Kinesiska Huawei tar sitt första riktiga krafttag på PC-marknaden med en tunn dator, lik en ultrabook, med en passivt kyld Core i5-processor. Slagordet är mobilitet.
Matebook X är en ultrabook i 13-tumsformat, men med tunna ramar runt såväl skärm som tangentbord, vilket håller ned den totala storleken. Skalet är i aluminium och datorn har en minimalistisk design som på många sätt för tankarna till Apple Macbook i 12-tumsformat. Det är också en av de konkurrenter som Huawei vill tackla med Matebook X, bland annat genom att erbjuda kraftfullare hårdvara med bibehållen passiv kylning och en liknande formfaktor.
Likt konkurrerande datorer, som Apple Macbook och Asus Zenbook, saknar Huawei Matebook X helt och hållet fullstora USB-portar. Här är det istället USB-C som gäller, med en port på vardera sidan av datorn. Det är ett designval som är förklarligt med tanke på den tunna datorn, men för dig som söker en arbetsdator att ha på resande fot kan det vara värt att ha i åtanke om du använder många USB-tillbehör.
Datorn väger 1,04 kilogram och känns mycket gedigen och kompakt i handen. Bildskärmen är högupplöst för sin formfaktor, med 2 560 x 1 440 pixel. Därmed har den en pixeltäthet på 226 pixel per tum. Därtill upplevs skärmen som både ljusstark (med en uppmätt ljusstyrka på 383 candela/m2) och välbalanserad, med klara färger och djup kontrast.
Passiv kylning – en akilleshäl
Hjärtat i Matebook X är Intels tvåkärniga Core i5- eller Core i7-processorer i 7000-serien, varav vårt testexemplar använder en Core i5-7200U. Det här är samma processorserie som bland annat används i konkurrenter som Asus Zenbook och Dell XPS 13. Därmed är det också en betydligt kraftfullare processor än de Core M3- eller Core M5-processorer som Apple använder i 12-tumsdatorn Macbook.
Trumfkortet för Matebook X är att processorn är helt passivt kyld, då datorn är fläktlös. Ingen av de närmaste konkurrenterna erbjuder samma processor med liknande kyllösning i dagsläget. Den passiva kylningen visar sig dock göra ett avtryck i prestandan när vi specifikt pressar processorn tillräckligt hårt.
Som ett inledande test komprimerar vi filer med verktyget 7-Zip. Huawei Matebook X bibehåller en dataström på 4 062 miljoner instruktioner per sekund (mips), ett avsevärt sämre resultat än exempelvis Asus Zenbook 3 med Core i5-7400U som klarar 10 495 mips i samma test. Den skillnaden är betydligt större än vad som kan förklaras av prestandaskillnader mellan processorer från fabrik, snarare kan den troligtvis härledas till att processorn behöver underklockas för att klara sig med passiv kylning.
Testar vi däremot med det inbyggda stresstestet i testsviten 3DMark klarar sig Matebook X bra. Den maximala temperaturen ligger på 80 grader och systemet bibehåller en stabilitet på 94,5 procent. Dock är det här ett test som lägger mer belastning på grafiken än på CPU-kärnorna, till skillnad från 7-Zip som lägger full belastning på just kärnorna.
Spillskyddat tangentbord
Fokuserar vi istället på användarupplevelsen har Huawei Matebook X ett trevligt tangentbord som sträcker sig över hela datorns bredd. Lågprofilstangenterna känns gediget byggda och har en försäkrande klickrespons. Särskilt trevligt är dock att tangentbordet är spillskyddat.
Pekplattan använder Windows Precision, vilket medför bättre respons och mer intuitiva flerfingergester än traditionella pekplattor som simulerar en vanlig datormus. Dock är plattan relativt liten, som en konsekvens av hur tangentbordet är placerat. Hade tangentbordet suttit ett fåtal millimeter högre upp hade plattan blivit avsevärt mer bekväm att använda.
Det finns mycket vi gillar med Huaweis första riktiga intåg på ultrabook-marknaden, inte minst vad gäller design. Tillverkaren har lyft över mycket av den goda kvalitetskänsla som de har gjort sig kända för på mobilsidan. Beaktar vi enbart kvalitetsintrycket har Huawei Matebook X inga problem att mäta sig med modeller från Apple, Asus eller Dell.
Samtidigt är det synd att prestandan vid tung processorbelastning är en tydlig akilleshäl. Förvisso gillar vi att Huawei har vågat satsa på passiv kylning för en processor av den här kalibern, men det faller tyvärr något platt. Detta när hårdvaran tvingas sänka klockfrekvens under belastning till den grad att den blir långsammare än den billigare och strömsnålare processorserie som Huawei valde bort.
Priset börjar dock på cirka 14 000 kronor och planerar du inte att pressa processorn till gränsen är det här en charmig dator – tyst, med bra bildskärm och med trevlig design.
Av Carl Holmberg
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
Pris: 14 000 kr inkl. moms, 11 200 kr exkl. moms
Skärm: 13 tum
Upplösning: 2 560 x 1 440 pixel
Processor: Intel Core i5 7200U
Internminne: 8 GB
Lagring: 256 GB SSD
Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
OS: Windows 10
Vikt: 1,05 kg