Huawei P20 är en välbyggd smartphone som bjuder på lyxkänsla men som också har några tillkortakommanden. Kameran är dock inte alls dum, särskilt inte i förhållande till prislappen.
Efter braksuccén med Huawei P20 Pro har lillebror P20 lanserats på den svenska marknaden. En första blick säger att den har mycket gemensamt med sin dyrare toppbroder, men precis som väntat finns det saker som vi ganska snart saknar. Detta är inte så konstigt, då P20 faktiskt kostar cirka 2 200 kronor mindre. Och just prislappen ska beaktas, för den innebär att Huawei P20 konkurrerar om en annan målgrupp.
Välbyggd designmobil
FHD-bildskärmen på 5,8 tum omgärdas av en mycket tunn ram och kanterna är greppvänliga. För vår del hade bildskärmen gärna fått täcka hela framsidan och inte som nu lämna utrymme till en fingeravtrycksläsare nedtill. Denna är i sig förhållandevis liten och lättanvänd även med aningen skitiga fingrar. Däremot har den svårare att hantera fukt, ett fenomen som har varit vanligt förekommande denna varma sommar.
Bildskärmen har en upplösning på 2 244 x 1 080 pixel och ett bildförhållande på 18.7:9. Det handlar om en LCD-skärm, förmodligen för att hålla ned kostnaden, men den håller ändå godkänd kvalitet. Framför allt har den grym ljusstyrka och enheten fungerar riktigt bra att använda även i direkt solljus. Däremot upplevs de svarta tonerna som lite för klena, vilket dock, sett till helheten och de annars levande färgerna inte har så stor inverkan. Dessutom kan vi växla mellan ett normalt sRGB-läge och ett mer färgnyanserat DCI P3-läge.
Tittar vi runt om telefonen finner vi sedvanliga volymreglage, strömknapp och en Typ C-anslutning för laddning. Likaså noterar vi den första lite större skillnaden jämfört med Pro. Denna modell är nämligen monobaserad och ljudet kommer bara från ett av hålen. Det är inte hela världen då vi oftast använder headset, men när vi inte gör det finns risken att vi oavsiktligt håller för ljudutgången och då inte hör något. Dessutom saknar modellen 3,5-tumsanslutning, den förlitar sig helt på Bluetooth eller användning av medföljande ”dongel”.
Kamera i toppklass
På baksidan möter vi en riktigt bra Leica-baserad kamera. Bortser vi från de absoluta toppmodellerna har denna kamera utan tvekan en ledande position. Framför allt får vi fantastiska bilder i svagt ljus. Då detta kombineras med AI-baserad bildstabilisering får vi även snudd på perfekta nattbilder utan behov av extra stöd. Kameralösningen använder sig av en telelins med f/1.8 (tolv megapixel). Denna kompletteras sedan av en monosensor (20 megapixel) med f/1.6. Resultatet blir bilder med både skärpa, djup och en grym färgåtergivning. Dessutom får vi en selfiekamera (24 megapixel) som troligen är densamma som sitter i storebrodern, för bilderna blir i det närmaste helt identiska. Självklart finns även stöd för superslow motion med 960 bilder per sekund.
För beräkningskraften står en Kirin 970 med åtta kärnor. Den har klockfrekvensen 2,4 gigahertz och arbetar tillsammans med fyra gigabyte internminne. För lagring finns 128 gigabyte utrymme.
Kombinationen ger riktigt bra prestanda. När vi körde Geekbench 4 fick vi ett singel-core-resultat på 1 996 och ett multi-core-resultat på 6 654. Lägg så till ett on screen-värde på 54 bilder per sekund med GFXbench. Huawei P20 presterar alltså godkända värden, vilka kan översättas till att enheten har mer kraft än vad en normalanvändare behöver. Dock funderar vi på om inte internminnet kan vara en begränsning när vi använder superslow motion, då bilderna stundtals tenderade att bli aningen pixlade, nästan som om de inte hann sparas ned som planerat.
Batteriet är på 3 400 milliamperetimmar. Det räckte och blev över för en hel dag av blandad användning. När vi löpande spelade upp video från Netflix (nedladdade filmer) nådde vi nästan exakt 13 timmar. Batteritiden innebär att Huawei placerar sig precis under toppskiktet ur denna aspekt. Skulle vi ändå behöva ”toppa upp” finns stöd för snabbladdning.
Det låter alltså lovande så långt, men nu till några nackdelar. En sådan är att Huawei P20 inte kan utökas med minneskort. Den har heller inte stöd för Qi-laddning och är inte klassificerad som vattenskyddad. Det sistnämnda säger Huawei är mer av just en klassificeringsfråga än ett problem, och undertecknad har faktiskt använt mobiltelefonen i ösregn utan bekymmer.
Sammanfattat är Huawei P20 en riktigt bra mobiltelefon med bra täckning, bra integrerat Wi-Fi, snygg design och en underbar kamera. Detta kunde ha varit en fullpoängare, om de gjort några små justeringar.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
Cirkapris: 5 540 kr inkl. moms, 4 432 kr exkl. moms
Internminne: 4 GB
Lagring: 128 GB
Kamera: 12 + 20 MP + 24 MP
CPU: Kirin 970
Skärm: 5,8 tum
Bildförhållande: 18.7:9
Mått: 149,1 x 70,8 x 7,65 mm
Vikt: 165 gram
Batteri: 3 400 mAh