När rå prestanda och funktionalitet till fullo harmonierar med design och visuella effekter – det är då du har detta moderkort, som är i toppklass.
Nästan alla tillverkare av moderkort har produkter för de riktiga entusiasterna i sin portfölj, men det är inte alla som tar ett helhetsgrepp. En del nöjer sig med att addera funktioner och kosmetika, utan alltför mycket tanke på hur kortet kommer att användas.
Ett monster i balklänning
När vi nu granskar det senaste moderkortet i Asus extremserie, kan vi konstatera att det har hänt mycket sedan den första modellen presenterades. Deras fokus kvarstår dock – att prestera det bästa på marknaden.
Det här moderkortet har E-ATX-format, och trots den då stora ytan finns det inte många utrymmen som inte har använts. Panelen för anslutningar har en fast monterad sköld. Denna underlättar installationen i sig men hjälper även till att kyla och skydda anslutningarna. Dessutom har Asus på ett snyggt sätt byggt in såväl effektfull LED-belysning som en OLED-display som fortlöpande ger oss information om processorfrekvens och värmeutveckling med mera. Förutom en uppsjö av USB 3.1 Gen1-anslutningar finns även kretsar för 2×2 MU-MIMO 802.11ac Wi-Fi kombinerat med Bluetooth 4.1 samt en anslutning för 802.11ad Wi-Fi. Detta ger moderkortet en högsta teoretisk trådlös genomströmning på 4 600 megabit per sekund. Precis som med Asus övriga modeller med samma lösning, så är den trådlösa prestandan mycket bra. Du får jämn och hög datagenomströmning. De externa antennerna ger också flexibilitet. För att fortsätta på nätverksspåret finns även nästa godbit på anslutningspanelen. Detta då Asus har kombinerat ett Intel I219-V, som för övrigt är utrustat med Lan-Guard och har stöd för Gamefirst IV, med ett Aquantia AQC 107 Ethernet. Detta gör att du kan ansluta och dra nytta av så kallade multigiglösningar på upp till tio gigabit. För vår del uppskattar vi att detta är integrerat, att det inte bygger på ett instickskort.
Förutom detta finns här även både en USB Typ C Gen2-port och LED-upplysta ljudanslutningar. De sistnämnda är kopplade till ett Supreme FX S1220 som ljudkrets. En lösning som förstärkts med ESS Sabre9018Q2C HD DAC/AMP för frontpanelens ljudutgång och som ger ett grymt imponerande ljud över totalt tio stycken DAC-kanaler. Då medföljande Sonic Studio nu även har stöd för HRTF får du goda förutsättningar för allt från att lyssna på musik till alla former av spel och virtual surround för VR-hjälmar.
Modernt akvarium
En del som vi måste lyfta fram är hur snyggt Asus har löst det med LED-belysningen. För utöver ovan nämnda panel, så skyddas även utrymmena mellan PCI Express-platserna av samma LED-lösning. Denna sträcker sig sedan vidare över kylflänsar för kretsar och över hela den inre långsidan. Lägg så till smarta program för att hantera detta och möjlighet att bygga ut belysningen till fläktar eller att använda slingor. Efter lite pyssel blir det lika avkopplade som att titta på fiskar i ett akvarium, om du har ett chassi med mycket glas.
När vi ändå pratar om kortplatser, så är kortet utrustat med fyra stålförstärkta PCIE 3.0 x16-platser vilka drivs av processorn samt en PCIE 3.0 x4 som drivs av PCH. En smart lösning som vi verkligen uppskattar är att den lilla spärr som håller fast, eller rättare sagt hjälper oss att ta loss, instickskort är åtkomlig från båda sidor.
När det gäller lagringsalternativ glänser kortet med sex stycken SATA 3-portar för RAID 0, 1, 5 och 10. Där finns även en U2-port och totalt tre M.2-platser. En av de senare är placerad under kylflänsen mellan de nedre kortplatserna och två fås via Asus unika ROG DIMM.2-modul, som placeras som en minnesbank. Denna är dessutom försedd med egen luftkylning för maximal prestanda. Som om inte detta vore nog finns även stöd för Virtual RAID on CPU samt IRST RAID mellan M.2-enheterna för en teoretisk maximal bandbredd på 128 gigabit per sekund. Självklart får du även stöd för Intel Optane-minnen.
Du får åtta minnesbanker med stöd för DDR4 på upp till 4 200 megahertz, men vi märkte att det fanns lite av en ”sweetspot” på runt 3 600 megahertz. För högre frekvens än så bör du välja rekommenderade minnen.
När det kommer till processorn fungerade den klockrent. Den enda rekommendation vi har är att ha bra kylning om du planerar att överklocka, för då är kortet i sig helt stabilt även under extrem belastning.
Här får vi hejda oss, med att konstatera att Asus har gjort allt rätt med detta moderkort. Det håller verkligen toppklass.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Asus, www.asus.com
Cirkapris: 6 015 kr inkl. moms, 4 812 kr exkl. moms
Format: E-ATX
Minnesbanker: 8 st DDR4-4 200 MHz
Sockel: Intel 2066
Kortplatser: 4 st PCIE Gen3 x16, 1 st PCIE Gen3 x4
Lagring: 3 st M.2, 1 st U2, 6 st SATA 3
Ljud: ROG Supreme FX 8