Här är ett kvalitetschassi med extra allt. Men även solen har som bekant sina fläckar. De är dock inte större än att Corsair Obsidian 1000D Super-Tower Case får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.
Vi har alltid varit förtjusta i chassiserien Obsidian från Corsair, så när de lanserade sitt senaste mästerverk i serien, 1000D, var vi helt enkelt tvungna att köpa in ett exemplar. Denna så kallade Super-Tower är dock inte något för alla. Delvis för att Corsair Obsidian 1000D Super-Tower Case kostar dryga 5 000 kronor, men kanske framför allt för att det är ett enormt chassi som mäter 307 × 697 × 693 millimeter och väger strax under 30 kilogram. Det vill säga strax under 30 kilogram utan några komponenter!
Briljant men med missar
Chassiserien Obsidian har alltid varit Corsairs premiumserie, och med modellen Corsair Obsidian 1000D Super-Tower Case har de verkligen lyssnat på sina kunder och lyft nivån ytterligare ett snäpp. Chassit har en stomme i stål som sedan klätts in med borstat aluminium. På sidorna sitter två rökfärgade skivor tempererat glas, på ovansidan ytterligare en glasskiva och på den främre delen sitter en heltäckande glasskiva. Dessa skivor skyddar inte enbart, utan de öppnar för ett nytt visuellt intryck av komponenterna.
Vi måste bara kort beröra dörrarna, som är de klart snyggaste och bäst planerade som vi har stött på. De är inte bara heltäckande av glas, vilket gör att vi ser allt inne i chassit, utan framför allt hänger de på riktiga gångjärn och kan enkelt öppnas helt. När vi sedan stänger dem håller fyra kraftiga magneter fast dem i den lätt insvängda framkanten.
Bakom fronten finns en utdragbar skena som har plats för åtta stycken 120-millimeters fläktar eller dubbla 480-millimeters radiatorer. Tack vare denna konstruktion kan vi enkelt byta eller installera fläktar även med ett fullt utrustat chassi. Samma lösning finner vi på ovansidan, där Corsair har integrerat en skena som vi kan dra ut. Där kan vi fästa flera fläktar eller så använder vi utrymmet för att ansluta en radiator på upp till 360 millimeter.
Båda lösningarna är trevliga, men så finns även den berömda smolken i bägaren. Ser vi till den övre lösningen har den inte hål som passar alla radiatorer, vilket egentligen är lite märkligt då dessa till stora delar är standardiserade. Ser vi till de främre hållarna är tanken med chassit att vi ska kunna koppla fläktarna till en central fläktstyrning. Denna lösning är suverän när allt är kopplat och klart, men när vi i ett senare skede ska byta en fläkt blir kablarna för korta för att vi ska kunna dra ut skenan utan att först lossa dem. När vi då har dragit både fläkt- och RGB-styrningen lite snyggt, så blir detta onödigt omständligt. En lösning med någon form av utdragbara kablar hade föredragits.
De här kyllösningarna kompletteras sedan av möjligheten att baktill ansluta antingen dubbla 120-millimeters fläktar eller en radiator. Även här finns en minimal brist, och den handlar om avståndet mellan baksidan och expansionsplatserna. Det fattas en millimeter för att vi ska kunna montera en radiator dikt mot plåten. Nu är detta inget större bekymmer, men det visuella intrycket blir lite halvfärdigt.
Chassits luftflöde, med full utrustning, var enastående. Vi kunde utan bekymmer kyla de mest extrema konfigurationer.
Magisk insida
Vi går så över till insidan, där vi framför allt under själva monteringsfasen möter flera riktigt smarta lösningar. Dock ska vi redan här ge ett litet men väl så viktigt tips gällande turordningen vid monteringen. Corsair Obsidian 1000D Super-Tower Case har nämligen plats för två samtidiga datorsystem – ett baserat på moderkort på upp till EATX och ett för mITX.
Det mindre av dessa system monteras ovanpå nätaggregatet till det större systemet. Det är inte så svårt, men för att kunna montera just detta nätaggregat måste vi helt ta bort skyddshöljet till denna plats, vilket kan bli svårt om vi redan har monterat moderkortet. Så rekommendationen är att börja med att ta bort detta nätaggregatshölje. Det sitter med två skruvar – en på baksidan och en som är delvis gömd inne i chassit bakom bakpanelen. Detta finns inte markerat i någon manual eller liknande, vilket är lite synd.
När du sedan har monterat detta nätaggregat är det en fördel att direkt ge sig på aggregatet för det mindre systemet. Det monteras lodrätt på baksidan och måste vara av SFX-format. Även här vill vi ge ett litet tips. Du bör ansluta alla kablar som du planerat att använda på båda nätaggregaten innan de placeras på plats, det vill säga om de är modulära.
När dessa båda nätaggregat och moderkort väl är plats ger vi oss på hårddiskarna. Efter det nedre nätaggregatet finns det fem stycken 3,5-tums platser, lagringsenheterna monteras i snabbkassetter. Förutom detta finns det sex stycken 2,5-tums platser. Dessa kommer vi åt från baksidan genom att öppna två vinkeldörrar, ungefär som på ett fönster. Här finner vi tre platser på vardera sidan vilka monteras mycket enkelt via specialfästen.
Styr fläktar och RGB-effekter
Det är också här, bakom dörrarna, som den integrerade fläkt- och RGB-styrningen finns, och även när det kommer till denna har Corsair verkligen tänkt till med Corsair Obsidian 1000D Super-Tower Case. När vi ansluter extra fläktkontroller tar de i många fall en intern USB-port i anspråk och med flera likande lösningar kan dessa portar snabbt ta slut. Det Corsair har gjort, med den medföljande Commander Pro, är att inkludera två USB-portar på kontrollern. Detta öppnar för nya möjligheter samtidigt som vi slipper dra onödigt många kablar till framsidan.
Vi kan även från denna sida enkelt komma åt att byta eller ansluta alla typer av kylare på det större moderkortet. Detta tack vare den generösa urfasningen i bakpanelen. Slutligen finns här även mängder av gummerade genomföringar för kablar till både det lilla och det stora systemet.
Klara med detta steg stänger vi dörrarna och står där med ett rent chassi till synes utan några kablar. De som önskar göra chassit än häftigare placerar LED mellan 2,5-tumsenheterna som då kommer att lysa genom dörren. För att ta det ytterligare ett steg låter du diskarnas värmeutveckling styra ljuset.
Annorlunda strömknapp
Baksidan på chassit har gott om galler för att den utgående luften ska få fri passage. Till huvudkortet finner vi totalt åtta expansionsplatser, medan det mindre systemet får nöja sig med dubbla expansionsplatser, vilket normalt räcker för sådana system. En sak som är värd att tänka på, när vi nu är på baksidan, är att det på chassits övre del finns en start- och en reset-knapp till det lilla systemet. Denna går med andra ord inte att nå från framsidan. Vi kan till viss del förstå detta, då det innebär mindre risk för förväxling, men samtidigt är lösningen inte optimal. Det gick till och med så långt att vi till slut länkade om knappen till framsidan.
När vi då pratar om framsidan, eller rättare sagt den övre delen av framsidan, finner vi här fyra USB 3.1 Typ A-portar och dubbla USB 3.1 Typ C-portar. Hälften av dessa kopplas till det ena systemet och den andra hälften till system nummer två. Förutom detta finns här en ström- och en resetknapp samt in- och utgångar för ljud. Både USB-portarna och strömknappen är RGB LED-utrustade och samordnar sig perfekt med chassits övriga färgschema.
Hur ska då ett chassi som detta användas och för vem är det ett lämpligt alternativ? Det finns flera olika svar på dessa frågor. För vår del har vi använt vårt chassi som en kombination av kraftfull arbetsstation och enklare kontorsdator. Det stora systemet kör en Threadripper 2 med dubbla WS-grafikkort för alla former av grafiskt arbete i såväl Adobes program som 3D Studio och liknande. Det lilla systemet är ett lågenergisystem med en Intel i3-processor. Det används för allt redaktionellt arbete och surfande med mera. På detta sätt kan vi optimera energianvändningen och spara plats.
Ett annat alternativ är så klart att kombinera ett avancerat spelsystem med någon form av system för att strömma media. Eller varför inte använda det mindre systemet till en egen server vilken är i drift dygnet runt? Eller också kan man använda den ena plattformen som en testplattform för olika operativsystem och applikationer innan de tas i bruk i normal driftsmiljö.
Alternativen är som sagt många. Corsair Obsidian 1000D Super-Tower Case fyller därmed en funktion, helst för dem som redan idag arbetar mot två datorer.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
Cirkapris: 5 190 kr inkl. moms
Mått: 307 x 693 x 697 mm
Vikt: 29,5 kg
3,5/2,5 tum: 5 st/6 st
GPU: Max 400 mm
PSU: Max 225 mm
CPU-kylare: Max 180 mm
Moderkortsstöd: EATX + mITX
Kylning: Upp till 18 st fläktar eller 4 st 480-mm-radiatorer