Sony har alltid legat långt fram när det gäller kameralösningarna i sina mobiltelefoner. Nu tar de steget in i 3D-världen med sin nya Xperia XZ1.
När det gäller mobiltelefoner är många av de grundläggande funktionerna desamma, och det finns numera mycket få direkt dåliga mobiler. Därför har vi till detta test försökt att fokusera mer på enhetens unika delar och sedan kort nämna vad vi kanske saknar.
Ny teknik – nya möjligheter
Börjar vi med att titta på kameran noterar vi ett brott mot trenden. I det förflutna har Sony alltid fokuserat på ett högt megapixeltal, men till denna modell har de valt att sänka till 19 megapixel. Då kameran baseras på en Exmor RS-sensor med integrerat minne, ges ändå nya möjligheter till bättre bilder. Dessutom får vi också den senaste G-linsen för bästa möjliga optiska klarhet över hela bilden. Bildprocessorn är en Bionz som optimerar bildbehandlingen och skapar bättre flyt vid rörelseavkänning.
Kameran registrerar hela 960 bildrutor i sekunden, vilka presenteras med en enastående skärpa och färgåtergivning. Den del som dock imponerar mest på oss är hur kameran i Sony Xperia XZ1 fångar objekt i rörelse. När vi till exempel fotograferar en hund som jagar en boll, så tar kameran under tio sekunder fortlöpande bilder med olika djup och bakgrunder, men alla med hunden i absolut fokus.
Så kommer vi till den del som vi verkligen, och detta med stort eftertryck, älskar – 3D-skaparen.
På samma sätt hjälper den femaxlade bildstabilisatorn oss att skapa perfekta videoklipp under aktiv rörelse. Detta testade vi genom att filma under tiden vi åkte tripp-inlines, och trots mycket hopp och skakningar var videon perfekt, i varje fall sett till stabiliteten.
Förutom detta finns en kamera på 13 megapixel, med 22 millimeters vidvinkellins, för att ta selfies.
Så kommer vi till den del som vi verkligen, och detta med stort eftertryck, älskar – 3D-skaparen. Funktionen låter oss läsa in vilka föremål vi vill, inklusive oss själva, till en autentisk 3D-bild och det tar bara någon minut. Sony Xperia XZ1 har fyra olika avläsningslägen som hjälper oss att skapa högupplösta bilder. Dessa kan vi sedan använda som avatarer i olika sociala medier, men de kan också skrivas ut på en 3D-skrivare. Undertecknad håller i skrivande stund på med att skapa ett schackspel bestående av familjemedlemmarna som 3D-figurer, och jag är kungen.
För att ta detta ytterligare ett steg kan våra bilder sedan även implementeras i olika AR-lösningar. Den senaste uppdateringen till Windows, och det 3D-stöd den medför, öppnar nya möjligheter.
Namn som förpliktigar
Förutom en bra kamera förväntar vi oss även lite extra på ljudsidan när det kommer en ny mobiltelefon från Sony. Detta har de också lyckats med, mycket tack vare den senaste DSEE HX-motorn. Den ser nämligen till att erbjuda Hi-res-ljud av yppersta kvalitet. Sony har även mycket bra ANC-teknik, som med rätt hörlurar tar bort merparten av det omgivande ljudet.
En annan lösning som vi verkligen upp skattar är placeringen av de två interna högtalarna, som ger en klart godkänd ljudbild. Dessa är nämligen fördelade så att en sitter bredvid den främre kameran och en sitter nedtill. Denna placering ger en betydligt bättre upplevelse av både film och spel när hörlurar inte används. En annan funktion som vi tycker förtjänar uppmärksamhet är den automatiska hörlursoptimeringen, som anpassar ljudet efter våra hörlurar.
Mer finns att nämna, som bildskärmen på 5,2 tum. Det är en HDR-skärm som använder samma teknik som i Sonys Bravia-TV. Den hanterar 138 procent av sRGB-skalan för extremt levande färger och knivskarpa bilder. Däremot stannar upplösningen vid FHD, vilket troligen är för att spara batteri.
Batteriet är på 2 700 milliamperetimmar och det finns stöd för Qnovo Adaptive-laddning. Under våra tester klarade vi oss i snitt 14 timmar på en full laddning, vilket är fullt godkänt. Du kommer dock att be höva ladda enheten varje dag och tyvärr stöds inte trådlös laddning.
Vi vill ha mer minne
Det krävs kraft för att driva detta, och det fås av en Qualcomm Snapdragon 835. Den har sällskap av fyra gigabyte internminne och 64 gigabyte UFS-minne för lagring. Du kan komplettera med minneskort (mSDXC) på upp till 256 gigabyte. Nu är detta inte fy skam, men vi hade i varje fall förväntat oss mer internminne i en ny modell som denna. Detta är alltså inte den mobiltelefon som har högst prestanda, vilket påvisas av våra tester med Geekbench 4 (6 431) och Jetstream 1.1 (63).
Lite som brukligt med Sony är även denna modell vattentålig, med IP65/68 klassificering.
Betyget blir högt, men nog hade de kunnat dubbla internminnet?
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Sony, www.sonymobile.com
Cirkapris: 6 520 kr inkl. moms, 5 216 kr exkl. moms
Skärm: 5,2 tum, 424 ppi
Bakre kamera: 19 megapixel
Främre kamera: 13 megapixel
Processor: Qualcomm Snapdragon 835
RAM: 4 GB
Lagring: 64 GB
Mått: 73 x 148 x 7,4 mm
Vikt: 155 g