Skalbar lagring med plats för sex stycken lagringsenheter och hög prestanda. Denna NAS-enhet får våra rekommendationer och kan vara ett givet val för ett mindre företag.
Beskåda den första NAS-enheten i tornmodell med plats för sex stycken hårddiskar, från Synology. Den har modellnamnet Diskstation DS3018xs och är tänkt främst för företag med krav på hög tillgänglighet, hög prestanda och bra flexibilitet sett till lagringen. Nu ska vi inte gå händelserna för långt i förväg, men vi kan redan nu säga att de har lyckats väldigt bra i det stora hela.
Rymmer sex enheter
DS3018xs kan beskrivas som en traditionell Diskstation av tornmodell. Den har dock sex stycken lodrätt placerade hårddiskkassetter och var och en av dessa kan låsas individuellt. De har också varsin aktivitetsindikator placerad ovanför. Kassetterna har snabbfästen för lagringsenheter i 3,5-tums format, men de kan även användas med enheter som mäter 2,5 tum. De senare får dock monteras med skruvar.
Synology har alltså gått från fem till sex stycken lagringsenheter, något som faktiskt har större inverkan än vad man först kanske tänker sig. Ett exempel är att detta ger möjlighet att använda en äkta RAID 6-konfigurering med en reserv (spare) utan att denna extra säkerhet inverkar på den totala lagringskapaciteten i samma utsträckning som vid fem lagringsenheter.
Du behöver heller inte offra hårddiskplatser till förmån för SSD-enheter, om du nu inte enbart vill använda SSD-lagring. Synology har nämligen försett denna modell med en PCI Express-plats. Denna kan användas för att ansluta två stycken M.2 SATA SSD-kort. En sådan lösning ger rejäl prestanda, och väljer du Synologys M2D17-instickskort lär du inte få några bekymmer (samtliga SATA-enheter som vi testade med kunde användas i en sådan lösning).
De som inte planerar att använda PCI Express-platsen till M.2-enheter kan i stället fundera på att ansluta ett nätverkskort med ett par portar och stöd för tio gigabit Ethernet. Ett sådant i kombination med enhetens fyra egna gigabit-portar ger enorma möjligheter till subnätverk och redundans.
Förutom dessa anslutningar finns även dubbla anslutningar för expansionskabinett. De som tar i rejält kan alltså sammankoppla upp till 30 hårddiskar. Du får även två stycken USB 3-portar för extern lagring eller kommunikation med en UPS.
Samtidigt finns det en del som vi saknar. Då tänker vi på att här varken finns någon USB 3.1-port eller något nätaggregat med redundans. En integrerad UPS för att hantera strömavbrott hade också varit välkommen.
DS3018xs har grym prestanda
För kraften står en Intel Pentium D1508 med två kärnor, som körs i 2,2 till 2,6 gigahertz, och processorn är även försedd med en hårdvarubaserad krypteringsmotor. Trots att processorn har ett par år på nacken finns stöd för både hyperthreading och DDR4 ECC-minnen. En annan fördel är att den arbetar med en så låg TDP som 25 watt.
När det gäller internminne får du åtta gigabyte i form av en SO-DIMM-modul. Det är dock enkelt att uppgradera till två stycken moduler på 16 gigabyte vardera. För vår del skulle vi rekommendera att du direkt uppgraderar till två moduler på åtta gigabyte vardera för att kunna dra nytta av dubbla kanaler.
Enheten presterar riktigt bra. När vi testade med rådata toppade den över nio gigabit per sekund.
Tar vi detta och går över till prestandatesterna kan vi inte säga annat än att enheten presterar riktigt bra. När vi testade med rådata toppade den över nio gigabit per sekund i sekventiell läsning och närmare sju gigabit per sekund i sekventiell skrivning. När vi använde blandade data blev genomsnittet nästan 2,3 gigabit per sekund. Trevliga siffror, men som mest imponerade enheten vid blandad användning.
Ett riktigt hårdtest av blandad användning sattes upp. Data från tre stycken övervakningskameror spelades in, 14 klienter gjorde samtidigt säkerhetskopiering, 4k-material strömmades till tre enheter och flera serverfunktioner kördes (e-post, Office-integration och en fullt belastad virtuell maskin). Förutom detta simulerade vi vanlig läsning och skrivning från ytterligare 25 klienter. Trots denna belastning visade Iometer på 109 megabit per sekund i läsprestanda och 104 megabit per sekund i skrivprestanda. Det är enormt imponerande!
Kort sagt blev vi otroligt förtjusta i Synology Diskstation DS3018xs. Den är i något av en klass för sig inom sin prisklass och får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Synology, www.synology.se
Cirkapris: 14 799 kr inkl. moms, 11 839 kr exkl. moms
Internminne: 8 GB
Lagring: 6 st 3,5″/2,5″
RJ45: 4 st 1GbE
USB 3: 3 st
PCIE-platser: 1 st Gen3 x8
Mått: 166 x 282 x 243 mm
Vikt: 5,2 kg
Max iSCSI-mål/-LUN: 64/512 st
2 kommentarer
För att förtydliga artikeln: RAID6 betyder inte att den har en spare disk, utan att man har två paritetsblock. Detta betyder i praktiken att man kan förlora två diskar, till skillnad från RAID5 och RAID4 som bara har ett paritetsblock, och man därmed bara kan förlora en disk. Skillnaden mellan RAID4 och RAID5/6 är att RAID4 har en dedikerad paritetsdisk, medan RAID5/6 sprider ut paritetsblocken på alla tillgängliga diskar.
Raid 6 ger också IOPS penalty, speciellt på Sata (NL) disks pga två skrivningar väjra gång. Jag ville klart rekommendera Raid 5 med 5 diskar och en hotspare. Rebuild av en Raid 6 disk tar typiskt ett dygn per Terabyte på semi enterprise systemar.