Athom Homey är det kanske bästa digitala navet för smarta hem, med brett stöd för olika standarder. Detta oavsett om du är ny eller van användare av smarta produkter. Athom Homey får utmärkelsen Toppklass!
Athom Homey ser ut som en liten boll men har kapacitet att ansluta till och styra över mer eller mindre alla tänkbara produkter för det smarta hemmet. Detta nästan oavsett tillverkare och teknik, och utbudet av produkter och tjänster som stöds växer för varje dag. Vi har nu testat Athom Homey under en dryg månad, vilket även innebär att vi har testat den med olika versioner av den bakomliggande mjukvaran. Redan nu kan vi avslöja att vi är otroligt imponerade. Det känns nästan som att ha tillgång till en universell IT-tolk som för samman allt som tidigare bara har fungerat var för sig.
ANNONS: Så mycket kostar Athom Homey Pro på Webhallen
Sammanhållande länk
Det bör förtydligas att Athom Homey enligt vår mening inte ska ses som ett alternativ till exempelvis Alexa eller Google Home. Produkten är snarare ett komplement som gör att du får ut mycket mer av befintliga enheter eller nya investeringar, en produkt som gör att 1+1 faktiskt blir 11 snarare än 2.
Processen är extremt enkel och problemfri
När vi öppnar paketet med Athom Homey finner vi bara den lilla bollen och en laddare samt en USB-kabel. När enheten ansluts börjar en liten RGB-slinga rotera runt mitten, och efter en dryg minut ombeds vi att besöka företagets webbplats för att starta installationen. Under installationen ansluter vi först till Athom Homey, som sedan konfigureras för vårt nätverk. Vi måste därefter skapa ett konto och ladda ned uppdateringar. Processen är extremt enkel och problemfri.
När detta är klart påbörjas anslutningen och konfigurationen av övriga smarta enheter. Detta görs via företagets applikationsbutik, där varje enhet måste länkas till vårt konto. När det gäller smarta enheter som stöds är utbudet enormt och hela tiden tillkommer fler. Hur de olika enheterna och systemen ansluts skiljer sig åt en hel del beroende på tillverkare, men gemensamt är att vi guidas genom processerna. Dessa processer upplevde vi som väldigt användarvänliga men stundtals tidskrävande; å andra sidan handlar det om något som bara görs en gång.
Efter att denna fas är klar kan vi gruppera enheter och funktioner i gränssnittet via drag och släpp. Det är även möjligt att namnge enheter och grupper efter egna principer. Du kan till exempel gruppera lampor från Philips och Ikea eller skapa grupper för högtalare och mörkläggning med gardiner. På så sätt blir det smidigt att skapa en funktion som till exempel låser dörrar, släcker lampor och justerar rumstemperaturen när vi ska sova.
Flöden och händelser
Det är möjligt att dyka ned nästan hur djupt som helst i konfigurationen och automatisera det mesta via Flow (flöden). Dessa flöden kan grupperas och det går även att bygga vidare på dem. Ett exempel är att ett grundflöde kan ha underflöden baserade på olika personer i familjen.
Det intressanta är att vi kan hantera externa enheter som normalt inte pratar med varandra.
De som väljer att gå på djupet kan koppla flödena till olika händelser. Det kan vara att ett flöde ska aktiveras när solen går upp eller när det är dags att vakna. Likaså är det möjligt att lägga till kravparametrar, som att en funktion bara ska aktiveras om någon är hemma. Kort sagt finns det väldigt många möjligheter, och det blev något av en lång julafton när vi testade olika inställningar och upptäckte nya möjligheter. Det intressanta är att vi kan hantera externa enheter som normalt inte pratar med varandra. Kanske har du en väderstation som varnar för en blåsig dag – då kan Athom Homey sätta igång en motor som drar in markiserna. Ett annat exempel är att en sensor kanske rapporterar lägre temperatur. Då kan Athom Homey be termostaterna att höja värmen.
Fungerar strålande med både Alexa och Google Home
Normalt styrs Athom Homey via mobiltelefonen eller också får enheten agera automatiskt enligt konfigurationen. Men här kommer det roliga. Då vi även kan länka Athom Homey till Alexa och Google Home, kan vi behålla dessa enheter i våra hem och sedan helt enkelt be våra smarta högtalare anropa Homey, som pratar med övriga enheter. Hemmet blir alltså helt röststyrt. Som ett exempel kan vi säga: ”Alexa, be Homey aktivera filmkväll”. Enligt vår konfiguration skulle det innebära att vår TV startas, att surroundljudet kopplas in, att belysningen dämpas, att ringklockan på dörren stängs av och att de andra i familjen får ett meddelande om att komma till TV-soffan.
Skulle inte de funktioner som finns räcka till finns en SDK och ett webb-API som gör att du kan skapa egna eller anpassa befintliga lösningar. För vår del testar vi för tillfället att koppla samman Homey med våra egna Raspberry Pi-lösningar.
Av Patrik Wahlqvist
- Tillverkare: Athom, www.athom.com
- ANNONS: Så mycket kostar Athom Homey Pro på Webhallen
- Standard: Bluetooth, Home Kit, IR, Z-Wave Plus, Z-Wave, Zigbee, 433 och 868 Hz, NFC
- Minne: 4 GB
- CPU: 1 GH zARM v7
- RAM: 512 MB
- Wi-Fi: 802.11b/g/n 2,4 GHz
- Diameter: 12 cm