Lifeprint tar fotoutskrifterna till nästa nivå genom att addera AR-möjligheter. Ett intressant koncept, även om det nog ändå är i sin linda.
De flesta av oss som fotograferar privat tar bilder för att minnas en viss plats eller en specifik händelse. Resultatet i kombination med våra minnen räcker en bit på vägen, men det blir inte lika levande som med film eller förstärkt verklighet. Detta har Lifeprint tagit fasta på och erbjuder en miniskrivare som med tillhörande app väcker liv i bilderna.
Liten och laddningsbar
När vi packar upp skrivaren blir vi faktiskt lite förvånade över det minimala formatet. Enheten mäter bara 127 x 76 x 25,5 millimeter och väger 200 gram. Detta inklusive det uppladdningsbara batteriet och all teknik som behövs för utskrifterna. Du kan alltså utan problem bära med dig skrivaren i innerfickan på en jacka. Skrivaren i sig är tillverkad i plast och känns inte så väldigt gedigen, vi skulle gissa att den inte klarar större påfrestningar som ett fall till marken eller liknande.
På utsidan finns en Micro-USB-port som används för laddning av det integrerade batteriet. Full laddning tar cirka en timme och räcker till en uppsättning utskrifter på totalt tio stycken ark. Bredvid laddporten finns även ett litet låsfäste. För att inte den lilla skrivaren ska försvinna i väskan kan du alltså fästa den på insidan.
Enhetens högra sida hyser en liten strömknapp. Dessvärre är det lätt att snudda emot denna och oavsiktligt starta skrivaren. En knapp som skjuts i sidled hade varit bättre för att inte råka dränera batteriet.
Vi skulle gissa att just locket är något som kan ge vika med tiden.
På en kortsida sitter ett litet utmatningsfack. De bilder som skrivs ut har 50 x 76 millimeter som format och en utskrift tar något över 30 sekunder.
Från start medföljer tio ark specialbehandlade zinkpapper. Dessa är förbehandlade med färg och har en lätt självhäftande yta som kan friläggas. För att fylla på dessa ark skjuts locket på skrivaren åt sidan och de lösa arken placeras i ett litet fack på insidan, varpå locket skjuts tillbaka. Inte heller denna konstruktion känns riktigt gedigen, vi skulle gissa att just locket är något som kan ge vika med tiden. En annan sak när papper ska fyllas på är att det i varje paket finns ett blått papper, och detta måste placeras nederst i kassetten.
Smart app
När nu skrivaren är klar måste vi ladda ned appen. Denna gör det möjligt att använda tidigare bilder eller filmer. Har du inga tidigare bilder kan du så klart även filma nytt material. Det du får tänka på är att filmerna bara kan vara 15 sekunder långa och att de kommer att laddas upp på Lifeprints servrar.
När vi väl tagit vår film kan vi från appen trimma den till rätt tidslängd samt även välja en bildruta från filmen som ska agera singelbild på utskriften. Du kan nu också välja att lägga till olika filter och effekter eller utföra vissa justeringar. Dessvärre är proceduren inte helt logisk och det blir många steg fram och tillbaka innan vi får till en bra lösning. När allt är klart anpassas filmen och bilden till rätt mått, en process som tar cirka 15 sekunder, varefter bilden börjar skrivas ut.
Även denna process kan vara lite omständlig. Två gånger av tre verkade det som om skrivaren var ansluten men vi fick ändå aktivera den från appen. För att aktivera var vi tvungna att bläddra en del i olika menyer. Bättre hade varit att kunna aktivera direkt från utskriftsläget, eller ännu hellre – att det hade fungerat automatiskt.
Bilden som sedan produceras håller långt ifrån någon toppkvalitet. Det är ganska små utskrifter men de blir ändå dova och lite pixliga. Nu utlovas dock inte fotoutskrifter av toppkvalitet, utan det är något annat som utgör det intressanta.
Det roliga börjar när du startar appen på en enhet och låter den läsa in den utskrivna bilden. Plötsligt kommer bilden till liv och blir rörlig. Effekten är faktiskt riktigt häftig.
Det må vara roligt med denna kombination som ger levande bilder, men vi tror att det är som roligast i början. Det finns alltså risk att detta blir en hyllvärmare med tiden. Lägg även till att dessa enkla utskrifter kostar cirka sex kronor per styck.
Det vi hade önskat är en enhet som ger en mer gedigen känsla, för den ska klara mobilt bruk. Likaså hade vi gärna sett en uppdatering av programmet. En uppdatering som hade låtit oss läsa in flera bilder samtidigt kunde ha fått oss lite på fall, för då hade vi kunnat skapa en levande bok.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Lifeprint, www.lifeprintphotos.com
Cirkapris: 1 199 kr inkl. moms, 959 kr exkl. moms
Mått: 127 x 76 x 25,5 mm
Vikt: 200 gram
Utskriftsformat: 50 x 76 mm
Anslutning: Bluetooth
Batteri: Laddbart
Maximal filmtid: 15 sek
Magasin: 10-15 ark
Utskriftstid: Ca 30 sek