet. Det 48 wattimmar starka batteriet har av någon oförklarlig anledning mycket svårt att räcka en hel dag. När vi bara surfade och arbetade i kontorsprogram räckte det inte längre än 5 timmar och 21 minuter. Drog vi upp ljusstyrkan till högsta och ägnade oss åt bildhantering i Photoshop räckte det bara i cirka två timmar, vilket är på tok för dåligt. Samtidigt kan vi inte frigöra oss från känslan att batteritiden ganska enkelt hade kunnat utökas med ett bättre BIOS. Detta då datorn i grund och botten bygger på lågenergikomponenter.
Företagsanvändare, och även andra, uppskattar förmodligen att enheten har fingertryckssensor, och en irisavläsare är väl integrerad med Windows Hello.
Bildskärmen är även i övrigt lite av en besvikelse. Dels har den på tok för svag ljusstyrka för att effektivt kunna arbeta utomhus, och dels är färghanteringen väldigt begränsad. Färgrymden sRGB täcks bara till 60 procent och för Adobe RGB stannar det vid mycket låga 38 procent. Detta märks när vi arbetar med bilder och film, men det blir mindre påtagligt när vi arbetar med kontorsprogram.
X40-D-17J är bra utrustad
På vänster sida finns en USB 3.1 Typ A-anslutning, ett Kensington-lås och en anslutning för mikrofon eller hörlurar. På höger sida finns en smartkortläsare och en minneskortläsare för Micro-SD som har klart godkänd prestanda (precis under 90 megabyte per sekund). Du får också två portar för USB 3.1 Typ C, vilka även har stöd för Thunderbolt 3 och hanterar enhetens laddning. Slutligen finns en fullstor HDMI-port, vilket gör enheten ganska välutrustad.
Företagsanvändare, och även andra, uppskattar förmodligen att enheten har fingertryckssensor, och en irisavläsare är väl integrerad med Windows Hello. Båda fungerar mycket bra, framför allt är vi imponerade av irisavläsaren, som är extremt snabb och korrekt. Till säkerheten bidrar även Intels vPro och TPM v2. På så sätt märks det att denna enhet har fokus på SMB-segmentet.
När vi kontrollerade prestandan började vi med det trådlösa gräns snittet, en tvåbandslösning som bygger på Intels 8265-krets. Detta presterade stabila 540 megabyte per sekund för utgående, och inkommande höll sig närmare 650 megabyte per sekund. Denna prestanda räcker för de flesta användningsområden.
Nästa steg blev att testa lagringsenheten. Den presterade riktigt bra med en läsprestanda på dryga 2 450 megabyte per sekund och en skrivprestanda på 1 121 megabyte per sekund.
Däremot nådde inte processorn riktigt upp till den nivå som vi hade hoppats på. Cinebench R15 och singeltrådstestet gav 149 poäng, vilket ökade till 350 poäng för multitrådskörningen. Detta är faktiskt värden som ligger i paritet med långsammare i7-modeller och bara några procent högre än de bättre i5-modellerna. Den snabba lagringen räddade dock en del, då den bidrog till bra totalpoäng med PC Mark. Där nådde vi godkända 5 003 poäng för arbetsmomentet och 4 805 för det kreativa momentet.
Vi avslutar kort med att konstatera att varken tangentbord eller styrplatta utmärker sig åt något håll och att de integrerade högtalarna knappast är lämpade för något annat än videosamtal eller att lyssna på kortare nyhetssändningar eller liknande.
Detta gör att det sammanlagda betyget bara blir godkänt.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.com
Cirkapris: 17 995 inkl. moms, 14 396 exkl. moms
Minne: 16 GB
Lagring: 480 GB NVMe
CPU: Intel i7 7600U
Skärm: 14 tum
Upplösning: 1 920 x 1 080 pixel
Panel: IPS
Grafik: Intel HD620
Batteri: 48 wattimmar
1 kommentar
Trådlöst gränssnitt på mer än 6000-7000 Mbit/s är i toppklass! Finns nog ingen router som klarar det.