Du får grym grafik och prestanda i ett litet men svalt paket. Detta är den hittills kraftfullaste modellen, dessutom nu med stöd för spel och film i 4k och HDR.
Redan när vi packar upp enheten är det att par saker som sticker ut. Först och främst är det formatet, det är en slimmad enhet. Denna modell är både mindre och tunnare, och dessutom behöver vi inte en extern strömomvandlare för att driva konsolen utan det räcker med en vanlig anslutning. Det andra vi noterar är anslutningarna. Här finns inte längre anslutning för Kinect, som således inte stöds av denna modell. Däremot finns två anslutningar för HDMI – en 1.4a för inkommande och en 2.0 för anslutning till TV. Utöver detta får du tre stycken USB 3-portar, varav en är placerad framtill.
Det finns också en IR-anslutning, en S/PDIF och en LAN-port.
För dem som inte vill använda kabel kan Xbox One X även anslutas till trådlösa nätverk. Du får stöd för dubbla band och för Wi-Fi Direct. När vi utvärderade detta upplevde vi inga problem med att enbart använda trådlöst nätverk.
Den kombinerar vätskekylning med en unik centrifugalfläkt i kompressorstil
När det gäller övrigt på insidan är Xbox One X försedd med en åttakärnig processor på 2,3 gigahertz och tolv gigabyte GDDR5-minne med en minnesbandbredd på 326 gigabyte per sekund.
För att konsolen inte ska bli för varm har Microsoft utvecklat en ny typ av kylning. Den kombinerar vätskekylning med en unik centrifugalfläkt i kompressorstil, en lösning som både är kraftfull och i det närmaste helt tyst.
Nästa nivå av spelande
Efter att vi anslutit Xbox One X möts vi av det nya gränssnittet. Ett gränssnitt som övriga One-konsoler uppdateras till i samband med lanseringen. Därifrån installerar vi våra två första spel i form av Forza Motorsport 7 och Crackdown 3, båda anpassade för 4k med HDR samt med 60 bilder per sekund.
När ett spel kördes igång tog det inte många sekunder förrän vi hänfördes av den enorma kontrasten mellan ljust och mörkt, vilket skapar en helt ny nivå av djup och realism i spelen. Dessa spel visade även kraften hos processor och grafikkrets, då spelsekvenserna flöt på otroligt bra.
över 200 titlar planeras bli uppdaterade inom de närmaste månaderna
Vi fortsätter med att ladda ned några större titlar och kommer då till den i vårt tycke största nackdelen. Den interna lagringsenheten är nämligen bara på en terabyte, vilket nästan känns som ett litet hån mot dem som spelar. Detta då flera speltitlar är på runt 100 gigabyte och det även finns titlar som närmar sig 200 gigabyte. Lägg så till att det idag finns hårddiskar på över tio terabyte. Nog hade de kunnat bjuda på större lagringsutrymme, gärna det dubbla eller tredubbla, i en spelkonsol som kostar cirka 5 300 kronor. Förvisso kan du enkelt utöka utrymmet med en extern enhet, men det ska inte behöva vara den första åtgärden.
När detta skrivs är det långtifrån alla speltitlar som har stöd för möjligheterna som ges av Xbox One X. Detta sätter vi dock inte upp på minuslistan, då över 200 titlar planeras bli uppdaterade inom de närmaste månaderna.
Bland spelen som uppskattades i testlabbet fanns de nya sporttitlarna, som verkligen drog nytta av den höga minnes- och grafikbandbredden – intensivare scener och repriser flöt på som om de vore filmade i verkligheten.
Toppklass, men …
Förutom kraft för att driva speltitlarna krävs även matchande ljudåtergivning, och med Xbox One X får du stöd för Dolby True HD med Atmos och Windows Sonic för hörlurar. Kortfattat skapar det en grym ljudbild som närmast ger 3D-känsla. Detta från stereoljud till 7.1 surround. Nu har vi inte några mätningar som styrker detta, men vår uppfattning är att du får ett mer kraftfullt ljud än med Xbox One S.
Något som däremot är detsamma är kontrollerna, i varje fall sett till det inre (en lite mörkare färg räknar vi inte som någon viktigare uppdatering). Framöver ska Microsoft även presentera stöd för såväl mus som tangentbord. Det är lite synd att detta inte finns med från start, i varje fall för oss som inte bara använder enheten för spel.
När vi sammanfattar allt kan vi konstatera att detta är den i skrivande stund kraftfullaste spelkonsolen som finns tillgänglig. Den är ett givet val för dem som har en TV med stöd för 4k med HDR. Samtidigt lär det inte vara så många som har detta ännu, och då blir det svårt att rekommendera enheten. Detta då prissteget från Xbox One S är ganska stort.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.com
Cirkapris: 5 395 kr inkl. moms, 4 316 kr exkl. moms
Internminne: 8 GB
Lagringsutrymme: 1 TB
Grafikminne: 12 GB GDDR5
Videostöd: 4k UHD, HDMI 2b, HDR 10
Nätverk: RJ45 + WiFi
USB: 3 st v3.0
Mått: 300 x 240 x 60 mm
Vikt: 3,8 kg