Dell Alienware 13 OLED är riktad till dem som ofta vill ta spelburken med sig. Paradnumret är en 13,3-tums OLED-panel med praktiskt taget perfekt svärta och bra färgåtergivning.
Minstingen i Dells bärbara Alienware-familj har länge varit populär, inte minst bland datorspelare som vill ha gott om prestanda i ett kompakt format. I likhet med tidigare upplagor utmärker sig Alienware 13 också genom att använda diskret grafik i kombination med en 13,3-tums bildskärm.
Liten men inte lätt
Nämnvärt är dock att Alienware 13 OLED, trots sin mindre skärmstorlek, knappast kan kallas för ultraportabel. Datorn använder ett bastant chassi som kombinerar aluminium, plast och rostfritt stål. Det hyser en rejäl kylningsanordning för att hålla både processor och grafikkrets i schack. Resultatet är en vikt på 2,6 kilogram – mer än dubbelt så mycket som en produktivitetsinriktad ultrabook som XPS 13 (på 1,2 kilogram). Dell Alienware 13 är snarare tänkt att flyttas från bord till bord än att användas i knät på resande fot.
Med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixel är bildskärmen skarp för sin storlek, och här känns upplösningen som en väl vald avvägning mellan pixeltäthet och prestandakrav. Upplösningen är hög nog för att ge ett skarpt intryck, men den är inte lika tungdriven som ultra-HD-upplösning.
Vår kanske största invändning i övrigt är att skärmglaset hade behövt en något mer aggressiv antireflexbehandling.
Särskilt intressant för den här modellen är en 13,3-tums Amoled-panel, där varje pixel är sin egen ljuskälla. Panelen ger praktiskt taget perfekt svärta och kontrast samt mycket klara färger. Det ger en riktigt vass bildupplevelse, inte minst för film eller foto. För datorspelare hade dock en högre uppdateringsfrekvens än 60 hertz varit att önska. Vår kanske största invändning i övrigt är att skärmglaset hade behövt en något mer aggressiv antireflexbehandling.
Diskret grafik och Thunderbolt 3
Den upplaga av Alienware 13 som testats för den här artikeln är byggd kring en fyrkärnig Intel Core i7-7700HQ-processor, 16 gigabyte (uppgraderingsbart) DDR4-minne och grafikkretsen Geforce GTX 1060. Det är samma grafikkrets, under samma namn, som till stationära datorer men här med något sänkta klockfrekvenser för att trivas bättre i ett mobilt format. Datorn är även utrustad med en Thunderbolt 3-port vilken bland annat kan användas för att ansluta externa grafikkort om så önskas. Vårt exemplar har en ensam PCIE-baserad SSD på 256 gigabyte som tar upp en av totalt två M.2-platser.
Som ett första test undersöker vi processorns flertrådsprestanda med 3D-rendering i Blender. Dell Alienware 13 renderar vår testscen på 144,21 sekunder, vilket är helt i linje med snarlika modeller som 14-tumsdatorn MSI GS43VR (som klarar samma test på 150,12 sekunder).
Matchar nästan MSI GS43VR
Därefter testar vi grafikprestanda med Rise of the Tomb Raider med detaljnivån ”High” och 1 080p-upplösning. Här håller Dell Alienware 13 ett genomsnitt på 80,5 bildrutor per sekund (fps), vilket är nästan, men inte helt, i linje med MSI GS43VR. Den sistnämnda, med samma grafikkrets, landar på 84,5 fps. Prestandaskillnaden kan bero på att Dell inte använder lika aggressiv klockfrekvens vid belastning för att istället hålla nere temperaturerna. Vi noterar nämligen att grafikkretsens temperatur ligger cirka fem grader lägre (totalt 77 grader) än på MSI GS43VR vid tung belastning.
Tyvärr lämnar pekplattan en del att önska, och vi hade gärna sett att Dell lagt lika mycket resurser på användarvänligheten som på estetiken.
Den aggressiva designen är karaktäristisk för Alienware-varumärket och datorn ligger i tiden med rikliga mängder LED-belysning. RGB-lysdioder finns inbyggda dels i Alienware-logotypen på skärmlocket, dels i tangentbordet och till och med hela pekplattan.
Tyvärr lämnar pekplattan en del att önska, och vi hade gärna sett att Dell lagt lika mycket resurser på användarvänligheten som på estetiken. Det finns två traditionella, dedikerade musknappar under plattan. Dessa är till följd av placeringen mindre än vad vi är vana vid hos andra datorer i snarlik storlek. Datorn används alltså med fördel med en separat mus, inte minst med datorspelsmålgruppen i åtanke. Tangentbordet ger däremot ett bättre intryck, med bekväm slaglängd och smidiga snabbtangenter längs med F-raden.
Ensam i sitt slag
Dell Alienware 13 är idag den enda bärbara speldatorn från en större tillverkare som använder en OLED-panel. Den panelen är en tung merit om du främst spelar spel där färger och svärta är viktigare än uppdateringsfrekvens. Prislappen på 20 790 kronor innebär dock att du bör fundera en extra gång om denna merit verkligen matchar dina behov tillräckligt. Det finns konkurrerande alternativ med matchande eller bättre prestanda till ett lägre pris med traditionella LCD-paneler.
Av Carl Holmberg
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Dell, www.dell.com
Pris: 20 790 kr inkl. moms
Skärm: 13,3 tum (Amoled)
Upplösning: 2 560 x 1 440 pixel
Processor: Intel Core i7 7700HQ
Internminne: 16 GB DDR4
Lagring: 256 GB SSD
Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, BT 4.0
Operativsystem: Windows 10
Vikt: 2,6 kg