Med integrerad röststyrning och imponerande ljudåtergivning ger Sonos Beam oss väldigt mycket per investerad krona.
Under en tid har vi haft förmånen att testa nya Sonos Beam. Produkten kan liknas vid en ljudlimpa som bara mäter 68,5 x 651 x 100 millimeter och väger 2,8 kilogram. Trots det kompakta formatet är produkten fullpackad med komponenter av hög kvalitet och tekniska lösningar som verkligen ligger helt rätt i tiden.
Styr via rösten
Det här med röststyrning har verkligen tagit fart. Sonos Beam har integrerat stöd för Alexa och snart även för såväl Google som Siri. På så sätt kan vi alltså styra vår musikupplevelse via rösten. Det stannar dock inte vid detta, utan Sonos Beam har stöd för HDMI ARC, vilket innebär att vi kan parkoppla fjärrkontrollen och även styra TV:n med rösten.
Förutom HDMI-anslutning finns en LAN-port och stöd för Wi-Fi. Det sistnämnda alternativet används inte bara för direktuppspelning eller för att strömma från olika källor, utan det trådlösa nätverket kan även användas för att bygga ut systemet med till exempel en extra bashögtalare eller surroundhögtalare. Sonos Beam har vidare stöd för Bluetooth (BLE), men detta används enbart för den initiala installationen och inte för att spela upp musik.
För vår del hade vi gärna sett att enheten hade haft ytterligare minst en HDMI-anslutning eller alternativa optiska ingångar. Det hade gjort det möjligt att ha flera enheter anslutna samtidigt, som spelkonsoler eller minidatorer. Det medföljer visserligen en optisk adapter, men vi hade föredragit en direktlösning.
De fem integrerade långdistansmikrofonerna, som effektivt fångar upp vår röst
Sonos Beam är gediget konstruerad och ovansidan rymmer touchknappar för volym, spårval och mikrofonen. Eller rättare sagt för de fem integrerade långdistansmikrofonerna, som effektivt fångar upp vår röst oavsett var i rummet vi är och som med hög precision lyckas höra rätt även om vi spelar musik eller ser på film.
Skalet döljer fyra stycken baselement, ett för diskant, tre passiva drivelement och fem stycken förstärkare (klass D). Helheten förser oss med fyllig, verklighetstrogen ljudåtergivning. Detta över hela registret med riktigt bra mellanregister och en för storleken mer än godkänd bas. Det enda vi upplevde som lite negativt var att vissa höga toner blev lite för gälla och skar igenom när vi höjde volymen för mycket.
Sonos Beam är inte bara stark vad gäller ljudkvaliteten, utan även på att låta oss strömma musik från de flesta tänkbara tjänster och källor. Bland annat från Spotify, Tidal, Deezer och egna NAS-enheter. När detta skrivs har Sonos Beam stöd för 51 olika strömmande tjänster.
Enkel utbyggnad
Det är också enkelt att skapa ljudsystem som sträcker sig över flera rum eller att bygga ut vår Beam med antingen en separat bashögtalare för extra tryck eller surroundhögtalare, eller allra helst en kombination av allt. Det intressanta i just det sista fallet är att vi till skillnad från mer traditionella lösningar kan välja vilka enheter som ljudet ska komma från vid olika lyssningsscenarion, detta direkt via appen.
Enheten har stöd för PCM Stereo, Dolby Digital och Dolby Digital 5.1, men vi saknar stöd för såväl DTS som Dolby Atmos och Lossless Audio.
ANNONS: Så mycket kostar Sonos Beam hos HiFi Klubben
När enheten installeras ska vi ”kalibrera” ljudet genom Sonos Trueplay-system. Dessvärre är detta bara möjligt via en Iphone, då Android ännu inte stöds. Nu är skillnaden inte jättestor om du skulle skippa denna kalibrering, men ljudet blev ändå aningen bättre efter att den hade utförts. Därför hoppas vi att tillverkaren löser den biten i den närmaste framtiden.
En funktion som vi också rekommenderar att använda är systemets talförstärkning
För övrigt är installationen av enheten mycket okomplicerad och snabb. Förvisso kan det ta lite tid att länka musikkonton med mera, men detta är ändå mycket pedagogiskt upplagt. En funktion som vi också rekommenderar att använda är systemets talförstärkning. Den framhäver verkligen dialoger och gör det även behagligare att lyssna på ljudböcker.
Sammantaget är Sonos Beam en riktigt lyckad produkt som vi redan nu vet kommer att bli än bättre under den närmaste framtiden, bland annat då genom ett bredare röststyrningsstöd. Planerar du att satsa på ett multirumssystem är Sonos Beam ett mycket bra val som grund.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Sonos, www.sonos.com
Gränssnitt: HDMI, RJ45, Wi-Fi
Digital assistent: Alexa
Mått: 651 x 100 x 69 mm
Vikt: 2,8 kg
1 kommentar
Hur fick ni liv i Alexa-stödet här i Sverige? Har också en Beam och trivs utmärkt med den, men Sonosappen säger bara något i stil med att rösttjänster inte stöds i mitt land än. (Har ett gäng Echo som jag fått igång genom att intyga för Amazon att de befinner sig på amerikansk mark).