HP tar säkerheten till nästa nivå med bärbara Elitebook x360 som även kan agera datorplatta. Den kan mycket väl vara ett attraktivt alternativ, särskilt för företag.
Gränserna mellan arbete och fritid tenderar att flyta ut i allt större utsträckning. Detta ställer även nya och hårdare krav på säkerheten, i alla led. Just detta har HP tagit fasta på med den senaste upplagan av mellanklasserien Elitebook x360.
Gediget hantverk
HP Elitebook x360 mäter knappa 1,4 centimeter där den är som tjockast. Storleken är också behändig, då den är på 13,3 tum. Enheten förefaller riktigt gedigen samtidigt som vi finner designen stilren. Precis som på tidigare x360-modeller kan skärmen vridas 360 grader. Därmed kan enheten fungera både som bärbar dator och datorplatta. När vi jämför med liknande produkter från andra tillverkare är denna en av de stabilare.
På vänster sida finner vi först strömbrytaren, följd av USB-port och ett hörlursuttag (3,5 millimeter). Därefter kommer volymknappar och en SC-läsare. På motsatt sida finns ytterligare en USB 3-port samt en Typ C-port. Där finns också en Micro-SD-kortläsare och en HDMI-anslutning.
Laddad med tradition
HP har av någon anledning valt att behålla en traditionell laddlösning istället för att satsa på ytterligare en Typ C-port. Kortläsaren håller godkänd prestanda utan att på något sätt glänsa. Detta med läshastigheter på i genomsnitt 76 megabyte per sekund och skrivprestanda på 59 megabyte per sekund.
På undersidan hittar vi fyra öppningar. Två av dessa sitter baktill och längs bakre långsidan – de är till för att effektivt föra bort värmen. Samtidigt kan placeringen innebära att det blir aningen varmt att arbeta med enheten balanserande i knät. De andra två öppningarna har med ljudet att göra. För ljudåtergivningen står teknik från bland annat Bang & Olufsen. Du får fullgott ljud både för enklare underhållning och, framför allt, för videokonferenser. De senare underlättas av en mycket bra dubbelsystemsmikrofon som ger en störningsfri konversation.
För kraften står den senaste Intel i5-7300U-processorn, med två kärnor som körs mellan 2,6 och 3,5 gigahertz.
Tangentbordet tillhör de mer komfortabla. De bakgrundsupplysta tangenterna har ett behagligt gensvar och vi kan skriva riktigt fort. Pekplattan med sina integrerade knappar erbjuder bra precision. Du får också en fingeravtrycksläsare, men tyvärr förefaller den vara känslig. Det var därför inte helt enkelt att få tvåvägsvalidering i kombination med IR-kameran. Den sistnämnda fungerade bättre.
För kraften står den senaste Intel i5-7300U-processorn, med två kärnor som körs mellan 2,6 och 3,5 gigahertz. TDP är 15 watt. Processorn har sällskap av åtta gigabyte internminne, DDR4 – 2 133 megahertz. För lagring används, märkligt nog, Sandisks SD8TN8U-256G-1006. Detta är en SATA-baserad M.2-SSD från X400-serien som rymmer 256 gigabyte. Nu är det i och för sig inte någon dålig enhet, men både överföringshastighet (480 megabyte per sekund) och utrymme lämnar en del att önska. Detta val är för oss en gåta, helst som det finns PCIE-baserade alternativ. Nåväl, prestandan räcker mer än väl till för alla former av kontorsarbete.
För trådlöst nätverk används Intels 8265-krets, som både har hög datagenomströmning och stabil överföring.
HP överdriver batteritiden
Batteriet är på 57 wattimmar, vilket enligt HP ska räcka till över 16 timmars drift. Hur detta ska vara möjligt kan vi inte förstå. Det gick dock att komma upp i nästan nio timmars arbete, vilket täcker en normal arbetsdag. När vi maximerade bildskärmens ljusstyrka och använde både Wi-Fi och Bluetooth sjönk dock denna siffra till dryga fem timmar.
Hög säkerhet nämnde vi, och en del i det har HP Sure Start Gen3. Denna lösning består av Runtime Intrusion Detection och BIOS Setting Protection. Tillsammans ska de kunna upptäcka och skydda datorns BIOS från attacker. Lösningen kan även återställa icke validerade ändringar, vilket drastiskt minskar risken för att skadlig kod ska kunna skada enheten. Dessutom går det att hantera denna lösning via Microsofts SCCM.
Nästa del som har med säkerhet att göra är HP Sure View. När denna funktion, som måste väljas vid köp av enheten, finns blir det nästan omöjligt att se vad som visas på bildskärmen vid betraktningsvinklar över 35 grader. På så sätt blir det svårt för tjuvkikande personer att ta del av ditt arbete.
Sammantaget är HP Elitebook x360 en intressant modell. Med sin höga säkerhet kan den vara perfekt för den mobila arbetsstyrkan. Det finns dock vissa delar som hade kunnat vara lite vassare, framför allt i denna prisklass.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: HP, www.hp.se
Cirkapris: 17 995 kr inkl. moms, 14 396 kr exkl. moms
Internminne/lagring: 8 GB/256 GB
CPU: Intel i5-7300U
Grafik: Intel HD620
Skärm: 13,3 tum, 1 920 x 1 080 pixel
Wi-Fi: Intel AC8265
Portar: 1 st HDMI, 2 st USB 3.1, 1 st Typ C, 1 st ljud in/ut
Vikt: 1,28 kg